Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Marele Savant

Membru activ
 • Content Count

  1,840
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

638 Excellent

About Marele Savant

 • Rank
  Inaltimea Sa

Profile Information

 • Locatie
  Motru, Gorj

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. in afara de vestitul OD16, cite au mai cazut??? nu vreti sa creati panica, dar face afirmatii nesustinute de nici un fel de dovezi! iar actualele normative de armare sau betoane sint asa de supradimensionate incit e destul loc pentru reducerea acestora, mai ales ca nu toata tara este afectata la fel de puternic de seisme. Si asta am auzit-o de la oameni de meserie. daca ar fi sa dau si eu in conspiratii, normativele sint parca facute in favoarea comerciantilor si producatorilor de materiale de constructii!
 2. Am dubii mari ca un ci fabricat pentru receptia semnalelor cu banda ingusta va functiona corespunzator la receptia radiodifuziuni FM, chiar daca se schimba filtrele de EI.
 3. Doar de curiozitate: ati lucrat in constructii, sau de ce afirmati ca blocurile recent construite se vor darima la cutremur? Daca da si stiti mai multe, de ce nu anuntati pe cei in drept? pastrind secretul puneti in pericol vietile celor care locuiesc in acele blocuri, daca nu denuntati cele stiute! Sau postarea e doar asa la misto eventual pentru, a crea panica? cred ca ar trebui mai mult discernamint cint imprastiem astfel de afirmatii, valabil si pentru cei care pe un topic vecin, anunta catastrofe peste catastrofe si razboaie peste razboaie! Presupun ca nu avem colegi care se indeletnicesc in mod real cu imprastierea zvonurilor de acest gen si e vorba doar de postari facute din plictiseala!
 4. deocamdata am facut o pauza cu sdr-ul si m-am jucat cu altceva!
 5. sint zeci de scheme! iar SI5351 are 3 iesiri care se pot comanda independent! astfel eu l-am folosit la o dubla conversie, unde genera si VFO, si BFO si al doilea oscilator. Nu e suficient doar placuta cu integratul, trebuie si partea de comanda care se face banal cu un arduino nano. sint si pe github proiecte inclusiv cu pcb-ul. Uite doua variante realizate de mine. sint mai complexe pentru ca au multe functii pentru comanda unui trx. ca simplu generator e treaba de o ora sa conectizi arduino, afisajul si placa cu si-ul! uite si un link ales la nimereala https://www.zl2pd.com/si5351_VFO_with_Nokia_LCD.html
 6. este doar un oscilator realizat cu un arduino si un integrat specializat, nu este tot receptorul, in schimb iti genereaza ce frecvente ai nevoie, de la sub 1Mhz pina la 160Mhz! e plin internetul de aplicatii de acest gen, daca folosesti pentru cautare: arduino+dds+SI5351, cu functii si afisaje care de care mai bengoase!
 7. un dds cu arduino -ca tot e la moda- si un SI5351 nu ajuta? sau trebuie un gabarit cit mai mic?
 8. Sa intelegem ca dv. lucrati intr-un domeniu foarte sensibil si aveti acces la informatii confidentiale, pe care probabil nici presedintele tarii nu le cunoaste intotdeauna! Nu va e teama sa face publice asemenea secrete de importanta deosebita???
 9. Onorabile, ma impiedic de limbajul dv. pentru ca nu sintem in curtea cazarmii, trebuie sa va obisnuiti cu ideea asta, oricit de dificil vi s-ar parea! Si ar fi bine sa va urmati sfatul si sa folosit vocabularul de cazarma asupra celor carora aveti autoritate, adica nu aici pe forum! sau cum spuneau stramosii nostri: fosta-i lele, cit ai fost! sincer, pareati un om de calitate, cu multa experienta si de aceea ma uimiti uneori cu replici care nu va fac cinste. Stiu: nu va pasa, nu va intereseaza, da, nu, nu e treaba dv., nu va bagati, ma rog, in fine, nu trebuie sa-mi mai spuneti, iar eu promit sa nu mai raspund!
 10. Elegant era sa puneti o fotografie cu sondele detinute de dv, eventual intr-un context din care sa rezulte ca nu e o poza luata de pe net ci chiar exista fizic. Ar sustine afirmatia dv. mult mai bine decit postarea pe care ati scris-o! Altfel, parerea mea, vocabularul folosit nu va face cinste!
 11. de la cine iti trebuie aprobare ca sa ingropi o bara de ferita???
 12. asa cum am spus, amplifica circa 10-12 dB fara bobina de soc si l-am inlocuit cu un bipolar 2n2369. oricum multumesc pentru intentia de ajutor. Iar dupa gusturile mele, 70 de grade C este enorm! personal am ramas cu obsesia ca un tranzistor de mica/medie putere sa nu treaca de 40 de grade, daca se poate sa nu depasesca temperatura mediului in care lucreaza!
 13. Nici nu am sustinut ca am facut exact ce trebuie, dar a fost varianta cea mai rapida. Socul era in paralel cu o rezistenta de 330 de ohmi, deci tranzistorul nu a ramas in aer si chiar amplifica 10-12 dB. Nu evit bobinele, chiar astazi ma apuc de un trx pe care nu stiu daca il voi termina inainte sa plec din tara si de un set de FTB si FTJ pe care le voi lua cu mine sa le am pentru teste! Am o cantitate destul de mare de bobine, noi sau recuperate incit adesea gasesc ce imi trebuie gata facute. De receptoare cu reactie/superreactie nu ma apuc asa cum nu ma apuc de detectoare cu cristal de galena sau emitatoare cu scintei! Nu ca ce fac eu e mai avansat, ci asa pur si simplu, fara nici o explicatie. Credeti ca un receptor cu SR este la fel de versatil si de usor de folosit ca o superheterodina sau un sdr? deja schemele de sinteze folosite de mine ofera toate functiile unui transceiver nu numai pe cea de VFO. De altfel, domeniul SR pare extrem de complicat si in anii care mi-au mai ramas de trait prefer sa fac altceva, nu sa astept sa-mi mai creasca o mina sau doua pentru a putea butona un astfel de receptor. postez schema ce include amplificatorul cu BS170, mokmentan l-am inlocuit cu un bipolar 2n2369.
 14. Astazi am reusit sa testez obiectul, functioneaza, mai am de testat emisia, dar spre rusinea mea nu am gasit nici un TL084 prin zona, asa ca ramine pentru toamna! singura problema a fost la polarizarile amplicatorului cu BS170 de pe calea de receptie, tranzistorul se incalzea foarte tare, nu am mai stat sa pierd timpul si i-am deconectat bobina de soc din drena, reducind curentul absorbit, acesta fiind limitat prin rezistenta de 330 ohmi ramasa in circuit.
 15. Aiurea! asa cum a spus si alt coleg, deja era FO in tara de ceva timp. Noi o foloseam doar pentru a trimite/receptiona semnalul la distanta, ajungeam in cate aflate la peste 30 de Km de head end, iar de acolo prin cupru pina in casa abonatului, pentru internet foloseam modemuri de cablu DOCSIS1, apoi DOCSIS 2. Iar din descrierea facuta nu reiese ca e vorba de studiu ci de urecheala, de care ar fi ris orice Dorel de la firma de cartier! Regret, dar voi proceda exact cum face si dumnealui: tema pentru acasa, se poate studia, exista material destul pe internet!
×
×
 • Create New...