Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

marius75

Membru activ
  • Posts

    1,660
  • Joined

  • Last visited

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

marius75's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

  1. @Mircea Trebuie să demontez capacul de jos să văd care sunt acele rezistențe si sa le identific dupa aia pe schemă. O sa revin după aceea. @sesebe Deja montasem trz 2n-urile înainte sa aflu ca nu sunt bune la tensiunea aia (am editat atunci ultima postare de pe pagina 4.) O sa măsor tensiunile, dar o sa dureze ceva ca pe cablaj nu sunt marcate și trebuie sa-mi dau seama fiecare unde vine. Nu mă refer la rezistențele de 0,33r/3W că pe alea le-am măsurat de N ori și de fiecare data am aceleași valori pe care le-am scris deja.
  2. Se aude clar si la volum mic, chiar acum ascult cu o boxa de 8r legata la canalul unde am intervenit. Am 0mV pe rez din emitor doar cu volumul la minim si fara semnal, altfel daca pun semnal si ridic un pic volumul cu un dif de 8r pe iesire incepe sa urce spre 2mV, iar pe masura ce ridic volumul urca pana la 60mV pe trz cu care a venit (mj15024 motorola) si 30mV pe trz nou (mj 15024 onsemi) in hard clip (+6dB pe vu-metru). Am incalzit radiatorul ce spuneam mai sus si nu influenteaza. Acest amplificator mai are pe cablajul principal doua rezistente de 7W, una de 670r spre ramura negativa si una de 3,3r spre ramura pozitiva, poate ele influenteaza masurarea caderii de tensiune pe rez emitor/colector. @sesebe Momentan este in stare mai buna decat atunci cand a ajuns la mine. Da, am arz un trz si o rezistenta, parca sunt eu primul sau ultimul care arde cateva piese. Ca imi place sa bibilesc la el e alta poveste. @Mircea LE: am pus multimetrul unde e cu rosu. Pe masura ce urc volumul urca de la 0 la 2mV, iar la un moment dat ajunge si la cei 26mV magici, chiar primul led de clip, 0dB pe vumetru.
  3. Am reparat defectul cauzat de mine acum doua zile. Masurat trz și diodele de pe cablajul principal, toate sunt bune. Verificat cablajul și contactele iarăși bune. Am mai făcut ceva măsurători după ce am ascultat câteva melodii la volum mic și apare și pe rezistentele de putere de pe ramura pozitivă o tensiune de 2mV, dar cum radiatorul ajunge la temperatura camerei, tensiunea scade iarăși la 0mV. Îl scot la soare sa ajungă radiatorul la o temperatura cât de cât spre 40-45 grade și masor din nou. Probabil așa e schema făcută sa funcționeze. Ambele canale se comporta la fel.
  4. @Shambala N-am mai rezistat de dimineață și am pus 2n-urile care au rezistat fix 3 secunde până s-a ars siguranța de pe una din ramurile de alimentare. Un trz e sârmă, ceilalți 3 au scăpat. Trebuie sa verific dacă nu a luat și prefinal sau altceva ca după ce am pus trz originali și l-am repornit, afuma o rezistența de pe placa centrala și l-am oprit că nu mai aveam timp de el. @Mircea Asta mă mir și eu, că pe rezistențele din emitor am 0mV la pornire. Tranzistorii i-am scos săptămână trecută pe toți și i-am măsurat cu multimetrul pe dioda am c-b 460mV, b-e 510mV. Original on semi are c-b 500mV, b-e 510mV. Dacă ar fi buni, ar fi bine, că nu prea am chef sa schimb 16 trz. LE: Am masurat si cu multitesterul trz care se incalzea la T14
  5. @Mircea Tensiunile pe rez emitor în postarea interioară. Sunt valorile la rece. Cu radiatorul ca de pâine, începe sa apara si acolo 2mV. Am acasă mai mulți 2n3055/6 comuniști, aș vrea sa înlocuiesc trz de pe bara pozitivă și să refac măsurătorile, bănuiesc că mj15024 sunt parțial străpunsi și din cauza asta oscilează așa rău tensiunea pe rezistențele de putere. Rezista 4 buc 2n3055 la tensiunea +-85V ? (fără sarcina și volumul minim). LE : Nu rezista, am ars un trz 2n3055 și cred ca și ceva alte piese, trebuie luat la verificat cand am timp.
  6. Am 0V, inclusiv pe R20. Pe R21 am 3,8mV.
  7. R 24,25,32=1,8mV; R 33=1,9mV. Volumul la minim si intrarea in scurt. Daca ridic volumul se mareste si tensiunea la valorile de mai sus (dar cu semnal sinusoidal pe intrare)
  8. Am inlocuit T14 cu unul nou onsemi si acum nu se mai incalzeste. Tensiunea masurata pe R32 este de 35mV cu volumul la limita de clip. Pe R33 tot 150mV. Acum se incalzeste T11, tensiunea masurata pe R25 e 200mV. La R24 nu am masurat ca deja m-am lamurit.
  9. Multumesc de raspuns. Contactele le-am verificat, sunt bune. Tensiunile alea sunt, difera intr-adevar cam mult si trebuiau sa fie aceleasi pe toate rez din colector. O sa inlocuiesc T14 cu un trz nou (pana cum am pus doar recuperati) . La reparat nu-l duc, mai bine astept si pun doua kituri in el.
  10. Am inlocuit si rez din colector fara rezultat. Am masurat inca o data caderea de tensiune pe rez din colectorul lui T14 (R32) si pe cea a rez din colectorul lui T15 (R33) sarcina fixa 4r si cu volumul la mic am R32=2,1mV, R33=1,8mV. Cu volumul la maxim (frecventa 30Hz tone test) am R32=300mV (T14 fierbinte) R33=150mV (T15 rece). Doar cateva secunde l-am lasat. Am repetat de doua ori si am aceleasi valori +-10mV. E normal? LE: T10 si T11 sunt reci la fel ca T15. Mai pun o data schema.
  11. Am modificat soclurile si am tras fire pentru pinii b-e și face la fel, unul dintre cei 4 trz de pe ramura negativa se încălzește excesiv (T14), iar ceilalți 3 rămân reci. Rezistențele din colector le-am măsurat săptămâna trecută și aveau valorile în regulă. Totuși o să le înlocuiesc poate o fi de acolo ( în sarcină poate se intrerup unele dintre ele), altfel nu prea știu ce să-i mai fac. Trz de la T14 l-am tot înlocuit, strângerea pe radiator e la fel ca la ceilalți trz, și pasta termoconductoare e la fel. LE: Îmi raspund singur la întrebarea din postul precedent- Temisiunea Ube este prezentă și fara trz montat (pe ramura negativă, în situația dată cu mai mulți trz în paralel).
  12. Mulțumesc pentru răspunsuri. Radiatorul nu este legat la masa. Am măsurat și niciun colector nu face contact cu radiatorul. Îmi apare un -0,1V intre colectorul trz de pe ramura negativa și masa dar folosesc intr-adevăr un multimetru digital. N-am multimetru analog. @BRANCA Ube am măsurat săptămână trecută și am 470mV cu trz reci și 530mV cu radiatorul călduț. E la fel pe toți trz, dar nu pot maura decât pe legaturile de la soclu nicidecum pe pinii trz ( nu exista acces ). Întrebarea pe care o am este dacă masor acea tensiune intre baza și emitor, sa zicem 550mV, înseamnă ca trz are obligatoriu pinii b-e în contact cu soclul? Eu cred ca unul dintre pinii b-e ai celor 3 trz care raman reci nu face contact cu soclul și din cauza asta am lipsa de putere.
  13. @Marian Masa am luat-o de pe radiator Am desfacut capacul de jos si am luat masa direct de pe cablaj. Pe ramura pozitiva am masa fata de colector +85V, emitor 0,1V, baza 0,4V. Ramura negativa masa fata de colector -0,1V, emitor -85V, baza -84,5V. Caderea de tensiune pe rez emitor/colector (am mai spus mai sus pe pagina 3) este 0mV cu radiatorul rece si 1,5mV cu radiatorul caldut si e la fel pe toti trz, dar n-am masurat cand T10 se incalzea ( in testul 100Hz, sarcina dummy 4r, cu ampliful in clip), am masurat cu volumul la minim si un dif de 8r legat pe iesire. @BRANCA Nu stiu, dar asa are acest amplificator, am masurat fata de masa de pe cablaj de data asta. Am inteles ca ar fi amplificare in reactie negativa, nu prea ma pricep sa-ti spun mai multe. ...................... Precizez ca ampliful functioneaza, se aude clar si destul de puternic undeva la 100W/4r. T10 s-a incalzit numai in hard clip, frecventa de 100Hz si sarcina de 4r (o rezistenta de putere 300W). In program muzical sarcina un dif de 8r nu se incalzeste niciun trz tot in hard clip. Treaba e ca ampliful ar trebui sa aiba 2x400W, asta incerc sa rezolv. Imi face impresia ca lucreza numai un trz de pe ramura negativa, in functie de cum este contactul la acele socluri.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines