Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

UDAR

Membru activ
 • Content Count

  5,366
 • Joined

 • Last visited

5 Followers

About UDAR

Profile Information

 • Locatie
  Cluj Napoca

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sunt câteva greșeli vizibile la prima vedere. Din păcate n-am timp acum . Dar - pune fișierul .asc ! Nu o să stau ( stăm , căci poate mai doresc să intervină și alți colegi ) să redesenez schema.
 2. Da, până la urmă cred că ai dreptate . Atenuarea variației Ube ( care există ) poate fi mai mică decât variația tensiunii la bornele P1 deci efectul poate fi invers decât cel dorit . Poate o valoare mai mare a R2 . În fine, pierdem timpul cu schema asta . Iar pentru a reveni ON TOPIC IT ar trebui să detalieze - cît este tensiunea la intrarea în stabilizator în gol, cât este în sarcină , etc.
 3. Desigur, după cum arată și @Marian, schema stabilizează la nivelul pin OUT al LM317 din care se scade tensiunea Ube a tranzistorului care poate varia de la aproape 0 până la peste 1V de unde proasta stabilizare . R1 de valoare relativ mică și mai ales prezența lui R2 diminuează într-o măsură această variație - nu știu dacă ăsta a fost scopul . Totuși utilizarea acelui tranzistor combinat cu pretențiile de 0-30V / 10A este o aberație . Putere disipată mică, rezistență termică joncțiune-capsulă dar și capsulă-radiator mare, SOA prost, ß mic . Nu are rost să detaliez. De altfel pe
 4. Eu din poză nu pot citi nimic , nu se poate face chiar totul de la distanță. Așa la prima (strigare) vedere nu sunt convins că acolo e un stabilizator dar poate mă grăbesc. Iar pentru identificare am mai spus - sau poză clară cu dimensiuni sau un desen .
 5. Mai întâi felicitări pentru realizarea practică. Pe de altă parte am spus ”cel puțin incomplet” și referirea era la desen nu la schema sau principiu în sine. Să mă explic - din primul desen se putea înțelege că Detectorul de nul măsoară o tensiune la capetele generatorului . Evident că acea tensiune nu avea cum să fie nulă. Acum, cu al doilea desen lucrurile s-au lămurit .
 6. Desenul ăla este greșit sau cel puțin incomplet . Plus că în ceea ce s-a scris mai sus era vorba de o măsurare completă a înfășurării respective : inductanță, rezistență serie ( de CA nu de CC , eventual de CA și de CC ) , comportarea cu polarizarea de CC, comportarea cu nivelul de CA, comportarea cu frecvența - de asta s-a ajuns la puntea Owen . Desenul ăla - după ce e corectat - permite măsurarea inductanței la 50Hz. Punct. Dar e bine și atât.
 7. Nu cred că ai căutat peste tot : https://www.tme.eu/ro/details/lrp2512-r007-1%/rezistente-smd-2512/viking/lrp12ftwrr007/
 8. Poate îmi scapă ceva ( chiar probabil ) . Eu când am zis că ”de regulă nu se pot pune în cod” m-am referit la faptul că nu pot eu ca programator să le pun în cod sub forma unei instrucțiuni. Compilatorul MikroC cu care lucrez eu pune direct în .hex cuvântul(cuvintele) de configurare generate în fereastra Program Edit dar acestea nu apar în .lst. XC8 face altfel ? Și dacă da unde apar și ce formă au aceste instrucțiuni ? Bănuiesc că se folosesc niște directive - MikoC a redus la maxim acest lucru, nu știu dacă e bine sau rău - dar apar ele ca instrucțiuni propriu zise ? Adică se reflectă
 9. Ascunderea tipului acelei diode era ultima grijă a producătorului . Așa cum ai scris, a ascuns procesoarele. Rolul acelei diode se poate deduce ridicând schema . Te mai poate ajuta cineva care are unul exact la fel dar problemele, așa cum s-a spus mai sus, pot fi mult mai complexe decât schimbarea acelor componente.
 10. Din păcate dioda nu se vede prea bine . Sigur scrie pe ea H53? Dacă nu poți face o poză mai bună fă un desen . Ar putea fi un MM1Z5250B su similar - Zener de 20V - dar ar trebui să fie marcată doar H5 . În ce privește rezistența este un 2512 de 7mΩ la , probabil , 2-3W.
 11. Codurile SMD nu sunt unice de aceea când se caută un astfel de cod trebuie precizată capsula . Cu alte cuvinte H53 în capsulă SOT23 poate fi o diodă Zener de 3,3V sau un convertor DC/DC sau altceva. Pune poze cu capsulele și dimensiunile . În ceea ce privește rezistența poți doar orientativ să afli puterea deoarece diferite tipuri de rezistențe în aceeași capsulă pot avea puteri diferite.
 12. Tranzistorul propriu zis este codificat de "K30N60" . HAB306 respectiv HAB311 înseamnă - Halogen Free , AB = Lotul 2, 3 = 2013 , 06/11 saptamana 6/11. Vezi aici : https://www.infineon.com/dgdl/Infineon-Nomenclature_Guide_Discrete_IGBTs_Diodes-AdditionalProductInformation-v05_00-EN.pptx?fileId=5546d4624fb7fef2014fd5ebec524b64
 13. Nu am găsit referințe pentru tole ( tablă ) dar la miezurile din pulberi de fier dependența e evidentă - există un maxim pronunțat al permeabilității funcție de densitatea fluxului de curent alternativ. Pe de altă parte, în raport cu intensitatea câmpului magnetic de curent continuu, curba este scăzătoare din origine. De exemplu : https://micrometalsarnoldpowdercores.com/pdf/T130-26-DataSheet.pdf Deci recomandarea de a măsura cât mai aproape de condițiile reale de lucru este absolut corectă.
 14. Iertare dar e ”Kelvin” fără g . Văd că scrii a doua oară la fel, prima dată n-am reacționat crezând că e typo. Și da, vine de la numele lordului Kelvin.
 15. Scrie în ”Operating Instructions” de pe link-ul de la Farnell : "The three-terminal test port of the instrument uses the standard rubber jack, therefore the inexpensive rubber plug- alligator clip can be used as the test line. It is very convenient to apply the extended test, but the drawback is low testing accuracy. To improve the accuracy of the test line when using the extension line, the LCR is also equipped with the five-terminal test notch for dedicated test fixture. It renders possible the complete four-terminal measurement of the extension line to ensure the high testing ac
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines