Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Ion_Bumbu

Membru activ
 • Content Count

  2,673
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1,027 Excellent

About Ion_Bumbu

 • Rank
  User asocial
 • Birthday 05/21/1956

Profile Information

 • Locatie
  Timisoara

Recent Profile Visitors

574 profile views
 1. Pai masina de gaurit este alt animal fata de freza, nici nu erau facute in aceleasi intreprinderi... Adevarat este ca si alea au dispozitiv de blocare a pinolei pe verticala, cel putin FU12 asa are la cap rapid.
 2. Ion_Bumbu

  transfer oxigen intre butelii

  "CATALIZATÓR, catalizatori, s. m. Substanță care grăbește sau încetinește o reacție chimică, fără ca ea însăși să fie modificată. – Cataliza + suf. -tor (după " Se pare ca aflu noutati pe zi ce trece, ziceam eu ceva despre profesionalism....
 3. Ion_Bumbu

  Invertor I-Robot 200HP

  Nu cred ca ai vrea sa`l folosesti pe asta, nici eu nu`l folosesc! Cred ca`i mai greu decit Awelco al meu! Este nou, nout, n`a vazut curent, luat prin 90-92 din piata de la rusi intr`un moment de elan muncitoresc Are alama cit incape, arcul e bun de facut forta, izolatia groasa, probabil pentru o laba de urs ar fi mai potrivit. E de 500A, nu rusesc, sovietic!
 4. Ion_Bumbu

  Invertor I-Robot 200HP

  Un cleste de sudura din istorie...
 5. Ion_Bumbu

  Strung Bernardo Standard 150

  Asa arata arborele polizorului despre care e vorba: Asa sta flansa...
 6. Ion_Bumbu

  Strung Bernardo Standard 150

  Am avut de facut 2 flanse pentru un polizor Titan. Flansele nu se sprijineau pe un umar al arborelul ci pe o siguranta de arbore! Se vede canalul in ultima foto. Lungime 25mm, interior 16,70mm la una si 16,85mm la celalalta, asa era arborele si am lasat 0,05mm joc. Umarul este de 30mm cu latime de 5mm iar corpul de 24mm sa se potriveasca pe inelul interor la rulmentului. Le`am facut din 2 buc de otel ce le aveam de mult timp dar nu stiam ce sint, dupa ce am inceput parca mi`a parut rau de material... Am "indreptat si flansele, surprinzator de bune fata de celalalt la care am mai avut problema cu bataia. Bineinteles totul facut in dublu exemplar. Finalul pe arbore:
 7. Da, asa`i, in esenta depinde mult de umiditatea epidermei si daca trenspiri usor. Eu am norocul sa am o piele uscata si sa nu prea transpir. Ca urmare rezist bine la curent electric, bineinteles luind cel putin 3 masuri de protectie cind lucrez "live" : incaltaminte izolanta, lucrat doar cu dreapta si bineinteles macar ochelari. Nu prea`l simt diferentialul, poate m`am obisnuit!
 8. Pe ala de 30mA nici nu apuci sa`l simti si sare, asta pe probat nu pe auzite...
 9. Ion_Bumbu

  Rulment pentru copiat

  https://rulmentika.ro/catalogsearch/advanced/result/?dim_b=&dim_c=&dim_d=1094&dim_d2=&dim_t=&dir=asc&limit=60&manufacturer=&order=price&p=3&tip_rulm_auto= Poti cauta pe acolo, gasesti si la 55mm exterior sau la 45mm, ceva de AC cu interior de 35mm. 6807 cu 47mm exterior
 10. Ion_Bumbu

  Rulment pentru copiat

  Domnule, stind strimb si judecind drept, asa cum spunea bunicul meu, daca tot esti pus pe mesterit incropeste`i o frina, ceva brat cu arc si o guma pe el sa`l tina in loc. A mai spus Dany ceva, sa folosesti un rulment mai mic, automat si forta centrifuga este mai mica si va arunca mai putina vaselina, eventual la ala merge RS deoarece vei avea si o rola peste pe post de radiator, acolo insa ai alta buba, daca`l scapi sa se invirta ai inertie mare, rola e pe post de volant si va arde probabil modelul. Ar merge cu rola de alu cu gauri de usurare si rulment mic.
 11. Ion_Bumbu

  Materiale atelier serioase

  Colet ajuns, OK, bonus la fel! Multumesc!
 12. Ion_Bumbu

  Lucrari de duminica

  Cam greu de prelucrat HSS, tratament se face complicat, pe la 1200C... Foaia de arc nu cred ca ajunge la HRC62... https://www.gilinox.ro/catalogue/product/54560 Vezi si acolo, poate ai noroc.
 13. Ion_Bumbu

  Rulment pentru copiat

  Necazul e ca are strung de lemn, nu de metal... Merg alea ZZ fara probleme la lemne, toate frezele de copiat au rulment cu blindaj nu cu simering.
 14. Ion_Bumbu

  Rulment pentru copiat

  Fript ce inseamna? Il poti tine in mina? Daca da ai max 60C, rulmentul acela functioneaza pina pe la 100C. Se incinge in draci de la turatie si frecarea simeringului, ma rog a celor 2. Intr`un motor n`vea nimic, pierdea temperatura in scut si arbore, aici inelul exterior este in aer, nu are unde sa disipe temperatura, ia de proba al mai ieftin ZZ si vezi cum e cu el. http://www.skf.com/au/products/bearings-units-housings/ball-bearings/deep-groove-ball-bearings/temperature-limits/index.html RS1 este cu NBR deci la 100C merge continuu.
 15. Ion_Bumbu

  Rulment pentru copiat

  Incalzirea provine de la faptul ca folosesti un rulment inchis cu simering tip RS1, este de contact cu limita de turatie 6000rpm. Alea se incalzesc in functionare, nu le simtim ca stau in scuturi sau carcase, al tau il simti la mina. Exista versiunea cu frecare redusa, RSL codificarea, au cam aceeasi turatie maxima ca cele fara contact, ZZ sau la SKF RZ codificarea, cu scut de tabla, sint mai pretentioase la mediu si intr`o timplarie ...mai intra praf. Cele mai etanse la praf sint RS urmate de RSL ai apoi de RZ, turatia este in sens invers. La ce`l folosesti, banuiesc ca pe el ruleaza modelul fara o apasare excesiva deci din simering se incalzeste, posibil si praf intre simering si corp rulment... Nu`ti fa probleme de pozitie, merg oricum, si in avioane. Inca ceva, cit de tare se incalzeste? Poti tine mina pe el? http://www.skf.com/group/products/bearings-units-housings/ball-bearings/deep-groove-ball-bearings/deep-groove-ball-bearings/index.html?designation=W 6307-2RZ http://www.skf.com/group/products/bearings-units-housings/ball-bearings/deep-groove-ball-bearings/deep-groove-ball-bearings/index.html?designation=6307-2RS1 http://www.skf.com/au/products/bearings-units-housings/ball-bearings/deep-groove-ball-bearings/designation-system/index.html
×