Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal DCF77 Recepţia experimentală cu antene VLF


Postări Recomandate

Foarte adevarat . Privind reactia ... , adica e dificil de stapanit . Si in functionare ... si la punerea in functiune si bibilirea montajului . Cateodata e imposibil , daca se persevereaza montajul devine alta schema . De aceea nu recomand scheme cu reactie ( daca ma intreaba cineva ) . In fine ... " Merge si fara reactie " ... am o viziune diferita . La mine semnalul nu e stralucit , ceasurile se sincronizeaza numai noaptea , cateodata doar la geam . In schimb , am obtinut semnal stabil si puternic ( audibil ) cu receptor amplificare directa , fara nici o reactie . Tot in incapere ... Depinde de schema , si realizarea practica . Multe din ceasurile DCF au receptia cu amplificare directa . N - am intalnit nici unul cu reactie . Nici nu cred ca exista , motivele sant evidente .

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 507
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

18 minutes ago, gauss said:

 Multe din ceasurile DCF au receptia cu amplificare directa .

La frecventa respectiva, mai mica decat la AFI de la radiourile obisnuite, amplificarea pe etaj este mare. Sa nu pierdeti din vedere ca au filtre cu cuart incluse.

Link spre comentariu

Nu pierd nimic din vedere . Asa reiese ? ... Prezenta ( eventuala ) a unui filtru , fie el si cu cuart , nu schimba tipul receptorului ( cu amplificare directa ) , nu - i adauga nici sensibilitate nici reactie .

 

P.S. - nu toate au filtre cu cuart . Pe teritoriul Germaniei ( furnizorul DCF ) , semnalul e suficient sa asigure sincronizarea cu receptoare simple . Asa a fost tema de proiect . Faptul ca se poate folosi facilitatea DCF si la noi , in zona a treia de receptie , e un bonus ... , cateodata improbabil , dupa cum se poate constata . Eu am folosit cand am avut nevoie serioasa , pentru job (si) alta metoda , tot pe baza de unde radio , fara inconvenientele DCF .

Link spre comentariu

Despre asta era vorba, ca suntem departe de statia de emisie si semnalul este slab. Fara conversie de frecventa sau alte complicatii merge bine, daca etajul de la intrare este liniar si nu introduce distorsiuni de intermodulatie, respectiv daca se face o filtrare de banda ingusta cu filtre cu cuart, care maximizeaza raportul semnal/zgomot. Se amplifica usor la frecventa respectiva, minim de o suta de ori pe etaj. Cu trei etaje se ajunge la amplificare de un milion.  

Problema ceasurilor te tipul asta este de la antena prea putin eficienta (bara de ferita mica) si de la eventuate neliniaritati in etajele de amplificare, care introduc (prin mixare intre semnale) componente de zgomot din afara benzii utile.  Nici nu se regleaza antena la fix pe frecventa, din fabrica.

De asta un multi-Q ar fi necesar, pentru ca intareste semnalul util si mareste selectivitatea chiar de la intrarea receptorului.

 

Link spre comentariu
10 hours ago, RST said:

- a doua ar fi ca teoretic, datorita zgomotului de faza, un multi-Q pornește din start cu un raport S/Z mai slab decât un preamplificator acordat obișnuit . Desi cred ca e adevărat, experimentul va decide. 

 

Aveti o adresa pe net de unde sa vad daca afirmatia este corecta ? Sa nu pierd timpul cautand.

 

Ar putea fi adevarata, tinand seama de faptul ca semnalul este recirculat, in faza, prin amplificatorul regenerator. La un amplificator cu aceeasi amplificare ca regeneratorul, dar cu mai multe etaje in cascada, zgomotele elementelor active sunt necorelate.

Link spre comentariu

Teoria 2 e buna, exista un zgomot de faza la orice reactie pozitiva, inclusiv la oscilatoare. http://theradioboard.com/rb/viewtopic.php?t=4346   Teoria 1 nu e buna cand e vorba de selectivitate (atenuarea la dublul benzii de trecere). Cu un singur rezonator, chiar si cuart, selectivitatea este aceeasi. Trebuie multe circuite rezonante pentru a obtine o selectivitate buna (avantaj superheterodina). Firma Lorenz facea pentru Kriegsmarine receptoare SW cu reactie 3-V-1 exceptionale, dar aveau un CV cu 6 sectiuni. Daca Multi-Q sau detectorul cu reactie pozitiva se pune dupa amplificatoare RF, zgomotul sau nu mai conteaza. La fel, daca se lucreaza in LF zau VLF unde zgomotul atmosferic este mult mai mare decat cel de faza. 

Link spre comentariu

Un detector liniar cu zgomot mic este cel sincron. Un comutator nu produce zgomot decat la tranzitia intre cele doua stari. 

Am facut si eu o sincrodina in VLF (10 - 30 kHz) cu un ... operational A741. Este si amplificator de banda ingusta si oscilator perfect sinusoidal!

Daca exista interes, pot sa desenez o schema de test.

Link spre comentariu
On 4/16/2019 at 11:25 PM, VAX said:

La osciloscop ce se vede in sursa JFET-ului ? Apar oscilatii la o anumita pozitie a potentiometrului ? Daca nu apar, sau daca oscileaza in orice pozitie a cursorului potentiometrului, ceva nu este in ordine si nu are cum sa amplifice prin regenerare. Ar trebui sa fie net mai sensibil decat receptorul cu amplificare directa (un fel de "galena" cu amplificator de joasa frecventa). Perseverati, cu rabdare si tutun !

Oscileaza si se poate regla amplitudinea oscilatiilor din potentiometru, probabil trebuie sa mai lucrez la bobine. Problema este ca in anumite pozitii ale CV nu oscileaza deloc, nu pare prea usor de stapanit.


 

Link spre comentariu
Acum 23 ore, RST a spus:

Pai testele realistea doar așa se fac. Eu am aici zone intinse, in munte, unde rețeaua electrică si alte activități umane sunt departe,de aia spuneam ca pot face teste realiste tot evident am acum si repere de comparație, adică aparatura industrială cu care se poate face o comparatie. 

sincer eu cred ca ''testele realiste'' se fac in conditii reale de utilzare! deci nu pe cimp la distanta de zonele locuite,  in locuri unde sint sanse minime sa fie folosit in mod curent! 

Link spre comentariu
48 minutes ago, RST said:

de  curând mi a venit din China un generator de frecvență cu afișaj ( rezoluție 10 sau 100Hz, nu mai știu )

Merge de la 1Khz la 150khz, ar fi fost perfect ca acoperea toată banda de interes,dar din păcate semnalul generat e dreptunghiular. 

Eu l-am construit pe asta acum vreo luna https://github.com/dev26th/avr_dds_20. Rezolutie intre 0.01 Hz si 10000 Hz, semnal sinusoidal, dreptunghiular, triunghiular, dinte de fierastrau in ambele sensuri, "sweep", calibrare a frecventei, merge intre 0 si 250 KHz. Poate fi o problema ca are un zgomot de vreo cateva zeci de mV pe linga semnalul util. Cu o realizare mai ingrijita poate iese mai bine, eu l-am facut  cam la repezeala pe cablaj de test cu fire trase.

Link spre comentariu
7 hours ago, RST said:

 

Apropo,cat este raportul intre tensiunea normala la ieșire vizavi de cea a zgomotului de fază? 

 

Nivelul semnalului la iesirea din reteaua rezistiva este aproape 5 V daca micro contrlerul este alimentat la 5 V dar la 16 MHz nu merge cu tensiune mai mica de 4.5 V, in functie de amplificatorul folosit la iesire si tensiunea lui de alimentare se pate obtine mai mult. Asa cum este data schema cu LM358, eu l-am testat cu +/- 5V si am obtinut vreo 8 Vvv la iesire, doar ca LM 358 nu functioneaza bine pana la 250 kHz, nici macar pana la 100, deci l-am inlocuit cu un opamp care merge pana la 10 MHz dar se alimenteaza doar la +5 V deci eu obtin la iesire max. 5 Vvv. Zgomotul este sub 50 mVvv. 

Link spre comentariu
9 hours ago, V10 said:

...Cu o realizare mai ingrijita poate iese mai bine, eu l-am facut  cam la repezeala pe cablaj de test cu fire trase.

Nici vorba de asa ceva. Ecranezi in cutie metalica partea digitala, decuplezi toate firele care ies din cutie cu condensatoare de trecere (+ multistrat ceramice 0.47uF in paralel), mai putin iesirea din DDS. Dupa DDS treci semnalul prin filtre de banda, calculate si reglate (cu vobler !) pe domenii de frecventa, sa taie toate armonicele. Dupa setul de filtre (comutabile in functie de frecventa de lucru) urmeaza amplificatorul de iesire, cu repetor pe emitor (tranzistorul sa fie polarizat la curent de minim zece ori mai mare decat cel al semnalului scos din montaj). La iesire pui atenuator in trepte sau cu potentiometru.

Link spre comentariu
10 hours ago, V10 said:

Oscileaza si se poate regla amplitudinea oscilatiilor din potentiometru, probabil trebuie sa mai lucrez la bobine. Problema este ca in anumite pozitii ale CV nu oscileaza deloc, nu pare prea usor de stapanit.

Sa se regleze din potentiometru intrarea si iesirea din regimul de oscilatie, asta este important la amplificatoarele regeneratoare. Mai umbla la bobina de reactie si la rezistoarele de langa potentiometru, sa obtii intrarea in oscilatie pentru orice pozitie a condensatorului variabil. Modifica si rezistorul din sursa JFET-ului, incearca si valori mai mici. Este schema clasica, nu are motive sa nu mearga.

Link spre comentariu

Munca multa , bani putini ... 

 

P.S. - am postat in alt topic un generator analogic , 10KHz - 30 MHz .Stabil , sinus corect la iesire , nivel etc . Cativa tranzistori , intr - o zi e gata . Inclusiv felicitarile , masa si dansul ! ... Cu digitalu' ... ,  se iese la pensie . Cine rezista ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări