Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

UDAR

Membru activ
 • Content count

  4,910
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

418 Excellent

1 Follower

About UDAR

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Cluj Napoca

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  N-am mai postat nimic pentru că n-am avut ce . Între timp m-am hotărât ce voi testa luna viitoare . Va fi un Full Bridge de 400-500W ( maxim ) atât în varianta hard cât și în cea soft switching. Știu că nu e nevoie de Full Bridge la puterea aia dar, cum am zis, testez conceptul. Mai multe după teste.
 2. UDAR

  Rezistente neinductive

  Îmi pare rău , nu cred că ai dreptate . Multe rezistențe SMD sunt realizate sub forma unei spirale plate pe substartul ceramic .
 3. UDAR

  Schema amplificator

  Păi nici nu trebuie să fie 0V ci 29V ! Dacă respecți valorile pentru R1, R2 și R3 va fi 29V fără niciun reglaj.
 4. UDAR

  PFC activ

  Strict în cazul inductorului boost din PFC . Acesta este extrem de solicitat pentră că are simultan și o componentă de DC ( mă rog, și de frecevență joasă dacă vreți ) și de AC la frecvența de lucru . Trebuie deci să permită o bună răcire . Miezul toroidal așezat vertical față de planul plăcii se pare că este optim. Nu detaliez aici. Bun, să trecem acum la material. Ferita are multe avantaje , inclusiv pierderi net inferioare pulberilor metalice . Dar .... Scăderea permeabilității cu H este foarte pronunțată , ar trebui un întrefier foarte mare pentru a compensa asta . Dar un întrefier foarte mare concentrat ( căci nu putem să-l facem distribuit la un tor de ferită ) are alte dezavantaje - EMI ridicat , conturnare a câmpului extremă în zona intrefierului ceea ce conduce la densități de curent extreme în conductor . Asta poate duce până la arderea conductorului în zonă. În plus feritele au o intrare în saturație mult mai bruscă decât au pulberile special formulate pentru aceste aplicații . Se mai adaugă inducția la saturație mult mai mică la ferite. În concluzie, deși nu există piedici de principiu la utilizarea feritelor , practic rezultatele obținute cu toruri din pulberi special formulate sunt net superioare.
 5. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Leco, nu pot accepta impunerile de topologie - poate eu vreau flyback ! De asemenea nu pot accepta impunerea unor tipuri de radiatoare . Dacă vrei, putem pune gabaritul ca și criteriu de comparație . În ce privește ventilația , la nivelul la care văd eu acum sursa ( să nu uităm că eu n-am început încă conceperea ei ) ventilatoarele vor porni la nevoie . Când nu mai face față nici ventilată dă afară prin protecție termică. Nu putem merge prea departe cu constrângerile asupra soluțiilor , constrângerile trebuiesc puse doar asupra parametrilor . Altfel o să ajung să fac aceeași schemă cu tine , cu aceleași piese, etc . Devine concurs de lipit ! Hai s-o spunem pe aia dreaptă : sunt conștient că nu te pot bate la execuție - n-am nici dotările nici practica ta . De aceea vreau să compensez la concepție , proiectare , fine tuning , etc.
 6. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Leco, citește te rog atent ! ETD39 e o parte a unui test preliminar . Schema fiind concepție/dezvoltare proprie trebuie testată . Am promis că voi posta date pe parcursul dezvoltării proiectului . Varianta finală va fi, desigur, cu ETD59 . Cum aș putea încerca să obțin kW cu ETD39 ??? În altă ordine de idei . Am convenit pe miez, am convenit pe +/- 90VDC . Am convenit, oarecum obligatoriu, pe lipsa PFC. Te rog însă propune valori concrete pentru puteri de regim permanent și de scurtă durată sau acceptă propunerile mele . Nu ai confirmat nici nu ai infirmat cifrele mele de 2000W pentru 1 oră și 4000W minim 5 minute . De asemenea te rog să propui ce teste de ”rezistență” consideri : pornire în ”full load”, scurt circuit, etc. ca să știm de acuma. Nu aș vrea să modific substanțial schema cu o lună înainte de expirarea termenului . Spune de asemenea dacă accepți ca și criteriu de comparație ”stabilizarea” în sensul celor spuse de @SharkyE important pentru o sursă, fie ea și nestabilizată, să nu își modifice prea mult tensiunea de ieșire la variația tensiunii de intrare sau a sarcinii.
 7. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Claudiu , varianta pe care vreau s-o experimentez luna viitoare e fără PFC . Eu aș fi cel dezavantajat dacă aș pune PFC . Mai întâi pentru că e o complicare în plus apoi pentru că scade randamentul . Eu țintesc în jurul a 90% la puterea maximă . Cât privește stabilizarea nu m-am hotărât încă . O să spun mai multe după PoC care sper să pot să-l fac luna viitoare cum mi-am propus . Va fi - probabil - cu un ETD39 pentru ca lucrurile să fie scalabile . Totuși apreciez propunerea lui @Sharky O măsurare a căderii tensiunii de ieșire în raport cu tensiunea rețelei și, respectiv, cu sarcina ar fi un indicator de calitate pertinent. Pentru cei care se întreabă despre racordul monofazat standard din România . Este 230V x 32A = 7.5kVA ( cu rotunjire ) . Deci pentru timp relativ scurt poți trage 5-6-7kW . Eu am pe circuitele de prize siguranțe de 20A ce-i drept dar garantat nu sar în 5 minute la 22-25A . Conductorii sunt de 2.5mmp. Deci pot testa și acasă dar am și alte variante .
 8. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Da, este OK. O să mai discutăm despre protecții dar mai târziu că acu plec și nu mai intru până deseară probabil.
 9. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Mulțumesc. Chiar mă gândeam să fac asta dar mai întâi să încep concret , să am ce posta .
 10. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Recitind subiectul rețin următoarele condiții obligatorii : - Miez ETD59 - Putere de ieșire regim permanent 2000W ( eu propun o oră durata de test pentru această putere ) - Putere maximă de scurtă durată - aici sunt diferențe care trebuie clarificate . Eu am zis 4000W ieșire , DjLeco zice odată 22A*220V = 4840VA intrare , odată zice 5.5kW ! Păi să ne înțelegem 5.5kW înseamnă mult mai mult decât 4.84kVA ! Să ne hotărâm ! De asemenea durata de test . Eu aș propune 5 minute cu răcirea activată. Orice echipament se testează în condițiile normale de exploatare.. În filmulețe am văzut câteva secunde . Minute , fie ele 3 sau 5 , nu sunt rezonabil fezabile fără răcire . Secunde, da !. Deci aceste aspecte rog să le clarificăm. - Tensiune de ieșire . Eu am propus 2x70V , DjLeco n-a exprimat obiecții în mod explicit . Dacă totuși are îl rog s-o facă. - Alți parametri. Pot propune, desigur, și spectatorii dar Claudiu și cu mine vom fi cei care hotărâm. Am demarat deja elaborarea unei scheme generice iar de luna viitoare intenționez să trec la Proof of Concept, la o putere mai mică - câteva sute de W.
 11. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Am citat mai sus normele FTC pentru specificarea amplificatoarelor . Să nu fim mai catolici decât Papa. Și, repet, nu e relevant pentru acest subiect .
 12. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Sursele pentru amplificatoare sunt specificate în concordanță cu amplificatoarele . În rest , la o sursă în general , specificația ar trebui să fie așa cum spui ” regim continuu și sigur” . Fac însă o mențiune . Cifrele de mai sus sunt presupuneri/propuneri de ala mele . În filmulețele prezentate de DjLeco eu am văzut doar curent consumat la intrare - maxim 22A la 220V pentru câteva secunde ceea ce m-a condus la cifra de 4000W la ieșire . Mă refer la testele cu sursa singură. Și încă ceva - mai important în contextul dat . Nu are importanță aici la ce sunt bune sursele astea . Important este ca ele să fie asemănătoare pentru a putea fi comparate . Dacă vrei , ia-o ca ”artă pentru artă”.
 13. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  @validae Mulțumesc pentru schimbarea titlului , în rest de acord cu ce spui. @DjLeco De acord cu ETD59. Mă gândeam să merg pe puterea sursei tale ca să comparăm mere cu mere . Nu am zis de putere mai mare , am zis mai bună sau cel puțin la fel de bună. Din câte am putut eu desluși sursa ta scoate circa 4000W pe timp scurt și, să zicem, 2000W pe regim permanent . Pentru că sursa este - în idee - destinată unui amplificator propun o tensiune de ieșire simetrică . Un +/- 70V de pildă ar putea duce un bridge de 4000W/2Ω. Conform FTC ( cele mai severe norme după mine ) ampul trebuie să ducă 1/3 din putere două ore apoi 1/1 din putere 5 minute . O astfel de sursă ar satisface cerințele. Sunt deschis desigur și la alte cifre în gama asta . PS Chestia cu becul .... la urmă, după ce sursa e gata și testată de mine și, eventual, de alți colegi ți-o trimit să pui becul pe ea . Eu n-am intenția să achiziționez un astfel de bec - s-ar putea să coste cât piesele pentru sursă și nici n-am nevoie de el . Și, sincer, nici nu știu de unde l-aș putea procura ( dar nici n-am căutat ) . Eu voi testa pe sarcini normale
 14. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Păi trebuia citit ceea ce urma după propunerea de pariu . ”Deci propun un pariu pe o sumă de minimum 1000 lei. O sursă pentru un amplificator dat.” Se vedea și din parametrii menționați că e vorba de o sursă. Deci eu mențin ceea ce am ofertat . O sursă . Iar afirmația ta că performanța implică costuri e perfect adevărată . Doar că tu ai ajuns să-ți recuperezi acele costuri - sper sincer că ai și un profit bun - pe când eu nu-mi propun să fac bani din așa ceva . O sursă oi găsi eu ce să fac cu ea chiar de 5kW fiind . Dar cu un amplificator de 2000-3000W ??? Pentru realizarea sursei singure estimez 200-300 E dacă nu ard prea multe în teste și cu radiatoare recuperate , cu alte componente economisite . Dar la un amplificator cam cât zici că m-ar costa numai radiatoarele ? Și-apoi să fim serioși ! Nu mă cred chiar atât de bun ca să concep și să realizez de la zero un amplificator de 2000-3000W și o sursă pentru el în șase luni ! Ție cât timp ți-a luat ? Dacă consideri că devine prea banal , nicio problemă . Voi considera că provocarea nu a fost acceptată , voi ruga un moderator să închidă acest topic - că tot nu-mi place titlul și locația - și voi dechide altul la Alimentatoare cu o sursă care voi crede eu ( în lipsa altor informații ) că este comparabilă cu a ta .
 15. UDAR

  Pariu tehnic UDAR - DjLeco

  Claudiu , se pare că avem o mare neînțelegere . Ai citat de atâtea ori postarea mea încât am crezut că ai înțeles-o corect . NU am propus pariul pe un amplificator nici pe o sursă și un amplificator ci pe o sursă pentru un amplificator dat ! Te rog să recitești cu atenție . Ar trebui să fiu absolut iresponsabil față de mine să arunc câteva sute bune de euro , peste 1000 poate ! Păi dacă ar fi fost așa nu propuneam 1000 de lei ci minim 1000 euro . Îmi pare rău că s-a înțeles greșit .
×