Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Decodor cu CD4017 de ce are pinii reset si clock inhibit uniţi ?


Postări Recomandate

image.thumb.png.72fbd07cd5952f22779a5eb97b1f277f.pngDupa cum se vede pin 15 (reset)  si pin 13 (clk. inhibit) de la cd4017 sunt legati impreuna. Pe schema de principiu  rc-dec.gif pin 13 al cd4017 nu apare. LM 358 furnizeaza impulsuri pozitive decalate la 180 gr. pe rand, reset-ului si clk.-ului. De ce ar mai fi nevoie de inhibarea lui o data cu reset-ul? Refresul ajunge la servo doar la jumatate, adica 25 Hz?

Editat de gica70
Link spre comentariu

Nu prea înțeleg ce trebuie sa facă schema aia. 

Al doilea comparator compara redresarea de virf a semnalului de la primul cu jumătate din alimentare.

Oricum conectarea directa la ieșirea unui operational/comparator a unui condesator nu-i o ideie prea buna (exceptindu-le pe cele open colector/drena) , chiar dacă operaționalul este în bucla deschisa.

Cum este limitat curentul de incarcare al condensatorului? 

Poate inițial erau folosite comparatoare open colector și rezistente de pull-up (lm393) iar cineva a făcut un update prost la schema. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

E un receptor de telecomanda.

Circuitul din schema de principiu data de OP face despachetarea canalelor din semnalul de la emitatorul de telecomanda si distribuirea lor catre canalele individuale. Este usor de recunoscut configuratia pinilor din coltul din dreapta jos a cablajului.

 

Partea de RF se afla pe cablaj, dar nu este prezentata si schema asociata cu RFul.

 

Editat de cirip
Link spre comentariu

Pai dacă ar fi fost un redistor serie cu dioda, rezistor care sa asigure un oarecare delay la încărcarea  condensatorului de 100nF atunci la un impuls pozitiv lung s-ar fi făcut resetul numaratorului-aducerea lui la zero. Asa nu știu exact cum funcționează. Poate ca limitarea interna de curent din operațional face intirzierea dar mi se pare ciudat cum este realizat, sa te bazezi pe un parametru cu dispersie tehnologica mare....... 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

Poate inițial erau folosite comparatoare open colector și rezistente de pull-up (lm393) iar cineva a făcut un update prost la schema. 

Mi se pare foarte corecta afirmatia ta, exista si o astfel de schema aprox. la fel.?action=dlattach;attach=634063;image;PHPSESSID=rk27mqvob9arntb5hemmben6g3

Tinand cont ca eu doream o lamurire la o schema am zis ca aici ii este locul. Daca se poate sa se mute intr-un loc mai potrivit.

Editat de gica70
ERATA. Cred ca tot 358 este! Nu mai vad bine!
Link spre comentariu

Salut @gica70,

 

Acum 9 ore, gica70 a spus:

De ce ar mai fi nevoie de inhibarea lui o data cu reset-ul?

 

Cred ca este un artificiu care ajuta la simplificarea cablajului.

 

Diagrama de timing a lui CD4017 este asta:

cd4017_timing.thumb.png.9ca6f46e4c19a46fc0616ee44d106175.png

 

Clock Inhibit este intrare si nu poate fi lasata in gol. De asemenea, ca sa functioneze numaratorul, Clock Inhibit trebuie musai legata la masa. E putin incomod sa duci pinul 13 la masa pe cablajul ala cu un singur strat. Solutia de compromis, si destul de ingenioasa de altfel, a fost sa agate Clock Inhibit de Reset. In functionare normala Resetul este in "0", ceea ce se aplica si lui Clock inhibit. Faptul ca atunci cand cipanul e in reset se inhiba si clockul este irelevant din cauza ca Resetul e asincron. Si uite asa a scapat de un traseu lung si incomod de la pinul 13 la masa.

 

Dupa cum ai postat in schema alternativa, decodorul functioneaza si cu Clock Inhibit pusa la masa. Conectarea la Reset nu strica, nu ajuta functionarea, in schimb ajuta la rutarea cablajului.

 

Uite si cum arata formele de unda in diverse puncte ale schemei pe durata a doua cadre de 20ms a cate 5 canale. Toate canalele sunt centrate pe 1.5ms.

elforum_decodor_ppm.thumb.png.f153365f0f226f4e39c49abfdf3cb969.png

 

Daca ar fi dupa mine, eu as cauta un proiect cu PIC pe post de decodor. Cred ca ar iesi mai mic si mai usor. Acum, "usor" depinde si ce zbori. Eu ma dau numai cu electrice pana in 450g si conteaza fiecare gram. Cu atatea "fierotanii" de 455KHz, cablaj de 1.6mm, socluri, alea-alea, cred ca depasesti usor 30-35g. Dar daca e barca sau masinuta, mai merge.

 

Acum multi ani am facut un receptor cu un PIC12F683, al carui PWM hardware l-am folosit la comanda unui mosfet pentru controlul turatiei. Motorasul era cu perii. Picul primea semnalul demodulat (pulsurile PPM) pe intrarea comparatorului intern. Toata decodarea si despachetarea canalelor era facuta in soft. A mers ca uns. Bineinteles ca fiind un proiect de hobi am tot "imbunatatit" codul. M-am oprit dupa 16 versiuni. Ajunsesem la vreo 3000 de linii de cod in asembler. :limb:

 

Spor la construit!

 

 

 

 

 

Editat de cirip
Link spre comentariu

 Nu sunt expert in problema da pun si eu o intrebare.4017 la comanda pe pin 14 lucreaza prin "deplasare",adica ii dau un impuls activeaza un pin,mai dau un impuls activeaza pinul urmator.Deci ce vreau sa zic e ca la o comanda nu pot actiona un pin anume.Ar trebui sa trec printr-o secventa de fiecare data.La ce fel de actionare ar ajuta asta?

Link spre comentariu

Va salut @BRANCA,

 

Aparent aveti dreptate cu secventa. In realitate, cadrele se transmit suficient de repede (de 50 de ori pe secunda) incat comanda sa para simultana si proportionala.

Iesirile lui CD4017 devin canalele individuale, care merg la fiecare servo asociat cu o anumita comanda.

 

Daca veti cauta cate ceva despre modulatia PPM (Pulse Position Modulation) folosita in vechiul sistem analogic de telecomanda a modelelor, o sa vedeti ca primul impuls reprezinta referinta, iar distanta dintre doua impulsuri consecutive transmite valoarea analogica a canalului asociat. Distanta tipica dintre doua impulsuri poate fi de minim 1ms si maxim 2ms. Servoul este centrat cand latimea impulsului este de 1.5ms, iar perioada de repetitie este de aproximativ 20ms. Dupa transmiterea a n+1 impulsuri, unde n este nr de canale, urmeaza o pauza pana la intregirea perioadei de 20ms, care e perioada de repetitie a unui cadru continand toate canalele.

 

Canalele sunt codate la emitator prin distantele dintre doua impulsuri consecutive. In acest mod de codare, fiecare cadru de date contine valorile analogice impachetate una dupa cealalta. CD4017, prin modul de functionare, despacheteaza canalele individuale si le distribuie fiecarui element individual (servo, control de turatie) de actionare.

 

 

 

 

Link spre comentariu

Pentru o intelegere mai facila sa privim coderul http://sm0vpo.altervista.org/use/rc-enc.gif. Deci avem un circuit clasic de astabil in care trz. stang da tactul  de 2 ms iar cand se trece de n+1impulsuri (n=nr. canale)  se reseteaza trimitand un cadru care contine ce face trz. din dreapta ce realizeaza acei 1,5-2ms pentru fiecare canal in parte functie de poz. cursorului potentiometrului. Pauza este formata din constanta RC realizata cu rezistorul de 330k (potentiometrele au 100k) si C-ul de 10n. Deci avem aici 6 canale, dupa ele se adauga pauza de 8 ms, 20-(6X2ms) dupa care vine reset-ul si se reia cadrul. O schema aproximativa am vazut si cu un decodor binar-zecimal tip cdb442 intitulata "Automat muzical" dintr-o carte a lui Boghitoiu.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări