Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

flomar60

Membru activ
 • Content Count

  2,153
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

764 Excellent

2 Followers

About flomar60

 • Rank
  Membru avansat
 • Birthday 06/05/1960

Contact Methods

Profile Information

 • Locatie
  Segarcea Dolj

Recent Profile Visitors

3,847 profile views
 1. Multumesc Stefan pentru idei!.... demne de retinut si pus in practica! Spor!
 2. Deocamdata experienta mea in trafuri de audiofrecventa,indiferent SE sau PP este firava! Orice lucrare in audio la nivel de trafuri o execut doar pentru mine....insa,peste un an,doi este posibil sa accept provocarea! Daca esti interesat de propunerea de mai sus....astept un semn!
 3. Vad ca disputa va continua la infinit.... Haideti sa mai realizam un transformator atipic! Realizarea practica e responsabilitatea mea! Calculele teoretice le vor face protagonistii acestui topic! DAR! sunt niste conditii restrictive: -sectiune miez -intre 8 si 10 cmp -putere activa in secundar-minim 500W -tensiune primar 230V -tensiune/tensiuni pe secundar/secundare la alegerea celui care face calculul -exclus utilizarea unui miez toroidal -exclus utilizarea unui miez E+I standardizat ( evident , nu putem obtine 500W de la un E+I standardizat cu S= 10cmp!) -de evitat utilizarea tolelor de tip manta Restrictiile legate de miez sunt dictate de tolele de care dispun....marea majoritate sunt de tip E+I model E10 ;E12,5 ; E14 ; E16; E20.....cateva variante de U+I si un singur pachet de L+L.... Deci ,colegul care va prezenta un calcul , va trebui sa prezinte si modelul fizic al pachetului de tole realizat prin decupari/taieri dintr-unul din modelele de E+I de care dispun.....se pot include fara probleme si tolele I in forma generala a miezului.... Domnilor colegi,acceptati provocarea in conditiile enumerate mai sus? Daca sunteti de acord ,pana maine seara la ora 22.00 astep sa va exprimati disponibilitatea in acest sens....apoi, intr-un timp rezonabil-sa zicem 2 saptamani- va fi prezentat calculul teoretic.... ....daca vor fi mai multi colegi ce vor prezenta calcule , voi alege un singur proiect pentru realizare! Transformatorul astfel realizat va ajunge la beneficiar!...acesta va plati doar pretul conductorului de bobinaj si transportul,restul e din partea casei!....de aceea cei care vor prezenta calcule vor trebui sa-si personalizeze tensiunile/curentii in secundar/secundare functie de necesitatile personale.... Inca ceva-timpul de finalizare a lucrarii,nu mai devreme de 01.11.2020....motivul-toata vara sunt extrem de ocupat cu alte proiecte/lucrari.... PS. Traful nu va fi impregnat,nu dispun-in acest moment- de tehnologia necesara.... Toate cele bune!
 4. Ha,ha, buna asta!Pai copilul poate pretinde ca îl dor dinții...sic!....si sa consume tati doza lui!
 5. D-le miticamy....haideti sa nu mai punem sare pe rană!....nu l-am vazut de foarte mult timp pe forum pe colegul caruia îi aparține ”panseluța”....cine stie, poate a revenit sub un alt nick-name?!
 6. Ultimele postari ale colegului mama cam seamana cu postarile colegului misa de la inceputul topicului.... posibil sa fie doar o impresie!...oricum un electrician(?) asa prost ca mine a oferit posibilitatea unor ingineri f.bine pregatiti sa posteze un adevarat tratat despre calculul transformatorului... aici, in acest topic! Cel putin din acest punct de vedere, topicul are valoare si faptul ca a schimbat multor colegi de forum perceptia generala asupra trafului, iarasi conteaza... ca sunt colegi nemultumiti.... e ceva firesc! Toate cele bune,domnilor!
 7. Nu am raspuns pana acum pentru ca am așteptat si alte comentarii.... Calculul facut de mine nu a fost asa laborios ca cel facut mai sus.... eu am stabilit sectiunea miezului si apoi am ales tolele din care a fost construit acest miez.... bineinteles ca si decuparea tolelor existente a prezentat anumite restrictii pentru ca am încercat sa utilizez la maxim materialul tolelor si sa reduc la minim pierderile rezultate din decupari.... iar forma fizica trebuia sa permita bobinaje lungi, cu suprafata de racire mare... cea mai buna soluție tinand cont de restrictiile de mai sus a fost cea aleasa pentru constructie... apoi carcasele si modul de impartire/sectionare a bobinajelor a fost o alta provocare.... nu aveam o masina de bobinaj care sa accepte carcase asa lungi si conductor atat de gros.... asa ca bobinajul s-a facut "in mână" si cei 2 galeti de pe fiecare bobina au ajutat mult la ușurarea operației de bobinare.... de asemenea, miezul a fost montat in fiecare bobina si apoi s-au montat partile scurte ale miezului... cu lamele despartitoare, pensete, etc, etc... o alta provocare a fost alegerea sectiunii conductoarelor astfel incat fereastra extrem de generoasa sa fie utilizata la maximum fara, insa, sa exagerez!... adica au ramas cativa milimetri distanta intre bobinajele celor 2 coloane.... existenta galetilor a permis calculul prizelor pe secundare astfel incat acestea sa cada in dreptul galetilor si astfel s-a evitat aparitia de "gâlme" inestetice pe lungimea bobinajelor.... am si specificat in primul post al acestui topic ca bobinajul primar a avut un nr de spire ceva mai mic decat cel rezultat din calcul din necesitați de simetrie.... a existat un singur test pe parcursul realizarii bobinajelor.... am bobinat doar o jumatate de primar, am tolat miezul complet si am alimentat prin autotraf bobina.... m-am oprit la un curent de mers in gol de aprox. 0,3A - rezonabil dupa parerea mea apropo de puterea estimata! si o tensiune de aprox. 100 V.... ținând cont ca o parte din cele 2 fluxuri de pe cele 2 coloane se anuleaza reciproc, asa am ajuns la numarul de spire - 528- de pe fiecare coloana ca sa nu depasesc un curent total de mers in gol de 0, 3A....secundarele au fost recalculate functie de nr de spire obtinut in primar si.... cam asta a fost.... Multumesc, Stefan, pentru aprecieri!
 8. V-am trimis mesaj privat...
 9. ................................................... Oameni rai!....zau,oltenii cand produc țuica aia slaba au o explicatie fata de neveste... -Vezi, fă, am baut cu Costică 2 litri de țuică si n-avem nimic! Suntem ca noi!
 10. Sanatate si dvs si la cea mica si să o vedeți mireasă! Eu am sarit de 60....iar nepotica mea implineste azi un anisor! I-am facut leagăn, mai am putin si termin o casuta special construita pentru ea,unde sa se joace....e o minune de copil!
 11. Pai, daca accesati prima pagina a acestui topic gasiti acolo formula de calcul... o fi sau nu babeasca... asta nu mai stiu!..... stiu, insa ca aceasta formula o folosesc la toate trafurile pe care le construiesc si nu a dat gres pana acum....
 12. D-lor sesebe și yo8tot in imaginea postata de mine se vede ca hartia respectiva a fost franjurata....este o operatie absolut obligatorie daca vrei sa realizezi cu adevarat izolatia intre straturi asa cum trebuie!....pentru ca hartia respectiva trebuie taiata mai lata cu cel putin 2mm la traf/caracasa cu tola E10 pana la 6-8mm la traf/carcasa cu tola E20 sa zicem....franjurarea face ca surplusul de hartie sa se muleze pe capacele carcasei realizand astfel o rezerva de izolatie pentru ca hartia,cu cat e mai subtire, se muleaza intre spirele stratului inferior de bobinaj presata de stratul superior de bobinaj si latimea ei se reduce!...sunt diferente de cat de lata suplimentar trebuie sa fie banda de hartie functie de diametrul conductorului folosit la bobinaj astfel incat ,dupa finalizarea stratului de bobinaj ,sa ramana suficienta rezerva incat sa acopere fara probleme ultimele spire din stratul inferior de bobinaj....avantajul major al utilizarii hartiei si metodei mai sus mentionate este pastrarea constanta a grosimii stratului izolator pe toata latimea stratului de bobinaj...nu contest ca exista materiale/benzi electroizolante net superioare ca performante dar care sufera la capitolul mulaj/copiere al stratului de bobinaj inferior crescand astfel artificial grosimea stratului izolator...lucru care poate produce probleme apropo de fereastra de bobinaj!....faceti un calcul,totul in regula si cand treceti la executie nu mai intra nr. de spire calculat!.... ....despre calitatea izolatiei....am mentionat mai sus ca am testat intre 2 straturi de bobinaj izolate cu aceasta hartie cu o tensiune de 650V c.a....cu aparatura de care dispun ,n-am reusit sa masor un curent de scurgere iar izolatia a rezistat 1/2 ore cat a durat testul....temperatura exterioara 18-20 grade iar umiditate....habar-n-am ,era undeva prin mai! Apoi, la trafurile pentru lampi o izolatie mai putin ”perfecta” poate aduce beneficii!....de exemplu poate scadea capacitatea intrinseca dintre infasurari imbunatatind astfel transferul inaltelor catre sarcina.... Repet, nu fac apologia acestui material electroizolant dar afirm ca este un material demn de luat in considerare atunci cand bobinati un traf....spor! PS. Ma refer strict la trafuri de retea,audio ,nu la cele in comutatie!
 13. Scuze de raspunsul intarziat,am un program infernal la slujba zilele astea! Da Marian,validae aveți dreptate am confundat testele de suprasarcina cu saturatia miezului!...scuze,deh,batrânețea! der_doktor ,am inteles, să văd cum reușesc sa cresc tensiunea in primar pana la la un 4-5A in gol si sa fac si oscilogramele aferente....cred ca doar duminica pot face asta ,atunci am ceva mai mult timp liber....
 14. 1)Am incercat, dar nu am reusit sa saturez miezul! Nu dispun, in acest moment, de o sarcina rezistiva capabila de 4-5KW cu care sa fac teste..............2) Da, sunt mentionate in prima pagina a topicului..... 3)Da, este functional, il folosesc pentru tot felul de teste.... scaderea tensiunii în sarcina.... la curentul nominal, mai putin de 10%....acceptabil.... eu am plecat de la un randament estimat de 0,88-0,89....a iesit ceva mai bun.... Pot sa fac orice teste doresti in limita dotarii tehnice personale dar abia duminica am timp... pana atunci am un program la job istovitor!... dau un semn aici cand sant disponibil.... intre timp, daca poti-si tu esti f.ocupat!- spune-mi ce anume doresti ca sa pregatesc "chestiile auxiliare".... Spor!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.