Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu transformatorul de retea in coloane


Vizitator

Postări Recomandate

Cer scuze ... poate ca am inteles , dar mai gresesc . Inca nu m - am obisnuit . Si nici nu prea incerc ... ma descurc asa cum am invatat . Dupa ce n - oi mai lucra , om vedea . 

P.S. - chiar nu fac misto . Atunci voi putea pune linistit si diplomele , si alte acareturi de la certificari si alte examene , ... pe foc ! Ca oricum nu se vor mai purta ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cred că domnul inginer electromecanic ar fi fost mai apreciat de forumiști dacă intervenea cu un răspuns sau o soluție practică la o problemă postată recent, decât cu un răspuns întârziat cu 5 (cinci) ani.....la o discuție care nu mai interesa practic pe nimeni.Pe motiv că atunci nu a avut documentația necesară. Cam mult timp i-a luat să găsească niște cărți de care-s practic pline anticariatele.... Ce mai urmează, dezgroparea și resuscitarea unor postări mai vechi de 5 ani ? Ca utilizator al forumului și mai apoi ca moderator, găsesc acest obicei cam deplasat...

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

4 hours ago, miticamy said:

Ne trimiti mereu la scoala, la citit...Ia sa vedem de ce traful separator trebuie sa aibe caracteristica cazatoare. ...

 

Oamenii normali (se pare ca din ce in ce mai greu de gasit) atunci cand vad o opinie, isi pun una dintre urmatoarele doua intrebari: Vreau sa stiu, sau vreau sa aflu? In functie de raspunsul pe care si-l dau singuri (in mod onest) la aceasta dilema, daca raspunsul este "vreau sa stiu", atunci isi noteaza tema si cauta bibliografie prin care isi pot satisface cat mai bine curiozitatea. Daca insa raspunsul la dilema de mai sus este "vreau sa aflu", atunci cel in cauza, ia nota de mai multe opinii referitoare la problema in cauza (eventual rasfoind unul dintre topicurile acestui forum) si in functie de nivelul culturii sale tehnice, va alege opinia care i se pare cea mai probabila. Iata ca deja exista doua opinii diferite la aceeasi chestiune, odata cu cea din postarea anterioara. Toate acestea se intampla, numai in cazul unui  om normal. Cei care insa nu mai sunt niste oameni normali, vor incerca sa il puna in dificultate pe cel a carui opinie le suna rau in urechi - din cine stie ce motive. Nu stiu daca domnul miticamy face parte din aceasta categorie, dar daca da, atunci va trebui sa stea la coada, deoarece sunt multi oameni anormali pe aceasta planeta.

Pe de alta parte, ca sa imi apar opinia, am cautat cu google pe internet dupa cheia lingvistica "transformatorul cu rol de separare". Am gasit printre primele saituri , si pe cel de la adresa https://spiact.ro/transformator_de_separare_2.html Transformatorul in cauza este produs la Craiova are 2 kVA si nu numai ca este de tipul celui pentru care am opinat eu, dar dupa cate se vede este realizat pe un miez UI, iar secundarul si primarul sunt bobinate fiecare pe cate o coloana a miezului magnetic. Asadar, pe cine intereseaza subiectul ca polemica, poate continua pe aceasta tema. Eu personal, am lucruri mai bune de facut.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Aveți grijă cu catalogarea colegilor, miticamy nu v-a făcut anormal, doar v-a întrebat de ce ar trebui un traf separator să aibă  o caracteristică de tip căzător ?.Că se construiesc astfel de trafuri și cu bobinele alăturate, pe coloane diferite, e adevărat, dar nu neapărat în ideea de a avea caracteristică de tip căzător. Pentru astfel de comportament cam meritați o pauză, dar n-aș vrea să intru pe sectorul lui Marian... 

Link spre comentariu
On 12/12/2018 at 7:33 PM, vera said:

Transformatoarele construite pe tole U+I sunt bobinate 1/2P+1/2S pe o coloana si restul pe cealalta (cel putin asa este bobint cel de 4kVA, la cel de 2kVA nu-ti poti da seama dupa poza).

53.jpg

Daca se incarca fisierul imagine in Windows Picture & Fax Viewer, atunci se poate mari si mai mult pentru detalii cat mai clare.

Motivul pentru care se bobineaza "1/2P+1/2S pe o coloana si restul pe cealalta" este acela de a configura un transformator in regim bifazat, caz in care in conformitate cu relatia incadrata cu rosu din cel de-al 2-lea atasament postat de mine cu cateva pagini mai sus, marimea s de la numitor (numarul de faze) devine s=2, si in consecinta pentru aceeasi tola, dar cu un pachet de tole de doua ori mai subtire, se obtine aceeasi putere. Acesta este un avantaj important al transformatoarelor cu mai mult de o coloana. Motivul pentru care in acest caz nu s-a utilizat aceasta configuratie este acela ca odata cu injumatatirea numarului de tole, aria sectiunii transversale se injumatateste, iar numarul de spire pe volt se dubleaza, caz in care bobinajul nu va mai incape in fereastra. Pentru configurarea unui transformator cu doua coloane pentru a lucra in sistemul "1/2P+1/2S pe o coloana si restul pe cealalta" acesta se realizeaza numai pe tole I intretesute, caz in care se poate realiza o fereastra mai larga si deci bobinajul se va putea incadra in aceasta, sau se utilizeaza un format U+I superior.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am destula documentatie despre trafuri si in toate se trece cu prezentarea de la traful monofazat la cel trifazat. Daca nu exista retea de distributie bifazica pt ce ar fi nevoie de traf bifazat?

pag20.jpg

pag21.jpg

Link spre comentariu
15 hours ago, vera said:

Eu stiam ca se bobineaza asa, pt. echilibrul el-magnetic (orice dezechlibru el-magnetic, echvaleaza cu unul macanic).  

 

Nicidecum. Redistribuirea pe doua coloane a unei bobine, creeaza doua surse de forta electromagnetica. Facand o comparatie intuitiva, un transformator cu doua coloane, avand o bobina doar pe una dintre coloane, corespunde unui motor termic cu un singur cilindru, in timp ce traful cu bobinajul distribuit in mod egal pe ambele coloane, corespunde unui motor termic cu doua pistoane, angrenate la acelasi arbore cotit. Realizarea unor bobine identice pe cele doua coloane, este necesara pentru a da nastere unui circuit magnetic simetric si echilibrat cu doua faze. Daca s-ar boina pe o coloana 2/3 din numarul total de spire, iar pe cealalta 1/3 din acesta, atunci s-ar creea un circuit asimetric si neechilibrat, care nu ar putea fi utilizat in scopuri practice.

 

14 hours ago, miticamy said:

... Daca nu exista retea de distributie bifazica pt ce ar fi nevoie de traf bifazat? ...

.

Imi pare rau domnule miticamy ca nu vreti sa vedeti realitatea asa cum este ea. Nu trebuie sa existe o retea de distributie bifazata, pentru ca in practica sa existe circuite simetrice si echilibrate cu doua faze defazate cu 180 de grade, sau cu 4 faze defazate la 90 de grade, sau cu 6 faze defazate la 60 de grade, sau cu 12 faze defazate la 30 de grade, etc. Exemple sunt peste tot, dar preferati sa le analizati si sa le tratati intr-un mod diferit, doar pentru ca refuzati sa luati nota de faptul ca teoria retelelor n-fazate exista si se invata in anii de facultate. Daca aceasta teorie (care s-a introdus prin anii '60) ar fi fost inutila, atunci nu ar fi fost nevoie de introducerea ei in scoala. Exista manuale si tratate de electrotehnica, care trateaza problemele pornind strict de la aceasta teorie. Un exemplu l-am dat eu intr-o postare anterioara. Daca va uitati la teoria masinilor electrice rotative, veti vedea ca circuitele magnetice se divid in poli, care la randul lor se subdivid in crestaturi. Un motor cu un anumit numar de poli, nu este altceva din punct de vedere teoretic decat un circuit magnetic cu tot atatea faze. Teoria circuitelor n-fazate este utilizata in mod curent la proiectarea masinilor electrice rotative, dar pentru asta trebuie sa ne si preocupam sa facem asemenea proiecte. In ceea ce priveste transformatoarele, relatia pe care am atasat-o eu undeva intr-o postare anterioara este utilizata in mod curent la proiectarea oricarui transformator. Facand pe s=2, se obtine un transformator bifazat. Pentru s=3 rezulta un transformator trifazat, etc. Pentru o diminuare a dimensiunilor si greutatii transformatoarelor, un transformator n-fazat ar trebui sa aiba in mod normal un numar de n coloane distribuite simetric si bobinate asijderea. Asta nu inseamna ca un transformator n-fazat nu se poate realiza si pe un miez magnetic de tipul E+I cu o singura coloana, sau miez U+I bobinat pe o singura coloana sau cu primarul pe o coloana si secundarul pe cealalta coloana, doar ca in aceste cazuri ar trebui folosite cantitati de material fero-magnetic de n ori mai mari.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Imi pare rau ca trebuie sa intervin si eu dar 2 faze defazate la 180 de grade este un nonsens.

Nu inteleg dece tot insisti pe aceasta ideie gresita.

Legat de masinile electrice rotative pot sa te asigur ca am o oarecare ideie despre ele (sint citeva persoane aici pe forum care stiu dece sustin asta) ceea ce ma face sa-mi sustin parerea ca 2 faze defazate la 180 de grade reprezinta un nonsens.

Chiar si avind un alt defazaj intre faze, fara a utiliza un conductor sau referinta pt nul sau neutru tot nonsens ramine.

 

Se poate vorbi de sistem multifaze doar cind se por genera cel putin doi vectori diferiti iar ca sa poti genera doua drepte sau segmente de dreapta, conform geometriei din gimnaziu, iti trebuie  3 puncte, adica in cazul fazelor iti trebuie doua faze plus un nul sau 3 faze. Daca din aranjamentul fazelor (defazaj....etc) nu rezulta decit un vector atunci nu putem vorbi de sistem multi faze.

 

Doua faze la 180 de grade (sau orice alt unghi) dar fara conductor de nul nu vor genera decit UN VECTOR care poate fi chiar nul pt anumite unghiuri de defazaj.

Te rog nu mai insista cu ideea asta gresita pt ca iti strici imaginea de bun specialit pe care ti-ai creat-o aici pe forum (cel putin pt mine).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Citat:      Asta nu inseamna ca un transformator n-fazat nu se poate realiza si pe un miez magnetic de tipul E+I cu o singura coloana, sau miez U+I bobinat pe o singura coloana sau cu primarul pe o coloana si secundarul pe cealalta coloana, doar ca in aceste cazuri ar trebui folosite cantitati de material fero-magnetic de n ori mai mari.

 

Si cum s-ar bobina unul trifazat pe un miez E+I cu o singura coloana?

Link spre comentariu
33 minutes ago, miticamy said:

... Si cum s-ar bobina unul trifazat pe un miez E+I cu o singura coloana?

 

Vreti sa stiti, sau vreti sa aflati?! Odata cu postarea mea de mai sus, ati aflat. Daca vreti sa stiti, atunci studiati.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acest transformator pe miez E-I (sau tor) nu se poate realiza cu mai multe faze, dar se poate realiza cu o sursa de putere

 monofazata, zis incorect bifazata dupa extensia unei formule.

Se pot folosi mai multe bobinajele cuplate corespunzator, plasate pe orice latura, dar in final este tot un transformator monofazat.

Mai sunt idei pentru folosirea a doua faze din trifazat dar sunt practice si transformatorul este tot monofazat.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Si uite asa se face ca topicul asta a ajuns sa aiba peste 400 de pagini.

Anumite opinii nu pot fi combatute indiferent cati incearca sa o faca si indiferent de argumente. 

 

PS: Ca o nota personala pe care mi-o asum, ma indoiesc ca subiectul asta cu traful bifazat ar putea fi lamurit chiar si de teste practice, si atunci se vor gasi explicatii pro sau contra. Motivul este simplu, subiectul nu este adevarul stiintific si orgoliul personal. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări