Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

BRANCA

Membru activ
 • Content Count

  328
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

34 core_reputation_level_4

About BRANCA

 • Rank
  core_member_rank_2

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Turnu Severin

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Pai sa inteleg ca nu prea exista riplu?!Ca preia osciloscopul semnal parazit? Mai corect in schema se putea prevede trafo 2x15VAC,cu stabilizatoare 7815 si 7915.Trafurile acelea mici,tip PCB,au tensiuni in gol f mari fata de valoarea nominala.Personal cred ca sunt facute pentru utilizare numai cu element stabilizator.Eu in sursa veche am avut 2x12VAC curati,in gol,deoarece era facut bobinajul pe trafo forta.
 2. Chestia cu riplul prezent si cand nu e alimentata sursa nu o prea inteleg.Probabil ca va gandeati la altceva cand ati scris. Ref la oscilograme.Am impresia ca oscileaza blocul control curent.Puneti o rezistenta de sarcina calculata sa aveti 3A.Scoateti un cap de la dioda D5 ,ca sa anulati controlul de curent,si verificati din nou semnalul in baza BD139 sau iesire LM358 pin1(control tensiune).
 3. Pai si pana la urma apar oscilogramele? Referitor la arsul rezistentei de test.Uneori,cand aveam o rezistenta de wattaj mai mic,pentru testari o scufundam in apa.Mai merge si asa in caz de urgenta...
 4. Dle celtik.In schema amplificatorul de eroare este operationalul.Pe o intrare are referinta iar pe cealalta variabila pe care o urmareste.Dl miticamy vroia oscilograme la intrare tranzistori forta,la iesirea sursei,pe alimentarea operationalui,pe iesirea operationalului,mai exact in baza BD139. Daca bine tin minte aveti o problema si cu tensiunea alimentare la operational.Ati folosit cumva traf de 2x6V?
 5. Exact ce spune sesebe.Riplul este enorm.Am inteles ca s-a ars rezistenta de sarcina.Acum,la prima mana,verificati condul de 8800 uF.Daca n-aveti esr metru faceti empiric.Incarcati condul la 10V si lasati-l vreo 10 min.Masurati tensiunea pe el si daca e mai mica de 8-9V inseamna ca nu e breaz.Evident condul trebuie scos inainte din montaj. Daca condul e bun problema e in sistemul de reglaj.Chestia asta seamana perfect cu curgerea apei printr-un robinet.Fixezi un debit si te trezesti ca curge cu "sughituri",adica cand mai tare,cand mai incet...
 6. Ce sa inteleg?Riplul masurat inainte sau dupa tranzistorii forta? Valorile trecute seamana cu riplul inainte de tranz.Se poate calcula cu V=I/4fC.La 2A sarcina si 10000 uF este un riplu de 1V.
 7. BRANCA

  Unealta necunoscuta

  4-needle (10251) perforating tool,pe web.
 8. Ati reglat limitarea de curent la 3A? Tranzistorii trebuie sortati la un beta apropiat.Rezistentele din emitoare aprox egale,de asemeni. Oscilatiile se vad pe iesirea sursei.
 9. Multumesc de explicatii.Groso modo sursa curent constant cu LM317 am vazut-o din schema.Insa sunt o multime de valori const curent ce pot fi stabilite din rez R23 si asta ma deruteaza.Autorul lasa un interval de 50-75 mA.
 10. Deci d-le miticamy sa inteleg,"tradus",ca reglajul s-ar face pe osciloscop la deconectarea sursei?Adica urmarind o anume alura de curba?
 11. Acum am inteles,are o logica.Interesanta e insa valoarea reglata.Se da un interval de curenti la LM317 dar nu se specifica cum anume se regleaza.Adica in functie de ce?
 12. Ca tot suntem la capitolul "chestia".De ce anume se face descarcarea prin puntea de diode?Si cam de ce a ales o infasurare de 6VAC,daca bine am inteles din schemele prefinale? Si asigurarea sarcinii minime pt tranz serie e putin neobisnuita.La majoritatea surselor se prevede un rezistor intre + si masa.
 13. Locatia sursei https://www.circuitsonline/forum/view/110029 La pagina 23 este varianta finala a sursei.Din pacate nu are si PCB-uri. Din ce am vazut eu pina acum pe net este cam singura sursa testata ca la carte!Adica ca intr-un laborator industrial. Sunt doua obs la schema.Rezistorii de 6k82 nu exista pe piata.Corect trebuie folositi 6k81.Dioda D9 este un schotky tip 1N5819. Autorul specifica un nivel zgomot de 5uV la o sarcina de 7A si impedanta iesire 30 mOhmi la 100kHz. De asemeni specifica ca nu e o sursa pentru incepatori.
 14. O sursa de zgomot f mic si extrem de stabila.Se gaseste,in olandeza,la circuitsonline.net NA-01. Se cam intelege tot in schema.Mai putin chestia cu LM317,cuplata pe infasurarea trafo de cca 6 VAC.Asigura si descarcarea la oprirea sursei?
 15. Pe placa recuperata s-a indicat gresit bm329.De fapt se vede un bm339.M-a intrigat findca nu stiam ca IPRS sa fi facut o dioda termocompensata similara LM329...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.