Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

cirip

Membru activ
 • Content Count

  3,241
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

165 core_reputation_level_5

1 Follower

About cirip

 • Rank
  Monoda

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Cuca Macaii

Recent Profile Visitors

1,047 profile views
 1. Va salut, Ma intereseaza daca are cineva recomandari in legatura cu operatori de telecomunicatii din Romania care permit creearea de conturi voip administrate de abonati si fara contract. Am propriul meu modem VoIP (sau ATA, cum i se mai spune) si doresc sa il configurez in asa fel incat sa se conecteze la PBXul operatorului, dar fara sa permit operatorului sa faca configurare la distanta si sa ma trezesc cu modemul parolat/blocat. As prefera sa fie fara contract; cat vorbesc atata platesc, iar cand nu imi mai convine sa pot sa tai macaroana fara bataie de cap. Are cineva experienta cu astfel de servicii si operatori telecom? Multumesc.
 2. Va salut, Coletul a sosit si transmit inca o data multumirile mele catre dl. @Усилитель pentru generozitate. Iata cateva poze reprezentative din interiorul "comorii piratilor" ... radio. Cum altfel ?
 3. Va salut, Ma tem ca sunteti victima unei farse sau a unei incercari de a vi se pescui informatii personale. Daca tableta nu a fost root-ata, ceea ce am mari indoieli ca a fost, sansele sa incasati un virus sunt extrem de reduse. Personal, nu ma ocup cu asa ceva, dar nu am auzit de virus de Android in sensul celor de pe PC. Da, apar chestii pe ecran, dar asta nu inseamna ca e virusat. Ce versiune de Android are tableta? Afirmati ca "tableta a fost virusata cu 4 virusi". Cum ati dedus asta? Scrie pe ecran asa ceva sau ati facut ceva investigatii? De ce 4 si nu 7 sau 2 ? Daca scrie doar pe ecran cand porniti browserul, cel mai probabil ca e o pacaleala realizata prin redirectionarea browserului la o anumita pagina de net unde vi se ofera servicii de devirusare. Daca dati clic si oferiti date personale, abia de acolo incepe adevarata problema. Mai scrieti: "dar pe alt numar". Adica cum? Virusii depind de numar? Care numar? Nr de telefon? Si daca scoateti SIM-ul si tableta "nu mai are numar", ce se intampla? Se potolesc virusii? Sau de fapt nu mai are acces la saitul ala smecherit (ptr ca nu aveti WiFi) si desenul pacalicios nu mai apare ... ? Am avut recent o ruda si un amic cu probleme asemanatoare. Pe ecran scria 7 virusi, nu 4. O simpla stergere a cache-ului browserului a rezolvat problema. Faptul ca v-a schimbat pagina de start sau a bagat niscai redirectionari, nu inseamna ca aveti virus. Intrati in setarile browserului (banuiesc ca folositi Chrome) si stergeti history, cache si orice setari a memorat acolo. S-a putea sa aveti o surpriza placuta. "Formatarea totala", probabil ca in realitate un Factory Reset, ar face acelasi lucru: ar sterge cache-urile, dar cu un efort mult mai mare. Dupa un Factory Reset trebuiesc reinstalate si alte aplicatii. Veti pierde poze si ce mai aveti prin tableta. Spor!
 4. Va salut, Intram in sezon. Azi am confectionat cateva bucatele de slanina inspicata cu un pic de carne, tinuta cateva zile la sare, fiarta in zeama de muraturi (zeama de varza o tin ptr. ciorba de potroace), apoi unsa cu usturoi pisat si boia de ardei dulce. A iesit cam sarata dupa gustul meu si al colocatarilor, dar nu e prea multa si o s-o dovedim repede. Cu ocazia asta s-a spulberat si mitul ca "sunca isi ia cata sare ii trebuie". Si cine decide cata ii trebuie? Ca gusturile difera ...
 5. Salut @dyogenes , O sa incep cu evaluarea impedantelor din anod pentru cele doua retele: cea rezultata din metoda lui PA0FRI si postata de tine si reteaua propusa de mine. Cu referire la schema de mai jos ... Am determinat modulul impedantei Zin prin 3 metode. Metoda analitica in care pur si simplu am calculat "babeste". Stii, toate babele de la mine din cartier stiu sa calculeze impedante ... Am aplicat formula si am evaluat-o numeric dand valori frecventei (omega). Am folosit un soft care stie sa opereze cu numere complexe. Daca cineva vrea sa verifice, este musai sa lucrati in complex. Nu lucrati doar cu modulele impedantelor ca "da cu virgula". Eu am folosit Matlab. Se mai pot folosi Python sau Octave ptr. ca stiu complex. Ar fi mers si Excelul, dar mi-ar fi luat mai mult timp scrisul formulelor. Rezultatele sunt date in graficele de mai jos. Ro este de fapt RL, dar i-am zis Ro de la R out. M-am apucat sa prelucrez Zin si cu creionul pe hartie, dar dupa vreo 3 pagini (greselile incluse), am abandonat. Poate mai reiau. Sunt curios sa vad in ce conditii este valabila aproximatia folosita de tine. Metoda a doua foloseste diagrama Smith. Nu am evaluat decat reteaua de 4K. Atentie, impedanta de normare a diagramei este de 2K, asta ca sa se vada clar impedanta. Se observa ca la rezonanta impedanta de intrare a retelei este de peste 4K Metoda a treia e prin simulare cu LTSpice Si in acest caz se confirma ca metoda propusa de PA0FRI conduce la obtinerea unei impedante de anod de peste 4K. De observat si faptul ca in cazul impedantei de 4K, curba e mai ingusta, selectivitatea este crescuta, ceea ce denota un Q mai mare. E in jur de 22. Repet, exercitiul este pur academic. Nu sugerez ca OP sa schimbe ceva. Probabil ca finalul va functiona, mai ales ca se folosesc elemente reglabile in tank-ul final, dar mi s-a parut o oportunitate interesanta de a evalua performantele si de a vedea daca e loc de niscai optimizari. Deocamdata ma opresc aici. Cirip
 6. Domnilor, va salut! Am ezitat mult pana sa intervin, dar pana la urma mi-am zis ca e bine macar sa semnalez, indiferent daca OP intentioneaza sau nu sa schimbe ceva. O sa incerc sa fiu scurt. Intai si intai, am inteles de unde provin acei 196 Ohmi. Dupa parerea mea PA0FRI foloseste niste notatii neconventionale care creeaza confuzie. De exemplu ceea ce el noteaza Za (adica impedanta in anod asa cum este notata in foile de catalog) este in realitate reactanta capacitiva a condensatorului de acord. Asta am lamurit-o. Apoi, calculele facute de domniile voastre nu conduc la rezultatele asteptate. Sunt de acord ca se vor folosi condensatoare variabile, care se vor ajusta in timp real si valorile sunt "pe-acolo". Dar de dragul exercitiului academic, am facut o analiza a circuitului propus de @dyogenes si am constatat urmatoarele. Transformarea de impedanta duce la o sarcina in anod de 4.23KOhmi (la acord) in locul celor 2K optimizati. Ca urmare, tubul va ajunge sa incarce cam 380mA din cei 900mA posibili Puterea de iesire estimata va fi in jurul a 800W. Q-ul in sarcina al tank-ului va fi 22, in loc de 10, cat a fost ca data de intrare. Propun valorile: Ctune=215pF, L=9.7uH si Cload=1050pF, cu care am reusit sa obtin in simulare o putere de iesire de 1700W, la o tensiune de alimentare de 3300V, un curent anodic mediu de 898mA, un randament de 57% si un factor de utilizare a tensiunii de alimentare de 86%. Va pot da toate detaliile daca prezinta interes. Cu ocazia asta am inteles si de unde vine acel 1.87 din formula lui PA0FRI. Mie mi-a dat 1.84 , dar exista o zona unde fiecare pune ce vrea ... si se bazeaza mult pe experienta. Este acel factor de utilizare a tensiunii de alimentare, ptr ca tubul nu poate sa functioneze cu tensiune anod-catod egala cu zero. Cat de jos poate sa ajunga e deschis pentru dezbateri. Este, daca vreti, ceva echivalent cu tensiunea de saturatie de la tranzistorul bipolar. De asemenea, asa cum semnala si @Traian B , la folosirea a doua tuburi in paralel, impedanta de anod trebuie sa scada cam la jumatate, datorita capabilitatii sporite de a injecta curent in tankul final. Cu stima, Cirip
 7. Va salut, Incerc sa va dau eu o mana de ajutor. Cu primele valori mie imi da rezistenta vazuta de anod de 2.4K la o frecventa de acord de 3.73MHz. Am verificat prin doua metode. Ce ma nedumereste este valoarea Za de 196 de ohmi. Cum ati calculat-o ?
 8. @RST aici esti chiar rautacios. Ia uite ce ai scris tu cu manuta ta ... Pe de alta parte spui : Interesant! Iar mai inainte eu iti plangeam de mila ca ... Mi se pare mie sau te cam incurci in articole de patiserie de genul asta ... ?
 9. Va salut, Postez aici, ca sa ramana curat topicul cu concursul. Multumesc d-lui @Усилитель pentru generozitate si pentru ideea avuta. Pe mine m-a stimulat sa mai lipesc o piesa -doua, chiar daca la estetica mai e de lucrat. Le multumesc si celor care m-au sustinut sau au facut comentarii pe tema montajului. Ce n-am inteles, totusi, e ce are @ratza cu mine ? Dar mai ales ce e aia "sa ma faca rangă" ? O fi vrut sa zica mangă , dar cine stie ... I-o fi scapat degetul datorita unei stari euforice induse de Solutia "Contact". Inca o data : Multumiri tuturor!
 10. Constructor 1 Proiectul prezentat este un receptor superheterodina destinat gamei undelor medii, realizat in intregime cu tranzistoare cu germaniu. Descrierea functionarii si detalii constructive Semnalul RF in banda undelor medii este captat de o antena de tip bara de ferita si aplicat primului etaj activ. Primul etaj este un mixer autooscilant realizat cu tranzistorul EFT319. O atentie deosebita a fost data acordului sincron dintre oscilatorul local (OL) si circuitul de intrare (RF) astfel incat diferenta celor doua frecvente de acord sa se mentina cat se poate de aproape de valoarea frecventei intermediare (FI). Foaia excel cu care au fost calculate circuitele de acord RF si OL este atasata. Acordul RF si OL se face prin intermediul unui condensator variabil miniatura, cu izolatie de plastic si cu o capacitate maxima de 270pF. Trimerii de aliniere se afla in carcasa variabilului. Frecventa intermediara este filtrata cu ajutorul unui filtru ceramic de productie URSS pe frecventa de 465KHz. Masuratorile au aratat ca filtrul este in realitate usor decalat. Montajul de test si caracteristica obtinuta la masuratoare sunt atasate. Iesirea filtrului este aplicata la intrarea unui etaj amplificator de frecventa intermediara aperiodic realizat cu un al doilea EFT319. Iesirea amplificatorului FI ataca intrarea unui detector MA cu dublare de tensiune care foloseste doua diode cu germaniu. Iesirea detectorului MA este aplicata unui amplificator de audiofrecventa realizat cu doua tranzistoare cu germaniu de tip MP25A. Primul tranzistor lucreaza ca amplificator de tensiune cu emitor comun, iar al doilea este conectat intr-o configuratie de repetor pe emitor. Din repetor, semnalul AF este aplicat unui difuzor de joasa impedanta, 8 Ohmi. Pentru filmare, alimentarea a fost asigurata dintr-o sursa de laborator reglata la o tensiune de iesire de 6V. Datorita puterii de iesire reduse (probabil in jurul a 20 mW), nu a fost prevazut un potentiometru de volum. Montajul a fost realizat cu intentia de a demonstra validitatea solutiei tehnice. Din acest motiv, in etapa asta partii estetice nu i s-a acordat o atentie deosebita. Probabil ca se mai pot aduce imbunatatiri cum ar fi: frecventa intermediara cu circuit acordat, un al doilea amplificator de FI, amplificator audio cu etaj in contratimp. Se poate folosi chiar si un mic integrat (de ex. LM386) ca amplificator, dar in cazul asta proiectul s-ar indeparta de la cerinta initiala de utilizare exclusiva a germaniului ca element semiconductor. Schema de principiu nu exista in acest moment, pentru ca nu s-a lucrat dupa o schema anume. Etajele au fost puse in functiune in mod progresiv, aplicand ajustari si optimizari prin masuratori directe pe montaj. Dat fiind ca proiectul este acum functional, in functie de interes, se poate extrage si publica schema si valorile curente ale componentelor. Poza 1 montaj Poza 2 montaj Calcule si masuratoare filtru de FI Si un filmulet cu jucaria in functiune, receptionand Radio Romania Actiualitati pe 855KHz ... Click pe linkul de pe randul urmator Receptor In Functiune Va multumesc pentru interes!
 11. Va salut, Pe meniul de astazi: Rata pedepsita prin înăbușire sistematică si temeinică, apoi asezata pe varză ca sa mediteze la contributia pe care si-a adus-o la incălzirea globală.
 12. Pai cam da, numai cu germaniu, ca asa a fost tema de casa. Ca asa, daca nu era restrictia cu Ge, aruncam in lupta un TBA570 de la IPRS de prin '85. Iar pentru jucarioara care face obiectul topicului, ma mancau palmele sa-i pun un LM386, dar conditia a fost clara: numai tranzistoare cu "deutschlandium". De aia se si aude asa de lesinat pe difuzorul de 8 Ohmi. MP25A alea din audio de-abia se taraie cu un beta de fo 30 ...
 13. Va salut, Ma batea mai demult gandul sa incropesc o superheterodina care foloseste un EFT319 pe post de schimbator autooscilator ... Doar asa de pamplezir. Stimulat de oferta lui @Усилитель si de setea (de stiinta, ce credeati?) care-mi bantuie gatlejul, mi-am facut un pic de timp si ... iata ce a iesit. Lantul de receptie contine un EFT319 ca mixer autooscilant, un filtru ceramic rusesc vechi pe 465KHz, inca un EFT319 ca amplif de FI si in final o detectie MA cu dublare. Urmeaza un amplificator audio clasa A cu doua MP25A , care debiteaza o putere cam anemica pe un difuzor de 8 Ohmi. Sensibilitatea e destul de slabuta. Nu am stat sa optimizez prea mult. Am calculat acordul schimbatorului de frecventa, ca sa mentin sincronismul dintre RF si OL si dupa aia nu am mai avut rabdare si m-am apucat de lipit. Variabilul este recuperat dintr-o chinezarie si are doua sectiuni de 270pF plus trimerii de aliniere. Vederea 1 a incropelii (ca montaj mi-e jena sa-i zic) Vederea a doua ... Foaia excel cu care am calculat schimbatorul de frecventa ... Si un filmulet cu jucaria in functiune, receptionand Radio Romania Actiualitati pe 855KHz ... Receptor In Functiune Si cam atat ... ca deja imi ploua in gura dupa tuica lui @Усилитель ...
 14. Va salut @tzepesch, Schema tipica de aplicatie a finalului A2030 este in poza de mai jos. Seamana cu ce este in schema postata. Ati spus ca aveti multimetru. Ce tensiuni masurati pe pinii 1, 2, 3, 4 si 5 ai integratului final fata de masa pe canalul defect atunci cand functioneaza corect si atunci cand nu functioneaza? Masurati cu atentie, ca sa nu faceti scurt circuit intre terminale cand masurati. Si mai potrivit este sa masurati la terminalul unei componente pasive, care, conform schemei, duce la pinul integratului a carui tensiune doriti sa o masurati.
 15. Ruda foarte apropiata a metodei "schimba-i toti condensatorii" ...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.