Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Marian

Moderatori
 • Content count

  14,354
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

785 Excellent

2 Followers

About Marian

 • Rank
  RIP Mom!
 • Birthday 12/03/1978

Profile Information

 • Locatie
  Dambovita/Fierbinti

Contact Methods

 • Yahoo
  electronistul29
 • Skype
  electronistul29

Recent Profile Visitors

8,402 profile views
 1. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  Este motivul pentru care am acceptat propunerea lui Victor referitoare la acest etaj final. Cel putin dupa testele de pana acum am motive sa spun ca nu. Anomalia a aparut in urma unui scurt facut de mine pe placa, pana atunci singura chestie ce ma deranja era zgomotul mare la clipping agresiv. Esuand in a-l atenua prin compensari am incercat prin ajustarea rezistentelor din porti, vazand ca reducandu-le ( alta in paralel peste cea existenta ), zgomotul creste, am incercat sa le maresc dar am facut o gafa punand letconul unde nu trebuie si cu alimentarea pornita, evident ca a iesit fum, e o chestie pe care mi-o asum. Ulterior a aparut si anomalia. Cand voi relua lucrul o sa mai fac o tentativa de a salva placa, si voi analiza pe etape cu SCC-uri pe alimentari. Detalii la momentul respectiv. PS: Un alt argument in favoarea acestor mosfeti, este faptul ca deja am pus in functiune o varianta simplificata si la putere mai mica, cu acesti finali, o singura ajustare a fost necesara fata de schema optimizata in simulator, rezistentele de echilibrare dintre bratele oglinzilor din diferential, apoi totul a fost ok. Am facut postarea asta pentru ca eu nu mi-am pierdut increderea in finalii astia, din contra sunt motivatia principala a existentei acestui topic ( asta pe langa faptul ca fac si obiectul unuia dintre proiectele mele comerciale ). Ar fi relativ simplu sa trec la bipolari ( si am finali bipolari pe stoc dintre cei mai buni ) direct pe placile existente, dar n-as veni cu nimic original, si in plus as lasa ceva neterminat.
 2. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  @Sharky Nu vand nimic, asa cum ii ziceam si lui Valentin in privat indiferent cat de disperat as fi din punct de vedere financiar, nu-mi incalc cuvantul dat, mosfet400 nu e de vanzare, e la liber pentru toata lumea. Teste relevante se fac pe schema asta cu minim 2x50Vcc, sa ridici o sursa ATX din aia la tensiunile astea nu-i la fel de simplu precum sa faci o singura iesire de 35V. Nici nu este nevoie, alimentarea este ok, traful primit de la Viobio este foarte bun. O sa adopt sugestia lui Victor cu SCC-uri pe alimentari. Nu a fost nevoie pana acum de asa ceva la niciunul dintre modulele audio puse in functiune de mine, dar uite ca asta e mai pretentios, e mai complex. Leco, mersi pentru oferta dar nu e cazul, ma descurc.
 3. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  Ceea ce este necesar, sunt cat mai multe masuri de precautie pentru protejarea finalilor pentru ca e foarte frustrant sa tot schimbi la ei. SCC-ul ala pe ramuri ar fi una dintre ele, care cumulata cu racire fortata si transilurile in porti ar trebui sa fie deajuns... daca-mi vor mai veni si alte idei de protectie pana atunci le-oi aplica si pe alea.
 4. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  Intrebare retorica: Crezi ca n-am testat si cu sarcini pe iesire inainte sa iau decizia de mai sus? Crezi ca n-am incercat orice puteam incerca? Vezi de treaba, nu-i primul modul de amplificator pe care il pun in functiune...
 5. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  Momentan pun proiectul in asteptare pana la noi ordine ( nu-l abandonez! ). Aseara a fost in regula, dar arsesem eu o pereche de finali cu un scurt din neatentie. Azi o anomalie pe care nu mi-o explic mi-a ars inca 2 randuri de finali. Se comporta cu iesirea in gol si cu semnal pe intrare ca si cum ar fi in suprasarcina, culmea e ca forma de unda e perfecta, nici urma de instabilitate. Posibil ceva probleme la SMD-uri, care ar duce la conductie simultana in finali, dar nu se pune problema sa le desfac pe rand sa le verific. O sa plantez o placa noua ( din fericire mai am 3 ), si pe asta direct la cos cu tot ce e pe ea. Dar pentru asta trebui comanda noua cu multe cele, nu se mai pune problema acum. O sa fac niste SCC-uri pentru ramurile de alimentare, si la teste nu voi mai monta electroliticii mari de 2200. Dar asta nu stiu cand va fi...
 6. Marian

  Sursa cu 3842

  Daca nu poti lucra suficient de atent sa nu te mai curentezi atunci nu mai face teste in primar, nimic, dar absolut nimic nu merita riscul vietii!
 7. Marian

  Transformator toroidal.

  Pentru secundare cerute de 70Vca si sarcini de 4 ohm, ar trebui cam 14A, deci undeva pe la 2kVA ca si putere minima.
 8. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  Am primit azi componentele de la TME, si am montat o pereche de finali, am inlocuit superdioda, si prefinalii ( desi la masuratoare dupa ce i-am scos aratau ok ), am pus transiluri poarta-sursa si la finali si la mosul de la superdioda. Testasem in prealabil transilurile si incep sa limiteze chiar de pe la 12V, si sunt intr-adevar bidirectionale, deci ok. Am primit un traf mai potrivit pentru testele astea, de la Viobio ( caruia tin sa-i multumesc si pe aceasta cale ), cu 2x44Vca si suficienti A pentru teste si in 4 Ohm. Am revenit la compensarea BC predriveri originala de 100p, am marit rezistentele din porti la 47R, si deocamdata e ok, psf stabil, sinusoida perfecta atat in gol cat si in sarcina de la minim pana la clipping, dreptunghi 10khz ok atat inainte de bobina cat si dupa ( inainte de bobina arata excelent ), SR masurat ceva mai mult de 40V/uS. Singura chestie pe care as vrea sa o mai rezolv ar fi clipping-ul agresiv care la 10khz si 20khz este ceva mai zgomotos ( la 1khz e destul de ok ). Clipul usor e ok indiferent de frecventa. Toate testele s-au facut in 8 Ohm, nu merg cu 4 Ohm la o singura pereche de finali. Oscilograme cand termin.
 9. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  https://www.tme.eu/ro/details/rlb0608-102kl/inductoare-tht-cu-montare-verticala/bourns/
 10. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  Schema pun doar dupa ce termin testele de stabilitate, schemele intermediare nu-si au rostul.
 11. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  O sa va rog sa nu continuati pe o discutie despre ce s-ar fi putut face. Topicul discuta despre ce am ales eu sa fac pentru amplificatorul meu in care eu investesc si pe care eu il voi folosi. Va rog sa respectati asta!
 12. Marian

  Sursa cu 3842

  Nu stiu daca se mai vad toate imaginile dar teoria scrisa acolo de Smilex este un exercitiu didactic foarte util
 13. Marian

  Mosfet400 full simetric => Proiect public

  Compensarea miller clasica este dupa parerea mea calea lenesului sau a zgarcitului, pentru ca ofera garantia stabilitatii la valori destul de mici ale C, mai ales la full simetric, nu trebui prea multa munca sa stabilizezi schema, adica e calea sigura, batatorita bine de multi. Daca mi-as fi dorit o cale sigura n-as fi mers pe intrari atat de complexe, pe VAS atat de pretentios, etc... Miller are o problema intrinseca, panta de -20, una lunga si care duce in primul rand la o diferenta mare a buclei deschise intre 1khz si 20khz, deci si thd si df mai slabe la 20khz. Unde mai pui ca si SR-ul poate avea de suferit la o miller mai restrictiva. Compensarea TPC aleasa de mine la sugestia D-lui Franzm are avantajul pantei de 2 ori mai abrupte, deci de 2 ori mai scurte, si in final o diferenta mai mica intre 1 si 20khz la olg, cu tot ce inseamna asta. Personal am folosit cu succes TMC la MP100.V3 unde olg e si mai mare ca aici, posibil sa o incerc si aici, avantajul ar fi o reducere a thd-ului cu care finalii contribuie la total... om vedea, deocamdata ramane tpc, nu se pune problema de miller, in nici un caz atat de curand, ramane doar o eventuala solutie disperata in caz ca nimic altceva nu merge. Solutii ajutatoare sunt, avans de faza, intarziere de faza...
 14. Actualizare: Un modul regulator 5.5A.V2 a plecat catre @Dr.L.
×