Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

iop95

Membru activ
 • Content Count

  1,219
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

85 Se poate si mai bine

1 Follower

About iop95

 • Rank
  Membru avansat

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mariti valoarea in trepte de 10-20micro si vedeti cum se comporta. Exista o valoare pentru care se obtine rezonanta pe 50Hz... cu ceva variatii de la gol la sarcina. O varianta cu erori destul de mari ar fi sa masurati inductanta infasurarii de excitatie cu rotorul in 6-8 pozitii si sa faceti o medie; apoi calculati valoarea cond. asftel ca rezonanta sa fie la 50Hz.
 2. 4-5000rpm nu se pot obtine direct de la retea cu motor asincron... maxim 3000rpm. Cred ca cea mai ieftina varianta este tot cu motor asincron cu rotor in scurt impreuna cu un multiplicator adecvat pentru a obtine 5000rpm. Solutia fara perii cu reglaj necesita motor BLDC cu controller adecvat... destul de scump; poate o varianta SH de la o bicicleta electrica sau ceva similar, cu redresorul adecvat ar fi acceptabila cu adaptarile necesare.
 3. iop95

  Am pornit si laserul pentru otel

  Grosime 3-5mm, latime 8-12mm, lungime 20-30mm. Material cu aspect lucios argintiu sau auriu.
 4. Solutia simpla consta in folosirea unui condensator de 2-4micro in faza initiala de pornire peste care se va cupla cel standard dupa 1-3 secunde.... se tatoneaza experimental. Daca reducerea cuplului de start nu e suficienta. se poate inseria o bobina (droser neon/ infasurare primara traf), care va fi scurtcircuitata dupa cele 1-3 secunde. Se poate folosi si un variator de tensiune care sa modifice automat tensiunea (rampa de 1-3 secunde) sau manual... la fiecare pornire. Invertorul nu se justifica pt asa ceva.
 5. iop95

  Am pornit si laserul pentru otel

  Care sunt dimensiunile minime ale unei piese?
 6. Despre ce utilaj e vorba? Ce actioneaza motorul?
 7. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Condensator fara rezistenta inseamna supra-amortizare, care implica valori mari ale cond. cu dezavantaje legate de randament si cresterea timpului de crestere cu valorea cond. Se poate incerca, cu valori sub 2nF dar nu cred ca e o solutie ok.
 8. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Incercati sa testati cu valori mai mari in loc de 2.2. Incepeti cu 3.3 si poate gasiti o valoare la care oscilatiile se reduc suficient iar MOS-urile nu incep sa se incalzeasca prea mult. Nu stiu daca deranjeaza pe cineva radiatiile... o sa tipe.
 9. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Incercati cu 1nF si 4.7ohm/20W. Energia ce tb disipata e destul de mare. 60Vvv la aprox. 40MHz. Ce rezistena e in poarta MOS-urilor. Timpul de crestere mi se pare f mic... poate e loc de o crestere fara a afecta prea mult pierderile in comutatie, mai ales ca MOS-urile nu se incalzesc acum. Nu vad o problema pt. MOS_uri.. doar radiatiile in zona 40-200MHz destul de mari.
 10. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Puneti formele de unda cu tensiunile D-S la MOS-uri fara circuitele RC.
 11. iop95

  Modificare motor 380v la 220v

  Motorul e de 2.2kW; 0.76 este factorul de putere. Trebuie conectat in triunghi pentru 230V mono si un cond de pornire de 500-600micro si 200micro de lucru.
 12. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Se pare ca fluxul de scapari este destul de mare... asigura cel putin 1W, suficient ca folia sa se incalzeasca. Pentru un aparat care nu trebuie sa treaca teste EMI cred ca se poate da jos, mai ales ca ajuta la racirea bobinajului. Daca ar trebui sa ramana, va fi deschisa si pusa la masa. Sau inchisa cu condensator/i cu valoare care sa limiteze incalzirea. Sau 2-3 spire cu folie izolata.
 13. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Efectul de proximitate n-are nimic de-a face cu vreo miscare mecanica. Curentul dintr-un conductor creaza un camp magnetic care induce curenti in conductorii alaturati. Acesti curenti modifica distributia normala de curent, reducand astfel aria efectiva a conductorului ceea ce inseamna o crestere a rezistentei echivalente. Daca prin taierea foliei aceasta nu se mai incalzeste atunci e vorba de fluxul de scapari. Am inteles ca erau 4V la capetele acelei folii, in gol; sunt curios cat e tensiunea cu o rezistenta chimica de 10-20ohm.
 14. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Cauza incalzirii tine mai ales de efectul de proximitate si putin de fluxul de scapari (tensiunea masurata).
 15. iop95

  Curiozități tehnice din orice domeniu

  http://powerpulse.net/physicist-cracks-code-on-material-that-works-as-both-conductor-insulator/
×