Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul ansa pistol de lipit


bogdanas93

Postări Recomandate

  • 2 săptămâni mai târziu...

Tot suntem la anse de lipit....... am un pistol de lipit yato de 180w, din ce material or fi facute? Ca pana la urma am sa iau niste sarma de fier la acelasi diametru, o aplatizez la varf sa aiba aceeasi sectiune ca cea originala, mai greu o sa fie cositoritul.

Posted Image

Ansa din foto e dintr-un material neidentificat...cel putin din ce am putut constata eu,doar stratul de acoperire se poate decapa,odata distrus acel strat,ansa e compromisa,materialul de baza fiind parca un aliaj de aluminiu cu alte cele(cei care folosesc letcon termostatat parca stiu despre ce e vorba si nu curata niciodata varful cu smirghel).N-am avut curiozitatea sa cumpar asemenea scule,am destule pistoale radioprogres ca sa ma tenteze stifturile de pe piata,insa in timp am avut ocazia sa vad si alte modele.Partea buna e ca merg ansele din cupru,partea proasta e ca din cauza rezistivitatii cuprului,pistolul se va incinge ca naiba daca se respecta cotele de executie ale ansei originale.La pistoalele in comutatie trebuie avut grija ca timpul de actionare sa nu depaseasca anumite intervale,in asa fel incat ansa sa nu se supraincalzeasca si sa arda/oxideze stratul protector.Cata vreme se are grija la acest detaliu,se poate lucra si cu acele anse.De curand mi-a adus cineva un pistol de 200W cumparat din targ,la care nu a reusit sa decapeze ansa,a ars-o si a venit sa-i spun despre ce e vorba,crezand ca ceva nu e in regula cu pistolul.Am decapat celelalte doua anse,si dupa ce a inteles cum trebuie sa lucreze,s-a declarat multumit,desi cat timp a incercat cu prima ansa pe care a compromis-o a fost tare dezamagit.Ce e de retinut din aceasta interventie,nu folositi smirghel pt curatare,si lasati stratul de protectie neatins,daca vreti sa folositi multa vreme o asemenea ansa.Oricum,se distruge singur in timp din cauza uzurii,nu are rost sa dati si voi o mana de ajutor in sensul asta.Folositi pasla,burete pt instalatii din cupru,chiar stofa in ultima instanta,dar nu sintetice,si nici abrazive.Oricum,la putere de 180...200W sigur nu e indicat pt lipituri finute,mai ales daca operatorul nu are ceva experienta in spate.Cel de 200 W de care spun,are si un potentiometru de reglaj(e fara traf clasic cu tole,e cu sursa in comutatie),pe care n-ar fi rau sa invatati sa-l folositi,pt ca reglat la maxim,pistolul e in stare sa inroseasca ansa,lucru total inutil(ca sa nu spun daunator) la lipituri cu cositor/fludor.

Link spre comentariu

Eu am avut anse de 1,6mmp CuAg, care tineu peste 30 zile, de utilizare intensa. Dupa ce se ducea stratul Ag, in 2-3 zile se inrerupeau.Am avut pistol de lipit, pt. folie de plastic. Avea o ansa din bara, cu un "mot", toate cu o depunere (nu stiu ce metal), care m-a tinut cativa ani (nu l-am utilizat intens).PS-in prezent folosesc un pistol lipit Radioprogres, cu ansa de Cu, 1,5mmp, pe care o modelez dupa nevoi-normala pt. lipit, modelata corespunzator, pt. dezlipirea CI (functie de nr. de pini CI).Functioneaza excelent (fara pompa cositor).

Editat de vera
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Materialul-minune care rezista in aliaj de lipit este nichelul, metal care nu oxideaza si nu se dizolva in aliajul de lipit. Ansele si varfurile de letcon rezistente se acopera cu un strat mai gros de de nichel. Acesta rezista, teoretic, vesnic. Din pacate, se uzeaza mecanic sau capata fisuri prin care patrunde cositorul si ataca ansa pe sub nichel.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pe vremuri, cand foloseam pistolul de lipit confectionam ansele din sarma de cupru zincata. Mesterii de la ''galvanizare'' imi livrau sarme de 50cm lungime. Cele mai bune erau sarmele care erau acoperite intai cu zinc apoi cu cadmiu, erau mai greu de cositorit la prima folosire dar rezistau doua saptamani intr-un atelier de reparatii radio-tv. Seful meu radea de mine, nu intelegea de ce nu fac ca el, schimba ansa zilnic, la cafeaua de dimineata iar cand era sa faca anse facea o suta o data, nu cred ca-i lua mai mult de un sfert de ora.

 

Sarma din care confectionam ansa era de 120mm lungime.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Virfurile ciocanelor de lipit cu durata mare de functionare se acopera cu fier pur electrolitic.

Procedeul se numeste fieriat ( similar cu nichelat) si se foloseste si la virfurile Weller, unde grosimea poate ajunge la 0,3mm..

Desigur se poate acoperi si virful unei anse de cupru, pentru ciocanul de lipit pistol.

 

@gsabac

Link spre comentariu

Din punct de vedere tehnic era mult mai simplu sa acopere toata ansa, nu doar varful. Aveam la dispozitie bai de zinc, cupru, cadmiu, nichel...Cadmiul se depunea greu, nichelul era inutil in cazul meu. Puteam sa depun pe anse cat zinc doream, chiar si 1mm. In materie de anse am mai vazut o inventie, alameau varful ansei si apoi pileau surplusul de alama pana cand obtineau varf in forma de "dalta'' sau ce forma doreau. Si alea tineu de ma saturam.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări