Jump to content

marius75

Membru activ
 • Content count

  1,308
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

155 Excellent

About marius75

 • Rank
  User Elforum

Profile Information

 • Sex
  Barbat
 • Locatie
  Giurgiu
 1. Incinte acustice

  Iti spun eu ce am auzit (si chiar mi-a placut) RCF ART 315, dar trebuie ajutata pe joase cu un bas separat (daca vrei si bubuiala).
 2. FR 2x15'' + 2x1''

  Multumesc pentru raspuns. Asa este, trebuie ca C1 sa fie mai mic decat C2, eu n-aveam schema in fata cand am postat si nici nu pricep asa bine la filtre. Driverele sunt de 8r si o sa fac filtru pentru fiecare in parte. Nu prea gasesc conzi cu valorile alea, dar o sa-i fac din cate 2 in paralel, sper ca nu-i problema. Sarma am pe acasa una subtire, cred ca-i de 0.8mm (trebuie masurata), scap de cumparat sarma pentru inalte, mai imi trebuie sarma mai groasa pentru difuzoarele de 15''. Rezistenta pentru atenuare o sa pun prin tatonare, desi as prefera sa mai reduc inaltele din corectorul dee ton (asa ar merge si ampliful mai linistit). Din cate am mai vazut din testele facute de DJ Leco, frecventele de la extremele benzii auditive forteaza amplifurile. Trebuie sa-mi vina driverele si dupa ce fac cateva teste iau decizia finala (daca pun sau nu rezistenta de atenuare). .................. Ieri au ajuns rotile pivotante de 5'', am pus 4 buc/boxa, se misca destul de usor acum. La final o sa cantaresc o boxa, de curiozitate.
 3. FR 2x15'' + 2x1''

  O să fac filtru ordin 3. Pe mine mă interesa mai mult ca exercițiu sa știu cum se calculează frecventa în funcție de valoarea condensatorilor. De pilda dacă C1 are 4,7uF și C2 are 2,2uF, bobina de 0,2mH, ce frecventa de taiere are filtrul? Nu pot sa fac o schema ca sunt de pe tel. O să caut mâine poate găsesc vreun calculator on-line pentru filtre.
 4. FR 2x15'' + 2x1''

  Am crezut ca se poate calcula frecventa de taiere in functie de valoarea condensatorilor inseriati cu driverul. Trebuie sa fac niste teste dupa ce vin driverele, poate cobor frecventa pentru drivere la 3.000Hz.
 5. FR 2x15'' + 2x1''

  Bine, dar de obicei cine stie meserie, cam tine pentru el. Din cauza asta, meseria se fura, nu se invata. Pentru asta, trebuie stat pe langa cineva care se pricepe si tras cu ochiul. Rar gasesti pe cineva care sa transmita "ponturi". Eu mai intreb pe aici, ca n-am nici de la cine fura meseria asta, nici vreun mester din zona, care sa ma invete una-alta. ................... Legat de boxe, am facut astazi ceva teste urechiometrice via filmulete pe youtube si am observat ca incepe sa se auda basul incepand cu frecventa de 30Hz, dar ceva mai incet, (SPL scazut), iar de la 33Hz se aud bine pana spre 3.800-4.000Hz, dupa care scade treptat pana la 4.500Hz (scade SPL), apoi scade repede, deja la 4700Hz nu se mai aud decat daca ridic volumul. Trebuie sa fac ceva teste si cand vor sosi driverele, dar in principui as vrea ca filtrul pentru inalte sa-l fac de la 3.500hz in sus, pana la 18.000Hz. Treaba este ca nu gasesc un tabel sau program cu care sa calculez valoarea condensatorilor pentru o anumita frecventa.
 6. FR 2x15'' + 2x1''

  Multumesc. Sa vad daca gasesc pe la noi prin zona.
 7. FR 2x15'' + 2x1''

  S-a notat. Multumiri pentru corectura. ................... Cu ce anume chituiti gaurile unde vin holtsuruburile? Vreau ceva care se slefuieste usor, eu am mai folosit chit auto, dar cred ca nu-i cel mai indicat...
 8. FR 2x15'' + 2x1''

  N-am facut germana la scoala. Am vazut ca unii le mai spun HOLsurub, altii HOLZsurub. Cuvantul la origine nu-i romanesc, probabil s-a pripastit pe aici pe vremea cand eram sub ocupatie nemteasca. Eu asa l-am auzit pe la altii, colsurub sau coltsurub, n-am fost asa interesat de denumirea corecta. Apropo' de asta cu nemtii, camera in care stau acum, pe timpul razboiului a fost locuita de 2 soldati nemti (sa facuse recomandare cu forta de la primarie, ca cei care au mai multe camere sa primeasca soldati "in gazda"). Intr-o zi nu s-au mai intors si bunica-meu s-a pricopsit cu ce aveau aia prin valize. Printre ele un brici care in anul 2000 arata ca nou (dupa aproape 60 de ani de folosinta, ca bunica-meu s-a barbierit numai cu briciul ala).
 9. Incinta subwoofer

  Din câte am calculat eu, incinta aia este acordata la 48 Hz, frecventa apropiata de cea la care am constatat ca suna bine an0315. Difuzorul merge în cutia aia, dar nu se poate numi subwoofer. Cred ca an 1222 a cedat tocmai din cauza acordajului...Vreau sa cumpăr și eu 2 buc. Acordajul cutiei cred ca o sa încerc sub 35 Hz.
 10. Incinta subwoofer

  Nu prea merge AN0315 pentru subwoofer, mai degrabă AN 1222.
 11. FR 2x15'' + 2x1''

  Da, este de fapt un adeziv pentru ca se intareste dupa uscare, dar eu ii tot ziceam silicon pentru ca are tub identic cu cele de silicon si trebuie folosit pistolul de silicon. Au ajuns cele 3 tuburi, mai am foarte putin adeziv si mai am de montat o intaritura la portul de jos al uneia dintre cutii. Coltsuruburi am folosit din cele galbene pentru lemn (dimensiuni am ales 50x3mm), in placa de PAL de sus am dat gaura cu 3 mm si apoi un pic tesita cu spiralul 10mm, iar in placa de PAL de jos, am dat gaura cu spiral de 1,5mm. Distanta intre coltsuruburi 20 cm. Momentan cutiile arata cam asa...mai am de treaba un pic la ele. Trebuie sa comand driverele si material fonoabsorbant....si foarte important Rotile pivotante. Mai sunt si filtrele...
 12. FR 2x15'' + 2x1''

  Eu n-am incredere doar în silicon, mă gandesc ca în timp vibrațiile ar putea slabi lipitura. Pentru ambele cutii am folosit cam 250 de colșuruburi...
 13. FR 2x15'' + 2x1''

  Lipește bine și siliconul de care am spus eu, l-am folosit și în trecut. Lipitura este atât de bună încât se rupe PAL-ul pe lângă...Eu am folosit și colșuruburi.
 14. FR 2x15'' + 2x1''

  M-am apucat de treaba, merge mai greu decat estimam (din lipsa de timp), momentan, una din cutii este aproape gata, mai am sa-i pun porturile BR si capacele se sus/jos. M-am jucat un pic cu acordajul, suna acceptabil la 47Hz. Pana la urma am ales varianta in care difuzoarele sunt despartite in interiorul cutiei, fiecare cu portul lui. La difuzorul de jos am un port dreptungiular de 460cm2, iar la cel de sus am doua porturi triunghiulare de 110cm2 fiecare. Lungimea porturilor am calculat-o cu ajutorul unui calculator online de porturiBR. Ranforsarile le-am facut ca in poza, zic eu ca e varianta cea mai OK. Siliconul este de fapt Moment Fix Express. Cred ca o sa-mi ajunga cele 3 tuburi. LE: In poza 3 boxa este rasturnata ca lucrez la portul BR de jos...
 15. FR 2x15'' + 2x1''

  Pentru pretențioși exista alte mărci. .............. Ieri a ajuns PAL-ul, am cumpărat și 3 tuburi de silicon montage kit, ceva șurubele, mâine ar trebui sa ajungă și mânerele, firul (2×4mm). Poate reusesc să termin una mâine...
×