Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se lipesc piesele


Postări Recomandate

1 oră în urmă, cornel c a spus:

De ce se folosesc totusi astfel de aliaje in electronica, nu deterioreaza componentele din cauza temperaturilor mari de topire?

La dezlipit e nevoie de temperatură mai mare, la lipire e mai mică. In rest ai primit explicații.

Oricum, procesul de lipire pe banda de producție e altul, nu stă nimeni cu letconul în mână.

Link spre comentariu

Exact, pe bandă lipirea se face prin trecerea plăcii printr-o baie de cositor topit, placa are deja componentele poziţionate fie de roboţi, fie manual, e unsă la paduri cu flux, iar cositorul aderă doar la padurile nevopsite şi tratate cu flux, tensiunea superficială îl face să se retragă de pe zonele vopsite.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Apropo de fludoru cu plumb, pentru lipituri mai ''grosolane'' imi fac eu fludorul meu, adica nu il folosesc pe ala din rola cu flux in interior (tot cu plumb e si ala). Topesc staniu, din ala pentru lipit tevi de cupru, impreunna cu plumbul, in proportie de 60g staniu si 40g plumb si iese perfect ca asta de pe rola.

 

Link spre comentariu

Dar nu are flux decapant!

Eu alta problena am, cu virfurile astea din bronz, sau ce o fi. Am avut un ciocan de lipit, vechi, rusesc, de 25W, cu vârf de cupru,  cu care faceam lipituri mai grele decit cu ciocanul de 40W, pe care il am acum. Am cumparat alte virfuri, dar erau tot din bronz! Ingheata cositorul pe lipitura, daca era mai mare! Nu pot lipi mai mult de trei fire de 0,8 mm pe o cosa, ca ingheata cositorul pe lipitura! Daca tin virful pe lipitura, caldura se duce la piesa! Caut bara de cupru, dar nu gasesc pe niciunde.

Link spre comentariu

@Stefan, e un letcon luat de la rusi, dar se gasesc si pe la magazinele de electrice. Virful este din bronz stanat (cred), nu se strica decit daca il pilesti si dai jos stratul de protectie.

@yo9hrb, multumesc pentru linck. Virful de cupru se maninca din cauza aliajului de lipit, dar prefer sa pilesc la el, decit sa-mi fac probleme cu o lipitura rece!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări