Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

UDAR

Membru activ
 • Content Count

  4,990
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

449 Excellent

1 Follower

About UDAR

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Cluj Napoca

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. UDAR

  CI pentru control led rgb

  OK . Am găsit deocamdată un 675 - sper că e bun, în cutia aia ar trebui să fie bune. Un test poate reușesc chiar mâine dar nu promit. Trebui însă de clarificat ceva - nu ai menționat și nici eu nu am întrebat dar dialogul cu @Thunderer2018 mi-a aprins un beculeț ! Ce putere are LED-ul pe care vrei să-l comanzi ?
 2. UDAR

  CI pentru control led rgb

  Să înțeleg că ești interesat ? Ai posibilitatea să programezi PIC-ul ? Dacă răspunsul este afirmativ la ambele întrebări o să aloc timp pentru a programa un PIC12F675 ( dacă mai am , dacă nu voi porta pe PIC12F615 din care mai am sigur ) și să fac un nou test - nu mai țin minte exact cum mergea acum trei ani . Eventual să fac un mic filmuleț cu telefonul . Îmi rezerv dreptul de a dura câteva zile treaba asta pentru că mai am și multe alte lucruri de făcut. @Thunderer2018 Înțeleg că vei folosi trei PT4115 , nu ?
 3. UDAR

  CI pentru control led rgb

  Ce vrei concret să facă LED-ul ? Am făcut acum vreo 3 ani un proiecțel cu PIC12F675 pentru un coleg de aici de pe Forum și țin minte că mergea. Dacă prezintă interes mi-aș putea face timp să-l retestez. Făcea tranziția roșu-galben-verde-cyan-albastru-violet-alb și de la capăt cu viteza reglabilă dintr-un potențiometru și cu raportul tranziție/staționare ( la schimbarea culorilor ) selectabil din trei jumperi.
 4. UDAR

  Amplificator clasa D cu IRS2092

  Pentru puțin . Și e suficient @UDAR , fără domnule .
 5. UDAR

  Amplificator clasa D cu IRS2092

  Pentru că e suficient . Offset-ul la ieșirea 7 e o combinație liniară a offset-ului celor două AO . Ajunge deci o singură corecție .
 6. UDAR

  Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

  Păi dacă-l cumperi de la tine din oraș..... EDIT e pentru Dom' Director .
 7. UDAR

  Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

  La toate tranzistoarele curba SOA pentru DC corespunde cu puterea maxim disipată pentru tensiuni relativ mici față de tensiunea maximă. La o anumită apropiere de aceasta intervine curba corespunzătoare străpungerii secundare care este mai abruptă decât prima . Pentru 2N3055 de mai sus pot disipa 30V x aproape 4A adică cei 117W dar la 50V pot disipa mai puțin de 1.5A x 50V = 75W. De aceea se recomandă pentru surse liniare tranzistori robuști, cu tensiuni mult mai mari decât tensiunea maximă la intrare ( mult mai mari însemnând de pildă dublu ) , în capsule generoase ( deci nu TO220 etc ) care să permită un contact termic intim cu radiatorul .
 8. Abia la a doua lectură am înțeles la ce se referea @miticamy - de aceea n-am răspuns până acum. Da, are dreptate frontul e același teoretic . Doar că : - curentul prin LED la frecvența de comutație ( sute de kHz - 1MHz ) nu este ON-OFF ci aproximativ +15% ... -15% - dat fiind ecartul mare între frecvența de comutație și cea de dimming se poate foarte bine pune un condensator în paralel cu LED-ul EMI este deci mult redus în acest fel. Pe de altă parte recunosc că m-am referit la un modulator PWM situat după o sursă de curent continuu - în acest caz avea logică comandarea ”moale” a elementului comutator . EDIT . M-am uitat din nou în data sheet și am văzut o figură cu dimming la Fsw = 350kHz și fdim = 40kHz . Se vede că fără niciun condensator frontul de stingere este destul de lent . Un mic condensator ar muia și frontul de aprindere . Și vă rog să rețineți că în realitate nu avem motive să lucrăm cu dimming chiar la 40kHz doar pentru că atâta poate integratul . După cum am spus frecvențe de peste 1000-2000Hz par a fi satisfăcătoare pentru cele mai multe aplicații.
 9. Pentru mine a fost foarte clară întrebarea colegului @hspinache ! Răspunsul nu mi-e la fel de clar. Deci colegul vrea să poată distinge între rezistențe cu aceleași dimensiuni dar cu puteri nominale diferite . Există la mulți producători astfel de situații . De pildă, pe lângă exemplul dat de OP, Royal Ohm are la dimensiunea de 2.5x6.8 mm atât seria MF0W4 de 0.25W cât și seria MFFU2 de 0.5W dar și seria MF006 de 0.6W . Și să încerc un răspuns la întrebarea topicului . Cred, dar nu sunt convins că rezistențele de putere mai mare vor prezenta o creștere a temperaturii superficiale mai redusă decât celelalte dacă sunt supuse la aceeași disipație. Pentru că nu știu din capul locului de care e rezistența o supun unei disipații cu ceva sub valoarea minimă - în exemplul colegului 0.2W . Dacă e de 0.25W se va încălzi la peste 80°C iar dacă e de 0.5W se va încălzi doar la vreo 50°C . Zic și eu .....
 10. UDAR

  Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

  De regulă toți tranzistorii se pun pe același radiator . Motivele : 1. Apare o anumită echilibrare . Dacă un tranzistor este mai ”harnic” și are tendința să preia mai multă disipație crește temperatura radiatorului comun și fenomenul de ambalare este atenuat. Dacă ar fi singur pe radiator încălzindu-se mai mult ar prelua mai mult curent ceea ce ar conduce la o și mai mare încălzire ceea ce ar conduce la a prelua și mai mult curent ... La limită un singur tranzistor ar prelua (aproape) toată disipația. 2. Dacă e fiecare pe radiatorul lui ar trebui câte un senzor de temperatură pe fiecare radiator și un circuit capabil să interpreteze informațiile de la mai multe radiatoare.
 11. Variatoarele PWM pentru LED-uri corect proiectate nu vor comuta niciodată MOSFET-ul în zeci de ns ci în sute de ns sau chiar µs . La frecvențe de PWM de kHz ( cum este maximul uzual) sau chiar de zeci de kHz cum era exemplul citat de @informer aceste viteze de comutație nu ridică probleme de disipare deosebite . EMI este astfel muuult redus. PS. Și apoi nu vorbim de metri de fir purtând semnalul PWM până la LED . Modulatorul PWM este în imediata apropiere a LED-ului de obicei . Și mai putem și torsada firele . Deci problema EMI deși reală nu este insurmontabilă.
 12. UDAR

  Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

  Iertare @sesebe ! Și tu și @informer aveți dreptate din acest punct de vedere. Dar nu asta discutăm aici ! Am citat răspunsul primit de la OP . Dacă nu era acel răspuns nici nu continuam căci nu-mi face plăcere să mă lupt cu morile de vânt . Deci nu îmi explica mie ce sursă am sau nu am eu nevoie ! Explică-i OP asta dacă vrei . Fă un sondaj dacă te interesează aspectul ăsta . O să vezi că orice începător care își face ”sursă de laborator” vrea să facă totul cu ea - de la alimentare de Arduino până la sudură în puncte . Topicul acesta era despre o sursă de 0-30V 0-3A . Eu despre asta vorbeam. Dacă voi vorbiți despre altceva și eu v-am întrerupt îmi cer scuze.
 13. UDAR

  Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

  Protecția la supratemperatură se implementează pentru a ne feri de accidente - temperatură ambiantă mai mare decât a fost estimat, blocare accidentală a fluxului de aer ( punem din neatenție o cutie peste sursă ) , tensiune de rețea mai mare decât normală, etc. Ea nu este concepută să acționeze la funcționare normală. Exemplu pe subiectul curent : am circa 37Vcc la intrare ( minim atâta trebuie pentru 30V stabili la ieșire la variație de +/- 10% a rețelei ). Încarc un acumulator de 45-55Ah - pun deci curentul pe maximul admis de sursă 3A. Am deci o disipație de (37-13)x3 = 72W . Radiatorul propus ( 250-300cmp ) cu siguranță nu face față . Deci ce fac ? Mai încarc, mai dau afară prin protecție până se răcește, iar mai încarc ....
 14. UDAR

  Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

  Ăsta a fost răspunsul pe care l-am primit la prima mea intervenție în topic. Am răspuns deci ca atare . EDIT . @flomar60 Ca să se încălzească cu doar 60°C în 10 minute la 100W radiatorul ăla ar trebui să aibă peste 1 kg.
 15. UDAR

  Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

  Matematica te poate ajuta - calculezi suprafața unei aripioare ( lungime x înălțime ) și înmulțești cu numărul lor și apoi cu 2 ( participă două fețe ) . Apoi adaugi suprafața tălpii o singură data că de obicei fața opusă aripioarelor nu ajută prea mult . Asta e aproximativ desigur dar suficient.
×