Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

UDAR

Membru activ
 • Content count

  4,935
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

424 Excellent

1 Follower

About UDAR

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Cluj Napoca

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. UDAR

  pic12f675 Step up 5V to 12V dc-dc

  Randamentul, în principiu, nu este afectat de mecanismul de control - de PIC în acest caz. El este determinat în principal de căderile de tensiune pe tranzistor ( care la rândul lor depind de cum este acesta comandat ) respectiv pe diodă precum și de calitatea ( pierderile ) bobinei . Ca să scoți 12V din 5V la o putere relativ mică ar trebui să atingi ușor 75-80% cu bipolar și peste 80% cu MOSFET . Dar ăsta e un alt subiect de la o altă secțiune .
 2. UDAR

  pic12f675 Step up 5V to 12V dc-dc

  Poți totuși încerca mai întâi cu 675 . Faci un PWM soft bazat pe TMR0 - de exemplu . Ceva de genul - încarc M în TMR0 , fac OUT=1, incrementez până la overflow, fac OUT=0 și încarc N în TMR0. Dacă mențin M+N = constant frecvența va fi constantă și DC va fi variabil . Pui un TL431 pe intrarea GP1 și Feedback-ul pe GP0 . Măsori ieșirea , mediezi ( = filtare trece jos ) , în funcție de diferența față de valoarea prescrisă modifici M ( și N simultan )
 3. UDAR

  pic12f675 Step up 5V to 12V dc-dc

  Proiectul pe care l-ai prezentat în link folosește comparatorul NU ADC - cel puțin așa rezultă din sumara descriere. Chiar și așa, în condițiile în care nu există o referință absolută nu există nici măsurătoare . De altfel luminozitatea din poze la 3.2V pare mult redusă față de cea la 5V . Deci eu cred că proiectul respectiv NU stabilizează! Faptul că necesită reprogramare când crește consumul ( la aceeași tensiune ! ) îmi întărește convingerea că e așa. Mai mult frecvența de oscilație este foarte scăzută - circa 7 kHz - ceea ce poate determina manifestări audibile . În concluzie eu cred că proiectul propus nu merită a fi copiat . Dacă vrei să faci ceva poți opta, așa cum s-a propus, pentru PIC12F683 . Dacă vrei totuși să faci cu PIC12F675 poți implementa un PWM soft relativ lent , poți face o buclă de control și mai lentă dar folosind o referință externă ( ex. TL431 ) pentru ADC. În acest caz, pentru sarcini lent variabile, poți obține rezultate decente.
 4. UDAR

  punte seleniu

  Din specificarea dimensiunilor plăcilor cu seleniu rezultă un curent de ordinul a 3-5A și o tensiune de cca 100-150V ( dacă am înțeles bine că sunt patru plăci înseriate ) . Sigur performanțele depind de producător, de condițiile de răcire, etc . Deci o înlocuire "acoperitoare" , așa cum propune colegul @flomar60 este pe deplin recomandată mai ales că prețul unei asemenea punți este modic. În ce privește creșterea tensiunii de ieșire - nu cred că este semnificativă în acest caz. Se pune problema când avem zeci de plăcuțe cu Se înseriate.
 5. Problema este următoarea : Dioda aia este pusă acolo pentru protecție la supratensiuni accidentale , care pot să apară sau nu . Dacă nu e nimic altceva distrus aparatul ar trebui să funcționeze și fără ea - o scoți pur și simplu de pe placă . Dacă însă apare supratensiunea și dioda nu e acolo sau e una prea mică ...... o să ne spui după aia ce se întâmplă. Dacă doar dioda e distrusă înseamnă că ea tocmai și-a jucat rolul protejând restul aparatului și mai înseamnă că solicitarea a fost mare - uzual ea absoarbe șocurile de energie redusă fără să se distrugă.
 6. Cu orice transil de 1.5kW 20V . Se găsește la TME 1.5smcj20a care este practic identică. Mai mult nu pot spune necunoscând aplicația concretă.
 7. Codul nu este 541 ci 20A ! http://datasheet.iiic.cc/datasheets-1/littelfuse/1.5SMC20AT.pdf
 8. Da, așa voiam să zic . De fapt așa am scris prima dată și apoi am corectat ....nu știu de ce !
 9. Păi ar fi cam așa : -IC5B este un oscilator Wien cu reacția pozitivă puțin forțată ca să oscileze și cu variațiile componentelor în limitele de toleranță. El va furniza un semnal de circa 400Hz sub forma unei sinusoide limitate . -IC5A este un amplificator inversor cu câștig subunitar. Din VR3 se face calibrarea pe capacitate. Acest etaj ofera si impedanța joasă necesară atacării condensatorului de măsurat . Amplitudinea este suficient de mică să nu deschidă diodele , Acestea au doar rol de protecție . -IC4A este de asemenea un amplificator inversor cu Cx ca impedanță de intrare și cu R11 + R12....R15 în funcție de domeniu ca rezistență de feedback. Amplificarea va fi R..../Zin dar Zin = 1/2πCx deci amplificarea va fi proporțională cu Cx . -IC4B este un filtru trece bandă acordat probabil tot pe 400Hz ( n-am stat să calculez ) . Semnalul de la ieșirea lui este mai departe prelucrat ca și tensiunea alternativă .
 10. Nu cred că în ziua de azi se mai folosesc pentru linii telefonice deși nu exclud ca izolat să se folosească . Fibra optică a luat locul cam peste tot.
 11. UDAR

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Da, nu m-am legat de acest aspect deși s-ar putea să conteze. Schema aleasă de tine cu ieșire pe PNP nu este necondiționat stabilă, ea este afectată de polul introdus de condensatorul de ieșire și acest pol depinde la rândul lui de curent. Ți-ai trasat o sarcină dificilă....
 12. UDAR

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Problema poate fi sau nu similară dar ”încetinirea” fără discenământ poate , într-adevăr, strica mai rău. Eu nu am zis însă neapărat încetinire , eu am zis compensare. Dificultatea constă în faptul că la intrarea în CC bucla de tensiune se opune un timp până când bucla de curent reușește să ia controlul. Mie îmi pare din oscilograme că IC7 lucrează la început ca un comparator generând un impuls mare la ieșire care întreține oscilația. Nu e vorba de o oscilație care să se apropie cât de cât de o sinusoidă ci mai degrabă un fel de oscilator de relaxare. Presupun că dacă schimbi condensatorul de 100nF schimbi și frecvența de oscilație deci nu bucla de curent în sine stabiliește frecvența oscilației . Dacă ții LM723 suficient de încetinit s-ar putea să ajute o încetinire moderată a lui IC7 astfel ca el să lucreze mai mult ca amplificator de eroare, așa cum este destinat . Am avut o problemă oarecum similară la o sursă pe care am abandonat-o ulterior din alte motive . Nu am notat din păcate detaliile dar rețin că am scăzut amplificarea pe partea buclei de curent simultan cu o încetinire moderată. Și așa am rămas cu ceva oscilații la curentul maxim dar erau mici și le-am pus pe seama firelor lungi cu care testam. Clar însă , un condensator mare pus pe această buclă nu a făcut decât să scadă frecvența oscilației .
 13. UDAR

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Bucla de stabilizare a curentului are o amplificare foarte mare fără nicio compensare specială. Ai putea să încerci o compensare în jurul lui IC7. De asemenea s-ar putea să ajute schimbarea compensării lui 723 cu condensatorul între COMP și masă, nu INV ( vezi și Fig.20 din DS ) . Acel condensator este comun ambelor bucle .
 14. UDAR

  Surse in comutatie LLC

  Ba da, evident că trebuie și C pe-acolo ! Erau prea multe steluțe . Scuze pentru grabă ! dV/dt este pentru aplicațiile de impulsuri , de fapt tot un curent definește : I = C *(dU/dt) dar de data asta un curent instantaneu . În principiu ambele condiții trebuie îndeplinite simultan dar în cazul unui curent (cvasi)sinusoidal cred că îndeplinirea primei condiții conduce și la îndeplinirea celei de-a doua . N-am verificat .
 15. UDAR

  Surse in comutatie LLC

  Conform formulei cunoscute I = 2*π*f*U unde I și U sunt valori efective ( RMS ) .
×