Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

RST

Membru activ
 • Content count

  151
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

65 Se poate si mai bine

About RST

 • Rank
  Membru

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Se cuvin cateva explicatii in legatura cu cele 2 noutati propuse. Ideea miniwhip-ului original este ca partea activa are rol de transformator de impedanta, intre cea teoretic infinita a traductorului (placuta) si receptor. In acest scop se foloseste un dublu repetor. Cand mi-a venit ideea imbunatatirii, prima observatie a fost asta: datorita zgomotului termic al tranzistorilor, raportul S/Z se inrautateste, concomitent si cu o mica pierdere in tensiune datorata repetorului. Asa ca in locul primului repetor am folosit un amplificator cu impedanta mare, in loc de repetor. Modificarea asta aduce un plus in tensiune cat si in raportul S/Z. Ce aduce in plus a 2a imbunatatire, e destul de evident: Semnalele culese de cele 2 placute se insumeaza, in timp ce datorita configuratiei diferentiale, zgomotul insumat al celer 2 tranzistoare amplificatoare este chiar ceva mai mic decat al unuia singur. Sa explic si de ce semnalele se insumeaza...datorita dimensiunilor f mici ale placuteleor comparativ cu lungimea de unda, diferenta de faza intre semnalele captate de placute e absolut neglijabila. Ca sa observ diferenta intre amplificatorul cu 2 placute si cel cu una singura, am acordat receptorul pe un semnal slab si am pus un comutator pe alimentarea unuia din amplificatoare: cand conectez si al 2lea amplif, calitatea receptiei e categoric mai buna. FET-urile sunt ori BF862 (zgomot f mic) ori J201, acesta avand zgomot ceva mai mare, dar si un curent extrem de redus de "scurgere", 200pA in catalog., chestie care ajuta la obtinerea unei impedante f mari.
 2. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Avem cum, ptr ca antena e facuta ptr a aduce un plus receptiei, iar explicatia teoretica am mai zis-o Sa se faca o comparatie intre si Practic s'il vous plait..... Merge si o analiza teoretica dupa proba asta.
 3. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Ramanem la nivelul asta:
 4. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Asa da...nu contest, dar si la mine banda VLF e full. Am reusit sa prind Alexander Day din Suedia asa bine ptr ca a emis cu putere enorma, comparativ cu celelelte statii. Pe alta parte, antena in sfert de unda si amplif de impedanta mare.....imi apartine deocamdata. Cine poate mai mult, e binevenit
 5. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Are si se scrie cum vrem noi, ptr ca nici francezii nu scriu corect romaneste. Are si asta, dar nici anglo-americanii nu stiu inca sa scrie si sa pronunte corect romaneste. Ne vom descurca atunci cand vom ajunge la un limbaj comun. Nici asta nu stie bine romaneste. Cand o sa invete, il invit pe forum romanesc fara translator. Astept ca si altii sa faca "saracia" aia de montaj. Sau sa vina cu unul mai bun si sa comparam rezultatele.
 6. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Tacerea asta vis-a-vis de replayuri ma face sa ma gandesc exact la ce va ganditi si dvs. Antenele sunt inventate practic odata cu primele comunicatii "in eter" . Totusi de ce nu s-a gandit nimeni la solutiile propuse in topicul asta? Eu prima data le-am gandit, apoi am simplificat mental montajul ptr a le pune in practica imediat....motivat de curiozitate. Miniwhip e o inovatie relativ noua, dar de antena in sfert de unda conectata direct la un amplif de impedanta cat se poate de mare, nu am auzit, desi tipul asta de antena e cunoscut inca de la inceputuri. Iar solutii tehnice existau demult, tuburile au o impedanta de intrare comparabila cu a FET-urilor. Din ce am facut eu experimental, totul se confirma. Conectata la un amplif de impedanta f mare, antena in sfert de unda se comporta ca un circuit oscilant, destul de putin amortizat. In US si UUS am obtinut rezultate oarecum incredibile, folosind tranzistoare de 100 bucati la 20 lei, adica J201 ptr US si BF998 ptr UUS. Ma contrariaza oarecum chestia asta....e prea simplu sa fie adevarat. Daca cineva va mai experimenta asa, e binevenit.
 7. RST

  Receptor VLF

  Nu stiu cum e cu materialele astea, dar ideea in sine e buna. Ptr un diametru mai mare trebuie multe bare de ferita, care sunt destul de costisitoare (cele de calitate). Oricum si in VLF e un zgomot destul de mare (desi mai mic decat in benzile superioare), nu stiu cat ar aduce in plus o antena magnetica cu castig mare. Din ce stiu practic, antena cadru da rezultate superioare in ce priveste S/Z, peste miniwhip sau antena-copac. Asta din experientele mele, posibil ca altele sa ma contrazica.
 8. RST

  Detector aparat curentat pesti

  Absolut, si e f probabil sa nu fie nevoie de balize...un detector de camp pe mal ar face treaba minunata (cred). In fapt nu e nevoie decat de acel "traducor"...mica placuta metalica si FET-ul, dupa care semnalul poate fi amplificat oricat.
 9. RST

  Detector aparat curentat pesti

  Le mai comite omu', ce sa mai. Am editat, prea tarziu, m-am dat de gol Nu, nu, eu sunt cu rusii (si chinezii) Despre alte orientari nu mai zic nimic... Dincolo de gluma, da, cam la placutele alea m-am referit. Sunt convins(a) ca merge.
 10. RST

  Detector aparat curentat pesti

  Un singur impuls nu face decat sa puna pestele in pozitie de "drepti" si nimic mai mult. Sunt salve de impulsuri, iar aceastea pot fi detectate fara probleme. Sunt f convins ca un amplificator-detector sensibil va detecta impulsurile de la ceva distanta (de siguranta, ptr a nu se vedea cablurile). Tot la fel de convins sunt ca balizei ii e suficient 1m pana la mal, deci totul poate fi facut discret. Fara a fi nevoie de vreo tehnologie deosebita, se poate detecta si o diferenta de potential de ordinul nanovoltilor. Convins nu inseamna si "sigur", dar, am lucrat destul in domeniul detectarii curentilor de f joasa frecventa...si dau o probabilitate de 99%. ca se poate, chiar la distanta mare de "locul faptei".
 11. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Aici am spus o gogomanie demna de Oscar " Valabil ptr antene de dimensiuni fizice mult mai mici decat lungimea de unda...nu ptr "frecvente". Oricum spusesem in replayul de dinainte ce si cum...in fine, neatentie. O alta aplicatie extrem de interesanta a preamplificatorului de impedanta mare e asta ( desi nu are legatura cu miniwhip ): In locul micii antene detectoare de camp, se poate pune o "rezonanta" in lambda/4. Direct in poarta FET-ului, conform schemelor. Frecventa de rezonanta e determinata de dimensiunile fizice ale antenei la care se adauga capacitatea de intrare a FET-ului. Datorita acestei capacitati, antena fizica va trebui scurtata vizavi de frecventa proprie de rezonanta reiesita din calcule. Factorul de scurtare creste odata cu frecventa. Cuplajul "fara intermediari" face ca adaptarea de impedanta sa fie maxima, iar pierderile minime. Cu acest montaj si o telescopica am reusit comunicatii la 10Km cu doar 1mW, in UUS. Asta este de fapt si maximul, mai mult nu se poate din cauza barierei de zgomot, ca sa spun generalizat "atmosferic" :
 12. RST

  Inca unul ... partea a doua

  Aveam mare nevoie de el...fara, existenta noastra ar fi fost de neconceput. Ma si gandesc rusinat...m-o vedea topless cand am tricoul pe mine? Oricum baietii au pus ochii pe el, a crescut pretul la fierul vechi.
 13. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Nu au treaba cu distanta intre ele si pozitia una fata de alta. Se pot pune oricum, am spus din ce motiv, valabil doar ptr frecvente mult mai mici decat lungimea de unda. Dar, e diferenta considerabila intre una singura si 2 insumate. Sau mai multe, nu am avut timp sa incerc.
 14. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Ce am propus nou la antena miniwhip sunt 2 chestii care par oarecum sa contrazica teoria: -antena asta are teoretic impdanta 'infinita'. In teorie, impedanta f mare (nu infinita) au doar repetoarele. In prima schema am prezentat un amplificator cu impedanta comparabila cu a unui repetor. - deoarece nu are treaba cu fenomenul de unda stationara, genului asta de antena nu ii trebuie sinfazare. Pot fi puse multe antene pe un sumator, fara a ne teme ca semnalele receptionate de fiecare nu sunt in faza. Conditia e ca dimensiunea antenei fizice sa fie mult mai mica decat lungimea de unda. - am pus aceleasi dimensiuni de 3/4 ptr a face o comparatie intre cel original si cel modificat ca in schemele postate. Cu aceeasi dimensiune fizica a antenei, diferenta e mare intre originl si modificare, in sensul semnalului receptionat. - in loc de acea arie "standard" de 3/4 merge orice fel de conductor, de orice dimensiune. Totusi, in conditii de bruiaj " urban", cu cat e mai mica, cu atat mai bine Desi nu am vazut prin documentatie, acelasi sistem l am "introdus" si eu. Nu e diferential, e sumator, din motivele spuse la fraza 2.
 15. RST

  "Ultra" miniwhip antena

  Asta da, dar explicatia de dupa nu mai avea legatura cu miniwhip si nici cu nimic. Nu e sinfazare, dar nici nu se pot pune 20. De ce nu....sau de ce da, as raspunde printr-o alta intrebare. De ce nu s-a gandit autorul sa faca asa? De ce nici cei care au preluat-o asa cum e nu s-au gandit? Am propus un "proiect deschis " pe care prevad ca tot eu il duc la capat.... Si una peste alta, desi vb in limba romana, il voi invita pe autor aici. Ne vom descurca prin translate.
×