Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

maxente

Membru activ
 • Content count

  3,173
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

309 Excellent

3 Followers

About maxente

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Corabia

Recent Profile Visitors

1,975 profile views
 1. maxente

  De ce suntem dobitoci?

  Daca tot veni vorba de Ardeal, am si eu o intrebare: de ce nu ies oamenii din Ardeal la vot ? Adica exact aia care ar inclina balanta in cealalta parte. Sa nu ma intelegi gresit, eu am votat cu ceilalti, nu cu astia care sunt acum. Indivizii gen hastag umbla doar cu mwuia in gura toata ziua pe feisbuc si altele, iar cand vine vorba sa voteze ii doare la bașcheti, ca ei o duc bine prin alte parti.
 2. Vezi la osciloscop sa nu ai trigger-u pe cel de al doilea canal, care, probabil, mai e si oprit.
 3. maxente

  Amplificator Clasa D simpli low cost

  @burn.out, uite aici un subiect cu un amplificator clasa D destul de simplu. Ai si schema filtrului de bas mai jos putin
 4. maxente

  Amplificator Clasa D simpli low cost

  Apropie mosfetii si pune integratu imediat langa ei. Da, unghiurile alea drepte nu sunt bune. Nu te grabi sa faci cablaju, mai e de munca la el si atentie la bucle ! Mai bine testezi montajul in aer si apoi faci cablajul.
 5. maxente

  Curiozități tehnice din orice domeniu

  Intotdeauna m-am gandit ca o fabrica de PCB este mare da nu am crezut ca e atat de mare si de complexa
 6. maxente

  Amplificator Clasa D simpli low cost

  Ce inventie au mai facut si astai cu IR2153 @matzah, conform graficului din pdf, la valorile 5k1 cu 1n ar fi o frecventa de 150khz a integratului, din ce observ eu. Mai ramane de pus in practica schema si vazut daca si pe unde va fi bevoie de snubbere si alte cele. Schema de cablaj desenata de autor se poate imbunatati mult fata de cum e acum. Ca inventie merge incercata, si probabil, e buna doar pentru huruiala de bas.
 7. maxente

  SMPS Full Bridge proiect comun

  Pai si protectia cum o faci atunci, cat de simpla va fi ?
 8. maxente

  SMPS Full Bridge proiect comun

  Poti face varianta de protectie ca a mea. Folosesti un traf de curent 1:50. Dupa el pui punte cu BAT85, eu am pus 4 diode 1n4148. Dupa diode ii pui sarcina de 10R trafului si apoi amplifici cu AO la sarcina dorita din semireglabil.
 9. maxente

  SMPS Full Bridge proiect comun

  Da' protectie la scurt / supra-sarcina nu ii faci ?
 10. maxente

  Cafeaua ...

  Pai nu ?
 11. maxente

  Cafeaua ...

  Cafeaua cica ar reprezenta un risc de cancer https://edition.cnn.com/2018/01/31/health/cancer-coffee-warning/index.html
 12. maxente

  Trasnet-fulger

  Cine stie... e greu de inteles cum sare acel trasnet pe fire. Ca o experienta cu asa ceva, prin anii 90, am avut norocul sa se descarce un trasnet direct in trepiedul pus de tata. Trepiedul era comun cu vecinul imediat de langa mine, tineam antelene sa prindem sarbii, romanii si ce mai era pe vremea aia. Cred ca are vreo 15m inaltime de la nivelul solului, e foarte bine infipt in pamantsi i-a pus si un paratrasnet pe ultima antena montata. A lovit trasnetul direct in paratrasnet, era topit ca o lumanare si teoretic trebuia sa ne fereasca descarcandu-se in pamant, dar de fapt, tv-ul vecinului a fost facut scrum (telecolor parca), tot sasiul era pur si simplu negru, carbonizat. Eu am avut noroc ca, la ploi scoteam mereu tv-u din priza si antena din el dar nu scoteam antena din amplificator. Tin minte ca ma uitam la cutia amplificatorului (din plastic), era explodata ca si cum cineva a bagat o grenada in ea si apoi a inchis cutia, atat de umflata si crapata era. Aaaa si nu va zic cat de tare a putut sa bubuie, eram in casa, si pentru o secunda, am crezut ca a cazut casa pe mine.
 13. maxente

  Trasnet-fulger

  Pai la tine nu s-a ars nimic ca esti alimentat din alta faza fata de cea a vecinului. In cazul asta e treaba simpla, peste faza vecinului s-a descarcat tensiunea aia mare. Toate alimentatoarele electrocasnicelor (acum toate sunt in comutatie) au behăit in fata acelei tensiuni mari de mii de volti. Nici eu nu cred ca o rezolvare sigura exista, in afara de paratraznet, si nici acolo nu e treaba asa sigura. Toata paguba asta se intampla numai la case unde cablurile de tensiune sunt toate pe stalpi. La blocuri treaba e mult mai ferita. Alimentarea, din ce am observat eu pe la blocurile din orasul meu, vine pe sub pamant. Linia de 20kv, sau cat e, e bagata in pamant si apoi intra in niste ''casute'' unde sunt transformatoarele coboratoare. De acolo, tot pe sub pamant, iese alimentarea catre blocurile cartierului.
×