Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transceiver SDR


Postări Recomandate

    Cautind un montaj pentru a fi construit in aceasta vara, m-am oprit la un transceiver sdr gasit pe sit-ul lui  YE3CIF. Initial ma gindisem la un receptor cu superreactie, dar dupa ce am citit zecile de pagini in care este intors pe toate partile, am ajuns la concluzia ca pentru o lucrare de vacanta, este prea pretentios! Am ales acest sdr pentru ca are integrat si o sinteza de frecventa, deci nu mai depinde de procurarea multor cristale de quartz si poate fi9 comandat prin CAT folosin o versiune a cunoscutului program PowerSDR. Si cem mai important, avea deja proiectat un cabla pentru care exista si fisierul gerber, deci l-am putut comanda la prietenii nostri chinezi! Care, asa cum procedat si pina acum, l-au produs si fabricat rapid, cablajele ajungind la mine in mai putin de 4 zile de la comanda (o zi productia si aproape 3 zile transportul cu DHL Expres). Desigur, ramine riscul ca sa existe greseli de proiectare, desi pe YT am vazut montajul in functiune! oricum si daca il proiectam eu ar fi avut greseli.

 

 Inainte de asta, am testat pe o placa de probe, partea de comanda/sinteza si interfatarea prin CAT cu PSDR, acestea fiind in regula, am facut comanda pentru cablaje! partea de dds fiind intr-o configuratie destul de cunoscuta, nefunctionarea  poate fi cauzata doar de eventualele erori la pcb, sper eu remediabile!

 

 Astazi voi incepe sa plantez componentele avute la dispozitie, dar il voi termina cam peste o luna cind voi fi acasa unde am toate cele necesare.

 

 Deoarece am vazut pe site-ul autorului ca a mai avut citeva zeci de vizite din Romania, ma gindesc ca poate mai avem colegi care l-au construit si pot scrie pareri despre acest trx.sdr-t.jpg.c84fa768790c3907737f04f12cfe0d38.jpgsdr.thumb.jpg.dc4e0624b4af14322dae2363a7a06fc2.jpg

Link spre comentariu

  sdr20.jpg.3586ac0ae8805251bcac4098b84d3d9c.jpgFiind o zi frumoasa, astazi m-am putut ocupa de lipit numai dupa amiaza. Am plantat partea de comanda, adica cea din jurul lui Arduino nano. A functionat la prima alimentare, ceea ce imi da sperante ca nu vor fi (multe) greseli pe cablaj. A iesit ce se vede in foto. Releele nu le-am lipit sin puse doar asa de kiki, am acasa unele colorate, le voi planta pe acelea. Sint sanse de 50% sa se potriveasca deoarece au diode incorporate in paralel cu bobina, deci depinde de cablaj daca se potrivesc au ba!

Link spre comentariu
12 hours ago, Marele Savant said:

Am plantat partea de comanda, adica cea din jurul lui Arduino nano. A functionat la prima alimentare, ceea ce imi da sperante ca nu vor fi (multe) greseli pe cablaj. 

 

Succes la proiect !

Personal, nu l-am construit, nici nu stiam de el. Din ce vad, e bazat pe un mixer Tayloe urmat de filtre audio, dar atentie, nu vad nici un reglaj ptr egalizarea amplitudinilor celor doua canale I/Q. E mai bine sa prevedeti si asa ceva, ca sa nu va bazati exclusiv pe reglajul software.  In rest, probabil ca isi va face datoria, dar asta numai la partea practica o sa vedeti.  Partea audio e simplificata fata de ceea ce a realizat YU1LM (care folosea NE5532 in configuratie de amplificator de instrumentatie). S-ar putea sa nu se cunoasca, dar ramane de vazut. 

Filtrul de banda ptr 80m e putin mai largut, are 2MHz. Poate ca autorul s-a gandit sa aiba receptie continuua in toata gama HF, atunci e alta poveste. 

In simulare, am luat in calcul un Q=50 ptr bobine (calculat la 3.7MHz).

 

FTB80m-LMRSDR-SCH.png

 

FTB80m-LMRSDR-GRF.png

 

Asa cum arata proiectul, ma astept sa va functioneze fara prea mari mofturi, dar sunt curios cum o sa-l "gasiti" dupa ce il veti pune in functiune, cam ce performante veti aprecia sau masura. 

 

Duminica placuta si spor la proiect !

73 de Cezar

Link spre comentariu

Iata mai jos un proiect de la QRP Labs, din care banuiesc ca s-a inspirat si proiectul lui YE3CIF .

Desi la emisie poate fi folosit doar ptr CW, la receptie ar putea fi utilizat si pentru SSB (daca se ocolesc filtrele de 200Hz); iar daca se proceseaza separat canalele I si Q, atunci se poate demodula si AM/FM.  

QCX: 5W CW transceiver

http://shop.qrp-labs.com/kits/qcx

f2c0952b771fcb95c3b7a9b5149a7f7c.jpg

http://qrp-labs.com/qcx

Scherma aici :  http://qrp-labs.com/images/qcx/HiRes.png

 

Link spre comentariu

  Schema folosita de mine este extrem de raspindita, nici nu cred ca se mai stie cine a fost primul care a realizat-o! am construit foarte multe sdr-uri, transceivere sau doar receptoare, dar toate cu oscilator fix, eventual cu dds dar nesincronizat cu aplicatia soft! la asta m-a atras faptul ca foloseste CAT si un soft recunoscut ca foarte bine realizat, folosit si la Flex 5000, de ex. si mai ales, asa cum am mai spus m-a atras faptul ca avea un pcb gata proiectat, numai bun de trimis la cei care stiu si au cu ce sa le faca! Se pare ca comunica bine cu softul, astept sa am tot ce imi trebuie pentru a-l finaliza! Astazi fiind duminica, am lasat lipitul si am fost cu nepotica la zoo si pe urma la plaja, dar miine voi continua!

Link spre comentariu
On 5/10/2019 at 8:25 PM, Marele Savant said:

 [...] Si cel mai important, avea deja proiectat un cablaj pentru care exista si fisierul gerber, deci l-am putut comanda la prietenii nostri chinezi! Care, asa cum procedat si pina acum, l-au produs si fabricat rapid, cablajele ajungind la mine in mai putin de 4 zile de la comanda (o zi productia si aproape 3 zile transportul cu DHL Expres).[...]

 

Felicitari si spor la lucru in continuare!

Poti te rog sa ne spui unde anume ai facut cablajele si la ce pret (eventual pe mp)? Multam.

 

On 5/12/2019 at 12:26 PM, yo3fhm said:

[...]  Filtrul de banda ptr 80m e putin mai largut, are 2MHz. Poate ca autorul s-a gandit sa aiba receptie continuua in toata gama HF, atunci e alta poveste. 

In simulare, am luat in calcul un Q=50 ptr bobine (calculat la 3.7MHz).[...]

 

La modul in care arata caracteristica simulata, eu cred ca filtrul nu a fost obtinut asa din... intamplare, ci a fost proiectat pentru banda aceea larga.

Nu avem de unde sti exact ce anume a vrut cu asta cel ce l-a proiectat, insa de obicei asta se face fie din interesul pentru frecvente dincolo de benzile pentru scamatori, fie pentru a acoperi mai multe benzi cu un acelasi filtru, fie acceptand o banda mai larga pentru a obtine pierderi minime cu niste bobine deja disponibile dar avand un Q  redus.

Altfel, filltrul pentru 80m pare a avea limita inferioara a benzii de trecere exact in banda de 160m iar cel superior imediat dincolo de banda de 80m (deci nici nu este centrat pe 80m) ceea ce ne poate face sa gandim ca ar fi intentionat sa acopere ambele benzi cu el, insa pe de alta parte pentru banda de 160m exista deja propriul ei filtru... Poate ca initial a prevazut un singur filtru comun pentru 80m/160m iar apoi a adaugat un filtru dedicat pentru 160m... n-avem de unde sti.

 

13 hours ago, RST said:

Nu, nu si nu! 1nF in US? Poate vorbim alta limba...dar sincer 1nF catre masa mi se par marisori si ptr VLF.  O fi rezonanta si asa....dar e derizorie.

 

... 1nF in US?!, ... in septembrie?!... in Delta?! ....pe Corciovata?!... la ora 10???!!!! Neaah... o "autorezonanta"!

 

 

 

 

In mod sigur vorbim o alta limba, mai ales ca si eu in BPF 80m am indraznit sa folosesc 1 nF "catre masa" iar in LPF chiar 1,3 nF "catre masa"!

Si de aceea in mod sigur "rezonantele" sunt absolut "derizorii"!

 

SNV31669.jpg

 

 

 

 

 

Link spre comentariu

Nu ieste, dom'le, pentru ca nu are cum! Nu sa poate, finca eu stiu, dupa nas, la vasta mea esperenta... Asculta de mine, ca nu am scoala, da am scoala vetii.  Toti e prosti, si ai mai prosti e olandejii. Aia nici sa vorbeste nu stie, da da sfaturi la altii.

 

filtru1.jpg

 

Da stii unde greseste ei? Nu tine cont da capacitatili dintre foili la varza.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

pe de alta parte, putem considera nebuni toti cei care au proiectat/realizat FTB si care in majoritaea lor covirsitoare au folosit inductante de 5-8 microH pentru banda de 80 de metri. Am observat ca genul de filtre cu inductante cit mai mici si capacitati mari este generat de programele de proiectare automata, probabil incerca sa foloseasca bobine cu rezistenta ohmica cit mai redusa, dar personal si eu le consider chestii didactice, nerecomandabile in viata reala. Desigur ca voi testa separat variantele propuse de autor, iau desigur in calcul si parerea enuntata ca s-a dorit o largime mare de banda folosind bobine cu factor de calitate relativ redus!

  cred ca avem colegi care stapinesc bine teoria si pot sa ne spuna mai exact cum se alege raportul L/C optim!

 

cablajele au fost comandate la jlcpcb, pretul este de 2 dolari pentru placi de maxim 100x100 mm si creste binisor daca se depasesc aceaste cote! de asemenea se realizeaza 5 cablaje de acesti bani. Se accepta numai fisierele de productie (gerber) deci nu pdf, imagini sau alte formate exotice. Realizarea dureaza maxim 24 de ore si se poate urmari on line stadiul exact al lucrarii.

 Prima expeditie a fost gratuita, urmatoarele sint cu bani si cam scumpicele tinind cont ca producatorul agreeaza in mod deosebit DHL express, care le aduce la usa in 3 zile. Transportul in UK la mine este de circa 18 dolari iar in RO parca peste 40. Desigur, se adauga TVA-ul pentru ce depaseste 15 euro (inclusiv transportul) si este stiut ca DHL nu sare niciodata acesta etapa. Dar pentru prima comanda unde transportul este gratuit (cred ca si pentru Ro, trebuie verificat) se pot obtine pentru doi dolari 5 cablaje de 10x10 cm, dublu placat, gauri metalizate, masca de lipire, inscriptionare, gaurire, finisare in 5 culori la alegere! se pot comanda si pcb-uri cu 4 straturi! Transportul in europa de vest este sensibil mai ieftin, este utila o ruda in strainatate care sa faca comenzile si sa expedieze in tara!

 mai jos, puteti vedea timpul si ordinea operatiunilor la ultima mea comanda!

 

  • 1  MI2019-05-05 08:35:44
  • 2  Drilling2019-05-05 09:21:57
  • 3  Copper Deposition2019-05-05 10:57:47
  • 4  Image the outer layers2019-05-05 12:35:32
  • 5  Pattern Plating2019-05-05 12:35:54
  • 6  Automatic Optical Inspection(AOI)2019-05-05 14:29:23
  • 7  Solder Mask2019-05-05 15:56:07
  • 8  Silkscreen2019-05-05 18:50:25
  • 9  Hot Air Solder Leveling(HASL)2019-05-05 21:37:51
  • 10  Electrical Test2019-05-05 21:38:30
  • 11  Profiling,V-cut scoring2019-05-05 23:14:21
  • 12  Final inspection2019-05-06 00:26:08
  • 13  Packaging,Delivery2019-05-06 01:21:15
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

   Astazi am reusit sa testez obiectul, functioneaza, mai am de testat emisia, dar spre rusinea mea nu am gasit nici un TL084 prin zona, asa ca ramine pentru toamna! singura problema a fost la polarizarile amplicatorului cu BS170 de pe calea de receptie, tranzistorul se incalzea foarte tare, nu am mai stat sa pierd timpul si i-am deconectat bobina de soc din drena, reducind curentul absorbit, acesta fiind limitat prin rezistenta de 330 ohmi ramasa in circuit.

DDS1.jpg

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Marele Savant a spus:

.... spre rusinea mea nu am gasit nici un TL084 prin zona, asa ca ramine pentru toamna! 

N-ati gasit nici TL074 (cu zgomot mai mic) ? Puneti soclu si testati alte integrate (AO) compatibile la pini.

 

Acum 13 ore, Marele Savant a spus:

....singura problema a fost la polarizarile amplicatorului cu BS170 de pe calea de receptie, tranzistorul se incalzea foarte tare, nu am mai stat sa pierd timpul si i-am deconectat bobina de soc din drena,

Nu am vazut schema, dar cred ca ati facut exact ce nu trebuie, ca bobina aia (cu rezistenta zero) asigura polarizarea (tensiunea) corecta. Reglati curentul prin tranzistor din tensiunea pe poarta, sau din rezistenta din sursa, daca are.

 

Sa inteleg ca iar ati pierdut ocazia (bucuria) de a va juca cu o superreactie buna. V-ati invatat cu stilul asta, cu comenzile de cablaje si de piesaraie de la chinezi. Daca faci mereu acelasi lucru nu ramai cu amintiri placute, diversificati activitatea (si mediul in care traiti) cat mai mult.

Construti o superreactie, sau chiar mai multe (cu tranzistoare, cu dioda tunel, etc) si trageti de bobine sa intre in banda de frecventa dorita.

Link spre comentariu

   Nici nu am sustinut ca am facut exact ce trebuie, dar a fost varianta cea mai rapida. Socul era in paralel cu o rezistenta de 330 de ohmi, deci tranzistorul nu a ramas in aer si chiar amplifica 10-12 dB.

    Nu evit bobinele, chiar astazi ma apuc de un trx pe care nu stiu daca il voi termina inainte sa plec din tara si de un set de FTB si FTJ pe care le voi lua cu mine sa le am pentru teste! Am o cantitate destul de mare de bobine, noi sau recuperate incit adesea gasesc ce imi trebuie gata facute.

   De receptoare cu reactie/superreactie nu ma apuc asa cum nu ma apuc de detectoare cu cristal de galena sau emitatoare cu scintei! Nu ca ce fac eu e mai avansat, ci asa pur si simplu, fara nici o explicatie.

   Credeti ca un receptor cu SR este la fel de versatil si de usor de folosit ca o superheterodina sau un sdr? deja schemele de sinteze folosite de mine ofera toate functiile unui transceiver nu numai pe cea de VFO.

   De altfel, domeniul SR pare extrem de complicat si in anii care mi-au mai ramas de trait prefer sa fac altceva, nu sa astept sa-mi mai creasca o mina sau doua pentru a putea butona un astfel de receptor.

  postez schema ce include amplificatorul cu BS170, mokmentan l-am inlocuit cu un bipolar 2n2369.

lmr3.png

Link spre comentariu

Mariti valoarea rezistorului R37 pana cand curentul prin tranzistor este apropiat de cat doriti (sau este dat in prospectul aparatului). Nu mai mult de 15mA, dar nici sub 5mA, asa consider. Tranzistorul n-are cum sa nu se incalzeasca, dar sa nu-i creasca temperatura peste 70 grade Celsius. Daca ii scoateti inductanta nu mai amplifica (are Uds prea mica), este pus "la panoplie".

 

Amp_BS170.thumb.jpg.0179cbd3569f9e64a770b777de230e7f.jpg

Link spre comentariu

asa cum am spus, amplifica circa 10-12 dB fara bobina de soc si l-am inlocuit cu un bipolar 2n2369. oricum multumesc pentru intentia de ajutor.

 

Iar dupa gusturile mele, 70 de grade C este enorm! personal am ramas cu obsesia ca un tranzistor de mica/medie putere sa nu treaca de 40 de grade, daca se poate sa nu depasesca temperatura mediului in care lucreaza!

Link spre comentariu

Nu trebuie sa treaca de 90 grade la nivelul cipului. Ganditi-va la ce temperatura merg procesoarele din PC, sau din placa grafica.

BS170 lucreaza bine la curent mai mare de 5 mA si la tensiune drena-sursa de minim 7-8V. Este normal sa se incalzeasca. Daca ati trecut la 2N2369, sa va asteptati la distorsiuni de intermodulatie mai mari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări