Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

yo9hrb

Moderatori
 • Content Count

  2,645
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

21 core_reputation_level_4

1 Follower

About yo9hrb

 • Rank
  ElForum staff
 • Birthday 03/26/1969

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Ploiesti

Recent Profile Visitors

1,036 profile views
 1. Parerea mea - de profan intr-ale audiofiliei - este ca daca n-ar avea pretul ala nu s-ar vinde. Este o chestie psihologica. Cum poti sa te lauzi cu un cablu de boxa daca n-ai dat pe el 1000 de euro? Capacitatea cablului? La frecvente audio ar trebui sa fie de cativa microfarazi, ca sa fie o diferenta. De curiozitate voi calcula capacitatea cablurilor de la boxele mele, dar tare mi-e teama ca la ce lungime mi-ar rezulta pentru 1 microfarad n-as mai auzi boxele. Inductanta? La fel. Efect pellicular? Ala parca era pe undeva prin radiofrecventa, iar, dupa audiograma de anul trecut, 15kHz sunt deja ultrasunete pentru mine. Cristale orientate? Aici intram in domeniul metalurgiei si, ca inginer sudor (chestie care tot la metalurgie se reduce), astept sa aflu cum se obtin si care este avantajul. Probabil acelasi ca si magnetii de pe conducta de benzina, care aliniaza moleculele si iti transforma Trabantul in Lamborghini Gallardo. In concluzie, dupa parerea mea, cablurile alea au success datorita pretului si vanitatii. Pe scurt, n-oi fi eu ala fraier sa pun cablu de veioza la boxe. Este o idee buna daca n-ai ce face cu banii.
 2. Era o adevarata uzina inauntru!
 3. La mine a fost mai simplu. De doua ori a disparut administratorul cu banii. Prima data m-iam tras gaze (singurul, desi toti voiau initial, dar cand s-a strigat suma n-a mai vrut nimeni), a doua oara mi-am instalat centrala. Nu regret. Daca mi-e frig in august, fac focul. Priceless. Temperatura la apa calda menajera am potrivit-o pe la vreo 40 de grade, ca asa ma simt bine. Nu mai trebuie sa o potrivesc cu apa rece. La casa nou construita este tot la 40 de grade. Vana cu 3 cai termostatata face toti banii.
 4. N-au, ce sa faca cu ea? Hai sa socotim banda de 7MHz. Adica 7000 la 7200 kHz. Pe 200 kHz incap maxim 13 statii simultan care sa nu se deranjeze intre ele. La SSB ai maxim 3kHz latime de banda, adica de vreo 5 ori mai ingust decat NBFM.
 5. NBFM se foloseste in VHF si UHF. Cel putin sculele pe care le detin in aceste benzi nu stiu decat NBFM.
 6. Exact, dl. Vax. Le-a furat de la serviciu, din sudoarea poporului. P.S. RVM35 am si eu cateva bucati. Pe vremea lui nea' Nicu am fost cel mult student. Tata n-a fost securist, nici n-are treaba cu electronica. Mama la fel. Eu de unde le-oi fi furat?
 7. Sapaturi dupa comori se fac pe insula aia de pe la 1700.
 8. Lipsa by-pass-ului duce la uzura prematura a cazanului. Cum adica sa ai foc continuu in cazan? Ai fochist angajat? La mine fac doua focuri pe zi, daca e temperatura destul de negativa (azi dimineata am avut -8 grade). In casa tin 22-23 de grade (termostatul de ambient este pus la 22.5). Incalzesc aproximativ 300mp. Ce-I drept am puffer.
 9. Lasati omu' sa se bucure de detectorul de mine. Bineinteles ca s-ar putea pune in functiune, odata ce a fost fabricat. Daca il gasesti si cu lampi de rezerva este minunat. N-am gasit schema la o cautare rapida pe net, dar nici nu poate fi o complicatenie. Mishule, ia-l si, daca nu se poate pune in functiune, ti-l cumpar eu. Eventual vezi in avans ce lampi trebuie. Se pare ca avea schema pe capacul cutiei, eu n-am gasit o poza prea clara.
 10. Interesanta documentatie. Cred ca voi fura si eu ceva de acolo.
 11. De pilda eu am vrut sa-mi iau autorizatie de radioamator prin '84, dar dosarul mi-a fost respins deoarece bunicul din partea tatalui fusese avocat in celalalt regim, bunicii din partea mamei avusesera cateva hectare de pamant (erau tarani mijlocasi transformati in chiaburi), aveam rude in Germania si USA, tata era inginer la o fabrica si eu puteam transmite pe calea undelor secretele fabricarii buteliilor de aragaz. Happy?
 12. Se inchide inainte de a ajunge la 168 de pagini de aberatii. Un an nou minunat!
 13. Sa recapitulam: Cu privire la sinteza, ma dau batut (deocamdata). Nu o inteleg si pace. Voi folosi prima FI la 75 MHz, iar frecventa o voi obtine din mixarea dintre o frecventa obtinuta dintr-un oscillator cu cristal (am unul de 48MHz) si un VFO. Ceva in genul FT250 (destul de aproximativ, in sensul ca FT250 are un singur VFO care mere pana la 500kHz si o gramajoara de oscilatoare cu cristal, cate unul pe fiecare banda). La mine va fi un singur oscillator cu cristal si un VFO pe mai multe frecvente. Alta varianta de a obtine o frecventa cat de cat stabila nu vad. Referitor la filtrele trece-banda, ma incapatanez sa le fac pe cele de A412. Nu am nici o graba, nu lucrez industrial. Mi-a mai iesit o data acum multi ani, cand aveam mai putina aparatura si experienta, nu vad de ce nu mi-ar iesi acum. Eventual le voi mai alinia cand voi avea un wobbler. Oricum constructia va fi modulara, cu posibitati de imbunatatire. P.S. Primul cablaj este un dezastru. Aparatul foto refuza sa faca o poza la asa ceva. Maine fac altul. Wish me luck.
 14. Sau dai o fuga pe la dezmembrari si iei un motor de Dacia 1300, piese inca se mai gasesc, il faci ca nou si ai (theoretic) 56 CP. Nu stiam ca la SN400 schimbarea de sens al universalului se face din motor.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.