Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

UDAR

Membru activ
 • Content Count

  4,957
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

439 Excellent

1 Follower

About UDAR

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Cluj Napoca

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. UDAR

  Un soi de bucla de masa...

  Și ăsta ce-o fi Cuk, SEPIC, PSFB - ZVT ??? Scuze, mi-a luat-o @miticamy înainte .
 2. UDAR

  LM317

  Păi atunci fă altă sursă .....
 3. UDAR

  Dezbatere tehnica

  Perfect de acord, doar că videolecția inițială era oficială, de la MIT . MIT între timp l-a renegat pe Lewine din alte motive ...
 4. UDAR

  Dezbatere tehnica

  Tensiunea indusă este aceeași indiferent dacă bucla aia este închisă electric sau nu pentru că aria este aceeași - la modul cum a legat firele nu a adăugat arie suplimentară sau nu semnificativă cel puțin. Nu putem comenta decât la intuiție ( la plezneală ) dacă nu putem vedea aranjamentul inițial care ( de ce oare ? ) este ținut secret. În link-ul sugerat de mine mai sunt persoane care afirmă că au cerut precizări despre acest aranjamemnt și n-au primit răspuns. Deci la momentul actual eu cred că profesorul se ( sau ne ? ) înșeală. P.S. Lecția inițială este totuși veche , de prin 2002 din câte am priceput. S-ar fi scos Kirchhoff din cărți până acum ....
 5. UDAR

  Dezbatere tehnica

  Au mai dezbătut și alții .... https://www.eevblog.com/forum/beginners/walter-lewin-8-02-lect-16-super-demo-(correction)/
 6. Mulțumesc. Deci teoria se confirmă .
 7. Dacă rezistențele de sarcină ar fi foarte mari - redresoarele aproape în gol - tensiunea la bornele de ieșire ( între + de sus și - de jos , ignorând masa ) ar fi dublul tensiunii de vârf de la intrare minus 4 căderi pe diode adică vreo 60V pentru că avem, pe global, un redresor cu dublare de tensiune. Se vede că în primul caz din topicul de mai sus suntem aproape de această situație și ne îndepărtăm pe măsură ce crește sarcina . Repartiția tensiunii astfel obținute între R1 și R2 depinde de raportul acestora si de aportul energetic al celor două redresoare ( cel de sus , mai eficient, dublă alternanță respectiv cel de jos, mai puțin eficient , simplă alternanță ) . Această repartiție nu ține cont de cum am pus noi masa - o convenție. La o raport corespunzător între rezistențe ( grosso modo cu R2 dublul lui R1 ) tensiunile ar fi aproximativ egale iar valoarea lor absolută s-ar apropia de tensiunea de vârf ( circa 32-33V cu căderile pe diode ) la valori mari și ar scădea la valori mai mici . Dacă colegul @miticamy are chef să mai simuleze să încerce cu R1=10k și R2 = 20k apoi cu R1= 500R și R2 = 1k.
 8. Ai dreptate, între eficacitatea luminoasă ( lumeni/w) și eficiența energetică ( % din puterea consumată transformate în lumină ) este o legătură directă . Deci puterea transformată în căldură scade procentual cu creșterea eficacității. Totuși, la eficacități de ordinul a 100-200lm/W randamentul energetic rămâne scăzut, de ordinul a 15-30% cel mult ( depinde de spectrul radiat ) deci scăderea în puterea disipată sub formă de căldură nu este spectaculoasă.
 9. Felicitări . Reacția copilului spune că efortul vostru este răsplătit !
 10. UDAR

  driver leduri

  Păi și atunci unde mai e efectul de PFC ?
 11. UDAR

  driver leduri

  Becurile cu condensator serie au un condensator electrolitic după punte . Dar nu trebuie să mă crezi pe mine , oricum nu sunt în totalitate părerile mele . Dă o căutare după ”LED flicker” și ai să afli mai multe .
 12. UDAR

  driver leduri

  Dacă te uiți în LED, nu. Dar dacă privești obiecte în mișcare luminate de acel LED s-ar putea să ai o surpriză .
 13. Vezi ce gasesti aici, nu am urmarit atent. http://soundcity.mobi/stk2038-26/
 14. Cred, dar nu sunt sigur , că se referă doar la lipirea industrială gen ”reflow” sau similare , nu și la lipirea manuală. De studiat .
 15. Dacă tensiunea de ieșire este de 300V dioda trebuie să suporte 400-600V minim , în funcție de raportul de transformare . La această tensiune există diode Schottky doar în tehnologia SiC care sunt scumpe și - aproape sigur - nejustificate în aplicația ta. Dacă ai da mai multe detalii - frecvența de lucru, modul de lucru DCM/CCM, etc. aș putea scrie mai mult.
×