Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Joy200 Amplificator High Fidelity Sziklai 70V,150V/uS


Postări Recomandate

Recomand o structura discreta , nu cu circuite integrate.......

Să fim serioşi, mai durează pînă ajungem cu discrete la performanţele unui LME49710, de exemplu.

 

Nu inteleg, cu cine formeaza potentiometrul un filtru trece jos... ?

Formează un trece-jos cu ce e după potenţiometru şi afectează semnalul, nu slew-rate-ul amplificatorului.
Link spre comentariu

Nu inteleg, cu cine formeaza potentiometrul un filtru trece jos... ?

Uite de unde se formeaza filtrul trece jos .Presupun ca stiti ca un filtru trece jos are caracter integrator si inrautateste raspunsul la semnal treapta sau raspunsul la variatii rapide de tensiune iar asta inseamna slew rate inrautatit !

In cazul nostru din ultimul desen avem R6+R4 ca fiind R-ul din FTJ iar C-ul este C4 de 330pF .

Grosolan F(-3dB) =1/(2*pi*R*C)=1/[2*3.14*(49000+300)*330*10e-12] ~9.834khz .

Iar raspunsul tranzitoriu este dat de constanta de timp care este R*C =16 uS .Deci pt un semnal treapta raspunsul devine lent intarziat cu cel putin 16uS .Daca calculam tranzitia de tensiune in iesirea amplificatorului translata din intrare impartita la acest timp da SR de valori mici ~70Vvv/16uS ~4V/uS .Aici este un calcul grosolan .In realitate raspunsul este mai rau .Daca nu ma credeti pe cuvant va pot demonstra mai amanuntit matematic :) Daca nu , puteti face o simulare simpla .

Concluzia este ca potentiometrul in intrare aplicat direct limiteaza banda si Slew Rateul semnalului care urmeaza a fi amplificat .Cum filtrul face parte din amplificator putem spune ca amplificatorul limiteaza banda si SR-ul .

Deci pentru aprecieri calitative asupra amplificatorului trebuie lasat amplificatorul pe maxim sau introdus un preamplificator in intrare care sa nu limiteze slew-rateul sub 3V/uS (semnalul mic din intrare).Cei 3V/uS reies din cei 100V/uS capabili din iesire ai amp-ui impartiti la castigul lui in tensiune de 30-33 .

Preamplificatorul sau bufferul inlatura acest neajuns si permite reglarea volumului fara sa varieze impedantele din intrare care pot inrautati semnalul .Se face astfel adaptare de impedante indiferent de pozitia potentiometrului .

post-15790-139829391903_thumb.jpg

Link spre comentariu

Este corect matematic.Dar exista si alte pareri, si ele tot cu justificare matematica: semnalul care intra in amplificator trebuie limitat in frecvente (SR) asa incat SR-ul maxim al sau sa nu depaseasca SR-ul de care amplificatorul este capabil. In felul acesta distorsiunile de intermodulatie sunt minime.Pe de alata parte potentiometrul respectiv filtreaza mai jos in fr cand e dat pe minim si mai sus cand e pe maxim. Iar la nivele mici SR-ul necesar este si el mai mic.Chiar daca asta nu e o scuza pentru a nu implementa corect un control de volum, dar macar lucrurile nu stau chiar asa de rau.

Link spre comentariu

Este corect matematic.1. Dar exista si alte pareri, si ele tot cu justificare matematica: semnalul care intra in amplificator trebuie limitat in frecvente (SR) asa incat SR-ul maxim al sau sa nu depaseasca SR-ul de care amplificatorul este capabil. In felul acesta distorsiunile de intermodulatie sunt minime.2. Pe de alata parte potentiometrul respectiv filtreaza mai jos in fr cand e dat pe minim si mai sus cand e pe maxim. Iar la nivele mici SR-ul necesar este si el mai mic.Chiar daca asta nu e o scuza pentru a nu implementa corect un control de volum, dar macar lucrurile nu stau chiar asa de rau.

1.Corect Sharky ,tocmai de asta exista cei 300 ohmi +330pF in intrare pentru limitare frecventa si SR .2.Eu zic ca lucrurile stau rau daca am limitare de banda .Exemplul de mai sus care e luat la nimereala duce la o frecventa de -3dB la 10khz .Dar pot muta potentiometrul intr-o pozitie si mai proasta :)
Link spre comentariu

Pentru buffer exista o rezolvare simpla , cu doar doua FETuri , de uz comun , gen j113 . Unul va fi repetor pe sursa , iar celalalt generator de curent constant ( 5-10mA ) .......evident ca mai trebuie asigurata si o tensiune de alimentare +/- 15 V , care oarecum complica putin lucrurile . Dar performantele finale justifica aceasta modificare , ele sunt mult peste cele care se pot obtine cu circuite integrate uzuale , in special in favoarea " amprentei " sonore total neutre , la un pret total derizoriu ! Poate fi complicat oricat de mult acest buffer ( Diamond Differential Input , full complementary P/N FET input , oglinzi + generatoare de curent cat mai multe , etaj final clasa A , DC servo etc ) dar scopul propus initial este atins lejer cu doar doua FETuri .

Link spre comentariu

In cazul nostru din ultimul desen avem R6+R4 ca fiind R-ul din FTJ iar C-ul este C4 de 330pF.

Nu e asa. Filtrul e format doar din R4+C4. :)Am simulat si eu si, atunci cand potentiometrul baga 50K in plus raspunsul in banda nu se modifica deloc, insa intradevar slew-rate-ul scade. Dar, cum zicea si Sharky, nu e asa mare branza....
Link spre comentariu

In cazul nostru din ultimul desen avem R6+R4 ca fiind R-ul din FTJ iar C-ul este C4 de 330pF.

Nu e asa. Filtrul e format doar din R4+C4. :)Am simulat si eu si, atunci cand potentiometrul baga 50K in plus raspunsul in banda nu se modifica deloc, insa intradevar slew-rate-ul scade. Dar, cum zicea si Sharky, nu e asa mare branza....
daca iei un pix si o foaie si te apuci de scris functia de transfer o sa observi ca si R6 isi face loc in functia de transfer ,ca ar putea fi neglijabila asta e alta treaba,desi nu e la frcvente mari din motivul dat mai sus cu limitarea de SR si banda.Sa nu uiti si de faza introdusa de circuit !Ai spune ca am putea neglija C-ulde 22u si rezistenta de 300ohmi .Dar riguros nu e asa .Dar daca nu suntem rigurosi ... Avem circuitul de fata .cu R1,R2,C3 unde R1=Z1 iar R2||C3= Z2Sa calculam un H(s) = [Z1/(Z1+Z2)]*Vin .Avem deci H(s)= [R1/(R1+R2||C3)]*Vin .Zc3=1/sC3 .Avem deci H(s) ={R1/[R1+((R2/sC3)/(R2+1/sC3))]} de unde imi iese H(s) = 1/{1+R1*sC3+(1/R2)} sau = R2/[R2+R1*R2*sC3+1] Ce vedem de aici pt un C fix ?-H(s) scade cu frecventa ...-la fel si faza -daca R2 >> atunci C3 dicteaza castigul etajului functie de S .Daca R2 << atunci caracterul circuitului este rezistiv( divizor) anulandu-se C-ul in funcia de transfer .In cazul nostru R1+R2 =50kohm .Ceea ce ne ajuta pe noi e faptul ca reactanta la 10khz a capacitatii este de vreo 300kohmi .Putem merge mai departe cu analiza asupra fazei ."branza" asta e perceptibila si rog pe cei care au amplificatoare cu SR mare sa verifice cele spuse .

post-15790-139829392242_thumb.jpg

Link spre comentariu

Atunci 2SC2240/2SA970...Dar acu n-are rost sa mai modifici...

Din pacate din 100 perechi de 2SC2240/2SA970 nu am reusit sa pot gasi 4 bucati cu beta apropiat desi sunt din grupa GR toti. NPN-ul are amplificarea cu peste 100 fata de PNP. Ori in montaje simetrice trebuie toti patru sa fie apropiati. Si intre doi de acelasi tip sunt diferente nebune. Proces tehnologic cu mari tolerante. Si sunt achizitionati din sursa de incredere, nu mai dau si nume.
Link spre comentariu

Intr-un final am alimentat si eu montajul, da' se pare ca am niste problemePrima data imi tot ardea sigurantele ba cea de pe ramura pozitiva ba cea dupa ramura negativa, m-am gandit eu ca oscileaza si am montat niste condensatori ceramici de 100p/2kv pe B-C la fiecare prefinal, nu s-au mai ars sigurantele cu acei condensatoriCand incerc sa reglez curentul de mers in gol am o alta problema, cand ajung aproape de 40 mA imi sare dintr-o data la peste 900 mA si imi revine foarte greu la 20 mA dupa cateva ture bune de cursor dat inapoi, si aici eu cred ca oscileaza la greu dar nu imi mai arde sigurantele.Varianta mea este aceea cu 2 perechi de finali, la intrare am folosit BC556 in rest toate conponentele sunt exact ca in schema (am folosit inclusiv 2SA1943, 2SC5171 ca prefinali) mai putin finalii care sunt MJW1302, MJW3281, tensiune de alimentare +/-45V, offset-ul nu imi sare de 11mV, toate reglajele si testele le-am facut cu intrarea la masa si fara sarcina pe iesireDaca se poate sa imi dati un sfat pe unde sa mai umbluO zi buna

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări