Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

validae

Moderatori
 • Content Count

  12,870
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

504 Excellent

About validae

 • Rank
  Moderator
 • Birthday 03/16/1969

Profile Information

 • Locatie
  Dolj

Recent Profile Visitors

7,267 profile views
 1. Nu e niciun topic recent neaprobat la Sugestii și reclamații. Am șters tentativa aceea de postare (tabelul de simboluri) fiindcă nu avea nicio logică, fără un comentariu explicativ asociat...
 2. La așa lungimi mici, plus faptul că se foloseau două cabluri în paralel, rezistența ohmică rezultată ar fi nesemnificativă.
 3. Nu orice tip de aer ionizat afectează starea de confort.Din ce am citit, ionii negativi sunt benefici în anumită concentrație.Am avut ocazia să testez un ionizator cu performanțe bune, avea o pompă care forța aerul să trează prin camera de ionizare și efectul se simțea în câteva minute.
 4. validae

  instrument incarcat static

  Asta cu aburitul geamului merge numai dacă temperatura externă e destul de mică, dar dacă se întâmplă treaba la 30 de grade Celsius, poți să sufli până amețești că nu aburești nimic....tot cu șervețelul umezit scapi de electrizarea statică.
 5. N-are treabă ,,garcea,, cu improvizațiile la lumini ci controlul RAR. Când iei o mașină dotată cu așa ceva din fabrică, e legal și e menționat în cartea tehnică.Dar când fiecare se apucă să-și facă improvizații nu e normal. Dar binențeles că adepții sorcovelor sunt din păcate destui și greu de convins că greșesc.
 6. Ca să ai un randament sesizabil cred că ar fi necesare mai multe filtre electrostatice plasate în diverse locuri, preferabil ascunse vederii, sub pat și dulapuri.După cum ai observat, acolo se aciuează praful în cantități mari, fiindcă acolo îl duc curenții de aer din cameră. Dezumidificatorul oprește și el ceva praf, am observat asta la aparatul meu atunci când îl foloseam, dar consumul și zgomotul nu sunt de neglijat. Varianta electrostatică ar consuma mai puțin și ar fi mult mai silențioasă. Cred că pe asta ar trebui să ne concentrăm.
 7. Eu zic că pe topicul inițial a explicat destul de clar și fără echivoc ce vrea să facă, iar o poză cu lămpile de semnalizare originale ale mașinii n-ar strica.....fiindcă nu a specificat nicăieri că posedă sau nu un Mustang.Am curățat offtopicul și comentariile deplasate la adresa mea ca moderator, dar răbdarea are și o limită....
 8. Am testat ieri diverse valori, având la îndemână condensatori de 10, 15, 25, 50uf. Din păcate nicio combinație nu a produs o schimbare sesizabilă, generatorul a produs un curent semnificativ deși mult sub parametri normali (maxim 150V) doar în condițiile turării excesive a motorului, mult peste normal și în sarcini mult mai mici decât cea maximă permisă. Inițial am crezut că e demagnetizat, fiindcă în gol și la relanti scotea foarte puțin, doar câțiva Volți. Am magnetizat miezul cu ajutorul unui magnet de HDD, dar nu s-a schimbat nimic.Statorul nu am avut timp să-l demontez și măsor amănunțit, fiindcă generatorul l-am verificat undeva la poarta firmei, fiind și greu și voluminos pentru cei 500 metri de cărat.Zilele următoare poate voi avea timp să-l examinez mai amănunțit.Suspectez un scurtcircuit în spire, altceva nu știu ce ar mai putea avea.La dioda de pe rotor nu am avut acces, trebuie dezlipite un varistor și un condensator aflate deasupra ei, fiindcă nici nu se vedea de altfel.
 9. Mă gândesc că inițiatorul știe deosebi stopurile de frână de lămpile de semnalizare, dacă e conducător auto.Că dacă nu știe e grav. Și apoi, dacă Mustangul (și nu numai) are din construcție astfel de lămpi ,,progresive,, nu înseamnă că e normal să ne modificăm toți după ureche semnalizările la mașini, doar că arată bine. Fiindcă deja nu mai e legal, asta o spun în cunoștință de cauză.
 10. Referitor la cerința inițiatorului, pun citat extras din postarea lui, cea din topicul mutat la Servicii: ,,Am nevoie de un circuit (doua mai exact) prin care sa alimentez 3 benzi micute a cate 12 si respectiv 21 de leduri fiecare (12v), dar progresiv, adica din momentul de alimentare circuitului sa se aprinda mai intai banda unu, pe urma doi, pe urma 3 si sa ramana aprinse toate, cu o diferenta de ~0.5 secunde intre aprinderile lor (t0 prima banda, t0.5 banda doi. t1 banda trei). Vreau sa modific o pereche de stopuri.,, Reiau avertismentul postat și pe topicul inițial, modificând lămpile de semnalizare auto, riscați o amendă consistentă și reținerea certificatului de înmatriculare, plus trecerea mașinii prin controlul RAR, care va certifica dacă mașinii i-a fost restabilită funcționarea conform specificațiilor originale.
 11. validae

  Apa distilata vs apa demineralizata vs apa robinet

  Cel mai probabil unele firme chiar distilează apa din recipientele cu această etichetă, pe când altele mai pun și apă de robinet....cum se întâmplă și cu produsele alimentare de altfel.La omologare duc probe perfecte, iar la vânzare mai fac și rabat de la calitate, că nu stă toată lumea să facă analize.Am colegi care cumpără doar o sticlă de antigel de probă, o pun la congelator o noapte și numai după ce se conving că e bun cumpără și restul necesar.....fiindcă au avut surpriza să le înghețe radiatoarele iarna.
 12. Topicul de față nu încearcă să explice proveniența prafului în general, ci cum să-l îndepărtăm mai eficient....deci vă rugăm să interveniți doar dacă aveți idei practice privind filtrarea sau reținerea eficientă a acestuia.O idee demnă de studiat cred că ar fi cea prezentată deja, filtre electrostatice.
 13. Exact asta voiam și eu să subliniez, nu poți face o instalație ,,minune,, care să te scape de șters praful. Așa ceva se practică doar în camere sterile din microelectronică, unde se permit doar câteva particule de praf pe metrul cub de aer. ,,Purificatoarele, comerciale sunt niște chestii care sunt la fel de eficiente ca și ,,pest repeller,, cu ultrasunete. Eu aveam acum mai mulți ani la serviciu un mic atelier unde atârnasem de tavanul din lemn stratificat un fir lung de nichelină, conectat la o sursă de înaltă tensiune.Acel fir atrăgea fumul produs de folosirea letconului ca un magnet, practic sub acel fir tavanul se înnegrise..... Poate faci câteva ionizatoare de acest fel și le plasezi sub paturi și sub dulapuri, vor reține sigur ceva praf și vor avea și un efect pozitiv dacă generează ioni negativi.... Acum observ că am postat în același timp cu colegul sesebe, care recomanda tot o soluție bazată pe electrostatică...
 14. validae

  LM317

  Încearcă să proiectezi cablajele ,,de forță,, astfel încât masa montajului să fie formată pe cât posibil din cea mai mare parte a foliei de cupru necorodate și astfel vei avea trasee late și cu rezistență ohmică scăzută. Corodând doar porțiuni de maxim 1 mm care să izoleze traseele active ai și avantajul că procesul de corodare e foarte rapid și economic.Traseele de curenți mari le cositorești pe toată suprafața, sau lipești peste ele fire de cupru de 0,5-1mm cositorite pe toată suprafața traseelor. Un cablaj nu trebuie să fie mai mult estetic decât funcțional, că nu se uită nimeni în cutia sursei să vadă ce cablaje frumoase faci....mai jos e un exemplu sugestiv:
 15. Dacă vrei să-ți transformi casa într-un laborator comparabil cu cele de asamblare de procesoare există soluții, dar sunt necesare niște ventilatoare imense plasate la uși.Acele ventilatoare recirculă permanent tot aerul din încăpere și-l filtrează prin filtre de mari dimensiuni.Toată instalația ar ocupa probabil o bună parte din podul unei case, sau o cameră de mansardă.Pe lângă asta, ar trebui ca toți cei din casă să poarte peste haine niște salopete antistatice și părul acoperit de asemenea. De praf nu poți scăpa în casă, dar poți să folosești niște mochete pufoase, plasate strategic în anumite locuri, acele mochete vor capta mare parte din praf, care poate fi apoi scuturat sau aspirat. Praful e adus și de afară, dar provine și din frecarea corpului uman cu hainele și țesăturile din cameră, precum și din calcarul rezidual rămas după spălarea textilelor. Dacă nu ai covoare sau mochete în casă, praful se acumulează în principal sub paturi și pe mobile și suprafețe care se electrizează ușor. Purificatoarele din comerț nu pot asigura eliminarea nici măcar a unei părți însemnate a prafului, dat fiind că într-o casă există curenți de aer greu de prevăzut și care ar necesita probabil mai multe purificatoare în diverse locuri.
×