Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legare diode


Recommended Posts

Sunt necesare si nu, parerile sunt impartite. Unii zic ca nu fac nimic rau, altii ca nu fac nici suficient.

 

Le conectezi ca-n schema. De regula ca-n schema din dreapta. Vezi sa fie dintre cele rapide.

 

Sunt, dupa intelegerea mea, ca sa "scurga" inspre alimentari orice supratensiune generata de difuzor (considerat o sarcina foarte inductiva). Astfel, asiguri o oarecare protectie a finalilor.

Colegii mai experimentati pot clarifica. Eu doar adun postari.

 

Totusi, daca ai probleme de aprovizionare a diodelor, sau incerci sa simplifici schema... mai bine nu o mai faci.

Edited by thunderer
Link to comment

Va multumesc pentru raspuns, nu vreau sa simplific nimic pur si simplu vreau sa invat, sa inteleg rolul acelor diode pe care le gasesc in unele scheme iar in altele nu. Am vrut sa caut singur, dar nu stiu dupa ce criteriu...poate google stie ceva, insa nu stiu eu ce sa-l intreb.

Link to comment

Asta poate pentru ca am vazut mai multe denumiri la acele diode, "output clamping diodes", "output catch diodes", "output flyback diodes"...

Ideea este sa se protejeze finalii bipolari ( mosfetii au deja diode interne, deci n-au nevoie de altele ) de autoinductia generata de boxe ( sarcini inductive ).

In amplificatoare vechi am vazut si 1N400x acolo, dar este recomandabil sa pui diode rapide, tensiunea lor trebuie sa fie mai mare decat cea masurata intre ramurile de alimentare, adica daca spre exemplu alimentarea este de +/-30Vcc atunci diodele alea trebuie sa fie mai mari de 60V. Poti pune linistit UF4007, in ambele moduri exemplificate in prima postare, ambele sunt ok pentru ca ambele protejeaza finalii in egala masura.

Link to comment

Dacă despre necesitatea acelor diode se poate discuta ( Sunt puțin probabile situațiile în care inductanța sarcinii poate genera o tensiune inversă de energie semnificativă dacă lucrăm cu muzică sau sinusoidal pe sarcină un difuzor sau o incintă . Dacă lucrăm cu semnal dreptunghiular pe o bobină pură, poate . ) în schimb despre a fi diode rapide este clar - nu este nevoie . 1N4007 sau, la puteri mari, 1N5407 este mai mult decât OK.

Link to comment

Depinde de multe variabile : de tipul finalilor folositi ( temperatura jonctiunii si a tensiunii de strapungere secundare ) , de caracterul reactiv a sarcinii ( se poate estima EMF ) si de stresul termic :) pe care il pot suporta diodele .

Eu recomand diode " grase " de comutatie .

Evident , in cazul amplificatoarelor de putere mica pentru uz casnic , cu finali gen TDA2030 , diode de genul 1N4007 pot fi considerate overkill :) .

Link to comment

Explica, te rog, si pentru noi astia mai prosti, care este diferenta intre cele doua diode, raportata la schema initiala.

Nu-mi era mie adresată întrebarea, totuși răspund .

Niciuna, ba mai degrabă în aplicația dată e preferabilă 1N4007.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines