Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

celtik

Membru activ
 • Content Count

  132
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

41 Se poate si mai bine

About celtik

 • Rank
  Membru

Contact Methods

 • Website URL
  stefan.proiect@gmail.com

Profile Information

 • Locatie
  Dambovita

Recent Profile Visitors

341 profile views
 1. Da dragule, U4 inseamna ca e un circuit integrat si nu e Q4 sau sau T4, adica tranzistor (si da...exista si tranzistori cu 6 pini). In electronica toate detaliile conteaza, ca sa identifici corect problema si sa o si rezolvi. Cel putin eu asa gandesc.
 2. E deja overengineering. Eu dupa ce termin sursa, pun pe iesire un comutator DC de curent mare si un filtru RC, poate chiar si varistoare, transil-uri sau sigurante rapide/poly. Sunt deja solutii simple functionale pe piata pentru protectia I/O. Era mai interesant daca gandeai o schema care sa taie alimentarea prin releu/tranzistor, la un scurt pe iesire, cam cum e la cele in comutatie.
 3. Ala pare mai degraba un regulator liniar (ai pus cercul ala exact pe simbolul piesei ). Curata suprafata piesei cu acetona si carpa de bumbac ca sa iasa laser-ul in evidenta, si ia si o lupa...apoi poate ne si dam seama ce e.
 4. Aici pot sa-ti raspund eu. Cu SMD-urile este cateodata bataia de cap prea mare (depinde si ce construiesti): - Conectorii (cand faci montaje SMD te astepti si la conectori SMD cu conductori flex-plat-banda care pot fi scumpi sau indisponibili) - Unele componente sunt pretentioase (anumiti condensatori, senzori sau rezistoare de precizie, nu tolereaza temperaturi prea mari la lipire reflow si astfel trebuie sa schimbi pasta de lipit normala cu una de calitate pe baza de Bismut - low temp care te cam indoaie la bani) - Amprenta vs. puterea electrica max. acceptata vs. puterea termica max. acceptata vs. puterea termica disipata a componentelor prin PCB/radiatoare si toleranta la stres termic (rezistoare/mosfet) - Indisponibilitatea in format SMD - (low power) a anumitor tipuri de senzori, care (in format THT) ridica consumul total al circuitului electronic (SMD), rezultand un fel de overkill si overengineer - Costuri/disponibilitatea anumitor componente - Reparatii cateodata greu de efectuat Ce-i drept, un montaj in miniatura si cu componente SMD de calitate este de dorit (mai mult decat THT) in instrumentatie portabila, montaje RF miniaturizate, microrobotica si dispozitive portabile de inregistrare date.
 5. Si eu am blocat un atmega8 mai demult, mi-am facut programatorul HV de deblocat, dar imi trebuie un alt atmega8 pe post de master pentru deblocare....asa ceva? Deocamdata e in stand by chestiunea. Mai exista varianta sa scoti de pe placa vechiul atmega cu o statie de dezlipit sau un bec cu halogen si sa pui altul nou...daca iti doresti sa mai recuperezi placa.
 6. Fa chestia asta foarte atent: https://www.arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoToBreadboard sau https://tutorial.cytron.io/2015/02/05/using-avr-usbasp-to-program-arduino/ Daca nu merge nici asa incearca, sa interoghezi microcontroller-ul cu AVRDudess prin USBasp, sa nu fie fuse-le setate aiurea. Sunt multe tehnici prin care poti "reinvia" un microcontroller si destule etape de parcurs pana sa-l declari cu adevarat "mort". Exista si tehnica de HV programming pentru resetarea generala. Toata chestia e sa nu fie deja ars. Perseverenta te poate face mai pregatit pentru viitoarele probleme de rezolvat.
 7. Daca e bootloader-ul, atunci e usor de reprogramat...aceeasi procedura ca si la Arduino Uno.
 8. celtik

  ultima captura

  Barbun ala rosiatic. Si probabil si Lavrak (biban de mare - e o nebunie pestele ala). Vad ca ai si o caracatita babana si ceva pesti de recif. Si dorada este foarte gustoasa (mmm). Daca ai ocazia sa mananci limba de mare acolo, nu ezita chiar daca poate fi scumpa, are un gust fantastic si e foarte dulce (o experienta unica). Zarganul la fel o alta ciudatenie culinara (de incercat neaparat! are oasele albastre dar carnea e fantastica). Pofta mare/fir intins!
 9. Un F2-3 tot era, iar pentru Romania este destul de mare oricum, data fiind pozitionarea noastra geografica. Lucrurile vor progresa oricum...ceea ce nu pot spune despre perceptia colectiva romaneasca care este retrograda si naiva, ca sa nu spun imbecila.
 10. celtik

  CD XP

  Mai exista oameni care folosesc calculatoare cu XP ???...
 11. Probabil o filtrare RC diminueaza sesizabil pacaneala.
 12. Rasfoieste site-ul asta, ca au documentatie foarte buna pentru partea teoretica, corelata cu echipamentele lor. https://www.victronenergy.com/blog/2014/03/28/matching-victron-energy-solar-modules-to-the-new-mppt-charge-regulators/
 13. Cauta pe placa daca are semireglabili si incearca sa te joci putin cu ei. Trebuie sa ai si un multimetru calibrat deja ca sa stii cum faci corectiile la cel defect. Mai poti sa incerci sa masori componentele pasive suspecte de pe placa sa (rezistente, condensatori), sa nu fie devalorizate...
 14. Iti faci treaba cu el sa stii. Asa este, la prima privire arata a gunoi tehnologic cu lipituri facute la misto parca, dar daca faci un proiectel electronic fara pretentii si costuri scazute, atunci modulul merita "reconditionat"... desi e din fabrica . Sim800 e total altceva intr-adevar si se preteaza la implementari ceva mai serioase, dar eu merg pe sistemul ca: daca un "device" poate fi facut sa functioneze corespunzator si n-a scos fum, atunci merita utilizat. P.S.-si chinezu' si romanu', fac rahatul bici si sa si trosneasca.
×
×
 • Create New...