Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

puriu

Membru activ
 • Content Count

  2,511
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

329 Excellent

About puriu

 • Rank
  Membru evoluat
 • Birthday October 24

Profile Information

 • Locatie
  Iasi, Romania

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. In principiu nu se foloseste o preamplificare mare de tensiune la receptoarele pentru NDB-DX. Este greu de obtinut suficienta dinamica si liniaritate. O statie NDB emite zeci/sute de W si se poate afla la mii de km. Semnalul sau este mult sub zgomotul din MF in banda preamplificatorului. Uneori sunt mai multe NDB (la cate 1 kHz) in canalul de 9 kHz al unei statii AM de sute de kW. Un receptor NDB-DX performant trebuie sa aiba un mixer de cea mai buna calitate, urmat de un AFI cu filtre cu cuarturi (de ex. 2 MHz) cu banda de zeci de Hz. Uneori doar 10 Hz (prea putin dupa mine). https://www.qsl.net/ko6bb/files/ml-rx.pdf . Si un filtru AF bun ajuta.
 2. Tin minte ce am citit undeva. S-a folosit un amplificator stereo puternic din care s-a "tras" cca. 40 W cu o bobina uriasa (o mila de sarma) in serie cu antena.
 3. B-36, cel mai mare si mai prost bombardier, avea 6 motoare cu pistoane si 4 turboreactoare si toate se invarteau in acelasi sens.
 4. Sarma cu email si matase este greu de procurat, doar din fabrici. O solutie buna, pe care am incercat-o recent, este folosirea unei perechi de fire de 0,5 mm izolate cu polietilena si rasucite, dintr-un cablu de Internet. Se bobineaza in ecran mai repede si aluneca mai usor. Dupa bobinare firele se pot lega in serie sau in paralel pentru a acoperi o banda mai larga.
 5. Nu era nimic de inteles. Omul a gandit mult si profund, dar nu avea scoala.
 6. La mine a mers bine13 ani. Problema memoriei flash se mai discuta: https://www.quora.com/Is-flash-drive-reliable-for-long-term-storage Se pare ca scrierea si stergerea sunt putin traumatice, dar si timpul conteaza.
 7. Conteaza si cata memorie este folosita. La un program mic, probabilitatea de a se corupe este mica. In frecventmetrul vechi (2007) programul original este destul de mare. DL4YHF counter asm.txt Eu l-am modificat, dar l-am piedut. A ramas intr-un P4 pe care l-am dat. Programul original este bine comentat si usor de modificat dupa nevoie. Mai trebuie apoi compilat si scris.
 8. Un sfat. Sarma de bobinaj trebuie sa aiba si o izolatie mai groasa decat emailul (matase, bumbac, PVC, etc.). Altfel, capacitatea parazita dintre spire creste la sute de pF, la fel cresc si pierderile prin efect de proximitate.
 9. La acelasi gabarit diferenta este clara. N-am facut decat un experiment la scara mica, cu 7 bare plate mici (de "Cora"). Am gasit un lot de bare ca lumea, foarte convenabil, dar le-a cumparat altcineva inaintea mea. Nici nu stiu cine e. Am mai mare inceredere in amatorii seriosi care fac expeditii in Pacific (pe banii lor?) si receptioneaza DX-uri in MF cu astfel de antene.
 10. Pentru receptia NDB se pot folosi si antenele magnetice moderne (sec. 21), cu miezuri din ferita de tip "manson" (Ferrite Sleeve Loop, sau FSL). Acestea sunt foarte performante la receptia DX in in UM folosind receptoare comerciale. O antena FSL este o bobina infasurata pe un miez din ferita tubular cu diametru mare. Tipic, miezul este format din mai multe bare din ferita lipite una langa alta pe un suport cilindric pana formeaza un tub gros, iar bobina este infasurata pe mijlocul tubului. Pe frecventa de acord campul magnetic in interiorul tubului este aproape zero, iar in dreptul bobinei este mare, mult mai mare decat in spatiul liber. Teoria acestei antene este controversata, antena este mai buna decat trebuie. Cand o antena FSL este utilizata pasiv, aproape de bobina ei se plaseaza antena din ferita a unui aparatel de buzunar care aude astfel posturi AM DX. O antena FSL serioasa si foarte utilizata de amatorii de DX in MF are diametrul de 20 cm si vre-o 60 de bare de ferita sovietica 10x200 mm rectificata si lacuita, cele mai bune din lume. Bobina este realizata din sarma Litz groasa, peste 1000 de fire, pentru a avea un Q cat mai mare. Rusii aveau surplus mare de bare, dar s-a cam consumat. Pretul barelor a crescut de zece ori in ultimii zece ani.
 11. Cercul a fost definit imediat inainte de a folosi acest termen, mai inainte am folosit termenul bucla, nu cerc. Capacitatea dintre fire si cea dintre bobina si ecran sunt de valori apropiate, la antena de mai sus de cca. 50 pF fiecare. Ecranarea electrica a unei antene magnetice este esentiala, opreste toti parazitii de natura electrica produsi in apropiere, pana la mai multe lungimi de unda (vezi si articolul australianului, postat mai sus). Ecranul neimpamantat este o antena electrica cuplata capacitiv cu bobina, mai mult strica decat ajuta. O perturbatie electrica oarecare (fulger, antena de emisie, etc.) produce un camp electric variabil in timp care se propaga si se transforma pana la urma in camp electromagnetic. Acesta contine si o componenta magnetica ce nu mai poate fi ecranata electric.
 12. Curentul prin bobina este curentul ce trece prin bobina L (in paralel cu o capacitate necunoscuta C) cand aceasta este legata la un generator RF cu impedanta mica la iesire.
 13. La bucla din poza, mai mica, a fost mai usor. Initial, intre capetele buclei am lasat un spatiu mai mare, 5 cm. Firul de 0,5 mm, drept, a trecut usor prin tub, materialul tubului fiind alunecos. Am facut cercul prin simpla rasucire a capatului in jurul firului. Am rotit cercul cate 4 cm (munca de chinez batran) pana am tras 46 de spire (1 mH), conform calculului prealabil. Am apropiat capetele buclei la 1 cm, iar spirele intinse s-au relaxat si au umplut sectiunea. O necunoscuta era capacitatea parazita dintre spire si cea fata de ecran. Aceasta capacitate determina frecventa de rezonanta a bobinei fara capacitate exterioara. La mine frecventa era pe la 480 kHz, prea mica. Am mai scos pe rand 6 - 7 spire pana cand frecveta de rezonanta a depasit 550 kHz. Cum se masoara frecventa de rezonanta? Este frecventa la care curentul prin bobina trece printr-un minim accentuat. Eu am folosit un foarte vechi multimetru pentru electricieni (UNIVO) pe scala 1,2 mA alternativ. Multimetrul asta are un redresor cu cuproxid si merge pana pe la 70 MHz. De asta l-am pastrat.
 14. Ecranul se leaga la pamant direct, nu prin tresa cablului de legatura. Nu este necesar un cablu de legatura coaxial adaptat (nu e loc de unde stationare la frecventele astea). Poate fi un cablu ecranat cu mai multe fire (alimentare, acord, semnal, etc) gen cablu de Internet. Aceste cabluri contin perechi de fire rasucite (cu impedanta de 100 ohmi) care nu se deranjeaza reciproc.
 15. Cand am facut o bucla mare din pexal mi-a ramas o bucata din care am facut o bucla portabila intr-o sacosa de piata impreuna cu aparatura. O poza din timpul constructiei: Are aproape 40 cm in diametru si cca. 40 de spire CuEm+M de 0,5 mm. Cum am bobinat sarma in tub? Cu grija si rabdare. Am impins firul pana am facut un cerc, apoi am rotit cercul care a tras dupa el toata sarma. Acordata cu un CV de 500 pF, bobina acopera banda 250 - 550 kHz. In poza se vede si firul de pamant lipit pe stratul de aluminiu al tubului. Acordul se face de la distanta cu un varicap de acord AM (BB112, BB212, BB313, etc). Antena se cupleaza la cablu printr-un repetor, un tranzistor BC cu zgomot mic. Desi are un Q mai mic decat o bobina pe ferita, semnalul util este mai mare. M-am gandit si la un Multi-Q, folosind ecranul ca bobina de reactie, dar am ramas cu gandul.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines