Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

puriu

Membru activ
 • Posts

  2,540
 • Joined

 • Last visited

About puriu

 • Birthday October 24

Profile Fields

 • Location
  Iasi

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

puriu's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

 1. Am scormonit si eu in pubela si mi-am gasit postarile in discutie. La pagina 8 a pubelei, jos, se afla topicul "Receptoare VLF". La sfarsitul paginii 28 a topicului incep postarile. Adaug si mesajul SAQ receptionat in 2020:
 2. Toate amanuntele le-am dat in topicul cel mai potrivit, "Receptoare VLF", la inceputul lunii iulie 2020. Topicul asta s-a mutat de colo-colo si a ajuns probabil la gunoi ("Aici ajung subiectele fara noima, subiecte vechi si off topicurile."). Scormoniti in pubela si-l veti gasi, nimic nu se pierde. Receptorul cu reactie a fost facut din ambitie, la repezeala, si a iesit bine. Am auzit SAQ cu 539-549 si am copiat corect toate caracterele mesajului. Nu-l recomand oricui, constructia si operarea unui receptor cu reactie bun nu este usoara. Se pot prelua din el unele solutii utile pentru alte aplicatii.
 3. Mai trebuie si navete pentru depanare si intretinere (heliu lichid, etc.). In prezent nu este nici o naveta disponibila, poate in viitor. Calculatorul care s-a stricat este un 486 foarte bine construit, in 2009 a fost considerat cel mai sigur.
 4. Cel mai mult mi-a placut tipul din Alaska cu antena subacvatica:
 5. La topicul cu vechituri trebuie sa amintinm de ultimul radioemitator neelectronic (cu alternator) in functiune. Va emite duminica viitoare pe 17,2 kHz, probabil cu 40 kW ca si vara trecuta. http://www.southgatearc.org/news/2021/june/saq-grimeton-transmission-on-july-4th.htm#.YNo1QdUzYr9 Poate fi ascultat in toata lumea. Rapoarte de receptie recente sunt in harta interactiva din: https://alexander.n.se/ Eu l-am receptionat de zeci de ori cu diverse aparate, vara trecuta cu un receptor simplu cu reactie si o antena activa in balcon. Incercati sa-l auziti, nu se stie cat timp va mai functiona.
 6. Constructorii piramidelor intrau in greva daca nu-si primeau portia zilnica de bere.
 7. Nu e de mirare. In 1935 a inceput transmisia de emisiuni regulate TV in Germania si in Franta. Televizoarele erau full-electronice de definitie medie, 180 - 200 de linii. Olimpiada de la Berlin din 1936 s-a transmis la TV in doua orase si a fost vazuta de 150.000 de spectatori.
 8. Indianul din lemn vopsit de sub bompresul navei "Libertatea" a ars intr-un mic incendiu. Niste dobitoci au aruncat de pe mal faclii aprinse. Un print arab a ordonat sa fie demolata incepand din varf. Dupa multa munca au reusit sa o faca mai mica cu cativa metri.
 9. La inceput facea drumuri dese Anglia - India. La noi a fost un fel de bordel regal, apoi un camin plutitor pentru muncitorii din delta. Din anii '60 a stat ancorat la Galati.
 10. In anii '60, undeva sus era radioclubul judetean.
 11. Am colorat multe piese (carcase, panouri, radiatoare, traductoare) din aluminiu. Literatura nu spune chiar totul. Sunt trei etape principale: eloxarea, colorarea si inchiderea porilor. In rest sunt operatiuni banale, degresari, spalarin neutralizari, etc. Pentru culoare neagra eloxarea trebuie sa fie adanca. Solutia de acid sulfuric trebuie mentinuta sub 15oC pe tot timpul necesar obtinerii adancimii. Deoarece in baie se disipa multa putere, solutia se va mentine rece prin adaugarea de gheata. Acidul sulfuric si gheata produc racirea puternica a solutiei. O folie subtire de aluminiu (staniol) poate fi eloxata complet, devine transparenta. Asa se verifica cel mai simplu procedeul. Colorarea in negru se poate face simplu cu un colorant acid pentru lana, la rece. Dupa un timp necesar difuzarii colorantului in pori solutia se incalzeste la fierbere, iar porii se inchid.
 12. De unde 67 mW? Dintr-un panou cat jumatate de deget? Poate microwatti. Mult si atat pentru a nu face nimic. La Oxford s-a facut o sonerie electrica in 1840 si de atunci face ceva, suna, cu bateria originala. https://en.wikipedia.org/wiki/Oxford_Electric_Bell
 13. Leul romanesc era aliniat cu francul francez, cu francul elvetian si cu drahma greceasca. Monedele aveau aceleasi dimensiuni si grutate de metal pretios si puteau circula in toate aceste tari.
 14. Aveam un amic mai batran care asculta zilnic undele scurte cu un "Siemens" din anii '40. Se plangea ca s-au ars becurile de la scala si trebuie sa foloseasca o lanterna. Era un aparat cu alimentare universala (AC-DC) la care filamentele tuburilor (UCH, UCH, UBL si UY) si becurile de scala erau alimentate in serie cu 100 mA. Nu putea sa mearga daca avea becurile de scala arse. L-am luat la mine si l-am desfacut. Curentul trecea prin becuri si cadea pe fiecare 12 V, dar aveau sticla metalizata pe dinauntru de nu mai trecea de loc lumina. Marfa nemteasca! Am facut rost (cu greu) de doua becuri de 12V si 100 mA si l-am facut fericit pe om.
 15. Becurile la tensiune mica au de multe ori vid inalt. Au pierderi de caldura mai mici, dar filamentul se evapora si se depune pe balon (oglinda). Cele la tensiunea retelei au aer fara oxigen (azot si gaze inerte) la o presiune care sa nu depaseasca la cald presiunea exterioara. In anii '50 - '80 becurile romanesti mureau de moarte buna. Filamentul se rupea intr-un punct si atarna, dar daca becul era miscat astfel incat sa faca din nou contact, mai putea sa arda o vreme. Numarul mare de aprinderi scurta viata becului. Cele puternice (Nitrafot de 500 W) erau aprinse in doua etape, cate doua in serie, apoi toate in paralel. N-am pomenit defectarea catastrofala si arderea sigurantei decat dupa '90 cand s-au adus becuri proaste din afara. Am analizat problema si am observat ca in toate cazurile catastrofale scurtcircuitul nu are loc in balon, ci in culotul becului. Ruperea filamentului este o paguba colaterala datorata socului mecanic al scurtcircuitului. In culotul becului se afla firele de legatura ale filamentului. Daca sunt groase si suficient de distantate este OK. Acum unul dintre fire este facut in dusmanie, este subtire si dintr-un material care se corodeaza. Daca filamentul becului tine prea mult, scurtcircuitul este garantat si productia fabricii nu scade. Si la becurile vechi (straine) am intalnit un asemenea fir subtire, pe post de siguranta, dar acesta trecea printr-un tub varnish clasic si nu putea prodce un scurtcircuit cu al doilea fir.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines