Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

nico_2010

Moderatori
 • Content Count

  2,441
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

43 core_reputation_level_4

About nico_2010

 • Rank
  core_member_rank_4

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

4,414 profile views
 1. Sau si mai pe intelesul tuturor: ESP12F nu este totuna cu ESP12E: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&ved=2ahUKEwiw7vDs45nnAhUGQxUIHfoIAlgQFjANegQIBBAB&url=https%3A%2F%2Fwww.optimusdigital.ro%2Findex.php%3Fcontroller%3Dattachment%26id_attachment%3D209&usg=AOvVaw3kgEEnNz5TrCpEclSv8J9s pag.18. Mai ales cu datasheet-ul in fata, ar trebui sa putem citi ca pinii alocati SPI pot fi folositi (cand ai acces la ei) si pentru comanda unor LCD-uri, pe langa memoria Flash. Pana si NodeMCU are acces la pinii aia: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&ved=2ahUKEwiw7vDs45nnAhUGQxUIHfoIAlgQFjANegQIBBAB&url=https%3A%2F%2Fwww.optimusdigital.ro%2Findex.php%3Fcontroller%3Dattachment%26id_attachment%3D209&usg=AOvVaw3kgEEnNz5TrCpEclSv8J9s
 2. Ultima oara cand am folosit forumul inca nu se transformase in ghiseu de informatii (ex. de la ce peron pleaca trenul x) desi deasupra ghiseului respectiv este tabela cu plecari si sosiri! Abia acum imi confirmi ca iti este mai usor sa arunci o intrebare pe forum decat sa stai sa cauti! Cand vei intelege ca este mai util sa cauti si sa citeti mult despre problema pe cauti a o rezolva decat simplul fapt de a pune o intrebare imi vei da dreptate. Esti liber sa faci ce vrei si "by the way" nu sunt "admin", ci doar moderator. Iti sugerez sa citesti cu atentie asta: https://wiki.lug.ro/index.php/Cum_se_pun_întrebări_în_mod_inteligent#C.C3.A2nd_.C3.AEntreba.C5.A3i Si ca sa intelegi si mai bine ceea ce afirm iti pot spune ca, pentru a lamuri o problema pe care am intampinat-o cu STM32, am citit cateva zile forumuri, foi de catalog si manuale de referinta, pana i-am dat de cap. Si asta fara sa pun intrebari!
 3. La asta puteai afla raspunsul citind foaia de catalog pag.80 (intreruperea generata pe flanc sau pe palier trebuie sa fie mai mare deat 1 impuls de ceas -1/16MHz- ca sa fie generata intreruperea, desi la utilizarea intreruperii in Arduino s-ar putea sa dureze mai mult cu vreo 3 impulsuri de ceas, cel putin). Aici: Iti trebuia rabdare sa gasesti ceea ce vroiai tu, daca raspunsul "Nu se poate asta, decat cu modificare bootloader-ului" nu te multumea. Cineva si-a perdut timpul in locul tau sa gaseasca o solutie (si a gasit-o: https://baldwisdom.com/bootdrive/). Aici: Era suficient sa cauti si primeai raspunsul! Continui? In mod normal, cand deschizi un topic cu un subiect ce vizeaza nefunctionarea/functionarea defectuoasa a unui montaj cu Arduino (ca tot suntem la aceasta sectiune) postezi sketch-ul de vina si descrii modul in care (nu) functioneaza sau cum te-ai astepta sa functioneze. Daca, in schimb, pui intrebari ca cea din prezentul topic si nu spui nimic, ex. am cautat aici link, aici link si aici link dar nu am gasit nimic care sa ma lamureasca, atunci te asigur ca asta va fi reactia generata. Asa ca ori pui problema cu care te confrunti in termeni clari, cu subiect si predicat, ori te mai gandesti pana deschizi un topic. Nu am nimic personal cu tine! Oricare ar fi fost in locul tau ar fi fost tratat la fel.
