Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fluxul poate afecta vârful letconului?


Postări Recomandate

La curățarea pădurilor SMD folosesc letconul și tresa de cupru. Uneori insa este necesar adaos de sacâz pe tresa sau pe păduri deoarece in timp se formează oxizi chiar si pe tresă.

 

Până acum am folosit flux lichid Topnik RF800 și o porcărie de AMTECH RMA-223 chinezesc (cred că din grăsime de focă).

 

Astăzi m-am gândit să folosesc Alpha OM-338 daca tot îl am și a expirat din 2017.

Totuși după utilizarea am observat că vârful letconului parca nu mai "prindea" așa bine fludorul. Vârful și-a "revenit" după ce l-am curățat de câteva ori și după fiecare curățare am aplicat fludor in exces. Când am folosit sacâz nu am pățit asta, uneori pe vârf rămâneau depuneri de sacâz ars dar fludorul prindea imediat.

La lipituri nu prea am avut probleme deoarece fluxul din fludor e suficient, când nu e suficient adaug sacâz dar operația de curățare e enervantă.

 

Ați pățit ca fluxul să influențeze in mod negativ depunerea din vârful letconului?

Nu mă refer la pasta decapanta sau la acidul ortofosforic ci la fluxul așa zis (No clean) pe bază de colofoniu.

 

Ce flux utilizați în locul sacâzului / sacâzului dizolvat in alcool?

 

Mulțumesc!

Link spre comentariu

Sacaz . Acum , o sa se dezlantuie jihadul . Ca nu etc. Au mai fost topicuri , foarte " aprinse " . Depinde ce lipeste fiecare .10 SMD - uri pe saptamana , sau conductori blanc si bara de Cu zilnic . Si cum s - a obisnuit . Cu alifie , sau fara alifie . Varfurile sunt consumabile . Adica au numar finit de lipituri . Unii utilizatori il ating ( si depasesc ) , altii nu . Pana la urma , poate mai aflam ( eu personal ) noutati . Daca or fi ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Dacă se curata imediat după lipire ar trebui sa nu afecteze virful, binenteles ma refer la fluxul normal saciz sau rosin (cred că-i tot aia). 

Eu sint unul dintre adepții nefolosirii fluxului sau sacizului pt ca am observat ca dacă nu este curățat bine virful de resturile de flux acestea au tendința de a ramine lipite și de a afecta virful. 

Ps: eu folosesc numai burete ud și ocazional buretele metalic dar nu sint prea mulțumit de cel metalic. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu folosesc doar sacaz. Nu fac smd-uri. Il curat cu tresa cand e nevoie. Nu fac prea multe lucrari. Cand termin de lucrat, il las curat si incarcat cu o picatura noua de fludor. O arunc la prima incalzire.

Link spre comentariu

Din exp. mea ori folosesti sacaz simplu uscat fara niciun alcool sau diluant - TH, ori folosesti flux lichid no clean (Tk83) - SMD. Vezi ca varful nu e vesnic, odata ce se duce depunerea aceea metalica si ajunge la miezul de fier...e pa. Bineinteles daca esti meserias, poti sa ti le faci singur (varfurile). Pt. curatarea cablajului de sacaz folosesc Kontakt PCC cu perie...e magic.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ma chinui de 4 ani sa arunc un varf. I-am tras si un ciocan in bot sa il transform din cilindric in plat. Am si unul nou care asteapta sa intre. Se pare ca a fost al naibii chinezul.

Link spre comentariu

Sacâzul e foarte bun, departe de mine gândul să zic ceva rău de acesta, iar diluat in izopropilc e excelent și la SMD-uri.

 

Problema cu sacâzului e că, așa cum a zis și @sesebe, uneori rămân resturi ce se carbonizează. E adevărat că dacă ești atent și curenți bine vârful efectul e mult diminuat, lucru pe care nu-l fac chiar de fiecare dată.

In majoritatea cazurilor fluxul din fludor este suficient daca zonele de contact sunt curate, totuși la integratele SMD fac punți la greu daca nu pun sacaz / flux din abundență.

Când pun mult sacâz îl curăț foarte greu de sub pinii integratelor SMD, adică trebuie sa insist cu mult alcool și peria,. Nu e deloc productivi și din acest motiv am zis să folosesc fluxul Alpha, tot îl aveam cumpărat și expirat.

 

Totuși doream să aflu ce "magiun" folosesc alții și dacă au avut probleme. Observ că am și primit câteva codurile de la @manolo.

 

Folosesc buretele de celuloza umezit și uneori, nu râdeți, șervețele nazale (înainte de utilizare :rade:) când vreau sa fac curățare a vârfului cu mult fludor. Buretele de sarma nu am reușit să-l înțeleg, deși pare moale totuși e și ușor abraziv iar vârfurile cred că au de suferit.

 

Fluxul OM-338 e cam "agresiv". Producătorul zice ca e No clean deci nu trebuie neapărat curățat (nu știu cine tine vaselina aia pe placa) deoarece nu există riscul de a ataca materialele.

 

La acesta "intervenție" https://i.ibb.co/PQW9dFN/IMG-20190818-170345.jpg am folosit fluxul din doua motive. La dezlipirea cu aer cald am impresia că ajută și dezlipesc mai repede piesa, iar la lipire am eliminat punțile foarte ușor. Am avut și cazuri când din cauza sacâzului necurățat suficient de bine nu vedem că o parte din pinii unui TQFP100 stăteau "lipiți" in sacâz și nu în fludor.

 

@manolo până acum nu am folosit nitrodiluant. Nu miroase ca naiba? Adică ca diluantul? Nu topește butoanele de plastic?

 

@Director dar ce vârf ai? Eu îl țin ca pe sfintele moaște și tot am reușit să stric unul (la o statie Solomon SL-916D ce nu era a mea) din cauza unui prost obicei, îndreptam terminalele cu vârful și s-a mâncat o porțiune din el. Am luat altul de la TME și al a fost exagerat de prost. Nu știu cum se face că la pensol-ul SL-10N încă nu a cedat vârful.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Mai bun decât sacâzul nu cred să fie ceva, mai ales că are şi proprietatea (foarte importantă) că respinge apa, dacă este aplicat în stare diluată pe cablaj, după lipire....

Întradevăr, dacă rămân resturi pe vârf se carbonizează şi trebuie îndepărtat prin spălare cu buretele, cârpa, etc....dar e un impediment mic.Pe mine mă deranjează mai mult fumul rezultat din arderea lui, şi nu pot să mă plimb cu un aspirator de fum pe oriunde lipesc ceva...

Referitor la întrebarea de bază, răspunsul e da....unele fluxuri afectează drastic durata de utilizare a vârfurilor de letcon.Mai ales cele acide.

Editat de validae
Link spre comentariu

Mai mult sau mai puţin...poate unii aţi folosit în cazuri extreme şi o aspirină, e tot acid. Acetil salicilic...

Chiar şi sacâzul corodează vârfurile, mai ales de pistol şi cele de letcon negalvanizate....deşi unii nu vor admite asta în veci.Dar după sute de vârfuri arse doar cu sacâz, nu pot crede altceva....

Editat de validae
Link spre comentariu

@Faust2018 ești întruchiparea proverbului "vorba lungă, sărăcia omului". :reytre

 

@modoran așa este, chiar și sacazul este ușor acid dar nu se compara cu pasta de lipit aia galbenă și spurcată. Nu știu de unde mai am așa ceva https://i.ibb.co/9vNMfwp/IMG-20190818-205805.jpg dar am folosit-o doar pe vremea pistolului de lipit cu ansă, are același miros și textura cu aia comunistă

Am mai găsit în magazine o așa zis pasta de lipit chinezescă dar e doar o vaselina ciudată.

 

@celtik ce conține acel Kontakt PCC? Adică ce face in plus sau in minus față de IPA99? Nu am folosit până acum. Oricum nu mai cumpăr alcool la spray, e prea scump pentru buzunarul meu si am obiceiul sa folosesc muuult . Mi-am luat niste recipiente că acesta și la câteva luni iau un bidon de 1L IPA99 (șterg cu el multe alte lucruri nu doar PCB-urile).

 

@validae asta cu fumul e o problema si la flux. Fluxul asta Alpha nu doar că scoate fum aproape ca sacâzului dar miroase oribil, obligatoriu ventilator și geam deschis. 

Acum doua zile mă tot uitam la filtrele pentru hota cu carbon activ. Mă gândeam sa-mi fac și un "extractor" de fum deși unul făcut nu r așa scump.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Cam scoate fum sacazul . Are dreptate dl . Validae . Daca nu e incalzit foarte tare , sunt doar aerosoli . Daca da , si se carbonizeaza anumiti compusi din el , chiar fum . Asta e meseria ( pasiunea , dupa caz ) . Noxe profesionale . Se intampla si la preoti ( ortodocsi ) etc . Daca ne faceam poeti , procurori , psihologi sau sahisti , scapam ...

 

P.S. - se poate curati elegant varful letconului cu burete pentru tevi de Cu , folosit la instalatii . Mai ales la rece . De asemenea (si) suprafete mai rebele , cu oxizi , murdarie pietrificata etc . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări