Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Thunderer

Membru activ
 • Content Count

  3,407
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

493 core_reputation_level_5

About Thunderer

 • Rank
  Mjölnir wielder

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Mâsca, AR

Recent Profile Visitors

2,344 profile views
 1. Facut in Romania la cumpana mileniului. Le-am vazut pe linia de productie si cu taste cu numere arabe. La Intrarom era masa gratis, cafea/ceai gratis, ore suplimentare platite in dublu... ce vremuri. In fine, grecul mai lasa si el cativa banuti in Romania, restul se ducea la el acasa. Import-Export se numea.
 2. Un "mini-webserver cu ESP" ar fi bun ca subiect pentru un topic de genul tutorial ESP. Multumesc in avans pentru orice detaliu. @informer
 3. Tocmai ca am rezolvat, fara ajutorul cuiva de pe topic. Eu am sugerat de la bun inceput o problema in VAS. Greseala mea a fost sa scriu pe topic cand nu aveam acces sa masor ceea ce chestionam. Tu ai chestionat curentul prin VAS dupa 2 sugestii/intrebari ale mele exact la subiectul curent in VAS. In schimb, m-ai plimbat prin alte defecte. Ai dreptate, discutia trebuie sa se opreasca aici. Nu mai e nimic de zis.
 4. Au si nu prea. In paralel, ieri, am pus problema unui coleg care proiecteaza amplifuri. Fara sa stie de ce schema vorbeam, mi-a zis clar ca se ineaca VAS-ul. In ciuda opiniei publice, ca vad ca apar opinii mai ales de la lipitori exclusivi de piese, e total aiurea sa asumi ca nu functioneaza corect superdioda pentru ca s-a montat gresit BD-ul. Asta cand am spus clar ca rezolvarea a fost doar marirea rezistentei de polarizare numai. Am spus, de asemenea clar, ca am avut osciloscop la indemana, deci as fi vazut si posibile oscilatii. Uneori, cand pui o intrebare si primesti raspunsuri generice care nu se bazeaza pe ceea ce ai prezentat... e un pic frustrant. La ce mai foloseste sa spui ce si cum ai facut?! Mai ales cand astepti ceva realist si care se poate intampla, ca nu intrebam la taraba in Obor. E adevarat ca uneori te poti astepta de la prea mult. E vina mea ca am postat fara sa masor mai mult, insa nu aveam acces la placi. Dupa ce am avut acces, am gasit ce si cum. @miticamy, tot respectul pentru simularea dvs, cu o sursa de curent capabila sa dea curentul necesar sigur functioneaza. Suntem amandoi de acord. PS: Sunt 3+3 jonctiuni acolo. Eu nu va consider pusti, dar asta e viata.
 5. @maxente, tu si altii cititi ce scriu? Am scris ca e functional dupa schimbarea rezistentei. Am scris ca difera doar cele 2 rezistente ca valori, si alea minor. Restul e ca-n schema. E clar acuma?! Acum ma intrebati unde se scurge curent, dupa ce mi-ati zis ca o polarizare reconfigureaza pinii unui tranzistor. Culminand cu influenta finalilor asupra functionarii superdiodei. D-aia am zis ca a luat foc, sa dau satisfactie intrebarilor puse dupa cititul selectiv. Asa intrebari, asa raspunsuri. Nu se incalzeste nimic. Schema pare a fi marginal problematica pe partea de VAS. LE: VAS-ul este cu probleme pe placa mea (ambele), din motivul deja avansat - incapabilitatea sa furnizeze curent superdiodei. Si nici nu ar avea cum sa fie altfel, caci R12-R13 erau de 8k2. Am inlocuit 8k2 cu 820R si 2k7 cu 1k6. Superdioda regleaza curentul de mers in gol corespunzator. Curentul in VAS este de 4mA si ceva zecimale, evident destul ca sa alimenteze superdioda. Eu am invatat ceva azi, sper ca si altii odata cu mine, ca e nevoie! Pentru posteritate, BD-uri izolate de la Farnell.
 6. @cocochannel, da. @miticamy, repet BD140(-16) . Ca-n schema publicata. @sk24bpo, tensiunile nu sunt corecte nicaieri, placa e toata in flacari... Am gasit problema. Chiar conteaza finalii la functionarea superdiodei? Nu de alta, dar e bine de stiut.
 7. Ambele se comportau identic. Piese toate noi de la Mouser. Am schimbat un BD (aia din plastic) de la o placa ca sa-l masor. Prin metoda taierii pinilor ca sa nu stresez cablajul. Evident ca era OK, cu exceptia pinilor deveniti scurti acum. Sa nu fie fo problema cu curentul din VAS. O fi prea mic, zic si eu... NB: Ca sa fie clar, poate ii se intampla si altuia, d-aia am scris aici. Acum ampliful este functional si nu oscileaza. Cum de altfel functiona si cu superdioda nefunctionala.
 8. Ala unde ziceam ca am inlocuit 1k6 cu 2k7 si a inceput sa functioneze superdioda. Ca doar nu asumam ca instalam oricum (invers) un tranzistor si din simpla modificare a polarizarii pinii lui se aranjeza cum trebuie. Stiu ca pare un raspuns ironic, dar despre ce vorbim noi aici?!
 9. E pacat ca mesajele scrise nici macar nu sunt citite...
 10. BD140 este modelul cu capsula in plastic.
 11. Daca aia 880 lei s-ar da la toti romanii, adica si colegului in speta, atunci ar fi alta atitudinea. Dar cum aia 880 sunt numai pentru unii "smecheri" (a se citi fraierii aia de-si rup salele la cules de capsuni si zidarie)... apoi aia sunt pegra.
 12. Am pornit si eu modulele, pe osciloscop pentru moment numai. Alimentate la 53-54Vdc (in functie de ce vrea reteaua), si rezistente in emitor de 0R22. Modificari: R13 si R12 de 800R din VAS sunt de 820R. R16 de 250k e de 270k. Au pornit ambele fara scantei si artificii, insa preventiv cu rezistente de 10R pe alimentari. Offset de 2, respectiv 4mV la iesiri. Superdioda cu BD140-16 nu a functionat deloc in ambele module. Pur si simplu 0mV pe rezistentele de 0R22 indiferent de valoarea potentiometrului multitura. Cum eu doar lipesc piese, am fost sfatuit sa umblu la divizor. S-a marit R34 de 1k6 la 2k7 si a pornit si superdioda cu reglajul potentiometrului multitura de 775R. Reglat la 15mV pe 0R22, relativ stabil in limita a 10 minute cat am avut rabdare. Nu am ascultat muzica pe el, deci nu prezint nici o opinie calitativa. Am zis ca eu doar lipesc piese, vreau insa sa inteleg de ce nu a pornit superdioda? Sa fie acea diferenta de 800 la 820R atat de importanta pentru VAS cat sa trag mai mult decat era prevazut?
 13. Ar ajuta daca ar fi de mai buna calitate decat una externa, eu nu am fost inca satisfacut de una interna cand vorbim de plus de 10b. Un ADC sau un DAC extern este de preferat, caci se pot scurta traseele de masura. E greu sa te duci cu PIC-ul pana in punctul de masura, iar daca sunt mai multe e chiar imposibil sa reduci influente si interferente. In fine, e o alta opinie.
 14. Daca ai citit link-ul despre DC trap, atunci mare atentie la izolarea condensatoarelor. Acele condensatoare au 240Vca pe pini fata de impamantare (si fata de mâna ta). Izoleaza-le bine, nu te baza pe izolatia din plastic negru. Aceea nu este pentru 240V. Nu de alta, dar langa traf si carcasa... nici nu stii unde si cand te pişcă. Electrosecuritatea inainte de toate!
 15. @informer, nu am gasit datasheet pentru puntea aia, insa ma indoiesc ca e de 8A fara un radiator generos. Dar generos. Eu as fi pus-o pe carcasa sau un perete radiator. Cu placuta aia cred ca te incadrezi la 2-3A maximum.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.