Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

VAX

Membru activ
 • Content Count

  2,198
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

403 core_reputation_level_5

About VAX

 • Rank
  core_member_rank_4

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sunt negustori, iau marfa de unde o gasesc ieftina, sa aiba clienti. Nu-ti place, nu cumperi, ca asa e in tenis. Eu am luat de la Mivarom mai mult componente RF de mica putere, care au fost bune toate. Nu m-am bagat la puteri, ca nu repar televizoare. Din pacate s-au epuizat stocurile cu componente ieftine (alea cu terminale din sarma, care nu se mai folosesc in productia curenta) si au inceput sa salte preturile. Si la TME e la fel, a scazut oferta si s-au scumpit multe piese. S-a dus baba cu colacii.
 2. Bate vantul mai tare si poti sa o mierlesti de la fulgere.
 3. Sa citesti tot ce este scris in cartea lui Eugen Statnic, ca este instructiv. Zgomotul lui BF167 nu este mare, probabil ca nu l-ai polarizat corespunzator. Ceva mai putin zgomotoase (NF=2,5dB) sunt BF180, BF181 si BF200, proiectate tot pentru amplificatoare cu AGC. Cred ca nici cu astea n-ai lucrat, erau la moda inainte de anul 1990. Am cumparat multe BF200 (poloneze - CEMI, nichelate, beta =200) de la Mivarom, cand au fost la oferta. Intr-o iarna, in anii '80, am testat fel de fel de scheme de amplificatoare de antena, cu BF-uri, cu BFR90, BF961, etc. Am constatat ca si BF214 amplifica (in montaj cu baza la masa) satisfacator la frecventa canalului 10 CCIR (post TV sarbesc), dar la Ic mai mare, de ordinul 5 mA. Adica nu era diferenta enorma intre BF214, BF173 si BF200 (recomandat la frecventa respectiva). Subiectiv, pe imagine, nu era diferenta mare. Semnalul era slab, la limita de sincronizare a imaginii. Sa nu ignori tranzistoarele mai vechi ! Se pot construi chestii dragute cu ele. Din cartea lui Statnic:
 4. @RST Uite cum arata un amplificator cu AGC construit cu BF167/BF198 (si cu echivalentele lor). Ai multe tranzistoare de tipul asta, nu le desconsidera, da-le o sansa. Pana la 150 MHz merg bine, cu NF=3dB si dinamica AGC de peste 40 dB. Sunt potrivite pentru primul AFI la frecventa mare (zeci de MHz), cum se practica acum pentru eliminarea frecventei imagine. Nu sunt tranzistoare de uz general, au domeniul lor de utilizare.
 5. Cu nanoantene ai incercat ? Alea prind si miscarea electronilor pe orbita. Cred ca esti pus sa cresti traficul pe forum, cu fel de fel de scorneli. Ce visezi noaptea, pui pe forum a doua zi. Daca ai acompaniament, o lungesti cu zeci de postari.
 6. Bine ca incepi sa-ti dai seama de cat de complicata e treaba. Nu are ce sa caute acolo amplificatorul neliniar (logaritmic). Poate sa faci amplificator de banda ingusta (ca un preselector cu amplificare mare) telecomandat. Nici la armata nu s-ar apuca de treburi din astea. Las-o balta, nu mai face valuri degeaba. Muta-ti casa mai la deal.
 7. Domnule, electronica de baza (la nivel de dioda, tranzistor etc) a ramas aceeasi... ca acum 30 de ani. Cei mai multi sunt gaunosi la capitolul asta.
 8. Si eu m-am gandit la varianta cu contacte reed si deplasarea magnetului. Insa este greu de facut in regim home-made, trebuie ceva de firma.
 9. Tranzistorul BF167/BF198 nu este depasit, a fost proiectrat special pentru AFI-cale comuna TV cu RAA (AGC) cu comanda inainte (amplificarea scade cand creste curentul de colector - cu distorsiuni de intermodulatie mai mici), in conexiune cu emitorul la masa. Are ecran intern (pe cip), la fel ca BF173/BF199, cu care se reduce capacitatea de reactie (colector-baza) si amplifica stabil (EC) fara neutrodinare (cu neutrodinare este super). Functioneaza optim (zgomot mic NF=3dB, amplificare mare) la Ic <4mA si Uce>5-6V. Cu el se pot construi ARF si AFI eficiente in domeniul de frecventa 30-150 Mhz. Mai jos de 30MHz scade eficienta reglarii AGC (inainte), iar mai sus de 150 MHz ii creste factorul de zgomot. Merge si cu AGC prin reducerea curentului de colector (scade transconductanta), la fel ca la tranzistoarele de uz general. Nu este de aruncat, asta este ideea. La Ic de ordinul 1-2mA amplifica mai bine ca BF214/BF254 in AFI (MA-MF) sau in mixer. Nu stiu daca ai prins perioada cand s-au fabricat televizoare (A/N) hibride (lampi+tranzistoare), cu BF167/BF198 si BF173/BF199 in AFI - calea comuna. Erau foarte sensibile. Tranzistorul SS9018, pe care zici ca il cumperi ieftin de pe Aliexpres, este o clona a vechiului 2N918. Are Ft mare, dar la Ic>5mA, are capacitatea de reactie (Ccb) maricica (peste 1pF) si este bun mai mult pentru oscilatoare si amplificatoare cu baza la masa. In conexiunea EC BF167 este superior. Dar BF167 nu merge bine in amplificatoare cu baza la masa, pentru ca ecranul intern introduce capaitate de reactie colector-emitor. In oscilatoare sau in convertoare (autooscilante) merge. Trebuie sa le stii cum sunt construite si la ce sunt bune (optimizate). Ceva explicatii sunt in cartea lui Eugen Statnic - TIPURI SI FAMILII DE TRANZISTOARE CU Ge si Si. Nu mi se par de aruncat nici tranzistoarele cu Ge (drift - EFT317/EFT319), care in AFI (MA - 465KHz) merg chiar frumos. Diodele varicap (UIF - Cmax = 18pF) se pot folosi si in FIF (VHF), daca pui mai multe in paralel. Si chiar in US.
 10. Nu zic ca nu ti-o merge rapid, dar cu fluctuatii (zgomot) cam mare. Mai documenteaza-te.
 11. Aberezi. Nu tot ce zboara se mananca. Poti sa folosesti un amplificator de banda larga, cu putere medie la iesire. Asta dupa ce faci translatia de frecventa. Amplificatorul trebuie sa fie liniar si cu dinamica mare, nezgomotos. Si mixerul trebuie sa fie de cea mai buna calitate, cu preamplificator inainte.
 12. Improvizatii sinistre, nimic de calitate. Arata-ne matale tonele de "gunoaie" din debara si dupa asta o sa pun si eu poze. Pe bune.
 13. Discuta si RST ca sa faca trafic pe forum, ca e clar ca nu se poate.
 14. S-o crezi dumneata. O iei la scafarlie si daca nu deranjezi pe nimeni, daca te toarna careva. Vezi ca "oameni de bine" sunt si pe forumul asta, asa ca nu mai da din casa.
 15. Avea un carnetel cu peste doua mii de bancuri. I l-au furat si a plans dupa el. Prima data cand se intalneau la radioclub spuneau ultimele bancuri. Dupa asta discutau chestii radioamatoricesti si dupa ora zece noaptea "treceau in emisie" (jucau bridge pana dimineata). Asta s-a intamplat in anii 1972-1974 (daca tin bine minte), cand radioclubul era intr-o cladire veche, mai jos de restauraurantul Perinita (str. Unirii).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.