Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

UDAR

Membru activ
 • Content Count

  5,204
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

507 core_reputation_level_5

3 Followers

About UDAR

 • Rank
  core_member_rank_7

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Cluj Napoca

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Da, ăla e - mă rog, acolo sunt mai multe - dar nu cred că-l poate descărca fără cont.
 2. Păi așa la o primă vedere nu prea bate schema cu montajul . Dar, important, unde-i condensatorul de câteva sute de nF pus chiar la bornele µC , pe alimentare ? La protejarea microcontrolerelor de paraziți de la motoare orice detaliu contează . Decuplarea, calitatea sursei, traseele de masă, cablajul , lungimea și poziția firelor, etc. E foarte greu de dat sfaturi în aceste situații.
 3. Eu am fost puțin grăbit - eram la serviciu și mai aveam multe de făcut - dar am găsit ceva ce sigur te poate ajuta - un articol al celebrului Bob Pease . Nu cred că pot să ți-l trimit pe PM , dă-mi eventual o adresă de mail - tot pe PM evident.
 4. Aha ! Deci e un proiect didactic . Păi atunci nu cred că o să găsești pe Elforum pe cineva care să fi testat cu operaționale doar de dragul de a testa cu operaționale .... Tot netul te rezolvă . Și după aia poți să vii cu schema aici pentru explicații. PS Pe vremuri eu am făcut așa ceva cu circuite logice nu cu operaționale . Nu mai am, desigur, schema dar ideea era că fiecare impuls de intrare declanșa un monostabil cu o durată fixă și apoi se făcea o mediere.
 5. Păi de ce să-l mai simulezi ? Dacă respecți schemele din DS merge sigur!
 6. Ții neapărat să îl faci numai cu operaționale ? Dacă nu , fă-l cu LM331 - circuitul dedicat pentru așa ceva . Sunt exemple inclusiv în datasheet. Cu siguranță mai găsești și pe net.
 7. Da, se pare că e configurat ca intrare nu ca MCLR. Totuși, ca regulă nu se lasă o intrare în aer. Aproape sigur perturbațiile de la motor provoacă resetarea - fie prin alimentare , fie printr-o intrare. PS . Acum văd că scrie pe schemă PIC16F628A - nu e (chiar) totuna cu PIC16F628!
 8. Am încercat să mă uit în HEX dar sunt mai multe acolo . Care l-ai folosit ? Ce variantă exact de 628 folosești ?
 9. Este evident că funcționează invers - 2N3904 lucrează ca inversor. Dar să revenim la MCLR - dacă el este configurat ca atare , adică MCLR și nu intrare digitală , fiind în aer este foarte susceptibil la perturbațiile produse de motor deci poate determina resetarea.
 10. În desenul Proteus pinul MCLR apare în aer . În realitate cum este conectat ? Și cum este configurat ?
 11. Păi ar fi dacă citești și versurile care urmează celor citate .... Filozofic vorbind desigur, nu fizic.
 12. Nu are nevoie de radiator acolo.
 13. Ce a provocat defectarea acelor componente e imposibil de spus , mai ales în situația în care suntem : nu știm când și în ce context s-a produs defectarea . Pate a umblat cineva și a făcut un scurt ( nu neapărat pe ieșire ) - de exemplu. În ce privește înlocuirea lui AC181 cu BD139 NU e OK ! Limita de curent se schimbă semnificativ. Trebuie recalculate R21, R22 - eventual și R23||R24.
 14. Mărește-o . Cred că până la 68Ω e OK , poate și peste . Dacă R29 crește e suficient un curent mai mic prin T5 pentru a determina deschiderea T01 . Curentul prin T5 se împarte între R29 și BE a T01 deci la R29 mai mare va rămâne mai mult curent print baza lui T01 - la același curent prin T5. Mărirea exagerată a R29 poate avea două efecte adverse : 1. La temperaturi de lucru ridicate e posibil ca T01 să nu se mai blocheze complet . ( Crește atât Ice0 la T5 cât și ß la T01 iar Ube pentru un curent dat scade ) . 2. O valoare prea mare poate determina o blocare mai lentă a lui T01 deci un răspuns tranzitoriu mai slab . Totuși cred că valorile sugerate de mine mai sus sunt OK . Trebuie testat .
 15. Nu cred că găsești cu pini . Pinii se cumpără separat și se sertizează pe fire .
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.