Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

de ce pica invertoarele ?


Postări Recomandate

Am si eu o curiozitate , vreun cunoscator din domeniul acesta al aparatelor de sudura , are timpul si dorinta necesare pentru a intocmi un tabel cu diferite marci de calitate pentru aparate de sudura care sa contina :

-> numele firmei ce produce un anumit aparat de sudura
-> tipul aparatului de sudura ( MIG-MAG , MMA , TIG ) + model
-> tara care il produce , spre ex : ,, Miller America '' desi pe eticheta unor modele specificatia ,,Made in ( i don't know ) '' lipseste chiar si la acest renumit producator , nu detaliem ;
-> tara unde se asambleaza echipamentul ( daca este posibil )

 

-----------------------------------------------------------

Si am si eu o intrebare : ce preferati , un aparat de sudura de medie calitate ( nu specific marca ) la un pret decent , care pe durata perioadei de garantie si-a acoperit pretul si a facut si profit prin utilizare inca o data valoarea sa , ori preferati un aparat de sudura de inalta calitate ( nu specific marca ) la un pret poate nu chiar decent , in orice caz mult mai mare decat pentru modelul antetior , dar care in perioada de 2 ani de zile de garantie ,poate nu si-a scos banii , sau daca i-a scos , a realizat un profit mult mai mic decat precedentul ?

In atare conditii ce aleg ? Medie calitate ma tine 3 ani ; 2 de garantie + 1 in plus , bani scosi pe aparat + profit = inca o data cu pretul aparatului / ori inalta calitate sper sa ma tina 5 ani desi depinde .. si scot mai putin decat in cazul precedent ? aici se vede fezabilitatea si fiabilitatea unui produs , nu ca scrie pe el Miller sau Fronius , Telwin , ori Velt.

Link spre comentariu

Dacă te ocupi cu construcțiile metalice și scoți bani din asta, cumpără-ți ceva de firmă, cu garanție extinsă și funcționare sigură. Nu-ți permiți să te lase aparatul când ești în mijlocul unei lucrări importante...și cu termen scurt.

Dacă sudezi ocazional în regim de amator, nu merită să investești mulți bani într-un invertor, aș recomanda mai degrabă un aparat clasic, cu transformator. Astfel poți cumpăra unul decent la o sumă mult mai mică decât un invertor modest.

Link spre comentariu

In videoclipul de mai jos este prezentata functionarea unui aparat de sudura tip invertor , in spaniola. Remarc faptul ca , multe sisteme si documentatii tehnice se gasesc in spaniola , si de asemenea oameni care vor sa explice si pentru altii , fata de prietenii nostri romani care fac video-uri panaramiste . Cine doreste sa se uite cred ca va aprecia , bineinteles niciodata nu se va putea ca toti sa fie multumiti .

 

https://www.youtube.com/watch?v=zQY2SwEpH78

 

cu referire la sisteme inverter , remarc faptul ca ele au la baza principiul surselor de comutatie , de fapt ele cred ca sunt surse de comutatie de mare amperaj ( principiul e acelasi in orice caz ) , insa functii de genul Hot Start , ori Anti Stick , ori alte asemenea presupun ca sunt sisteme computerizate adiacente sursei de tensiune in sine.

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

De ce se foloseste termenul de invertor pentru asemenea aparate?!

Cand ele n-au niciun invertor... au un redresor + un convertor dc/dc. Unde e invertorul?

Inteleg sa fie folosit la piata sau de cei care n-au nicio idee despre electronica...

Tot wikipedia cred ca ne dumireste in acest sens , din ce am cautat eu ; se specifica urmatoarele

 

,,Since the advent of high-power semiconductors such as the insulated gate bipolar transistor (IGBT), it is now possible to build a switched-mode power supply capable of coping with the high loads of arc welding. These designs are known as inverter welding units. They generally first rectify the utility AC power to DC; then they switch (invert) the DC power into a stepdown transformer to produce the desired welding voltage or current ''

----------------------------------------------------------------------------------------------------

De la apariția unor semiconductori de mare putere, cum ar fi tranzistorul bipolar cu poartă izolată (IGBT), este acum posibil să se construiască o sursă de alimentare in comutatie capabilă să facă față sarcinilor mari de sudare cu arc. Aceste modele sunt cunoscute sub denumirea de unități de sudare invertoare. Ele, în general, redreseaza mai întâi tensiunea alternativa la DC (continua); apoi comută (inversează) puterea DC într-un transformator de stepdown pentru a produce tensiunea sau curentul de sudare dorit.

 

deci cred ca in cazul surselor de comutatie , ideea aceasta a inversarii ; terminologia in sine , atrage probabil dupa sine denumirea sistemului de tip switching power supply ca fiind inverter .

 

link pentru articol : https://en.wikipedia.org/wiki/Welding_power_supply

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Sunt si greseli/intrepretari ciudate pe wikipedia...

"...then they switch (invert) the DC power into a stepdown transformer to produce the desired welding voltage or current" afirmatia asta e corecta daca aparatul ar avea iesirea in ac, dar uita ca mai exista o redresare iar unui convertor buck cu izolatare nu poti sa-i spui ce e un invertor + un redresor..

Invertor e un device care este alimentat cu dc si scoate la iesire ac de frecventa fixa sau variabila iar utilizatorul foloseste direct aceasta iesire... nu cum e folosit pe wiki, descriind un bloc intermediar, "uitand" de redresarea de la final.

Ma rog... sa nu ne pierdem in termeni.

Link spre comentariu

In Franta si Italia , pe unde am fost la ceva firme producatoare de utilaje de sudura , astea de care vorbim ... asa erau denumite de producatori ... aparate de sudura tip inverter . Scria si pe ele . Inca mai scrie ... Pe cele produse in regim propriu , putem scrie ce dorim . Sau ( si ) sa atentionam pe producatori ca gresesc ...

 

https://www.google.ro/search?client=opera&hs=T8Y&q=inverter+welding+machine&oq=inverter+welding+machine&gs_l=psy-ab.12..0l3j0i67k1.43403.43403.0.47413.1.1.0.0.0.0.119.119.0j1.1.0....0...1.1.64.psy-ab..0.1.118.98g3bljjxMk

 

https://www.worldmach.com/metal-processing-machinry/esab-lhl-315-tig-welding-machine.html

Editat de gauss
Link spre comentariu

E un termen mult mai raspandit si folosit de cei de la marketing..,

Nu prea are sens comercial si nici nu suna bine sa spuna ca e un aparat cu convertor dc/dc izolat cu reglaj de curent...

E ok... inverter... suna bine.

 

La aparatele de AC chiar e inverter .. pentru motorul de compresor cu rotor in sc. si prin turatia variabila se obtine o reducere semnificativa a consumului.

Link spre comentariu

Eu l - am auzit curent in laboratoarele de proiectare , in hala de productie si la service . Asa scrie si in cartusul indicatoarelor de la documentatii , desene tehnice fiind acestea . N - am avut treaba cu marketing - ul . Sau macar cu comercialul ... sant alte meserii . Ma rog , nu vreau sa conving pe nimeni de nimic . Am expus ce stiu eu . Nu cred ca unii proiecteaza si produc ceva , iar altii ( din aceeasi firma ) vand altceva . Credeam ca e evident din linkuri ... dar asta e o alta chestie . Cam atat ... personal vorbind .

 

http://www.decaweld.com/en/welding-equipment/mastrotig-216-ac-dc.2.54.199.gp.20229.uw.aspx

 

Acesta e numai jumate ' inverter ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ok, am inteles.

Termenul de invertor vi se pare corect pentru un aparat de sudura in cc?!

Raman la parerea ca s-a impus si a ramas asa din motive de limbaj comercial mai mult... pentru multi e sinonim cu sursa "electronica" sau sursa in comutatie.

Strict tehnic, nu e niciun invertor in aparatul de sudura in cc... decat daca acceptam "explicatia" wiki care sparge un convertor buck izolat in invertor + redresor (de care uita sa aminteasca...).

Link spre comentariu

Nu . Sant aparate care sudeaza in C .C . si n - au decat o dioda , in afara transformatorului . Nu puneti intrebari " naive , uzand de sofisme si in metalimbaj . Am trecut de mult de acest stadiu . Vorbim de altceva , ca familie tehnica de aparate de sudura , oricat ar parea de neverosimil . Mai departe , ramane fiecare cu parerea lui . Daca cei care le produc le denumesc asa din " motive de limbaj comercial mai mult " , o comunitate de ingineri , ma simt solidar cu ei in greseala , ( si ) acolo am invatat despre aparate de sudura , mi - a tinut de foame peste 15 ani . Pacat ca nu citesc forumul , s - ar lumina ( cei care gresesc ) ... fie si din cauza de parere singulara , sau multipla .

 

http://www.scritub.com/tehnica-mecanica/MANUALUL-SUDORULUI31212719.php

 

Paragraful 2 . 2 ... din nou aceeasi greseala , o fi tot comerciala ? Se gasesc si cursuri universitare , o lume intreaga greseste ! ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Acum nu faceti apologia superioritatii inginerilor si producatorilor straini ca si cum cei romani ar fi cu ceva mai prejos. Am inteles aprecierea dvs pentru acest forum si suprapunerea pe care o faceti cu orice membru.

La asa intrebare naiva era de asteptat un raspuns, eventual complex.

E ok, inverter, daca asa il denumesc marii producatori, cum mi-as permite eu sa-i intreb unde e totusi invertorul...

Piedem timp pentru o chestiune atat de minora.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări