Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu transformatorul de retea in coloane


Vizitator

Postări Recomandate

Multumesc! Din facultate nu am mai manuit un simulator si mi-am pierdut putin mai mult indemanarea. Foarte putin am lucrat cu LT Spice. Multumesc pentru amabilitate! 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acum 11 ore, Marian a spus:

...  Transformatorul nu modifica in nici un fel forma curentului alternativ, deci nici nu adauga de la el faze. ...

Cat de putina electrotehnica cunosti!? Nu numai transformatorul modifica numarul de faze a curentului extras de la retea, ci orice componente pasive (rezistoare, bobine, condensatoare, etc.) daca sunt inseriate, iar  referinta de nul (neutru) se ia exact la conexiunea dintre cele doua componente, precum in atasamentul de mai jos. Poti sa faci experientele practic si sa postezi oscilogramele reale, daca nu sunt in conformitate cu cele din simularea atasata.

1183118698_Exempledecircuitebifazate.thumb.PNG.efe3da731c625bf5b4dd711f0a6eda0d.PNG

 

Acum 11 ore, Marian a spus:

Inlocuiti "faze" cu "semialternante si suntem in acord ...

Se numesc semialternante de abia dupa redresare. Inainte de redresare exista doar un curent altermativ m-fazat, avand m=1 (monofazat) daca redresarea este mono-alternanta si m=2 (bifazat) daca redresarea este bi-alternanta. Chiar daca te-ai "lustruit" ca amator, mai ai inca mult de invatat.

Acum 11 ore, Marian a spus:

...  Doar pentru ca cei numiti de dvs ( in speta Miticamy si Em2006 ) aleg sa se abtina, nu inseamna si ca va dau dreptate in tacerea lor ...

Ei se abtin acum, si se vor abtine intotdeauna, pentru ca exista zeci de asa-zise argumente aduse de ei (in special de miticamy) care nu se potrivesc de loc cu realitatea decriptata prin linkurile mele anterioare. Ar trebui sa aiba cel putin aceeasi calitate (profesor doctor inginer) cu cea a autorilor cursurilor citate pe care iar contrazice, pentru ca nu mie trebuie sa-mi dea dreptate, ci lor. Atata timp cat a fost doar o chestie de "gargara" acest lucru nu ii afecta la notorietate, pe cand acum ar trebui sa raspunda la foarte multe intrebari incomode, in legatura cu argumentatia adusa de ei de-a lungul acestui topic.

Link spre comentariu

Mai bine te-ai abține puțin. 

Dumneata ai calitatea de "profesor doctor inginer" ca să poți folosi tonul acesta? 

Ai dreptate în unele aspecte dar și ei au dreptate în multe alte aspecte IAR, în unele cazuri, aveți ambii dreptate și neconcordanta dintre voi nu tine decit de denumirea pe care țineți cu tot dinadinsul sa o impuneți fiecare dintre voi dar care reprezinta defapt exact același lucru. 

Link spre comentariu

Domnule! Eu am calitatea de om care a sustinut adevarul tehnico-stiintific (in acest caz) si care m-am confruntat cu zeci de pozitii similare cu cea pe care o sustii. Asa dupa cum am mai spus pe acest forum, si poate chiar pe acest topic, adevarul nu se stabileste prin vot. El exista independent de vointa cuiva, chiar daca cel care il sustine este unul singur, iar cei care il combat sunt 100. Mergi in urma, pe acest topic, si ai sa vezi cat de mare a fost masa celor care au combatut adevarul si realitatea in acest caz. Dintre ei eu i-am mentionat doar pe cei mai notorii, atat pe acest forum, cat si pe internet. Asadar am tot dreptul sa am pozitia pe care o am, pentru ca aici este un forum de discutii pe teme tehnice, si nu fieful personal al cuiva care poate manipula adevarul asa dupa cum doreste, in functie de interese, simpatii, sau antipatii.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
35 minutes ago, ola_nicolas said:

Cat de putina electrotehnica cunosti!?

Pai oricum aparent cunosc mai multa decat dvs judecand dupa cum va exprimati.

Interpretati gresit pana si simularile.

Ce ati simulat dvs acolo nu se numeste curent bifazat ci o gogomanie pe care nu o intelegeti.

Iata ca am reprodus intocmai efectul pe osciloscop, fara sa ma folosesc de componentele alea pasive, ci punand direct osciloscopul pe sursa:
121.thumb.png.eb5c2bd476f9be1b8d4b1889b533ea0e.png

 

Nici macar n-a fost nevoie de folosirea triger-ului extern ( nu pricep ce rost are el in simularea dvs ).

Explicatia este simpla insa dvs va lipseste capacitatea intelectuala sa o intelegeti.

Ceea ce ati simulat si ceea ce se intampla este ca dvs conectand direct canalele intre capetele sursei, fiecare vede in aceeasi instanta de timp o polaritate opusa celeilalte ( celuilalt canal ), adica in acelasi timp canalul A vede semialternanta pozitiva, iar canalul B vede semialternanta negativa si le afiseaza ca atare sub forma a 2 sinusoide suprapuse, dar asta nu inseamna ca si avem 2 faze cu 180* intre ele, ci este o simulare gresita care de fapt nu spune nimic ci doar va contrazice in mod flagrant pentru ca am reprodus intocmai efectul pe osciloscop, dar sursa folosita este in mod evident monofazica, fara nici o alta componenta.

 

Repet:

Transformatorul alimentat din retea monofazica nu adauga de la el faze la curentul alternativ, el doar modifica amplitudinea.

Rezistentele banale nu pot afecta sub nici o forma faza curentului alternativ ( le este fizic imposibil sa faca asta ), ci la fel doar amplitudinea.

Condensatoarele si inductantele sunt componente reactive, nici ele nu adauga faze la curentul alternativ, insa ele introduc decalaje de faza, adica intarziere de faza la inductanta, si avans de faza la condensator, dar ceea ce iesie din ele este tot curent monofazic. Pe chestia asta se bazeaza pfc-urile pasive.

 

53 minutes ago, ola_nicolas said:

Se numesc semialternante de abia dupa redresare. Inainte de redresare exista doar un curent altermativ m-fazat, avand m=1 (monofazat) daca redresarea este mono-alternanta si m=2 (bifazat

Ei as...nici vorba.

Curentul alternativ este compus din 2 semialternante, una pozitiva si una negativa care se succed si care impreuna formeaza perioada a carei reciproce da frecventa.

Nu exista multiplicare de faza doar din redresare decat in mintea dvs.

 

56 minutes ago, ola_nicolas said:

Ei se abtin acum, si se vor abtine intotdeauna, pentru ca exista zeci de asa-zise argumente aduse de ei (in special de miticamy) care nu se potrivesc de loc cu realitatea decriptata prin linkurile mele anterioare

Din nou...nici vorba.

V-am zis ( si @Thunderer deja v-a demonstrat ) ca documentatia postata de dvs va contrazice numai si numai pe dvs!
NU pe Dl @miticamy, NU pe Dl @em2006, nu pe @sesebe sau pe altcineva, ci numai pe dvs.

Recititi postarile din urma si va convingeti ( asta ca tot imi sugerati mie sa o fac ).

 

Sunt chestiuni ce se invata in primii ani de fizica la scoala.

Si-mi pare rau ca trebui sa las menajamentele si sa abordez o atitudine mai directa ( si poate usor ofensatoare ) insa dvs sunteti cel care ma provocati cu insistenta in erori fundamentale, si cu lupta asta manata parca de un complex mesianic, cu toti ceilalti membrii de pe forum activi pe sectiunea asta.

Nu puteti fi atat de arogant incat sa considerati ca doar dvs stiti electronica, restul forumului bat campii pe tema asta, e prea mult...

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Director a spus:

Se poate numi ca e alimentat bifazat daca iau cei 380v dintre R si S?

Un transformator alimentat in regim bifazat, este acela care are o priza mediana, fie in primar, fie in secundar. El se considera alimentat in sistem bifazat, numai daca se ia drept nul de referinta priza mediana. La capetele celor doua infasurari simetrice se stabilesc intr-un mod absolut natural doua tensiuni in contra-faza (defazate la 180 de grade). In atasament sunt reprezentate ambele situatii: 1 - priza mediana este in primar; 2 - priza mediana este in secundar. Schema cu primarul in sistem bifazat este utila doar la transformatorul cu doua coloane, unde cu aceeasi sectiune a miezului se poate obtine o putere dubla, fata de traful cu o singura coloana centrala.Schema cu secundarul in sistem bifazat se utilizeaza in cazul redresarii dubla alternanta. Avantajul este acela ca se vor utiliza numai doua diode redresoare, si nu 4 ca la schema in punte. Dezavantajul este acela ca se vor bobina un numar dublu de spire.

2021848877_Transformatoareinregimbifazat.thumb.PNG.af5faccbfeaab5d705c5e1f60ffdf509.PNG

@Marian: Eu ti-am sugerat sa reproduci practic experientele si sa realizezi oscilograme pe un osciloscop real. Ceea ce ai facut tu este un artificiu, pe care probabil ca il utilizezi fara sa-l intelegi. Acolo tu ai utilizat o sursa de curent sinusoidal, ale carei terminale le-ai conectat la cele doua canale ale osciloscopului. Atunci cand o borna a sursei de curent este negativa, cealalta este pozitiva. Bornele sursei sunt deci in contra-faza. De altfel aceasta observatie este valabila si pentru sursele de tensiune sinusoidale monofazate. De aceea este posibil sa convertim oricand vrem sistemul monofazat in sistem bifazat si invers. In ceea ce priveste documentatia postata de mine, ar fi mai bine ca tu si altii care va straduiti sa invatati cate ceva pe forumuri, sa o studiati in amanuntime. Ea o sa va clarifice nedumeririle si nu cei care se straduiesc in toate modurile sa ma contreze. Atunci cand nu mai tine cu pozitia de tip Gica Contra, adoptati pozitii de bufoni. Cu ceea ce ai scris si desenat acolo, nu o sa convingi decat niste eventuali circari.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu iti sugerez sa scrii o carte pe tema asta.

Ba nu scrie un curs si propune-l GRATIS spre studiu la orice universitate sau chiar liceu de profil din Ro.

Daca postezi aici comentariile, criticile sau laudele celor de acolo garantez ca nu te mai contrazice nimeni.

 

Un  sistem bifazic chiar poate exista dar nu de felul celor pe care le aratati dumneavoatra. 

Ca sa poata fi considerat bifazic ar trebui sa creize cimp electric invirtitor, sa poata invirti un motor. Doua semnale alternative in antifaza nu vor invirti un motor.

Pornind de la idea de divizor rezistiv inseamna ca pot crea dintr-un sistem trifazic unul cu 6 faze, 12 faze sau chiar o infinitate de faze.

Esti constient ce incerci tu sa demonstrezi? 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Daca tot incercam sa defazam cu rezistenta... uite cum fac unii din 3 faze numai 2. Banuiesc ca sunt mai slabuti la electrotehnica. Aplicatie foarte specifica, nicidecum motoare.

 

NB: Scuze pentru franceza, dar se intelege, zic eu.

 

BbpbZ0F.jpg

 

zNtc1Nn.jpg

 

GdiDMuV.jpg

 

hIOUWhQ.jpg

 

tyEM9uk.jpg

 

EqPEcnN.jpg

 

5sWrtco.jpg

 

tkYBW3d.png

 

@ola_nicolas, trebuie sa reformulez niste vorbe zise acum ceva vreme. Uite ca zic si altii ca exista motoare bifazate. Cand vezi insa caracteristicile si aplicatiile, e de inteles singularitatea acestui caz.

 

19wb2yS.png

 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
Acum 7 ore, ola_nicolas a spus:

.... Atunci cand o borna a sursei de curent este negativa, cealalta este pozitiva. Bornele sursei sunt deci in contra-faza. De altfel aceasta observatie este valabila si pentru sursele de tensiune sinusoidale monofazate. De aceea este posibil sa convertim oricand vrem sistemul monofazat in sistem bifazat si invers.

Si de aceea sistemul bifazat (edit: cu tensiunile de faza în opozitie de faza) este caz banal al sistemelor m-fazate . Prezinta în special interes teoretic (sistematizarea teoriei) dar practic s-a dovedit inferior sistemului trifazat, lucru constatat înca de pe timpul lui Tesla (motorul asincron bifazat încarca neutrul, edit: dar acolo s-a folosit un sistem cu fazele în cuadratura, nu în opozitie de faza).

Edit: Întotdeauna când vorbim de sistem bifazat, ar fi bine sa stabilim mai întâi la care sistem ne referim, cel cu fazele în cuadratura sau cel banal, cu fazele în opozitie.

Editat de franzm
Link spre comentariu
7 hours ago, ola_nicolas said:

Atunci cand nu mai tine cu pozitia de tip Gica Contra, adoptati pozitii de bufoni

D-le Olaru, va atrag atentia ca toti cei care v-au contrazis au facut-o intr-un mod politicos, asta din bun simt ( un concept care dvs va este strain ).

Eu sunt cel care a adoptat o atitudine mai directa insa am incercat sa evit atacurile la persoana.

Prin urmare daca o astfel de iesire se repeta din partea dvs, va promit un eject deloc placut de pe forum.

 

Revenind acuma la ignoranta dvs:

 

7 hours ago, ola_nicolas said:

@Marian: Eu ti-am sugerat sa reproduci practic experientele si sa realizezi oscilograme pe un osciloscop real. Ceea ce ai facut tu este un artificiu, pe care probabil ca il utilizezi fara sa-l intelegi

Ceea ce am facut eu este sa va demonstrez ca simularile dvs sunt 100% inutile, ca efectul vazut de dvs pe osciloscop nu isi are originile in utilizarea acelor pasive, ci in insasi modul gresit de conectare a osciloscopului.

 

7 hours ago, ola_nicolas said:

Acolo tu ai utilizat o sursa de curent sinusoidal, ale carei terminale le-ai conectat la cele doua canale ale osciloscopului.

Fix acelasi lucru l-ati facut si dvs inaintea mea!!!

 

7 hours ago, ola_nicolas said:

Atunci cand o borna a sursei de curent este negativa, cealalta este pozitiva.

SI tocmai de aia simularea dvs de ieri este frectie la picior de lemn.

Este o gogomanie fara precedent sa afirmi ca banala rezistenta defazeaza curentul alternativ.

Vorba lui @sesebe, pe principiul asta inseamna ca putem creea atatea faze cate dorim doar prin adaugarea de rezistente...
De-ar fi stiut asta si Tesla... ar mai fi castigat cateva premii Nobel cu siguranta....

In caz ca nu v-ati prins am fost ironic aici, e normal pentru ca zau nu-mi explic cum este posibil sa se sustina cu atata patos, niste idei atat de paralele cu electronica, de catre un autopretins inginer...

 

Inchei cu o veritabila cireasa de pe tort:

7 hours ago, ola_nicolas said:

Un transformator alimentat in regim bifazat, este acela care are o priza mediana, fie in primar, fie in secundar. El se considera alimentat in sistem bifazat, numai daca se ia drept nul de referinta priza mediana.

 

Cu alte cuvinte un transformator banal alimentat din fix aceeasi priza nenorocita, se spune ca este alimentat:

-Monofazic daca are un singur secundar;

-Bifazic daca are 2 secundare;

-Trifazic daca are 3 secundare

-Quadrifazic ( nici nu stiu daca este un cuvant corect, daca nu atunci scuzele mele ) daca are 4 secundare...

 

Doamne fereste!

 

Link spre comentariu
Acum 5 ore, franzm a spus:

Si de aceea sistemul bifazat (edit: cu tensiunile de faza în opozitie de faza) este caz banal al sistemelor m-fazate . Prezinta în special interes teoretic (sistematizarea teoriei) dar practic s-a dovedit inferior sistemului trifazat, lucru constatat înca de pe timpul lui Tesla (motorul asincron bifazat încarca neutrul, edit: dar acolo s-a folosit un sistem cu fazele în cuadratura, nu în opozitie de faza).

Edit: Întotdeauna când vorbim de sistem bifazat, ar fi bine sa stabilim mai întâi la care sistem ne referim, cel cu fazele în cuadratura sau cel banal, cu fazele în opozitie.

Documentatia cu care ne "da acum in cap" se refera la motoare in timp ce noi am discutat doar de generatoare/ retele de alimentare. Iar ambele manuale se refera la defazajul de 90 grd. Am scos 2 printuri chiar de la paginile indicate:

camp-bifazat.jpg

motor-bifazat2.jpg

 

Despre sistemul bifazic de 90 grd au amintit multi iar recomandarea mea de a cauta cu G. il scutea de a se mai lupta cu cai verzi pe pereti.

generator-bifazat-90.jpg

mot-bifazic-1888.jpg

Sau istorie:

Galileo Ferraris, a physicist at the university of Turin, described in 1885 the rotating field principle. but did not publish until 1888 by which time Nikola Tesla, having conceived the concept as well, had built machines for which patents were granted two weeks after the Ferraris publication. Tesla, seeking commercial development of an AC motor, developed a two phase system of supply. Tesla in a letter to Electrical World of May 25, 1889 recognized Ferraris' work and also cited the work of Oliver Shallenberger at Westinghouse. Shallenberger claimed to have intuited the principle after the observation of the twisting of a meter spring in the field of an AC coil. Electrical World of April 15, 1893 attempted to sort this issue by giving field theory primacy to Ferraris and multiphase system primacy to Tesla. Many, including Thomas Hughes in his book Networks of Power (Johns Hopkins U Press available from Amazon) believe that the issue of primacy of the idea will never be settled completely.
The Tesla system patents, though two phase, were the basis of the Westinghouse system at the Columbian Exposition and then at Niagara Falls. At the time, Tesla's work was the most recognized, having been the subject of demonstrations to the AIEE (now IEEE) and also at Columbia University and having undergone a thorough analysis by Prof. Anthony, director of the electrical engineering program at Cornell. Tesla was subsequently feted by the science academies of London and Paris.

Amesteca modelul teoretic de la semnale polifazate unde defazajul este de 180 grd (si unde redresorul cu priza mediana este corect inclus) cu un sistem practic bifazat creat in secolul 19 cand omenirea nici nu avea suportul teoretic dar nimeni nu i-a impiedicat sa faca o centrala electrica imensa ca cea de la Niagara.

 

1888 - April - Galileo Ferraris makes public his AC polyphase motor first conceived in 1885. His motor works without a commutator, this development finally makes the AC motor efficient, and therefore competitive with DC motors. The motor report was first published at the Royal Academy of Sciences in Turin. Westinghouse read the report of Ferraris and saw a chance for AC systems to become much more marketable.
1891 - Frankfurt, Germany: First distance power transmission (for electric power utility) Lauffen to Frankfurt 109 miles. The entire system was designed by Dobrovolsky from generator to electric motor. Many important figures of AC power were invited to the event, at the Congress Dinner Galileo Ferraris was hailed as “the father of three-phase current.

MAI MULT:

1892 - Charles P. Steinmetz goes before the AIEE and presents his latest paper on hysteresis. More on hysteresis >
Steinmetz was the first person to understand AC power from a mathematical point of view. After his paper he is hired by General Electric Company and joins forces with Elihu Thomson and William Stanley. Steinmetz would go on to improve and troubleshoot future AC power systems.
Paper: On the Law of Hysteresis by Chas. Proteus Steinmetz. 1892. AIEE

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări