Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

sesebe

Membru activ
 • Content Count

  6,823
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

892 Excellent

About sesebe

Profile Information

 • Locatie
  Iasi

Recent Profile Visitors

1,974 profile views
 1. sesebe

  Teava patrata

  Tu singur ai solicitat o teava cu profil patrat foarte groasa in perete. Sint curios sa vad niste specificatii tehnice la cel doua produce la care se face referire: cea de pe site si cea livrata de magazin. .
 2. sesebe

  Inca un amplificator...

  1. Nu am sa fac acum teoria chibritului, mai ales ca aceasta problema a mai fost dezbatuta pe forum. 2. Am spus "pt mine" deci nu este o regula generala dar un amplificator care se vrea integrat in categoria "super HiFi" trebuie sa stea bine la toti parametrii ce determina calitatea sunetului nu numai la citiva dintre ei. 3. La o tensiune peak de 90V (clipingul apare pe simulare la 92V) si un slew-rate de 24V/usec rezulta o banda de frecventa full power de numai 42462Hz (42.46Khz). La amplificatorul meu experiment cu TDA7293 clasa G (informatii postate pe diyaudio) am avut o banda la 3db de 150Khz dar am renuntat la el din cauza slew-rate-ului prea mic pt gusturile mele (sub 10V/usec la o putere de iesire de 100W) dar acel amplificator avea o schema mult mai simpla si era simtitor mai ieftin de realizat. 4. Teoretic poti reduce si mai mult slew-rate-ul (injumatati chiar) fara a-i fi afectata redarea benzii audio de 20-20Khz. 5. Ca sa fac si o analogie, putem sa ne gindim la acest amplificator ca la o masina pe perna de aer (aeroglisor) in care nu se va simti absolut nici o pietricica sau groapa de pe drum (distorsiuni infine - ca si inexistente), avund un motor revolutionar de 10000-1milion de cai putere (1KW putere de iesire amplificator -> peste o anumita valoare chiar nu mai conteaza valoarea exacta) complet silentios, dar care ia curbele cu dificultate si ii trebuie foarte mult timp pt a atinge viteza dorita (slew-rate mic). Sa comparam acum aceasta masina cu un Ferari in care din cauza suspensiilor rigide simti orice pietricica, motorul foarte galagios face aproape inutil un sistem audio in interior, dar care atinge viteza dorita in numai citeva secunde. Eu personal prefer Ferari. PS: titlul topicului mi se pare tocmai potrivit.
 3. sesebe

  Inca un amplificator...

  Merci! Slew-rate-ul mi se pare muuult prea mic pt un amplificator care se vrea "super HiFi". Pt mine sint interesante schemele cu slew-rate de peste 200V/usec (400V/usec în bridge) ca să le consider "super HiFi". Degeaba faci o schema cu distorsiuni de 1ppm dacă are slew-rate-ul unui etaj final cu integrat.
 4. Ex: https://www.tme.eu/ro/katalog/elemente-pasive_112309/#id_category=112350&search=4.7uf&s_field=niski_prog&s_order=ASC&visible_params=2%2C115%2C118%2C42%2C10%2C32%2C45&used_params=45%3A24904%2C24908%2C31848%2C28097%2C24991%2C112349%3B&page=1
 5. Bine domnilor face-ți cum credeți și considera-ți cum vreți voi. Un TV poate merge fără multe componente dar merge bine? Circuitul respectiv format din condesatorul nepolarizat de citeva sute de nano, dioda, rezistenta și condesatorul polarizat (și citeodata și alte componente) este circuitul de corecție în "S", și da, merge tv-ul și fără unele componente dar imaginea va fi deformata pe orizontala. Pt initiator: dacă vrei sa reziste trebuie sa pui un electrolitic low ESR și high curent. Din cauza ca sint greu de găsit acest tip de condesatoare eu am montat întotdeauna condesator nepolarizat pe film plastic și nu au mai fost niciodată probleme cu el. Voi face-ți si considerați cum vreți voi. Îmi pare rău că v-am deranjat încercind sa va ajut. Promit ca nu mai intervin.
 6. Numai o parte din curent.
 7. Fa-le reclamatie daca le-ai cumparat de la un magazin serios. Daca nu, atunci cumpara si tu de la magazine serioase si ar trebui sa nu mai fie probleme. Apropo, cablul siliconic ca cel din testere costa cam de pe la 3-4E/m un sus iar tot ce este mai ieftin ar trebui sa dea de gindit.
 8. Acela este circuitul de corectie "S" inseriat cu bobina de deflexie pe orizontala. Cind apar probleme acolo de obicei se schimba toate componentele din acel circuit. Condesatorul electrolitic C514 trebuie sa suporte cam tot curentul din bobinele de deflexie orizontala, deci un curent destul de mare, si, daca se pune acolo un condesator obisnuit atunci se va defecta foarte rapid. Trebuie un condesator ce poate suporta cun curent de minim 3-4A. In acea pozitie eu am plantat intotdeauna condesator folie nepolarizat, chiar daca este mai voluminos si semnificativ mai scump, dar cu un astfel de condesator nu vor mai fi probleme ever.
 9. sesebe

  Teava patrata

  Pai sudeaza niste bucati de cornier si ai rezolvat problema cu invirtirea.
 10. Da, ala ar trebui sa fie cu probleme.....are contactele lipite La o cautare rapida l-am gasit in lista al 2 magazine din RO dar unul nu il are pe stoc, posibil sa se mai gaseasca si in alte parti deci cauta tu mai bine. http://www.tseonline.ro/?cat=14&prod=797 https://quintrix.ro/index.php?route=product/product&product_id=2120 sau echivalentul facut de Onsemi la digikey: https://eu.mouser.com/Search/Refine.aspx?Keyword=LC7821
 11. Imi pare rau ca trebuie sa intervin si eu dar 2 faze defazate la 180 de grade este un nonsens. Nu inteleg dece tot insisti pe aceasta ideie gresita. Legat de masinile electrice rotative pot sa te asigur ca am o oarecare ideie despre ele (sint citeva persoane aici pe forum care stiu dece sustin asta) ceea ce ma face sa-mi sustin parerea ca 2 faze defazate la 180 de grade reprezinta un nonsens. Chiar si avind un alt defazaj intre faze, fara a utiliza un conductor sau referinta pt nul sau neutru tot nonsens ramine. Se poate vorbi de sistem multifaze doar cind se por genera cel putin doi vectori diferiti iar ca sa poti genera doua drepte sau segmente de dreapta, conform geometriei din gimnaziu, iti trebuie 3 puncte, adica in cazul fazelor iti trebuie doua faze plus un nul sau 3 faze. Daca din aranjamentul fazelor (defazaj....etc) nu rezulta decit un vector atunci nu putem vorbi de sistem multi faze. Doua faze la 180 de grade (sau orice alt unghi) dar fara conductor de nul nu vor genera decit UN VECTOR care poate fi chiar nul pt anumite unghiuri de defazaj. Te rog nu mai insista cu ideea asta gresita pt ca iti strici imaginea de bun specialit pe care ti-ai creat-o aici pe forum (cel putin pt mine).
 12. sesebe

  Inca un amplificator...

  Se poate vedea și o simulare cu semnal dreptunghiular la 3db sub cliping? Și o măsurătoare de slew-rate?
 13. sesebe

  Group-buy

  Unele automatizari ce folosesc control analogic (dar nu numai) folosesc pt transferul datelor la distanta curent si nu tensiune pt ca in acest caz rezistenta firelor (in anumite limite destul de largi) nu influienteaza valoarea curentului asa cum ar imfluienta daca ar fi transmise sub forma de tennsiuni. De obicei driverele ce transmit informatia sub forma de curent sint alimentate la 24V. Tot de obicei resistenta, ce sesizeaza / transforma informatia de curent in informatie de tensiune, este de 240ohm. 240ohm x 20mA =4.8V (rotunjit 5V) tensiune maxima necesara pt o conversie corecta dar driverul se alimenteaza cu 24V si daca vom considera o pierdere interna in driver de 5V (rotunjit) atunci ramine disponibil a se "pierde" pe firele de legatura o tensiune de 24-5-5=14V. Pornind de la aceste calcule firele de legatura pot avea orice rezistenta intre 0ohm si 14/0.02=700ohm. Daca firele de legatura au o rezistenta mai mica de 700ohm informatia ajunge la receptor fara nici o atenuare generata de fire. PS: se foloseste control intre 4mA si 20mA pt ca un curent mai mic 4mA va indica intreruperea buclei de curent deci se poate face si un diagnostic in acest fel. Pt mai multe informatii studiaza si pe net: https://en.wikipedia.org/wiki/Current_loop
 14. Incarcarea bateriilor in timpul frinarii nu necesita decit un invertor pt motor mai performant si un mod de a identifica necesitatea frinarii. La o trotineta electrica (un anumit model) se intra intra in regim de frinare gerenerativa imediat ce nu mai accelerezi. Deci pt a rula cu o anumita viteza, la acea trotineta, trebuie sa ai tot timpul cuplata acceleratia macar un pic pt ca altfel incepe sa frineze.
 15. sesebe

  Divagatii cu LED-uri

  Racire activa folosesti la reflectoare de mare putere si cam atit.... Daca vrei sa folosesti la corpurile de iluminat din casa nu inseamna altceva decit ca te maninca in....... Permanent iti vor genera probleme ventilatoarele.
×