Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

puriu

Membru activ
 • Content Count

  2,490
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

299 Excellent

About puriu

 • Rank
  Membru avansat
 • Birthday October 24

Profile Information

 • Locatie
  Iasi, Romania

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Intr-adevar, la "Selena" semnalul de la oscilator ar trebui sa fie mai mare. Nu prea mult, poate cu 50%. Daca este prea mare apar mai multe armonici. Diodele cu germaniu sunt bune pentru mixer, dar trebuie sa fie sortate foarte bine, sa aiba exact aceeasi caracteristica (la aceeasi temperatura si la adapost de lumina). Conditia este valabila si pentru diodele Schottky.
 2. Depinde de acumulator. Cele stationare merg si 100 de ani daca sunt intretinute si reparate anual. Se pot schimba placile defecte, diafragmele, bornele, se spala pasta cazuta, etc. Bateriile auto nu sunt facute sa reziste, ci sa fie usoare si ieftine. Au electrolit mai concentat decat ca ele stationare si se sulfateaza mai usor. Sunt proiectate pe principiul "mortii totale", adica toate componentele sa aiba cam aceeasi durata de viata (4-5 ani). Cristalele mari de sulfat pot fi "macinate" prin tratament electric sau cu ultrasunete, dar placile se pot umfla si pot pierde pasta. Daca puntile dintre elemente corodeaza, pasta cade la fund si nu poate fi scoasa, etc., nu mai este nimic de facut. Cea mai "blanda" desulfatare (poate sa dureze luni de zile) se face inlocuind electrolitul cu apa distilata. Bateria se incarca si se descarca repetat cu curent mic. Cristalele mari de sulfat de plumb se transforma lent in acid sulfuric in timpul incarcarilor. La descarcari nu se mai formeaza cristale mari. Continutul de acid creste, electrolitul se inlocuieste din nou cu apa, etc. Metoda se folosea la bateriile stationare mari.
 3. Faptul ca satelitii sunt "in gasca" pe aceeasi orbita este un avantaj. Pot fi eliminati mai usor de o naveta care-i ia cate unul, il baga intr-o masina de tocat si arunca rumegusul.
 4. Sunt reglete cu unul si cu doua randuri, dar de ce materialul este hartie? Cred ca este o traducere proasta pentru pertinax.
 5. puriu

  5G

  Chinezii se comporta normal pentru nivelul lor, noi ceilalti ne-am prostit. Romania nu mai poate sa produca metalele pe care le producea de milenii. Exploatam minereu de cupru, iar concentratul il exportam in China. In anii '70 noi eram subdezvoltatii, iar chinezii ne-au dat gratis (din motive politice) tehnologie moderna: linii de fabricatie si licente pentru componente electronice profesionale (rezistente cu pelicula metalica, condensatoare multistrat, condensatoare cu tantal) si linii de fabricatie la cheie pentru echipament militar. Pentru cele din urma au venit chiar ei si le-au montat, au adus pana si echipamentul de lucru necesar (din piele naturala). Am cunoscut chinezi. Erau priceputi, harnici, veseli si cam betivi.
 6. Nu numai ca emite fix pe 106 MHz, dar emite si ultraviolete (culorile fluorescente stralucesc), iar unul dintre leduri este si fosforescent, lumineaza din ce in ce mai slab cateva minute dupa stingere.
 7. Inductanta unei bobine pe un tor depinde numai de numarul spirelor, nu si de pozitia lor. Numarul spirelor este intreg. Nu se poate adauga o jumatate sau un sfert de spira pe un tor, dar capetele firului se pot spirala in afara torului. Eventual se poate face si o golanie: torul se ia la smirghel.
 8. Din curiozitate, tocmai am masurat frecventa de rezonanta paralel la un condensator styroflex de 10nF la 4000V (MIFLEX din 1965). Mi-a iesit 8 MHz. In ciuda dimensiunilor mari a ale condensatorului, inductanta parazita este de doar 40 nH. Conteaza unde se scoate "priza" pe bobina fiecarui electrod.
 9. Ledurile sunt lucrul dracului. O banda de leduri albe la 12 V, alimentata dintr-o sursa cinstita cu transformator si punte, emite brum pe 106 MHz. Cu filtraj dupa punte, la fel. Se aude numai de aproape, dar nu este normal.
 10. La proiectarea transformatoarelor de retea, formula empirica P=Ct*S2 este aproape corecta. Constanta Ct depinde de mai multi factori, inclusiv de forma miezului. Este gresita folosirea constantei pentru tola "economica" la alte forme de tole. Constanta Ct creste cu lungimea relativa a liniei de flux magnetic. La aceeasi sectiune, constanta creste creste cu volumul miezului. Cine are o punga cu tole E si I poate sa faca de proba doua transformatoare cu aceeasi sectiune S, unul E + I si unul E + E. Se va constata ca al doilea are o putere aproape dubla fata de primul.
 11. Putem sa dam vina pe zeii chinezilor care s-au suparat pe americani (care pana acum au avut pierderi materiale si umane mai mari decat in Vietnam). Restul suntem pierderi colaterale. Vietnamezii sunt neprieteni cu americanii si pierderile lor sunt mai mici. Vestea rea este ca zeilor nu le-a trecut supararea.
 12. Tolele sunt din "fier moale", fier fara carbon. Probabil nu sunt nici izolate intre ele. Un asemenea miez de transformator are pierderi magnetice si electrice foarte mari, de aceea se incalzeste si in gol. Materialul are inductia la saturatie mare, 21000 Gs (fier-siliciul are doar 14000 Gs) si se foloseste mai mult la circuite magnetice in c.c. (difuzoare, relee, etc.). Transformatoarele de retea nu se faceau din fier moale nici in sec.19. S-au folosit mult timp doar tole din fier-siliciu subtiri si izolate intre ele. Erau tole scumpe, transformatoarele erau scumpe, la fel si produsele ce contineau transformatoare. In prezent, produsele de larg consum nu mai trebuie sa fie rezistente, durabile, reparabile, cu randament bun, ci ieftine. De aceea, transformatoarele de retea trebuie sa fie cat mai ieftine posibil. Au aparut si solutii strigatoare la cer: tole sudate, sarma din aluminiu, etc.
 13. Mica pentru condensatoare este un cristal natural (muscovit) si nu este prea recenta, s-a format in Asia pe vremea dinozaurilor. Puntea masoara acum capacitatea C si tangenta unghiului de pierderi D la 1 kHz. (Q se foloseste la inductante). La D avem trei liniute, adica 0,000. Uneori apare scurt si .001. La un styroflex mare la 500 V arata .002. La un PMP la aceeasi teniune arata .006. Deriva termica la condensatorul din figura este greu de stabilit cu exactitate, dar este mica. Dupa fierbere in apa si uscare, puntea arata 100,49 nF, iar la temperatura camerei 100,53 nF.
 14. La noi, in ziua de doliu, copii erau batuti de invatatori ca sa planga. Eu m-am facut ca plang si am scapat.
 15. Exact, dar si mare daca se doreste o inaltime mare. Mai precis, expandabil. La 35 km inaltime presiunea aerului este de 100 de ori mai mica decat la sol (e ca pe Marte). Pentru aceeasi portanta, si volumul balonului trebuie sa creasca de 100 de ori. La 10 km trebuie sa creasca doar de 3 - 4 ori, dar aici cred ca nu e nimic interesant. Coborarea s-ar putea sa dureze prea mult daca balonul nu este abandonat (cu parasuta) sau taiat la timp.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.