Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

TESSLA

Moderatori
 • Content Count

  1,333
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

16 Se poate si mai bine

2 Followers

About TESSLA

 • Rank
  ElForum staff

Profile Information

 • Locatie
  Vrancea

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Va rog. Ma gândeam ca poate vreun coleg are asa ceva prin atelier. Sau e dispus să facă. Plătesc.
 2. Am sa-l intreb astăzi. Multumesc pentru interes. P.S. Pasul este 1,25.
 3. Cumpar piulita M12 pas fin, filet stanga. Piulita provine de la un mini abricht/circular al unui prieten care a pierdut respectiva piulita. Multumesc!
 4. Fierul se topeste la peste 1500 de grade, dar otelul are punctul de topire mai scăzut, cu atât mai scăzut cu cat conținutul de carbon e mai mare. Oricum daca trece un pic de carbon in topitura, nu ma deranjează. P.S. Aveti pm.
 5. Din ce stiam eu grafitul sublima pe la vreo 3800 de grade (wikipedia zice 3642) asa ca nu cred sa fie probleme. Pentru o sursa reglabila puternica, va puteti inspira de aici: http://danyk.cz/reg60v_en.html Contracost, nu imi topiti niste fonta si cateva bucati de otel? Va trimit eu bucatelele de fonta si otel, nu e vorba de ceva mare.
 6. Dupa realizarea mai multor lame de cutit si calirea lor intr-o forja clasica, mi-am dat seama ca ar fi foarte util un cuptor electric pentru tratamente termice. Am procurat material si am trecut la treaba. Elementele de incalzire sunt doua rezistente pe support ceramic, confectionate de mine. Firul este kanthal cu grosimea de 1,5 mm. Kanthalul era initial sub forma de colac si a fost bobinat pe o bara filetata de 12mm diametru, pentru a forma "spirele", iar rezistenta spiralata rezultata a fost bobinata pe doua tuburi ceramice cu un diametru exterior de 30 mm. Cele doua rezistente inseriate insumeaza o putere de 2700 W - 2800 W, in functie de ce tensiune am la prize. Rezistentele sunt sustinute de bare rotunde din inox refractar. In aer liber rezistentele nici macar nu se inrosesc vizibil, ziua, dupa cum se poate vedea in poze. Izolatia cuptorului este realizata din placi de fibra ceramica, astfel ca peretii laterali si "plafonul" au grosimea de 5 cm. Baza cuptorului are grosimea tot de 5 cm plus 6,5 cm reprezentand caramida refractara pentru "vatra" cuptorului. Caramida de pe vatra cuptorului rezista la 1400 de grade Celsius iar fibra ceramica la 1200 grade. Dupa cum se poate vedea din poze cadrul e realizat din fier cornier iar invelisul exterior din tabla cu grosimea de 1 mm. Dupa asamblarea finala, interiorul cuptorului si al usii a fost impregnate cu un intaritor de suprafata. Altfel, fibra ceramica devine friabila din cauza temperaturilor mari. Temperatura din interior este controlata electronic cu un termocuplu de tip K si al un controller de temperatura de tip PID. Conexiunile electrice intre rezistente si SSR (releu static) sunt realizate cu fir cu izolatie siliconica rezistenta la temperatura. Dupa 25 de minute cuptorul ajunge la 800 si ceva de grade iar in vreo 35 - 40 minute ajunge la 1000 de grade. In pozele de mai jos cu verde e temperatura setata iar cu rosu e temperatura din interior. Dimensiunile exterioare ale cuptorului sunt 30 x 48 x 35 cm.
 7. In urma cu vreun an ni s-a mutat contorul de energie electrica din casa, pe stalp si s-a montat si siguranta diferentiala. Acu vre-o saptamana am avut curiozitatea sa verific cu un bec de 100 W conectat intre faza si impamantare sa vad daca declanseaza siguranta de pe stalp. Becul s-a aprins dar siguranta a refuzat sa intrerupa circuitul. Care sa fie problema? Cui trebuie sa ma adresez? Mentionez ca bransamentul e monofazic iar nulul de lucru e separat de nulul de siguranta.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.