Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CONCURS radio FM


Postări Recomandate

Declar inchis concursul de construit receptor FM cu tranzistoare ,cu concluzia ca lumea e prea ocupata cu alte lucruri .

 

Intrucat  respect efortul si timpul alocat ( time is money - lumea e ocupata si totdeauna sunt alte prioritati  ) acord D-lui yo3fhm un premiu de participare care consta intr-un flacon de "solutie  "Contact" pt electronisti " , si piese nos de peste 120 lei ,care va avea si piese dedicate RF ,transportul asigurat de mine .

  ( Nu este asa usor de construit lucruri marunte , netul e plin de scheme cu greseli....)

 

73

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Усилитель a spus:

Declar inchis concursul de construit receptor FM cu tranzistoare ,cu concluzia ca lumea e prea ocupata cu alte lucruri .

 

Intrucat  respect efortul si timpul alocat ( time is money - lumea e ocupata si totdeauna sunt alte prioritati  ) acord D-lui yo3fhm un premiu de participare care consta intr-un flacon de "solutie  "Contact" pt electronisti " , si piese nos de peste 120 lei ,care va avea si piese dedicate RF ,transportul asigurat de mine .

  ( Nu este asa usor de construit lucruri marunte , netul e plin de scheme cu greseli....)

 

 

Buna seara dl. "Amplificator" ( Усилитель:)

Hotararea dvs. de a-mi acorda un premiu , chiar si pentru participare (desi nu am considerat ca montajului realizat de mine ii lipseste o calitate foarte importanta) m-a surprins. 

In mod placut, desigur ! Totodata, m-a si derutat putin, iar in final ma face sa ma simt obligat sa continui ceea ce am inceput. Oricum problema receptiei FM cu mijloace rudimentare ma "racaie" de multa vreme, asadar reiterez aici solicitarea ca, daca veti fi de acord, sa mai pastram o vreme topicul deschis pentru astfel de montaje

 

Aveti dreptate, pe Internet se publica multe prostii, se stie ca "hartia suporta orice". 

Cu toate acestea, in situatia montajului realizat de mine, nu cred ca problema provine din vreo greseala a schemei, ci mai curand din chestiuni de finete pe care nu le-am luat in considerare in ceea ce priveste functionarea acesteia. Dupa cum am precizat, cel de-al 2lea receptor este in lucru, iar daca nu voi reusi sa-l pornesc intr-o ora, atunci voi continua maine seara, dupa ce ma voi intoarce de la intalnirea anuala radioamatoriceasca de la Campina.

Disecand problemele primului montaj cu un bun amic, acesta mi-a sugerat o posibila solutie pentru ameliorarea semnalului demodulat , chestiune de care voi tine cont in montajul pe care ma straduiesc sa-l finalizez acum. M-as bucura sa obtin efectul scontat, ramane de vazut. 

 

Va multumesc pentru creditul acordat si de asemenea, multumesc si colegilor care si-au exprimat aprecierile. Sper ca cel putin unul dintre montajele pe care le voi experimenta si posta aici , pentru receptia FM a statiilor de radiodifuziune, sa functioneze acceptabil si astfel sa pot inchide 100% cercul deschis de dl. Усилитель , prin tema de concurs lansata.

Apropos de asta, sunt sigur ca preocupare exista, dar apropierea sarbatorilor face ca lucrurile sa se precipite (la serviciu, acasa, etc.) si din aceste motive, probabil ca cei care ar fi fost interesati, n-au avut timpul necesar documentarii prealabile si ulterior , implementarii unui proiect corespunzator. 

 

Cu promisiunea ca voi reveni, inchei deocamdata aici si va urez toate cele bune !

 

Cu stima,

Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

@RST

De aia n-are ursu' coada, de la reflexiile multiple. Astea se simt si in radiourile FM clasice. Cand trece un avion cu reactie pe deasupra locului unde se face receptia, se constata ca apar cresteri si scaderi rapide ale semnalului, de la interferenta intre unda directa si cea reflectata de avion.

Construieste (ca la carte, cu legaturi scurte) dumneata un receptor cu superreactie bine proiectat si dupa asta sa comentezi. Uita-te la alea de pe Youtube, sa vezi ca merg binisor. Ce ai vrea de la un montaj cu cateva tranzistoare ? Superreactiile macar sunt foarte sensibile (uV in antena), chiar daca au si unele dezavantaje.

 

@validae

Am sa construiec cateva montaje pentru placerea mea, nu ca sa demonstrez ceva unora de pe forum. Am sa pun filmulete pe Youtube, pentru pasionatii de electronica din toata lumea. Deocamdata n-am cont acolo si nici programe de editare video, dar voi lua unul de pe net si am sa invat sa-l folosesc.

Link spre comentariu
La 21.12.2019 la 0:06, yo3fhm a spus:

Dupa cum am precizat, cel de-al 2lea receptor este in lucru, iar daca nu voi reusi sa-l pornesc intr-o ora, atunci voi continua maine seara, dupa ce ma voi intoarce de la intalnirea anuala radioamatoriceasca de la Campina.

[...]

Cu promisiunea ca voi reveni, inchei deocamdata aici si va urez toate cele bune !

 

Buna dimineata ! (e 1:35 AM)

Am facut o promisiune, asa ca desi imi pica ochii de somn, revin pentru a posta rezultatele testarii celui de-al doilea receptor FM .

M-am intors tarziu, intrucat de la Campina, am urcat la Valea Doftanei sa-l conduc pe bunul meu amic Cristi YO3GWM, apoi ne-am intins la masa, la vorba si la o mica excursie pe firul apei, ca sa identific niste locuri bune de pescuit. Am vizitat si barajul Paltinu, apoi eu m-am intors pe un alt drum, mai spectaculos dar mult mai dificil de abordat (prin comuna Șotrile). A durat mai mult, au fost serpentine (fara protectii laterale) si am oprit de cateva ori ca sa fac poze. Drumul respectiv e un soi de TransAlpina, merita sa-l incercati :)

Pe la ora 19 am reusit sa ajung in Bucuresti si m-am apucat de mesterit pe la ora 21. 

 

Receptorul finalizat este preluat de aici (cea de a 2-a schema) :

http://zpostbox.ru/fm_receivers_with_pll.html

 

fm_receivers_with_pll_2.gif

 

Ei bine, rezultatele sunt net superioare ! Intr-adevar, oscilatorul se sincronizeaza pe postul receptionat si din acel moment, semnalul demodulat e foarte curat. 

Din pacate, boxele de PC pe care le folosesc pentru teste sunt niste pocnitori ordinare si nu favorizeaza reproducerea frecventelor joase. Sunetul este curat, nu are distorsiuni audibile, dar nivelul joaselor fiind mult atenuat, auditia e oarecum "seaca".  Mentionez clar ca nu am reprodus si etajul final, ci am preluat doar shema partii de RF si a primului tranzistor din etajul audio. Cadrul antenutei WA2 este realizat din sarma de cupru plina, diametru de 1.1mm (fara izolatie) si are o inductanta masurata de 309 nH (dimensiunile cf. celor recomandate in articolul original, respectiv 100x65mm). L1 are 3 spire din aceasi sarma, cu pas de 0.5mm.

Bobina L2 am realizat-o pe o carcasa de plastic din blocul de UUS de la radioreceptorul Mamaia (5mm diametru cu miez) si are 7 spire CuEm 0.5mm . Inductanta este reglabila intre 350-750nH . Trimerul C2 este unul cu aer, iar C8 este indeplinit de o sectiune UUS a unui condensator variabil recuperat din rr Gloria.

T1 = BF181, T2 = BC108B.

 

Iata aici cum arata noul receptor :

 

PLL-FM1.jpg

 

PLL-FM2.jpg

 

Am inregistrat la repezeala, cu telefonul, un videoclip care demonstreaza functionarea decenta a acestui radioreceptor:

 

 

 

N-am avut timp sa fac reglajele cu atentie. E tarziu si pic de somn, dar maine ma voi ocupa sa-l mai bibilesc. 

In clip se poate auzi emisiunea de la GoldFM Bucuresti (96.9 MHz). Trebuie reglat sistemul de sincronizare, pentru a se fixa corect si pe posturile mai putin puternice. 

 

Deocamdata atat. Sper ca prin cele de mai sus, imi pot justifica premiul acordat de initiatorul topicului (dl. "Усилитель"), si ca voi trezi si interesul altor constructori spre abordarea acestui tip de receptor FM !

 

73 de Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Sincrodina este o superheterodina cu frecventa intermediara zero si doua benzi laterale de frecventa joasa. Se foloseste si in FM, de exemplu la receptoarele pulse-counter.

Ceva asemanator mi-am facut demult si-l ascult zilnic pana la pranz. Are antena telescopica, CAF si indicator de acord si consuma 2 mA la 1,5 V. La fel consuma si amplificatorul AF (50 mW) in gol.

                     FM.thumb.png.f630cbba51d9138a4fc5e3ab58de4070.png

                        

       Este un pulse-counter "intors pe dos". Conversia frecventa-tensiune nu se face cu un circuit C-R, ci cu unul R-C. Am avut unele motive, printre care si curiozitatea. Nu-l recomand, este greu de alimentat din aceeasi sursa cu amplificatorul AF. Mai bine un pulse-counter cinstit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări