Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

VAX

Membru activ
 • Content Count

  1,896
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

387 core_reputation_level_5

About VAX

 • Rank
  core_member_rank_4

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Zgomotul tubului de la intrarea receptorului conteaza in benzile superioare (21MHz, 28MHz, etc). La frecvente mai mici zgomotul atmosferic si perturbatiile industriale sunt mari. De asta se utilizau triode sau nuvistoare. Cine vrea sa modernizeze un radioreceptor cu lampi, sa le schimbe pe cele originale cu altele mai noi (ca tehnologie), cu Rzg<500 ohmi. In primul rand la ARF, cu modificari la soclu si la rezistoarele din polarizari. Pe vremuri (anii '60-'70) erau cautate lampile 6J4, care uneori erau utilizate ca triode (G2 legata la anod). Foarte bune sunt si EF184, 6J38P. Lista este mare, puteti sa vedeti in cataloage.
 2. Cred ca nu s-a folosit E810F la amplificatoarele RF de amatori pentru ca nu era usor de procurat. Eu am ajuns din intamplare sa detin trei E810F (recuperate din osciloscop casat). Utilizate ca triode (G2 legata la anod) E810F are rezistenta de zgomot chiar mai mica, probabil 50 ohmi, cat au triodele cu panta de 50mA/V. Sunt lampi rare, proiectate special pentru fizica nuclera (spectrometre gama). Produc si rusii o pentoda cu panta la fel de mare si cu rezistenta de zgomot de 110 ohmi. Se numeste 6P38P (6П38П). Cred ca tot pentru spectrometrie gama a fost proiectata. http://www.tubebooks.org/Books/Atwood/Katsnelson & Larionov 1981 Receiving Tubes.pdf De la ucrainienii care vindeau la piata in anii '90 am cumparat pentode 6J43P, care au Rzg=240 ohmi. Sunt sigur de RF, se utilizau la AFI de la instalatiile RADAR. Pe diverse website-uri se spune ca lampa E810F este echivalenta cu pentoda ruseasca 6J52P. Aveti parametrii ei in catalogul in format pdf la care v-am dat link-ul.
 3. Pentru receptoare US printre cele mai putin zgomotoase lampi este pentoda E810F. S-a folosit la amplificatoarele de sarcina (cu detectoare semiconductoare de radiatie gama). Are rezistenta echivalenta de zgomot de numai 110 ohmi (pe jumatate cat au ECC88). In prezent se lucreaza cu tranzistoare cu efect de camp, care au rezistenta de zgomot chiar mai mica decat la lampi (Rzg=0,6/Gm). Insa preamplificatoarele RF cu E810F rezista mai bine la supratensiuni in antena si au distorsiuni de intermodulatie mai mici. Pentoda E810F este echivalenta cu 7788 Aveti aici de citit un articol despre amplificatoarele RF cu pentode. https://www.robkalmeijer.nl/techniek/electronica/radiotechniek/hambladen/index.html
 4. Nu erau diferente majore. Am citit intr-o revista Stientific American din anii '70 cum se fabricau integratele. Se spunea ca o echipa de sapte muncitori (si ingineri) producea intr-o saptamana zece mii de circuite integrate, verificate, marcarte, etc. Rebuturile (cipurile defecte) nu intrau in calcul. La IPRS se lucra cu tehnologia respectiva.
 5. Nu suntem nici pe forum de denigrare sistematica a productiei romanesti de semiconductoare, fabricate dupa licenta si cu utilaje din Vest. Constat ca cei mai aprigi denegratori sunt aia care au lucrat in sectoare unde se ajungea pe baza de dosar sau cu pile. Eu n-as fi ajuns sa lucrez acolo, desi la absolvirea facultatii am avut recomandarea decanului " Se recomanda pentru cercetare". Nu eram "de incredere" (nu turnasem la secu, am refuzat sa intru in PCR). N-ai habar! Se marcau pe wafer cipurile defecte si dupa taiere cu varf de diamant si fragmentare, cipurile marcate erau separate cu un magnet. La incapsulare ajungeau numai cipurile bune. Asta este metoda standard, la orice fabrica de dispozitive semiconductoare.
 6. Presupun ca vrea sa-l vanda, ca are cu ce sa-i masoare rezistenta. Daca n-o fi poza luata de pe net.
 7. Dumneata periodic arunci cu rahat in industria romaneasca. Daca esti inginer bine pregatit, de ce n-ai contibuit la ridicarea nivelului calitativ al productiei ? Te luau aia de la IPRS, iti dadeau casa si masina, chiar si nevasta noua. Nenicule, tranzistoarele "didactice" aveau parametri buni (erau functionale), exceptand un parametru la care nu se incadrau in specificatii. Asta nu deranja, in general. De exemplu 2N3055 care strapungeau la 20V erau foarte bune la tensiuni sub 20V, in stabilizatoare de tensiune (U iesire pana la 12V), in amplificatoare audio alimentate la 12V, la actionarea unor relee, la termostate, etc. De ce sa pui in montaj tranzistoare care suporta 80V, daca ele lucreaza la cel mult 15V ? Nu te mai lua de faptul ca am masurat pe caracteriscop mii de tranzistoare, ca plictisesti lumea. Am avut la dispozitie caracteriscop de de dispozitive semiconductoare si era normal sa-l pun la treaba. Cand masori pe caracteriscop vezi instantaneu cum se comporta dispozitvul respectiv (cat amplifica, cum depinde amplificarea de curentul de colector, la ce tensiune strapunge, estimezi rezistenta Rce si tensiunea Early, vezi eventualele anomalii, vezi daca poate sa lucreze in regim de avalansa, etc). Nu se compara cu masurarea chioara la betametru.
 8. Mare, pentru cine are nevoie de el. Cred ca aproximativ 100 ron.
 9. Nu pricepi ca testarea tranzistoarelor si integratelor se facea direct pe waferul de Si, automatizat, controlat de un minicalculator ? Cipurile defecte sunt marcare cu o picatura magnetizata si dupa fragmentarea waferului in cipuri se elimina cele defecte. La incapsulare ajung cipurile bune, nu se consuma capsule degeaba. https://www.geek.com/chips/from-sand-to-hand-how-a-cpu-is-made-832492/ Pe un wafer procentul de cipuri defecte poate sa depaseasca 50%, in functie de cat de mare este suprafata cipului. Randamentul de fabricatie scade pentru cipurile cu suprafata mare (integrate complicate - LSI), pentru ca creste probabilitatea ca un defect (in urma numeroaselor corodari chimice si difuzii, la aluminizare, etc) sa pice exact pe suprafata cipului. Dumneata cu cine crezi ca vorbesti, cu un vecin (nea Gheoghe) de la bloc ?
 10. Asta este folclor. Tranzistoarele cu Si sunt testate pe cip, inainte de incapsulare, nu ajung defecte in capsule. Se mai defecteaza cateva procente la incapsulare (sculele reglate prost), dar nu cum zici dumneata. La cele cu Ge procentul de rebuturi era mai mare, dar nici acolo nu avea cum sa ajunga la 90%.
 11. Da, dar poporul i-ar fi belit instantaneu, daca nu era atat de taranizat si de inapoiat.
 12. Cu cat se vand condensatoarele electrolitice de acest tip ? Vreau sa stiu daca renteaza sa cumpar astfel de condensatoare, sau mai bine sa improvizez cu condensatoare moderne (cu sarme). Am de reparat un osciloscop cu tuburi electronice, caruia i-a picat (strapuns) un electrolitic din sursa de alimentare.
 13. Nenorocirile le-au produs cozile de topor, dar nici ceilalti nu sunt de calitate. Romanii sunt cel mai dezbinat popor, usor de calarit de straini. Nu-i intereseaza nimic din ce ar apartine comunitatii, doar ce este al lor. S-au uitat pasivi cum se distrugeau fabricile, una cate una, fara sa cracneasca. Mentalitatea asta pleaca de la sclavagismul in care a trait majoritatea populatiei (in special in mediul rural). Le-ar fi trebuit cateva secole de industrializare si de trai in mediul urban, ca sa se schimbe cat de cat. Am fost internat (spitalul CFR Craiova) in luna august pentru o operatie si in salon (cu zece paturi) era un tigan, care cam facea viraje cu noi. Zicea ca ei au fost sclavi in trecut si ca de aia trebuie sa li se creeze privilegii in prezent (locuri speciale la facultati, sunt lasati sa fure, etc). I-am explicat ca romanii de la tara erau mai sclavi ca tiganii, ca munceau in dijma la boieri, erau analfabeti, locuiau in case din pamant sau in bordei, etc.
 14. Bate vantul si aduce destul oxigen la Bucuresti. La Bucuresti sunt putine piete alimentare cu legume ieftine, cu preturile ca la Craiova. Trebuie sa cumperi totul de la supermarket, la pret umflat cu pompa. Mancare nesanatoasa si scumpa.
 15. Daca vrei sa vezi cipul in dispozitive incapsulate in plastic, trebuie sa le arzi in flacara aragazului pana cand plasticul devine sfaramicios.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.