 4. Poti schimba RST si CE pe alti pini, nu este nicio problema, ii declari in sketck. Da, intreb, pentru ca mi-au trebuit 5 minute sa caut si sa gasesc ceea ce ai intrebat. Si da, am sa intreb intotdeauna cand topicurile deschise de useri imi trezesc suspiciunea ca ori le deschid din comoditate (e mai bine sa dea altii raspunsurile), din lene (nu au chef sa caute), sau au impresia ca timpul lor este mai pretios decat al celor care le raspund (cand o fac). Cat despre problema cu engleza, incearca Google Chrome, sau chiar functia Google Translate (pe portiuni de text, acolo unde nu intelegi).
 5. Raspuns pe scurt: Da. Mai pe lung: poti folosi varianta de mai jos pentru display Nokia 5110: * * D2 (GPIO4) 0 RST Output from ESP to reset display * D1 (GPIO5) 1 CE Output from ESP to chip select/enable display * D6 (GPIO12) 2 DC Output from display data/command to ESP * D7 (GPIO13) 3 Din Output from ESP SPI MOSI to display data input * D5 (GPIO14) 4 Clk Output from ESP SPI clock * 3V3 5 Vcc 3.3V from ESP to display * D0 (GPIO16) 6 BL 3.3V to turn backlight on, or PWM si GPIO4 si GPIO5 pentru SDA, respectiv SCL pentru senzorul I2C. L.E.: Totusi nu inteleg, tu de ce nu cauti pe net? Sunt suficiente exemple pentru ce vrei tu!
 6. Salut, Dezinstaleaza Arduino si instaleaza ultima versiune (1.8.10). Nu imi dau seama ce este cu Windows Store 1.8.21.0 Dupa instalarea noii versiuni, descarca arhiva STM32Duino de aici: https://github.com/stm32duino/Arduino_Core_STM32 folosind butonul "Clone or download" si salveaz-o unde vrei tu. Deschide Arduino IDE --> Sketch --> Include library --> Add .ZIP Library si selecteaza arhiva pe care tocmai ai descarcat-o Apasa OK sau butonul de confirmare. Restu ar trebui sa se desfasoare asa cum am mai scris in postarea anterioara.
 7. Hai s-o luam de la inceput. 1. Sterge BluePill dand comanda Erase ... Mass Erase (sau cam asa ceva) cu ST_Link utility. 2. Pune Jumperul BOOT0 in pozitia "1" si apoi scrie fisierul "generic_boot20_pc13.bin" in microcontroller. 3. Muta Jumperul BOOT0 in pozitia "0" si apasa butonul Reset de pe placuta. In acest moment LED-ul verde incepe sa lipeasca rapid. 4. Conecteaza prin USB placa de dezvoltare la calculator. Ar trebui ca in "Device manager" sa gasesti asta: In acest moment placa este gata de lucru. Ia sketch-ul postat de mine si compileaza-l. Ar trebui sa arate asa: In momentul in care apare "done uploading" ar trebui ca LED-ul verde sa pulseze o data pe secunda. L.E.: Sper ca ai inteles ca ST_Link ramane conectat la placa si la USB pentru upload. L.L.E.: Si daca totusi vrei sa faci upload prin cablul USB selectezi "Tools"-> "upload method" -> Maple DFU Bootloader (2.0 sau origina)l". In momentul in care apare "Uploading" apesi scurt butonul RESET si incepe incarcare. Dupa aceea vei primi un mesaj de eroare" USB not recognised" care se rezolva prin scoaterea cablului USB din calculator si reintroducerea lui in mufa USB. Nu mai cauta porturi COM ca nu le gasesti.
 8. Pana aici este OK. daca ti-a vazut calculatorul ceva gen COMx (in cazul tau COM5) inseamna ca BluePill este vazut prin interfata USB Acum incearca sketch-ul "blink" astfel: Sample STM32 Blink Program for Blue Pill board */ // the setup function runs once when you press reset or power the board void setup() { // initialize digital pin PC13 as an output. pinMode(PC13, OUTPUT); } // the loop function runs over and over again forever void loop() { digitalWrite(PC13, HIGH); // turn the LED on (HIGH is the voltage level) delay(1000); // wait for a second digitalWrite(PC13, LOW); // turn the LED off by making the voltage LOW delay(1000); // wait for a second } Ar trebui ca ledul verde sa clipeasca. Urmareste ca jumperul BOOT0 sa fie repus in pozitia 0 (urmeaza explicatiile de aici: https://circuitdigest.com/microcontroller-projects/getting-started-with-stm32-development-board-stm32f103c8-using-arduino-ide ) ca sa functioneze.
 9. Ai urmat cu atentie si intocmai instructiunile din primul link? Trebuie sa mearga. Adica asta: https://github.com/rogerclarkmelbourne/Arduino_STM32/wiki/Flashing-Bootloader-for-BluePill-Boards Aici: am incarcat in bootloader functional, pe care l-am folosit cu succes. Incearca-l!
 10. Poti folosi bootloader-ul pentru BluePill citind aici; https://github.com/rogerclarkmelbourne/Arduino_STM32/wiki/Flashing-Bootloader-for-BluePill-Boards Si mai multe explicatii aici: https://github.com/rogerclarkmelbourne/Arduino_STM32/wiki/stm32duino-bootloader si aici: https://circuitdigest.com/microcontroller-projects/programming-stm32f103c8-board-using-usb-port Nu te crampona de faptul ca tie nu-ti apar anumite placi de dezvoltare cu STM32. Nu este momentul acum, le poti adauga mai tarziu cautand pe net si citind mai mult despre modul in care se pot adauga placile in fisierul "boards.txt". Experimenteaza cu ceea ce ai si da, rebuie sa modifici acea rezistenta de 10k cu una de 1k5 si asta o poti fac lipind o rezistenta (chiar de 0.25W THT) de 1k8 sau 2.2k (in limitele astea) in paralel cu cea existenta. Povestea cu apasarea butonului de Reset pentru incarcarea firmware-ului este valabila si pentru Arduino Pro Mini (care nu are FTDI/CH340 ca interfata USB-TTL).
 11. Pentru inceput citeste asta: https://time4ee.com/articles.php?article_id=74 Apoi citeste asta: https://github.com/rogerclarkmelbourne/STM32duino-bootloader (partea de text) Si apoi asta: https://www.instructables.com/id/Programming-STM32-Blue-Pill-Via-USB/ Dupa ce ai citit cu atentie tot si ai inteles ce ai citit discutam, altfel e timp pierdut pentru amandoi!
 12. Nu am incercat Flowcode. Nu mai am resursele necesare sa invat ceva nou.
 13. Salut, nu poti amesteca Standard Peripheral Library (SPL) cu ceea ce genereaza CubeMx. CubeMx genereaza setarile pentru periferice in starea de reset si doar atat, pe cand utilizarea SPL presupune scrierea "de mana" a functiilor de initializare a perifericelor (RCC, GPIO, Timere, SPI etc.). Este adevarat ca te poti inspira din functiile de initializare generate Cube MX pentru a crea/scrie aceleasi functii utilizand SPL, insa denumirile vor fi diferite. Mai jos gasesti varianta SPL si varianta HAL al aceluiasi proiect. Fa comparatii ca sa intelegi mai bine ceea ce am vrut sa scriu. Trebuie sa alegi una din ele si ti-as recomanda sa alegi OpenSTM32 pentru lucrul cu SPL si Atollic pentru lucrul cu HAL. L.E.: Fisierul F411_blink_HAL, nu este complet. Atasez si fisierul complet Atentie: fisierele de mai jos sunt pentru STM32F411-DISCOVERY!!! F411_blink_SPL.txt F411_blink_HAL.txt F411_blink_HAL_complet.txt
 14. Poate fi orice uC (Atmel, PIC, STM8, inclusiv unul mai ... exotic, cum ar fi CH551G). Cata vreme nu exista marcaj nu poti stabili ce componenta este. HBS1621d este driverul pentru LCD (echivalent HT1621), LM358 este amplificator operational.
 15. Subiectul nu are nicio legatura cu Arduino. Va fi mutat la sectiunea "Idei si sfaturi".
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.