Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

VAX

Membru activ
 • Content Count

  1,007
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

201 Excellent

About VAX

 • Rank
  Membru avansat

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. VAX

  Serigrafie osciloscop

  Eram curios sa-i vad schema si am gasit-o aici: https://elektrotanya.com/tv-miniscope-3_tr-4362_h015_full_sm.pdf/download.html Este necesara in caz de recalibrare.
 2. VAX

  Serigrafie osciloscop

  Trebuie sa fie recalibrat pe X si Y, ca precis caroiajul nu este exact (distantele) ca cel initial. Diferentele sunt mici si ar merge si fara recalibrare. Este osciloscop de uz didactic, cam de copii.
 3. VAX

  LIBRARIA VIRTUALA HAMRADIO

  Revista bulgareasca Radio Televizia Elektronika. Merita sa va uitati peste revistele respective. http://lz4ny.eu/spisania/radio-televizia-elektronika/ http://publ.lib.ru/ARCHIVES/R/''Radio,_televiziya,_elektronika''/_''RTE''.html
 4. Lasa domnule parcimonia in pace si foloseste cuvinte uzuale, sa pricepem ce vrei matale sa zici. Asa cum am precizat anterior, determinarea Q-ului unui circuit oscilant LC prin ridicarea curbei de rezonanta si stabilirea benzii de frecventa la 3 dB este metoda optima de stabilire a Q-ului pe intregul circuit, nu numai al bobinei. Insa trebuie sa ai scule adecvate. Trebuie sonda de detectie cu amplificator cu FET la intrare (Ri>10Mohmi si Ci<1pF), cu dioda punctiforma (sau Schottky) polarizata la cativa uA, pentru liniarizare. Iar cuplajul intre vobulator (sweep generator) si circuitul LC sa se faca prin montaj cu tranzistor RF cu Cc<1pF (de ex. un BF451) in conexiune cu baza la masa. Am postat la un alt topic o astfel de schema.
 5. Daca veti face efortul sa cititi cu atentie si sa intelegeti cum functioneaza Q-metrul, veti vedea ca nu ai ce sa etalonezi. Q-ul este dat de raportul a doua tensiuni care se masoara cu un voltmetru de RF, sau chiar cu un osciloscop de banda larga. Nu vad la ce v-ar fi util sa masurati Q-ul la circuitele cu reactie pozitiva. Faptul ca reactia mareste Q-ul, rezulta clar din ingustarea benzii de trecere.
 6. Vad ca "autoritatile" forumului iar bat apa in piua cu prostii, doar ca sa spamuiasca topicul. Domnilor, daca nu va intereseaza circuitele cu reactie pozitiva, atunci de ce nu va vedeti de treburi ? Domnul @yo9hrb a intrebat cum s-ar putea determina rezistenta de pierderi a bobinei si i-am sugerat care ar fi metoda clasica, cea cu Q-metrul. Eu masuram Q-ul cu wobblerul improvizat in scop didactic. Pe curba de rezonanta se determina frecventa centrala F si cele doua frecvente F1 (<F), respectiv F2 (>F) la care nivelul pe curba scade la 0,707 din maxim. De aici rezulta banda de trecere la 3 dB, ca fiind B=F2-F1, respectiv Q=F/B. Orice condensator variabil cu aer are Q-ul (mii) cu mult peste cel al bobinelor obisnuite (sute). Nu exista condensator variabil special pentru Q-metru, decat cel mult in privinta legii de variatie a capacitatii cu unghiul de rotatie a axului.. Asta ca sa nu va luati dupa prostiile debitate de unii sau de altii. Iar discutia a pornit de fapt de la teoria circuitelor RLC, in care se arata ca frecventa de rezonanta este influentata putin si de rezistenta de pierderi, adica de Q-ul circuitului, dat de Q-ul bobinei (elementul cu pierderile cele mai mari).
 7. Cu Q-metrul, care este relativ usor de construit. http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_112075/article.html https://seekplan.info/q-meter-diagram/39354/q-meter-diagram-beautiful-rf-inductance-meter/ https://circuitglobe.com/q-meter.html http://www.angelfire.com/electronic/funwithtubes/Q_meter.html https://engineeringwrittennotes.blogspot.com/2016/07/q-factor-engineering-notes.html http://www.agder.net/la8ak/m1.htm http://pioneer.netserv.chula.ac.th/~tarporn/311/HandOut/LandCPPT.pdf https://nvlpubs.nist.gov/nistpubs/jres/68C/jresv68Cn4p243_A1b.pdf https://www.researchgate.net/figure/Schematic-diagram-of-the-Q-meter-operating-at-300-MHz-Q-1-Q-2-aee341Ae-D-1_fig1_225335861 http://www.heathkit-museum.com/test/hvmqm-1.shtml https://elektrotanya.com/heathkit_qm-1_q-meter_sm.pdf/download.html https://www.rsp-italy.it/Electronics/Kits/_contents/Heathkit/Kits/Heathkit QM-1 Q meter.pdf https://elektrotanya.com/tesla_bm560_q-meter_ru.pdf/download.html https://elektrotanya.com/ferisol_m5_q-meter_sch.pdf/download.html https://pdfs.semanticscholar.org/0f99/48ecfca7014459760ff5a89ab4c8953d869d.pdf https://http://hparchive.com/Boonton/BRC-The-Notebook-13.pdf/tesla_bm560_q-meter_ru.pdf/download.html
 8. Nu intentionez sa-i conving pe cei care ma contreaza pe forum. Ei nu conteaza. Sunt alti pasionati de electronica, eventual din alte tari, interesati de ideile prezentate de mine.
 9. Le reamintesc celor care construiesc receptoare cu reactie sau preselectoare cu Q-multipier, ca frecventa de rezonanta a circuitului RLC depinde si de rezistenta de pierderi a circuitului rezonant. Explicatiile le gasiti pe Wikipedia. Cititi cu atentie, treceti prin calcule. R este rezistenta totala din circuitul RLC si este alcatuita din rezistenta de pierderi a bobinei plus rezistenta dinamica negativa introdusa de amplificatorul cu reactie pozitiva. Cand se creste gradul reactiei pozitive, se micsoreaza R si frecventa de rezonanta creste putin, chiar daca elementele reactive din circuit nu se modifica. Frecventa de rezonanta maxima este atinsa in pragul oscilatiei, cand R=0. unde Q este factorul de calitate al circuitului, dat in principal de pierderile din bobina, pentru ca pierderile prin condensator sunt mult mai mici. Daca se creste reactia si montajul intra in oscilatie (adica R<0), frecventa de rezonanta scade, pentru ca in formula R apare la puterea a doua si nu conteaza daca este pozitiva sau negativa. Atunci cand se receptioneaza emisiuni CW sau SSB modificarea reactiei duce la o usoara deplasare a frecventei de receptie. In situatiile reale modificarea frecventei se produce si ca urmare a variatiei reactantelor din circuit, atunci cand se regleaza reactia pozitiva. RLC circuit - Wikipedia.pdf
 10. Pentru dumneavoastra anul respectiv este ceva din trecut, alta semnificatie nu cred ca are. Probabil ca sunteti tanar. Pentru noi, cei care eram tineri (20-30 ani) atunci, 1981 parca a fost ieri.
 11. VAX

  Proiectoare I.O.R. de 16 m.m., cu sunet

  Am un proiector pe 16 mm, poate chiar de tipul despre care se vorbeste. L-am primit de la cineva care il considera "deseu", dar arata bine. Este pus in boxa de la subsolul blocului si acum nu am cum sa-l scot de acolo (sunt "maldare" cu tot felul de placi cu piese pe ele, in special de monitoare CRT). Am sa-i acord mai multa atentie cand voi ajunge la el.
 12. VAX

  Termistor serie filamente Televizor??

  Este termistor NTC, ce va faceti ca nu pricepeti. La rece (la pornireaTV) are rezistenta mare si limiteaza curentul prin filamentele tuburilor. Cand se incalzeste suficient (dupa 1-2 minute de functionare) ii scade vrezistenta de peste zece ori. Filamentele au rezistenta mica la pornire, iau supracurent si se pot arde fara acel termistor.
 13. De aia, ca Rusia era superputere militara, cosmica, etc. Noi am lucrat cu utilaje si tehnologie din Vest si la standardele de acolo. Nu fabricam tranzistoarele cu dalta si ciocanul. Nu vedeti ca sunt unii care debiteaza tampenii la adresa componentelor electronice fabricate de romani, cu tehnologie (licennta) din Vest ?
 14. Aveti aici scheme de radiouri vechi, multe din ele cu tranzistoare ce Ge. http://www.nvhr.nl/gfgf/schema.asp?Zoeken=fuzzy&amp;Merk=&amp;Fabrik=&amp;Model=&amp;Pics=&amp;Schema=&amp;Soort=DR&amp;Van=&amp;Tot=&amp;SorterenOp=&amp;isSubmitted=yes Daca le studiati, veti vedea ca cele mai multe nu erau total diferite de ce se fabrica la noi.
 15. VAX

  eBook Reader

  Sunt ebook readere care afiseaza color, eventual doar cu lumina ambianta ? Baiatul meu are Kindle, il tine la noi, nu-l prea foloseste. Nu am umblat la el, sta linistit in camera baiatului.
×