Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

UDAR

Membru activ
 • Content Count

  5,075
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

482 Excellent

2 Followers

About UDAR

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Cluj Napoca

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Păi asta am zis în primul post de după schema IT - ”Fie folosești circuite dedicate fie rezolvi cu câte un operațional și un tranzistor”
 2. Da , pentru tensiuni relativ mici , varianta asta e chiar mai bună decât cea propusă de mine . Totuși NU ar trebui să funcționeze corect cu CA3140 - teoretic acesta nu permite o tensiune de mod comun la intrare egală ( sau aproape ) cu tensiunea de alimentare . La 5v ar trebui să nu urce intrările mai sus de 2.6V . Nu știu însă dacă simulatorul ține cont de asta . Ar trebui mai degrabă un TL071 etc . În weekend o să vedem ( sper ) practic .
 3. Cu ce operational ai simulat ? Trebuie să fie R2R In-Out și cu offset cât mai mic .
 4. Mai devreme de weekend nu e timp . Poate cel mult de-o simulare - să văd ce modele am . Dar cred că ar trebui să meargă , e destul de clasică.
 5. Poate că ar merge ceva de genul schemei de mai jos :
 6. Înțeleg din schema de mai sus că cele trei voltmetre au ”-” comun la masă. Cele două ampermetre nu au însă niciun fir la masă . ( chiar dacă au unul comun între ele ) . Trebuie deci două circuite care să convertească tensiunea flotantă de la bornele șunturilor la o tensiune ( pozitivă ) față de masă . Fie folosești circuite dedicate fie rezolvi cu câte un operațional și un tranzistor . Apoi aplici soluția lui @nico_2010 pentru cinci intrări . EDIT Acu am văzut că e chiar pentru 5 intrări - trăiam cu impresia că e pentru 8.....
 7. O schema - simplificată - ar fi utilă pentru că mai intâi trebuie văzut dacă există ( și care sunt ) punctele comune pentru măsurarea celor cinci mărimi . Altfel este nevoie de circuite care să asigure izolarea galvanică și de alimentarea lor separată .
 8. OK, sunt absolut de acord cu ideea de a menține radiatorul ( și implicit capsulele tranzistorilor ) cât mai rece .
 9. Ba da , mărirea numărului de tranzistori va reduce temperatura pe ei ( Tj ) - tocmai datorită reducerii puterii pe fiecare. Nu va reduce ( decât marginal, datorită unor fenomene pe care le-am expus într-un alt subiect ) temperatura radiatorului dar temperatura joncțiunilor va scădea considerabil.
 10. 1.Semnalul PWM in sine NU este digital . Combinatia generator PWM + filtru RC poate fi un DAC pentru ca informatia in format numeric ( adica digital ) este prezenta la intrarea generatorului PWM . Dar semnalul PWM de la iesirea lui UC3842 (de pilda ) NU este un semnal digital. Nu poate fi identificat un cod numeric care sa-i fi servit de intrare. 2. Semnalul despre care e vorba in titlul topicului nici macar PWM nu este - ca tot ma trimiteai sa citesc titlul. 3. Apartenenta unei afirmatii nu-i schimba valoarea de adevar.
 11. @Marian , nu are relevanta titlul topicului , are relevanta afirmatia ta gresita. Eu nu am spus ca nu e OK sa pui un filtru RC ( mai citeste si tu odata postarea mea ) . Eu am spus doar ca acel filtru nu este sub nicio forma nici in cea mai extrem simplificata un DAC . Nu ma pune in situatia penibila de a posta definitia DAC-ului.
 12. Iertare, nu bag batul prin gard dar poti detalia ? Dupa umila mea parere filtrul RC pe care il recomazi ( in mod corect de altfel ) nu are nicio legatura cu DAC . Ca sa fie DAC trebuie o componenta digitala la intrare . Care e aia ?
 13. 1.Evident că Atmega ( sau orice altceva pui acolo ) nu va vedea monoalternanța - el va fi alimentat în curent continuu filtrat și stabilizat . Da , este util 7805 acolo dar și fără el ( cu Zener-ul redus corespunzător la 5V6 de exemplu ) merge (probabil) la fel de bine . Cât privește ADC-ul depinde ce pretenții ai . De obicei când folosești alimentarea pe post de referință acestea nu sunt prea ridicate. 2. Nu trebuie neapărat pin de ZCD - în funcție de ( iarăși) pretențiile de precizie se poate cu un tranzistor, cu un comparator, etc.
 14. E posibil ca aparatul să măsoare totuși în domeniul 0-20mA ( se afirmă că a funcționat corect într-o sursă ). Ce nu înțelege IT este că aparatul nu are borne de intrare diferite pentru tensiune și curent . Este sarcina utilizatorului să-i asigure cei 20ma la cap de scală pentru tensiune ( cu o rezistență în serie cum s-a spus ) respectiv pentru curent cu un circuit probabil mai complex - un shunt, un amplificator posibil și iar o rezistență eventual . Dar cum iarăși s-a spus deja asta depinde de schema sursei. Pentru început poate să facă niște teste . Să-l alimenteze pe pinii deja identificați și printr-o rezistență cunoscută ( parcă a zis 10kΩ) să-i aplice diferite tensiuni cunoscute - din baterii dacă nu are altceva la îndemână . Să citească indicațiile și să le posteze aici : la 1.5V a indicat -----, la 9V a indicat ------ , etc.
×
×
 • Create New...