Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

bcristian

Membru activ
  • Posts

    793
  • Joined

  • Last visited

2 Followers

About bcristian

  • Birthday 12/18/1977

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

bcristian's Achievements

Experienced

Experienced (11/14)

  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter

Recent Badges

  1. Fibrele se pun direct in cifa, le amesteca ea in cateva minute.
  2. bcristian

    Donaţii

    Salut. Imi pare rau, dar m-a contactat deja altcineva in privat. Nu am apucat sa intru sa anunt pana acum.
  3. bcristian

    Donaţii

    Un radio + pickup Electronica Darclee. E al unui vecin, vrea sa scape de el. Din cate stie, radio inca merge. Lipseste doza de pickup. Variante pt cine il vrea: vine dupa el in Sohatu, Calarasi (sau trimite pe cineva) asteapta pana am eu drum cu masina in Bucuresti (ca-i prea mare sa-l iau pe mobra) plateste transportul prin curier, asumandu-si ca scris "fragil" pe el nu e o formula magica de protectie
  4. Am citit pe alt forum ca cineva a reusit sa-l bage in protectie, incarcandu-l pe la 6 kW parca.
  5. Daca leaga impamantarea lui de nulul retelei, si nulul respectiv mai e legat la pamant doar prin capatul satului la transformator, iar reteaua e dezechilibrata, diferenta dintre nulul retelei si pamant se va scurge prin tabloul lui. Stiu ce zice normativul, si e corect, daca distribuitorul ar fi aplicat-o. Trebuia sa lege nulul la pamant la fiecare cativa stalpi, de altfel, dar de multe ori nu o face.
  6. Da, intra in avarie daca sarcina e mai mare decat specificatia lui. Si oricum nu ajuta cu nimic, ca montat langa panouri ar trebui trase fire pt AC in/out de la tablou la el si inapoi. Cred ca cel mai simplu ar fi pus invertorul langa panou, si trase doar o pereche de fire de 4 mmp pana la panouri? Ai tensiune mica, max 90V, deci merge cu conductor normal.
  7. Sunt standard in BMP-uri. Nu sunt pentru protectia la electrocutare, ci la incendiu si furt curent. Dar initiatorul nu are - f ciudat de ce nu. Probabil s-au bazat pe diferentiala de 30 mA din panoul alb mic, in care mai e o tetrapolara C40. Vestea proasta: generala din BMPT e C16, deci limita pe oricare din faze e de 16A. Fiind C, probabil ca nu o sa sara nici la 20A, decat in soare. Releul de supraveghere faze nu-l vad nicaieri. Cumva e in interiorul panoului mic? Exemplu: http://www.recomplast.com/admin/upload/big/image_68712.jpg Legatul nulului cu impamantarea in BMPT e obligatorie conform normativului. Dar daca distribuitorul n-a facut-o nicaieri (vezi ce ziceam de cum e la mine), daca le legi priza ta de pamant va deveni nul pentru toata reteaua din zona, si nu vrei asta. Protectia diferentiala merge independent. Impamantarea ta o lasi sa-ti asigure protectia ta, n-ai cum sa faci treaba distribuitorului. Verifica totusi pompa sa nu aiba intr-adevar o scurgere de curent catre carcasa (cu un megaohmmetru).
  8. Growatt SPF merge fara a masura curentul, si nu injecteaza. Tocmai imi aduc eu un sistem cu asa ceva (cel de 5000). Atentie insa ca are un consum propriu (cateva procente din sarcina, sau vreo 70W in gol) chiar si cand alimentezi de la retea prin el, intrucat face asta prin dubla transformare. Partea buna e ca fuctioneaza ca stabilizator de tensiune. Deci daca nu vrei sa consume, trebuie sa faci un by-pass. Fa-l cu un ATS (automatic transfer switch, folosite in general pt a comuta de pe retea pe generator si invers), astfel incat sa fie fizic imposibil sa-i scurtcircuitezi intrarea cu iesirea. Nu te baza ca esti atent si nu gresesti, ca ai sanse sa iasa scantei si fumul magic. 70W nu pare mult, pana iti dai seama ca sunt 1.7 kWh pe zi. Avand in vedere cat costa bateriile, nu-i deloc de neglijat. Mai ales daca prinzi iarna cateva zile la rand cu zero productie. Consumul propriu devine cu adevarat o problema cand are si baterie, mai ales una mica, si o descarca doar ca sa se alimenteze pe el insusi. O solutie e sa faci o automatizare, care sa-l scoata din circuit daca goleste bateria, si sa-l bage inapoi doar cand iese soarele.
  9. Pune o poza cu tabloul cu contorul. Se cheama BMPT. Ar trebui sa existe 3 protectii: o diferentiala de 300 mA o magneto-termica de cat ai bransamentul o protectie la dezechilibrare faze, care arata ca o siguranta sau ca o cutiuta cu buton, si care este cuplata mecanic cu una din celelalte doua, declansand-o daca diferenta dintre faze e prea mare. In destule cazuri insa, reteua este foarte dezechilibrata, asa ca bransamentele trifazice decupleaza f des. Fie pt ca faci tu ceva, fie pt ca face altcineva din sat, chestii care nu ar trebui sa conteze, dar devin picatura care umple paharul. Evident ca nulul nu-i legat la pamant decat la traf, nu si pe stalpi si in BMP-uri. Si ca ozazional se rupe, si doua faze se duc in 350V fata de nul, si cealalta in 100V. La mine de exemplu de obicei am 220, 240, 260 V. Si ocazional 200 sau 270. Cand mi-am pus trifazic, sarea si de cateva ori pe zi. "Rezolvarea" celor de la distributie, dupa N-spe reclamatii, a fost sa taie firele dintre faze si releul de protectie. Nici macar nu au izolat capetele, ca nu aveau sigilii la ei, asa ca au desfacut un colt din cutie si le-au taiat cu varful sficului. Chestie care este fix la fel si in ziua de azi, dupa mai bine de 10 ani. Deci, daca ai contor care indica si tensiunile, vezi cum stai. Daca nu, masoara cu atentie in tabloul tau. Daca-s foarte dezechilibrate, cheama-i pe aia de la distributie. O sa te ignore la inceput, daca insisti o sa faca acelasi lucru si la tine. Ca de rezolvarea corecta, care implica distribuit echilibrat casele cu bransament mono, ai mai putine sanse decat sa castigi la loto.
  10. Nu merge cu condensator la SN 320. Problema e ca la strungul asta cuplul necesar la pornire, in special cand e rece, e foarte mare, mai mare decat in utilizare. Motivul e ca pana incepe uleiul sa curga garla peste cutie, cum face in mod normal, pelicula ramasa face ca angrenajele sa fie "lipicioase" (stictiune). Surprinzator, e mai usor sa faci figura cu condensatorul la SN400, chit ca e mult mai mare si motorul e de 5.5 sau 7 kW, pentru ca antrenarea e prin curele si poti face improvizatie sa ridici motorul de pe ele la pornire.
  11. Pare o surubelnita electrica, posibil automata (porneste motorul cand e apasat varful). Cel de mai sus (in poza) pare un comutator de sens pt motor (alimentarea pe mijloc, intre pozitiile extreme inverseaza intrarea), iar celalt un comutator general. Pe linia asta, cele 2 fire care duc in intrerupatorul de jos sunt alimentarea, iar cel maro ar trebui sa duca in motor sau la intrerupatorul pt functionarea automata. Schimbarea sensului la motoarele universale (stator si rotor bobinat) se face inversand legaturile la perii. In lipsa altor informatii (presupun ca vreo eticheta nu mai e), as desface carcasa sa vad ce motor are.
  12. Taxele pe carburanti sunt o sursa majora de venit pentru toate statele europene. Evident ca nu se poate renunta la banii aia. De chestia asta se discuta de mai bine de 20 de ani, de cand masinile electrice erau doar o chestie posibila in viitor.
  13. Exista motoare mono de 2.2 sau 3 kW cu aceeasi flansa si ax. Asa am eu, pentru ca la vremea respectiva nu aveam trifazic, VFD-urile erau scumpe, si motorul era oricum rebobinat prost si a dat coltul cand am incercat sa-l pornesc cu condensatori. Strungul este oricum greu de pornit iarna, cand e rece. La cat costa un VFD azi, as merge pe varianta asta, daca motorul trifazic e in stare buna.
  14. Salut. Din pacate nu pot sa te ajut, e o operatie pe care am evitat-o tocmai pentru ca e f mult de munca. Din ce am auzit, trebuie sa scoti practic toata cutia de viteze.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines