Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

miticamy

Membru activ
 • Content Count

  7,159
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1,004 core_reputation_level_5

6 Followers

About miticamy

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Metrou Costin Georgian

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Cred ca multi autori doar copiaza din diverse surse, in documentatia mea reflexia in troposfera mareste distanta cu un factor de 4/3 iar in pagina fotografiata distanta ajunge la sute/ mii km. Eu am pus intrebarea pt ca am observat ca sunt cativa radioamatori pe forum. Asa am descarcat si eu vreo 5 manuale inainte sa postez. Intrebarea e simpla: poti sa ai o receptie FM/ 100MHz de care sa aduci aminte pe un forum, de la o distanta de 250Km? Asa, accidentale, am avut si eu. De cateva ori aparea RAI UNO la un tv cu lampi de prin anii 75-78 si uneori si sarbii, eu aveam antena de canal 4. EDIT: dupa postare vad ca a mai prins cineva italienii.
 2. EDIT: Nicolae BĂDĂRĂ Vasile SOLCANU G.M.D.S.S. - Note de curs - Constanţa 2007 VHF şi peste acesta Peste 50 MHz, mecanismul predominant de propagare este unda directă, direcţia linia dreaptă sau linia orizontului. Pentru comunicaţiile terestre, raza de acţiune depinde de înălţimile celor două antene de recepţie şi transmisie. Datorită efectului reflexiei undelor radio în troposferă, cauzat doar de vaporii de apă, orizontul radio este mai mare decât orizontul optic cu un factor de 4/3.
 3. E totusi un forum tehnic, ce inseamna acel ceva? Ce sanse sunt pt 250Km si cat de stabila ar fi. Asa cu G am gasit si eu: · Propagarea directă („UNDA DIRECTĂ”) se produce în limitele vizibilităţii directe, fiind prezentă la toate cele 4 benzi (UL;UM;US;UUS) ; · Propagarea prin difracţie („unda de suprafaţă”) (UL;UM) se realizează în apropierea suprafeţei solului şi depinde în mare măsură de absorbţia undelor radio de către pământ. Absorbţia (atenuarea) undelor creşte o dată cu micşorarea lungimii de undă, acest mod de transmitere având o contribuţie mică la propagarea undelor scurte şi ultrascurte ; · Propagarea prin reflexie („UNDA REFLECTATĂ” →întoarcerea spre pământ la întâlnirea ionosferei), permite comunicaţii la distanţe mari, în cazul undelor medii şi scurte. Reflexia în ionosferă scade pe măsură ce lungimea de undă se micşorează, undele metrice nefiind reflectate de ionosferă, ci numai refractate. Pe de altă parte undele lungi sunt puternic absorbite (atenuate) în ionosferă.
 4. CITAT: si pana pe la vreo 250Km, adica din Ucraina (105.2 ) si Bulgaria ( 107.2 ). Curbura pamantului nu intervine?
 5. Nu se posteaza o oscilograma fara sa spui unde ai pus masa sondei! Mergem pe ghicite? Adevarul este ca multe oscilograme nu le-am inteles tocmai din acest motiv, vedeam eu acolo 10V pe iesire operational cand nu ar trebui sa depaseasca o jonctiune. O dioda din SAU compenseaza sa zicem jonctiunea BE a BD-ului iar la iesirea opamp tensiunea trebuie sa fie egala cu cea din baza finalilor. Dar na, nu ma obliga nimeni sa ma implic dar sunt curios daca mascatul este om sau un desen animat. Am avut atatea cereri fara raspuns incat este evident ca nu doreste nimic de la noi ci si-a facut o jucarie si ne-a anuntat ca este incantat de ea.
 6. miticamy

  Surse Antec MT-350

  Poate ar ajuta o poza cu interiorul sa se vada radiatoarele si electrolitici. Aveam colegi care spuneau ca luau din targ defecte dupa greutate daca nu erau marci cunoscute. Chiar si ce integrate are poate ajuta pe cei ce s-ar gandi sa le modifice in surse reglabile.
 7. Multi au spus ca forumul este pe duca din punct de vedere calitativ. Exemplu chiar aici este un fel de Piata Universitatii cu vestitul "lasati-i sa fiarba in suc propriu". Aici scrie clar ca masa sondei este pe mediana traf. aux.
 8. E bine unde este pusa masa pt REF si opamp desi si masa iesirii da rezultate. Pt citire mai buna se lasa oscul pe DC dar zeroul se pune jos, pe prima linie. Nu am lucrat cu digital dar cred ca se poate elimina scrisul de pe ecran ca sa fie zeroul pe prima linie. Si divizorul pe 2V/div pt ca iesirea max a opamp este 12V. Daca alimentarea a ramas +/-19V cat parea in trecut nu mi se pare corect, poate fi o sursa de erori.
 9. CITAT (luni): Nu trebuie decat intro situatie data sa pui oscilogramele la toate elementele care participa activ la acea stare, nu doar iesirea. Dura 5 minute cu totul daca ai dori sa faci ce ti se spune, ai pierdut atatea cu oscilograme inutile. E valabil si azi si la primavara. Trecerea de la CV la CC nu se face ca stafeta de la atletism. Exista in zona de trecere un interval in care ambele bucle merg impreuna mai ales din cauza riplului de retea de la intrare. La varfuri are de unde sa dea curent si bucla de curent este activa, in vale bucla de curent "se retrage" si ramane doar cea de tensiune. Am spus "toate elementele care participa activ"iar aici cele mai importante sunt iesirile operationalelor. Oscilogramele se prezinta in seturi intrun punct dat. Iesire, iesire operational U, iesire operatonal C si nu strica referinta data de 723 si colectorii finalilor. Mult mai sugestv este un film cu voltmetrul pe iesire si oscul pe iesirile opamp. Rezistenta de sarcina de 10R si se creste usor iesirea de la 25V sa spunem la max potentiometrul U. Ultima oscilograma ar putea fi din cond de compensare de pe opamp curent dar fara sa stai pe iesirea amplificatoarelor nu ai de unde sa stii. Mai las de la mine, dau 10 min si nu 5 ca luni.
 10. CITAT Informer: Cred ca nu-i cazul sa fac acum un filmulet cu o sursa care alimenteaza un LED paralel cu un condensator de 10mF ca sa exemplific cum poti genera un curent de 10mA prin LED fara sa-l distrugi.. Si noi ce am spus? Citat Marian: Se seteaza cei 10mA si se pune ledul pe iesire pe post de sarcina ( presupunand reglaj tensiune initial 0 si urcat apoi ). Sursa functioneaza in regim de curent constant, putem urca reglajul de tensiune pana la maxim, iesirea va ramane blocata la VF-ul ledului pentru ca asta presupune regimul de curent constant, limitarea o mentine acolo pentru a mentine curentul setat. AUTOCITAT: Mai bine le explica cum sa opereze, e usor sa concediezi pe cineva. La inceput reduci tensiunea sursei sub valoare de deschidere a LED-ului si dupa conectarea acestuia o cresti treptat pana se aprinde si nu poate trece de curentul setat. CITAT 2 Informer: Sursele mele au o bucla de reglaj pt. tensiune (divizor iesire + amplificator/comparator + referinta) dar si o bucla de reglaj pt. curent (sunt + amplificator/comparator + referinta). La fel are si sursa din subiectul topicului, la fel au toate sursele incepand de la o anumita complexitate pe forum.
 11. CITAT &BRANCA: Prezenta un ins pe net o situatie.O sursa performanta Rigol permitea limitare curent la nivel de mA.Testezi un led la 10mA si totul e ok.Da pica,de ex ,curentul sau se opreste sursa.La iesire e un cond de 420 uF care se descarca si face praf ledul!Spunea simplu-"la mine in atelier daca cineva testeaza un led fara un rezistor de limitare...zboara"! Partea aceasta >>>>>>> Da pica,de ex ,curentul sau se opreste sursa.<<<<<< nu am bagat-o in seama pt ca mi s-a parut de Creanga cu drobul de sare. Care este probabilitatea sa se opreasca curentul exact cand masori un led? Am luat in consideratie doar partea cu zburatul angajatului si am spus: AUTOCITAT: Mai bine le explica cum sa opereze, e usor sa concediezi pe cineva. La inceput reduci tensiunea sursei sub valoare de deschidere a LED-ului si dupa conectarea acestuia o cresti treptat pana se aprinde si nu poate trece de curentul setat. Ultima mea postare este ca raspuns la afirmatia: CITAT: Din punctul meu de vedere o sursa moderna are doua regimuri de functionare corespunzatoare celor doua tipuri de surse. Si am readus in discutie simularea (si am adaugat inca doua) pt ca o sursa de tensiune are condensator pe iesire pt stabilitate care va da intotdeauna un spike de curent cand conectezi o sarcina ce duce sursa in limitare de curent. In schimb o sursa de curent constant nu va da niciodata spike-uri indiferent de sarcina.
 12. Pai am postat o simulare in care tensiunea era cam 6V inainte de conectarea led-ului si tot am avut un varf de 340mA. Daca sursa ar fi fost la 20V la conectarea ledului ar fi trecut mult de 1A. Ce te face sa crezi ca ar rezista un led de 20mA tipic? Un generator nu poate fi si de curent si de tensiune in acelasi timp, ca nu iti da voie fizica. Un generator de curent are impedanta foarte mare iar cel de tensiune foarte mica. In liceu se spune: un generator de tensiune nu se pune in scurt iar un generator de curent nu se lasa in gol. Ceea ce avem noi pe masa sunt surse de tensiune la care putem interveni sa nu poata genera un curent mai mare de o anumita valoare deoarece ele contin activa in permanenta o bucla de stabilizare a tensiunii. Un generator de curent nu are nicio bucla de tensiune.
 13. Cred ca aici vorbim impreuna si ne intelegem separat, cum era o vorba. Am scris ieri dar nimeni nu baga in seama de amestecul subiectelor. Topicul este despre o SURSA DE TENSIUNE cu limitare de curent. Informer discuta despre sursa de curent constant. Cine a vorbit despre asa ceva? &BRANCA tocmai despre asta a atras atentia, ca o SURSA DE TENSIUNE cu limitare de curent daca din intamplare are si un condensator mare de iesire poate provoca neplaceri daca o privesti ca o SURSA DE CURENT CONSTANT doar pt ca ai setat limitarea la o valoare dorita. Deci o sursa de tensiune cu limitare de curent poate da supracurent peste valoarea setata chiar daca pt un timp extrem de scurt, supracurent ce in majoritatea cazurilor poate fi ignorat. Dar, prin definitie, un generator de curent constant nu are voie sub nicio forma sa dea supracresteri de nicio durata. Este un amestec aiurea de subiecte, unde in aceste 46 pagini apare un generator de curent constant? Ca poti incarca un acumulator cu o sursa de tensiune prin setarea limitarii de curent este altceva. O sursa de curent constant sta "batz" indiferent de sarcina.
 14. In anul intai aveam colegi care nu recunosteau un tranzistor pe masa de laborator. Proful ne-a spus ca putem lucra linistit ca sursa are limitare de curent. Nu stiu in ce context dar tin minte ca a spus ceva ce era nou pt mine: limitarea de curent protejeaza sursa. Daca tin minte dupa 43 ani proful si locul inseamna ca a avut impact asupra mea. Continuarea afirmatiei olandezului ca limitarea de curent protejeaza si sarcina (that protect the power supply and LOAD) este adevarata pt sursele de laborator care au si curent reglabil. Daca ai o sursa de max 10A cand testezi un montaj la care apreciezi consumul max o setare a limitarii de curent la o valoare putin peste acel consum nu poate decat sa-ti ofere o protectie. Si poti face si glume colegilor mai nepregatiti, setezi tensiunea la 24V si conectezi un bec de 12V din "greseala". Daca ai avut grija sa setezi curentul la cat consuma becul se vor mira ca nu s-a ars (presupunand ca nu are indicatoare care sa arate caderea tensiunii de la 24 la 12).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.