Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

puriu

Membru activ
  • Content Count

    2,538
  • Joined

  • Last visited

About puriu

  • Rank
    Membru evoluat
  • Birthday October 24

Profile Fields

  • Location
    Iasi

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Eu am primit repartitia in Iasi (am ales-o) pentru ca eram intre primii pe lista. Ultimul de pe lista a primit-o in Tulcea. De unde bani? Banii se consuma pentru plata nemuncii. De acolo vin voturile.
  2. In apa minerala, cel mai pacatos este bicarbonatul de calciu. Acesta formeaza stalactite si stalagmite in pesteri, piatra din tevi si cazane, precum si calculii renali si biliari. Impreuna cu colesterolul formeaza un strat pe interiorul arterelor. Bisfenolul A este o parte componeta a poliesterului PET. Timpul, caldura si lumina il face sa paraseasca polimerul si sa se dizolve in apa. Nasol!
  3. Dupa multi ani de functioinare perfecta, pe la sfarsitul anului 2019 reteaua mea a inceput sa mearga foarte prost. Chiar la trafic zero, doar cu ping automat, aveam multe intreruperi de secunde, minute sau ore, apoi revenea la viteza mare. Duminica mergea bine. Am auzit ca cineva a furat multa banda de la Internet si a vandut-o unora de la telefonia mobila care se jucau cu 5G in banda de 700 MHz. Acum a fost vanduta toata reteaua celor cu telefonia, dar merge ceva mai bine, am intreruperi mai putine si mai scurte. In prezent la noi sunt 4-5 firme de telefonie mobila care folosesc 5G
  4. Daca faci pana prostului se gaseste cineva sa-ti dea niste combustibil, daca esti electric impingi masina sau o lasi acolo. Hidrogenul arde linistit, fara flacara. Daca este amestecat cu oxigen sau cu aer detoneaza (sparge si piatra). Un automobil cu rezervor de hidrogen nu are ce cauta intr-o parcare subterana sau intr-un tunel. Intr-un rezervor de 50 litri incape cam 4 grame (doi moli) de hidrogen la presiune normala sau 400 de grame la 100 de bari.
  5. Totul se facea prin forjare, inclusiv sudarea. Primul lingou de fier a fost turnat in sec.19 de Krupp.
  6. Este lungimea maxima a feritelor romanesti uzuale. Nu sunt grozave, unele sunt strambe, multe au permeabilitate diferita de la un capat la altul. Cele mai bune (din lume} sunt feritele rusesti de 10x200 mm care sunt rectificate si lacuite. Se foloseau la VEF, Selena, etc. Barele din ferita scurte sau sparte pot fi puse cap la cap fara probleme, chiar daca ramane un mic spatiu intre ele. Pot fi puse si in paralel.
  7. Majoritatea padurilor noastre sunt salbatice (virgine) si sunt foarte greu de exploatat. Copacii ce trebuie taiati sunt imprastiati printre ceilalti. Se marcheaza, se taie si se scot la drum cu caii. In occident, de sute de ani, padurile sunt plantate in regim silvic. Sunt parchete cu copaci de aceeasi esenta si varsta, aliniati ca soldatii si care se taie toti odata.
  8. Asa se aducea in anii '50 si gheata ECO. Cand gheata de pe un iaz atingea grosimea necesara era taiata si depozitata intr-o "ghetarie" mare, bine izolata cu lemn si paie, pana in iarna urmatoare. In fiecare zi vehicolul de 1 CP sau 1 BP cara gheata prin oras cu reclama vocala de rigoare. Cumparatori erau destui, comert, alimentatie publica si persoane fizice. Frigiderele trebuiau incarcate cu gheata la cateva zile. In Tecuci s-a construit o mare fabrica de vase de bucatarie din aluminiu pentru export. Cand era aproape gata s-a aflat ca aluminiul este KK, iar fabrica a fost reprofilata
  9. Prindea 100 km/h. La fel ca "Inter City", dar fara computer. Un exemplar (furat de la noi) este la muzeul din Sankt Petersburg. Dupa 60 de ani de serviciu pe traseul Leningrad - Tarile Baltice.
  10. Turcii au apa cat sa dea si la altii. Israelienii au cumparat un fluviu turcesc nu prea mare. Cara apa cu nave cisterna in portul Haifa si o pompeaza peste munti pana la retelele de irigatii cu picatura si la robinetele inteligente de la fiecare copac. California, un fost paradis agricol, si-a consumat rezervele de apa subterana, iar ploile s-au mutat mult mai la sud. N-au aparut doline, dar in unele localitati livezile au fost taiate si nu mai au in fantani nici apa de baut. P.S. Am servit si eu la 01184 (specialitatea 53), dar mult mai devreme. P.P.S. Am servit si mult iod in
  11. Evenimentul n-a putut fi ascuns. Ceva asemanator fusese in SUA, dar cu consecinte mult mai slabe. Nimeni n-a dat comunicate oficiale inaintea rusilor, dar din prima zi s-a stiut in toata lumea, inclusiv la noi. Seara am auzit la Europa Libera ca la centrala a explodat un reactor si ca orasul se evacueaza si am trecut la actiune. Ai nostri au luat masuri imediat, s-au scos din rezerva echipamente, medicamente, aparatura si s-a pornit monitorizarea, dar discret (sa nu producem panica, tovarasi). De abia cand norul se apropia de noi s-a comunicat oficial si s-au distribuit pastile. Pastilele
  12. Le-am dat imediat ce am auzit la radio. Norul a ajuns la noi dupa mai multe zile.
  13. Romania a fost mult mai putin. Norul a luat-o spre nord si vest peste Ucraina, Belarus, Polonia, Suedia, Norvegia, Scotia si Anglia, apoi s-a Intors peste sudul Europei. La noi a ajuns cu intarziere. A fost timp si pentru unele masuri de preventie. Eu aveam un borcanel cu iodura de potasiu pentru revelatori. L-am facut solutie si l-am dat tuturor rudelor, colegilor, vecinilor, etc. Doze de cal. Am improvizat un detector cu tub Geiger (pe care l-am calibrat cu clorura de potasiu) si am mers in fiecare zi cu el la piata. Produsele vechi nu aveau nimic, dar cele proaspete cu multa apa (salat
  14. Pe vremuri teroristii armeni atacau ambasade si interese turcesti in lume, dar cu timpul s-au linistit. Acum au primit benzina de la cel mai mare producator.
  15. Toate animalele au nevoie de aminoacizi din proteinele animale. Unele si-i pot sintetiza pe toti, dar este mai economic sa-i ia de-a gata din alimentatie. La noi gainile din crescatorii erau servite pe vremuri cu faina de peste oceanic nevandut de pescadoare.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines