Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

zal

Membru activ
 • Content Count

  17,636
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

706 core_reputation_level_5

2 Followers

About zal

 • Rank
  Tartor

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  ...

Recent Profile Visitors

3,861 profile views
 1. zal

  Donatii

  Donez o sacoşă de piese vechi recuperate şi plăci, exclusiv ptr experimente. Majoritatea sînt condensatori. Cine doreşte trebuie să vină după ele, detalii în privat.
 2. Ce o fi aşa de greu să cumpăraţi rezistenţe dedicate ptr sarcină şi să le montaţi pe radiator?
 3. Desigur că injinerii de la nişte firme de renume sînt idioţi, trebuie să ia meditaţii. Cu asta sînt absolut de acord, e o mîndrie naţională, trebuie doar să se întîmple. ................. Am o bănuială că nu toţi înţeleg limba engleză, de germană ce să mai zic.
 4. Şi tensiunea de pe rez dintre emitoarele trz prefinali, respectiv dintre bazele trz finali ce reprezintă? Uite aici e mai simplu, fiecare trz final sau pereche cu rez lui b-e:
 5. Foarte puţine postări documentate, restul sînt politice, ca să spun aşa. Într-adevăr nu s-a schimbat nimic pe acest forum. ..................... Revenind la subiect, o firmă obscură de garaj, pe numele ei Altec, insistă cu 4 metode de reglaj la amplifurile sale. Şi nici nu vrea prea mult curent în gol prin tranzistori. Cred că nu au vîndut prea multe amplifuri.
 6. O completare ptr înţelegerea funcţionării unui trz. Am lăsat cu intenţie ultimul rînd ptr a nu exista confuzii. Aceleaşi explicaţii se regăsesc într-un volum sovietic din colecţia MB, vîndută şi la noi în anii socialismului. Cum rusa nu e cunoscută la noi, am preferat germana, foarte apreciată.
 7. Graficul e incomplet. Vă ajut cu restul.
 8. Ampliful a fost proiectat ptr tensiunea de alimentare a etajelor finale de +/-30V fără semnal, +/-25V minim cu semnal. Trafo de reţea aveau o toleranţă de fabricaţie şi tensiunile variau între +/-28...33V de la un amplif la altul. Asta la tensiunea reţelei de 220Vca, azi avem teoretic 230Vca, în realitate ajunge şi la 240Vca sau mai mult. Nu depăşi +/-35V, altfel începi să faci modificări. :)
 9. Cel mai simpatic e cînd ai un amplif cu 2-3-4-5-6... etc perechi de trz pe canal, aştepţi să treacă 10 minute rugîndu-te să nu iasă fum de undeva şi măsori răbdător căderile de tensiune pe rez de emitor: 7-12-5-10-20mV etc... evident diferite nu numai între trz de acelaşi fel, dar şi între perechile npn-pnp. Dilemă mare: după care reglezi, după cel mai puturos sau după cel mai harnic trz? În regim de temperaturi de vară sau de iarnă? În sfîrşit, te întrebi de ce nu ţi-ai găsit o pasiune mai puţin stresantă? Mă bucur că tradiţiile sînt puternice şi respectate cu sfinţenie.
 10. Ampliful e ceva coreean. 1,5k // 330 Ohmi între b-e şi 680 Ohmi între b-c la trz superdiodă. Dar înainte de a interveni acolo verifică ce tensiuni ai între baze şi emitoare la trz finali, dacă sînt între 500-600mV la temperatura radiatorului asemănătoare cu cea a mîinii nu are rost să umbli. Doar dacă depăşeşte limitele astea.
 11. Rugina e rasina. Alea mici sint ECF82. Condensatorii aia sint inutili la 50 Hz.
 12. Se vinde sub mai multe mărci, cu mici diferenţe de dizain şi piese. În ciuda improvizaţiilor se aude chiar bine.
 13. Probabil nu ştiu mulţi că se produceau lămpi şi în Italia, India , Brazilia... etc. Toţi visează TFK, Mullard, GE, Sylvania... etc. :)
 14. Cu astfel de calcule au apărut waţii chinezeşti. Nici eu nu am şcoală multă, dar măcar nu aberez adunînd puterile capsulelor trz ca pe ouă. Legat de configuraţia amplifurilor din poze e clar că nu recunoşti o improvizaţie şi efectele ei. Ţigănie e fix ca în ultimele două rînduri, de aia am evitat locul. Nu e treaba ta de ce am intrat pe forum, cum nici pe mine nu mă interesează ce faci pe aici. Dacă sînt mai mulţi cu care te cerţi ai o problemă. Cu scuipatul mai exersez, las pe alţii să lingă, se pricep bine.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.