Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

cirip

Membru activ
 • Content Count

  3,256
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

172 core_reputation_level_5

1 Follower

About cirip

 • Rank
  Monoda

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Cuca Macaii

Recent Profile Visitors

1,089 profile views
 1. Componentele, inclusiv rezistentele au asociat un sens pozitiv al curentului prin ele. Inversati capetele rezistentei si curentul o sa-si vina in fire.
 2. 1) Pozitioneaza SDRul pe emisiunea ta, asa cum ai facut in inregistrarea anterioara. 2) Clic pe textul "IQ" din interfata de control a SDRului. Trebuie sa se faca verde cand selectezi. Este incercuit cu galben in poza de mai jos. Probabil ca in inregistrarea ta anterioara USB era verde. 3) Daca IQ este verde, clic pe butonul rosu ca sa inceapa inregistrarea. Butonul este de asemenea incercuit cu galben in poza de mai sus ca sa iti sara in ochi. 4)Asteapta 20-30 de secunde si apasa din nou butonul rosu. 5) O sa apara o fereastra pop-up care iti permite sa salvezi fisierul inregistrat in format wav. 6)Salveaza fisierul, zipeaza-l si urca-l aici pe sait. Daca ai posibilitatea, asculta in casti emisiunea cand e selectata optiunea IQ, sa vezi ce misto se aude. Pai du-te cu lactobarul in alta camera. Da-l deoparte din calea kilowattilor, ca e si el suflet. @miticamy In principiu da, este corect ce ati facut, atata doar ca eu sunt si mai restrictiv in a nu pune nicio componenta. Totul se bazeaza numai pe ecuatii. In cazul asta am generat un sinus redresat monoalternanta prin inmultirea sinusului cu un dreptunghi de aceeasi frecventa si faza cu sinusul. Am adaugat masura valorilor medii si eficace ale formelor de unda.
 3. Am vazut, dar inregistreaza IQ cu interfata saitului, asa cum te-am rugat. Sa fie spre 20-30 de secunde durata. Mersi.
 4. @RST, Super tare! Felicitari! Intrebare: poti posta o inregistrare de 10-20 de secunde a receptiei emitatorului tau pe unul dintre SDRuri? Daca da, te rog sa folosesti optiunea IQ, asa cum se vede incercuit cu galben in imaginea de mai jos. Dupa selectarea IQ, clic pe butonul rosu de inregistrare si lasa-l vreo 10-20 de secunde. Cand opresti inregistrarea, salveaza fisierul, zipeaza-l si ataseaza-l aici. Pentru inceput iti propun doar purtatoare nemodulata, dar daca poti sa faci si cu si fara modulatie, devine chiar interesant. Mersi si spor la teste! @miticamy O sugestie. Folositi in simulare un generator de curent ideal cu forma de unda fie sinus redresat monoalternanta, fie curent constant si masurati puterea medie pe sarcina in fiecare caz. In felul acesta va ilustrati punctul de vedere legat doar de caracteristicile formei de unda, fara nicio legatura cu tipul dispozitivului comutator. Cirip
 5. Stimati colegi, "Premiul" ii este oferit lui @RST. Daca apar contributii, calcule si sugestii tehnice, suma destinata lui @RST se imparte la (1 + nr. de contributori), iar contributorii nu vor primi nimic, ci ii voi invita sa compenseze scaderea valorii oferite lui @RST. Asa ca, va rog sa lasati omul sa se desfasoare plenar si plenipotentiar, sa isi puna in valoare vastele cunostinte teoretice si practice in materie de RF si curent continuu, nu de alta, dar ... Ai toate datele necesare. Am spus si repet propunerea mea initiala: 1KW pe o sarcina artificiala de 50 de Ohmi de la 3 MHz la 28 MHz. Repet cum trebuie masurata puterea, ca vad ca intrebi. Reciteste postul initial in care am scris: SI ti-am mai lasat ca exercitiu de incalzire Dar vad ca incep sa ti le calculeze altii. Daca se mai intampla chestia asta, se aplica formula de mai sus, adica: Premiul destinat lui @RST = Premiul initial/(1 + numarul de contributori) Nu vrei pe 50 de Ohmi, nicio problema. Spune pe ce impedanta (poa' sa fie si complexa) vrei sa demonstrezi ca ai 1KW, calculezi cat tre' sa se vada pe osciloscop, ca doar stii foarte bine, si ala e criteriul: sa se masoare cu oscilo, pe sarcina propusa de tine tensiunea calculata de tine si agreeata de colectivul de colegi forumisti participanti ca inseamna intr-adevar 1 KW pe impedanta propusa de tine. Prin impedanta complexa, precizez, nu se intelege "complicata", ci de forma a+j*b. Si pentru ca ideea ca revine in mod obsesiv in posturile tale, sunt de acord. Ce vrei mai real decat o tensiune sinusoidala masurata cu osciloscopul pe o sarcina de valoare cunoscuta? Erorile in limita a +/- 5% sunt considerate acceptabile. Adica n-o sa ma leg de faptul ca sarcina nu are exact 50 de ohmi, ci 52 sau 49 sau ca oscilo are o mica eroare de afisare. A, si chestii de genul imi trebuie torul cutare, nu ma intereseaza. E treaba ta. Cand te duci la dilar sa iei o masina, ala nu iti cere tabla ca sa ti-o construiasca. Ai pus banul, ai plecat cu tartareata. Spor, ca timpul trece.
 6. Mai calculeaza o data si arata si cum ai calculat Si nu "in antena", ca aia are impedanta lu' macrou afumat. Pe sarcina de 50 de Ohmi! Hehe, pai daca astea te sperie, calculeaza sa vezi ce tensiune ai nevoie ca sa impingi 1KW in 3-5 KOhmi ... Aha, adica toata industria asta de RF foloseste 50 Ohmi ca sa piarda energie si timp? Bun asa! Si care ar fi impedanta care nu pierde energie si timp? Masurata cum si cu ce? 3-5K o fi modulul impedantei, dar faza cat e? Odata cunoscuta impedanta, atat modul cat si faza, cat trebuie sa fie tensiunea ca sa impingi 1KW in antena? Tensiunea aia vreau sa o vad pe osciloscop ca sa ma convingi ca ai scos 1KW. Te asigur ca e mai usor pe sarcina artificiala de 50 Ohmi curati. Si te rog fara aburo-terapie, ptr. ca fara sa stii impedanta, nu ai cum sa determini puterea.
 7. @RST Ai spus acum aproape un an ca faci un final de 1KW. Inspirat de afirmatia ta de aici si ca sa nu fiu off-topic pe topicul cu GK-71 ... Afirmatie care suna cam asa: Iti fac urmatoarea propunere: Ai 1000 (una mie) lei de la mine pe un kil de tuica de asta toamna daca faci un final si demonstrezi ca scoate 1KW pe o sarcina de 50 Ohmi de la 3 MHz la 28 MHz. Poate fi cu tuburi sau cu tranzistoare. Demonstratia de putere o faci fie cu un masurator de putere industrial, fie prin masurarea tensiunii cu un osciloscop pe sarcina de 50 de Ohmi. Iti las tie bucuria de a calcula cat trebuie sa arate osciloscopul cand ai 1 KW pe sarcina de 50 de Ohmi. Avand in vedere ca zici ca il poti construi in cateva ore, oferta e valabila o luna. Te bagi?
 8. Va multumesc pentru comentarii. Sa o luam pe rand ... Like! Mixerul a fost ceva de genul asta: In legatura cu motivul, am o suspiciune, dar nu pot sti exact. Din moment ce am verificat ca stabilitatea sursei de alimentare nu este compromisa cand apare pulsul de curent la emisie, ceea ce cred ca se intampla se afla pe cip. Banuiesc ca a fost proiectat in graba, fara sa fie data o atentie deosebita izolarii intre partea digitala si VCOul sintetizorului. De altfel se si observa in zona lunga de zerouri pana la CRC cum apare o modulatie digitala parazita de la un semnal de tip clock. Nu il regasesc pe pinul de alimentare, asa ca banuiesc ca interferenta e interna. Corect, a cam transpirat oscilo, dar cred ca si lui i-a placut . Da, masuratorile au fost automatizate. Nu ar fi putut sa fie altfel. Demodularea si alinierea datelor pentru a afisa diagrama ochi a fost facuta cu desepeala. Multumesc ptr recomandare. Am folosit si folosesc module de la Hope. Dar am constatat ca Si1000, cu care sunt facute modulele, sunt foarte sensibile la supratensiune pe alimentare. Cateva am ars eu din neatentie, iar unul a clacat in timp ce era afara pe montaj; este termometrul ala cu celula solara pe care l-am publicat la Proiecte Complexe. Intre timp preturile au crescut si datorita faptului ca Si1000 nu mai este in fabricatie. nRFurile le-am luat la un pret de nimic, mai exact 99 centi bucata, transport inclus. Asa ca am zis ca merita sa le incerc. Una peste alta, cred ca nRFurile clone sunt utilizabile, dar cu problemele asociate. Atata timp cat este clar ce limitari au, dat fiind pretul extrem de scazut, sunt rezonabile ptr proiecte de tip hobi.
 9. Va salut, Postul este adresat in principal celor care doresc sa foloseasca modulele nRF24L01 de provenienta incerta sau mai bine zis clonele acestui cipan. Personal am testat doua tipuri: 1)Cele pe care chiar scrie nRF24L01, dar au o comportare dubioasa si sunt suspectate a fi facaturi si 2) Si24R1, care poarta un alt cod, dar este declarat ca fiind compatibil cu tizul lui nRF24L01. Avand nevoie de o transmisie radio la mica distanta si gasind aceste module foarte ieftin, mi-am zis ca pot incerca sa le folosesc. Le-am testat atat cu biblioteca RF24 din mediul Arduino, dar am scris si cod complet nou pentru lucrul cu niscai PICuri 18F. Testele initiale au fost un dezastru. Nu reuseam sa fac Atmega sa vorbeasca cu PICul prin intermediul modulelor nRF24L01. Apoi am reusit sa fac doua Arduino sa vorbeasca intre ele, dar comunicatia era sporadica si cu foarte multe erori. Dupa multe teste si re-citiri ale foii de catalog, am reusit sa fac si PICul sa intre in hora. Mai mult, am reusit sa folosesc conceptul de tevi (pipes) descris in foaia de catalog. Cu toate astea, ramanea o instabilitate a legaturii, care, culmea, se agrava cand maream puterea de emisie. Prin urmare m-am decis sa sap mai adanc, ca sa vad ce se intampla. Ca sa ai comunicare trebuie ca atat transmitatorul cat si receptorul sa-si faca treaba. Am inceput cu analiza emisiei. Analiza am facut-o direct pe semnalul RF, pe care l-am mixat, ca sa-l aduc la o frecventa mai joasa, apoi am facut capturi de salve de transmisie RF cu un osciloscop digital. Esantioanele au fost extrase din osciloscop, apoi demodulate si analizate. Din fericire modulatia este de tip FSK, fara criptare si este destul de usor de analizat. Oricum, structura pachetelor RF este descrisa in detaliu in foaia de catalog. Iata mai jos cum arata un pachet de date: Toti parametrii din pachetul de date se pot controla prin program. Se observa prezenta urmatoarelor secvente: -Preambul: 1 octet -Adresa destinatie: 3-5 octeti (am folosit 5) -Datele pr. zise: 32 octeti (nu folosesc lungime variabila, desi este posibil) -Suma de control sau CRC: 1-2 octeti (am folosit 2) In total, in cazul experimentului meu, un pachet RF contine 1+5+32+2 = 40 octeti = 320 biti. Durata pachetului RF este de 1.28ms. In zona de date pr. zise (payload) cu lungimea de 32 de octeti, numai primul octet a fost incarcat cu valori aleatoare. Restul de 31 au fost toti 0x00. Cam asa arata un pachet RF transmis pe 2.4GHz, mixat si adus la 7MHz, apoi capturat pe osciloscop. Pe pachete de tipul asta am facut analiza modulatiei. Osciloscopul era setat pe 200us/div pe orizontala si 1mV/div pe verticala. Pentru a evalua calitatea modulatiei, am facut cate 50 de masuratori consecutive cu date aleatoare si am suprapus rezultatele pentru a trasa diagrama ochi. Cele 8 masuratori sunt facute cu nivele de putere din ce in ce mai mari, in conformitate cu setarile din registrul RF_SETUP bitii RF_PWR asa cum este descris in foaia lui Si24R1. Rata de bit folosita este de 250Kbps. Pentru cei nefamiliari cu "diagrama ochi" (eye pattern, eye diagram) si interpretarea ei in evaluarea calitatii transmisiilor de date, iata cateva explicatii aici: despre diagrama ochi RF_PWR = 0b000; Pout = -12dBm RF_PWR = 0b001; Pout = -6dBm RF_PWR = 0b010; Pout = -4dBm RF_PWR = 0b011; Pout = 0dBm RF_PWR = 0b100; Pout = 1dBm RF_PWR = 0b101; Pout = 3dBm RF_PWR = 0b110; Pout = 4dBm RF_PWR = 0b111; Pout = 7dBm Va rog sa remarcati cat de mult se degradeaza calitatea modulatiei pe masura ce este crescuta puterea RF de iesire. Practic, de la puterea de 0dBm in sus, diagrama ochi este inchisa si modulatia emitatorului este inutilizabila, chiar daca receptorul ar fi de cea mai buna calitate. Am verificat si stabilitatea sursei de alimentare si nu am constatat variatii pe timpul transmisiei. In concluzie, celor care doresc totusi sa utilizeze modulele clona ale lui nRF24R01, le recomand sa foloseasca puteri mici de iesire, altfel rata erorilor atinge valori mari inca de la emitator datorita calitatii foarte scazute a modulatiei. Planuiesc sa fac si cateva teste de distanta in camp deschis. Cirip
 10. Va salut, Experienta mea cu UPSurile este destul de favorabila. Am avut o intrerupere de curent de peste 24 de ore. UPSul alimenteaza modemul de internet si ruterul wireless. Au mers bine mersi mai bine de 8 ore de la intreruperea curentului. Este un UPS micut de 400VA. Cred ca o estimare grosiera a timpului e destul de usor de facut. Cirip
 11. @RST, oare asa sa fie? Ia sa vedem ... In conformitate cu recomandarea ITU "ITU-R BS.704", pe care o puteti gasi aici, sensibilitatea receptorului MF tipic este de "–5 dB(pW) for monophonic reception", ceea ce dupa artimetica mea se converteste la fo 4uVemf in 50 de ohmi. Pe de alta parte, producatorul cipanului RDA5807M zice ca are o sensibilitate tipica de fro 1.3uVemf. Ete! E adevarat ca ITU masoara la 40dB RSZ, iar foaia de catalog specifica un RSZ de 26dB, dar distanta nu e chiar ca de la pamant la luna. E p-acolo. Mai mult, RDA5807M specifica existenta unui LNA la intrarea integratului, iar foaia de catalog reprezinta un contract intre producator si utilizator, care poate fi verificat prin metodele recomandate tot de ITU si acceptate de comunitatea producatorilor si utilizatorilor. Daca ma apuca entuaziasmul debordant, poate fac o masuratoare cinstita asupra unuia dintre modulele mele. De asemenea, in urma propriei utilizari cu o antenuta vai de mama ei, raportez o receptie de buna calitate in toata gama FM. Deci, despre ce vorbim? De unde snoava ca RDA-ul a lipsit la lectia despre sensibilitate? @RST, aveti clapornita! Craciun Fericit tuturor!!!
 12. Heheeee, ete peste ce-am dat ... Pagina sursa e aici Sarbatori Fericite si un An Nou cu bucurie tuturor!
 13. Va salut, Am folosit atat module cu TEA5767 cat si cu RDA5807. RDA5807 are mai multe moduri de utilizare, dintre care unul dintre ele este identic cu cel al lui TEA5767. De fapt mi-a fost practic imposibil sa inteleg cum functioneaza si sa scriu codul de programare urmarind foaia de catalog a lui RDA5807, dar cand am aflat ca exista modul compatibil cu TEA5767, am folosit foaia de catalog a ultimului si a mers bine mersi. Una peste alta, ambele integrate sunt o mica uzina. Contin sintetizor, mixer cu rejectia imaginii (de aia nu prea e necesar filtru la intrarea RF), demodulare MF, decodor stereo. RDA5807 are in plus decodare de date RDS, control de volum si alte cateva chestii pe care nu mi le mai amintesc. Exista foaia de catalog completa ptr RDA5807, dar e numai in chineza. Folosesc unul dintre cele doua integrate in radioul cu lampi pe care l-am postat mai demult pe forum. Merge foarte bine, desi am observat ca ocazional pleaca de pe post, dar isi revine singur in 2-3 secunde. Nu am stat sa investighez de unde e beleaua. Fuga de pe post apare rar si la intamplare. Sunt sceptic in ceea ce priveste folosirea in 6m. Cipanele sunt destinate receptiei si demodularii semnalelor de radiodifuziune, adica WBFM. In benzile de radioamatori se foloseste NBFM. Asta implica 2 probleme: banda FI e prea larga si nu exista protectie la statiile adiacente; altfel spus, selectivitatea e in plopul de Craciun. cipanele asteapta deviatia mare de frecventa (75KHz ptr WBFM de radiodifuziune). NBFM are deviatie maxima de 5KHz, daca imi amintesc bine. Ceea ce inseamna ca si daca e un singur pot in canalul de FI, centrat bine mersi, nivelul demodulat va fi foarte mic din cauza deviatiei mici de frecventa. Reducerea de semnal ar fi cam de 15 ori ( -23.5dB) fata de nominal, ceea ce e foarte mult. Dar la pretul la care se vand, pentru un radio MF stereo sunt niste bijuterii, care merita explorate. Spor!
 14. Am inteles ca ai ruter, care distribuie adrese IP in reteaua interna. Uite cum fac eu ca sa se vada calculatoarele: Intai am grija ca toate care trebuie sa se vada sa faca parte din acelasi Workgroup. In cazul meu l-am denumit "HOME". Pe computerul al carui folder vrei sa fie vizibil, faci asa: 1) Right clic pe folderul pe care vrei sa il sharuiesti, apoi Properties 2) Click Share 3) Selectezi Everyone si te asiguri ca permisiile sunt Read /Write. Presupun ca esti in reteaua de acasa, altfel manevra e periculoasa ptr ca deschide acces la oricine. Am prefereat asa, deocamdata, ptr ca e simplu. Mai tarziu o sa creezi useri si parole de restrictionare a accesului. Dai OK si ar trebui sa vezi ca folderul tau e sharuit, numele calculatorului si numele share-ului. Pe calculatorul al doilea de pe care vrei sa accesezi share-ul, trebuie sa mapezi drive-ul sharuit de pe primul. In file explorer clic pe Tools -> Map network drive ... Alegi o litera ptr drive, iar in casuta de jos scrii numele calculatorului urmat de numele share-ului. Atentie la respectarea intocmai a sintaxei. Daca nu stii numele calculatorului, poti folosi adresa IP. Sper ca stii sa o afli. Daca nu, e alt subiect de discutie. Si cu asta ar cam trebui sa se vada calculatoarele intre ele si sa poti transmite fisiere de la unul la celalalt. Daca nu merge, fa capturi detaliate de ecran cu mesajul de eroare. E posibil ca eu sa fi omis pasi din greseala. Spor!
 15. Salut, Nu este clar daca cele doua calculatoare se vor conecta direct, adica un singur cablu de la unul la celalalt sau mai exista un dispozitiv intermediar, care poate fi ruter, switch sau hub. In cazul al doilea vor fi doua cabluri, cate unul intre fiecare calculator si dispozitivul intermediar. Procedura este putin diferita. Mai precis, incerc sa inteleg de la bun inceput daca cele doua calculatoare primesc adrese IP de la un ruter deja instalat sau trebuiesc configurate manual (in lipsa ruterului cu DHCP activ).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.