Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

VAX

Membru activ
 • Content Count

  1,349
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

322 Excellent

About VAX

 • Rank
  Membru avansat

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Majoritatea celor care nu sunt false, sunt date degeaba la habarnisti, sa nu se desfiinteze sectiile si sa aiba profii normele didactice asigurate. Asa este in provincie. Sunt prea multe facultati unde nu se invata nimic. Scopul este politic, sa stea tinerii cu o cupatie (si cu o speranta - familia multumita), pentru ca nu sunt locuri de munca pentru absolventii de liceu.
 2. Cand am construit amplificatoare de antena (1985-1988), pentru mine si pentru prieteni (profit ZERO) eram profesor la un liceu. Masuram tranzistoarele (Idss, Up, Ig, Gm),cu doua multimetre si niste baterii 3R12 inseriate, dupa montaj clasic. Puteati sa faceti si dumneavoastra astfel de determinari, daca ati fi stiut. La caracteriscop am avut acces (limitat) cand eram student si cand am lucrat la facultate (nelimitat). Nu am facut afaceri ca nu sunt bun la treburi din astea. Nu am avut piese de la stat pe mana, cum aveau altii. BF245 si BF256 cumparam de la un student la Aeronave (Electronica de bord), cu 34 lei/bucata. Cred ca el le cumpara cu cel mult 17 lei, facea bisnita. BFY-urile erau in regula, doar la nepriceputi nu mergeau bine. Am lucrat cu ele si stiu cum se comportau.
 3. Am eu schema la conexiuni, dar trebuie sa o caut. Este pe un bilet pus intr-o cutie in care am si OCXO-urile, insa nu stiu unde a pus-o nevasta-mea. Ai putina rabdare. Este in casa, n-a trecut granita. Am gasit-o. Biletelul este din anul 1982 (1983?), de cand am demontat si reparat OCXO-ul despre care v-am povestit. VDS = vazut de sus. Imi cer .scuze pentru scrisul urat. Daca cineva poate sa o deseneze frumos pe calculator, il rog sa o faca.
 4. Mai nea ..., faci prea mult praf la topicul asta, pentru un simplu cuplaj intre doua tranzistoare de la o cascoda pliata. Raportul de transformare optim se determina experimental, pentru ca sunt multi factori de care programul de simulare nu tine seama. Circuit Maker, cu care lucrez eu, da multe erori de simulare. Uneori introduce oscilatii care la montajul real nu apar, in alte situatii montajul simulat nu oscileaza, desi in practica merge. Circuit Maker este de uz didactic si nu este optimizat pentru circuite de RF. Sta prost cu biblioteca de inductoare cuplate si transformatoare, de asta apar in simulare (uneori) oscilatii parazite. Are multe ciudatenii, mai ales ca lucrez cu varianta "free". Nu iau in serios tot ce scoate CM, il folosesc pentru desenarea schemei si pentru estimari initiale (regimul de c.c., raspunsul in frecventa). Proba in laborator este decisiva. Ce vrei sa demonstrezi ? La restul schemei te-ai uitat si ai inteles prin ce difera de varianta publicata pe net ? Spune-mi, te rog, unde ai ascuns pe forum schemele gandite de matale, ca nu dau de ele. Sunt curios la ce te-ai gandit si cum ai abordat acele circuite.
 5. Domnule, am facut in anii '80 zeci de amplificatoare de canalul 10 CCIR (sarbi), cu JFET sursa comuna neutrodinat. Sunt peste nivelul matale in materie de RF si de circuite analogice speciale. Faptul ca am lucrat cu piese masurate pe caracteriscop, nu cu multimetru ca depanatorii, spune ceva.
 6. Ce vorbesti domnule ? Eu am lucrat cu sute de BF245 si BF256 de la IPRS si sunt absolut la fel ca cele de import. La ce parametri va referiti ? Transconductanta (4-5 mA/V), tensiunea de strapungere drena-sursa (>40V), Ut=2-3V, Ig<50pA sunt ca la cele straine.
 7. Ar fi trebuit de multa vreme sa intervina administratorul forumului si sa va stearga comentariile rautacioase si nefondate. Aveti efect distructiv pe forum. Nu veniti cu nimic nou si doar va dati aere in fata celor care posteaza ceva. Va legati de un detaliu nesemnificativ, cel cu rezistenta reflectata in drena JFET-ului si ignorati aspectele esentiale ale circuitului propus. V-ati invatat sa fiti sef, ca la armata, si sa va bateti joc de ceilalti, ca vi s-a permis. Va rog sa terminati cu discutiile la tot ce postez eu. Nu am nevoie de bazaiala.
 8. VAX

  Despre creier.

  E mai bine sa nu stii cum este in situatii din astea. Vom vedea la momentul potrivit, cand om da coltul, nu scapam ocazia.
 9. Posteaza domnule chestii interesante, daca stii ceva. Lasa vrajelile. Schema prezentata de mine este functionala. Aberezi.
 10. VAX

  Despre creier.

  Am vazut pe Youtube un film documentar cu spioni germani executati. Nu mai miscau dupa impuscatura. Dar nu se stie daca mai simteau ceva.
 11. VAX

  Despre creier.

  N-am vazut pe viu cum mor aia care iau cianura. Tata a fost avocat si avea in biblioteca carti de medicina legala. In una din ele se dadea exemplu cum moare cineva impuscat in spate (plaman), toate reactiile, etapa cu etapa. Dureaza peste douazeci de minute, in medie.
 12. VAX

  Despre creier.

  Pana nu se gaseste un bolnav disperat, care nu mai are sanse de scapare (deci nimic de pierdut), sa le dea o lectie, sa intre groaza in ei, nu se fac oameni de treaba. Li s-a urcat la cap.
 13. Ce sa corectezi domnule ? Creezi discutie in jurul unui element neesential, o dezvolti, faci gargara. Nu intelegi ca etajul cu FET are doar rolul sa injecteze in oscilator semnalul de sincronizare ? Am pus cuplaj prin trafo sa sa nu ma complic cu doua bobine de soc inseriate cu drena JFET-ului si cu emitorul bipolarului, cu cuplare capacitiva. Muriti de ciuda pe altii, pentru ca nu sunteti in stare sa postati ceva cu gandire proprie. Cautati nod in papura. Am dat o idee, nu sustin teza de doctorat. Nici asa nu va convine.
 14. Hai ca bati campii, sa pari interesant. Etajul cu JFET nu era elementul central al schemei propuse, ci oscilatorul cu etaj diferential simetric, care permite functionarea in regim de oscilatii cu amplitudine mica, astfel incat circuitul sa lucreze cu zgomot de faza redus. In plus, chiar si cu o sarcina (aperiodica) de 1 Kohm etajul cu JFET nu face scamatorii, pentru ca nu are sarcina acordata in drena. Cel mult are capacitatea la intrare marita, din cauza efectului Miller. Pune domnule ceva scheme proprii, daca esti asa de pregatit si de destept. Sa ne bucuram de ce invatam de la dumneata.
×