Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

iop95

Membru activ
 • Content count

  1,088
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

65 Se poate si mai bine

About iop95

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Veti folosi PFC? Daca da, tensiunea de intrare va avea o variatie mica... daca raspunsul va fi rapid. Cred ca +/- 5% va fi asigurat. Asta inseamna 370Vmin / 410Vmax cu 390Vnom. Cu valorile din fisier trebuie scazut raportul de transformare la 2.25 pentru a asigura tetnsiunea de iesire la f0. Castigul minim se obtine la aprox. 108.5kHz, deci se poate reduce fmax in jur de 110K.
 2. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Curba castigului e data de raportul Lm/Lr si Qe, nu neaparat de valoarea absoluta a Lm. Cu fisierul excel puteti vedea care e castigul pentru gama de frecventa aleasa.
 3. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Este ok dar nu o sa mai asigure stabilizarea tensiunii cu cresterea sarcinii. Va trebui ca la f0 (castig unitar), raportul de transformare sa fie astfel ales incat sa acopere toate caderile de tensiune si sa ofere tensiunea dorita. N-am inteles de ce nu doriti sa opereze si pe zona de frecvente sub f0... care este temerea?
 4. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Eu as merge pe urmatoarele valori: Lm=200micro Lr=10micro (am considerat Lkp trafo 0.5micro) Cr=400nF Rezulta curent nominal prin tank 15A, putere reactiva in gol 250VAr.
 5. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Supraunitar inseamna mai mare ca 1. 1/2 e subunitar. Corect se noteaza 1:2. 2x150 se refera probabil la +/- 150V cu masa comuna. Puterea nominala care e?
 6. iop95

  Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

  Sau 20kW... https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjY-JCF9JnbAhUDvhQKHckjDAcQFjAAegQIARAp&url=https%3A%2F%2Fwww.wolfspeed.com%2Fdownloads%2Fdl%2Ffile%2Fid%2F931%2Fproduct%2F214%2F20kw_full_bridge_resonant_llc_converter.pdf&usg=AOvVaw2t3LsQswCBlRMipiYG_pLU
 7. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Functionarea la frecventa fixa, respectiv la rezonanta, implica un castig unitar. Nu mai are nicio relevanta raprotul Ln sau Qe... teoretic se pot folosi orice valori Lr Cr care asigura frecventa respectiva de rezonanta... deci nu prea se aplica metoda de calcul de la un LLC. Se pot alege totusi valori optime astfel incat variata castigului in jurul fo sa fie cat mai mic... care este puterea nominala? Si raportul de transformare.
 8. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Cu valori din schema respectiva, rezulta fo aprox 75.6kHz, curentul prin Cr la sarcina nominala 1.91A; la SC si fmin tensiunea de varf sare la 649V... deci mare atentie la schemele cu cond de valoare mica... au reactanta mare si tensiunea de varf poate fi cu mult peste 1/2Vdc.
 9. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Cserie este 200nF (198 mai exact...); cei doi cond apar in paralel in circuitul rezonant. Un modul suporta 1.5kW. Sunt 6 cond de 33nF in paralel. Curentul nominal prin tank este de 9.15A, deci aprox. 1.5A/cond. Cam asa arata valorile pentru un modul... destul de apropiate de ce au calculat ei.
 10. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Este realista pentru orice putere... n-am inteles care este retinerea. Curentul de magnetizare poate sa para mare... dar e normal ca inductantele sa scada cu puterea. In FB valorile sunt mult mai mari (de 4 ori pentru acelasi Q).
 11. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Nu stiu de nicio limitare in putere la sursele rezonante... https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi-6beQu5nbAhXHx6YKHRi-AdYQFjAIegQIARBu&url=https%3A%2F%2Fexperts.umich.edu%2Fen%2Fpublications%2Fa-10kw-97-efficiency-llc-resonant-dcdc-converter-with-wide-range-&usg=AOvVaw0PCDZvrSMtsfumLo8PYT8a https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiJ2P7tu5nbAhUCQpoKHf2nDRMQFjAAegQIARAp&url=http%3A%2F%2Fwww.mdpi.com%2F1996-1073%2F10%2F10%2F1573%2Fpdf&usg=AOvVaw2MeK3FNnrxSdGYwwPLweYp Zeci, sute de kW... fara probleme. FB evident ca ofera putere mai mare, indiferent de control.
 12. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Aici tb facut un compromis... variatie mare a castigului inseamna Lm mic si Cr mare iar asta inseamna curent reactiv mare. In cazul de fata este 5.68A, cu o putere reactiva de aprox. 970Var. Da, Lm este inductanta primarului; nu stiu ce inseamna nerealist... astea-s rezultatele din calcule; se poate merge si cu Lm mare si Cr mic dar castigul nu mai e asigurat... eventual doar unitar in punctul de rezonanta si apoi scade puternic cu frecventa.
 13. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Am mers cu Vd_min la 370V, daca aveti PFC n-are sens sa folositi o valoare mai mica. Am ales 100kHz fo si 130K fmax. Cu valorile ales rezulta fmin in jur de 70kHz. Pentru aceasta valoarea am calculat nr de spire, care poate ramane la 13 cu intrefier de 1.1mm, rezultand o valoare de 66microH pentru Lm; evident cand traful e facut se vor introduce valorile masurate in tabel. Am pus niste valori pentru inductantele de scapari si in final rezulta o inductanta Ls de aprox. 6micro. Evident se pot face simulari, alege valori diferite astfel ca inductanta serie sa poata fi acoperita de inductantele de scapari... daca se doreste. si graficul iar pt traf E nevoie de inca o iteratie cu raportul de transformare real si ajustarea valorilor. Din calcul se pare ca se poate merge si cu 3 spire in secundar, dar un raport de transformare mai mare nu e de dorit. Se poate incerca cu 4 sau chiar 5 care-i mai apropiat de cel initial. Atentie la raport de transformare real se introduce valoarea la sheet Trafo linia 10 cand e configuratie FB si valoarea impartita la 2 pentru HB!
 14. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Ce frecventa de rezonanta? Frecventa minima si maxima? Si care-s datele la miez?
 15. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Pai din calcul rezulta un n de 2.43... 2.6 nu e departe, e posibil sa fie ok; vedem dupa ce calculam si traful, respectiv intrefierul. Mai departe alegeti frecventa de rezonanta dorita si frecventa maxima; apoi alegeti Ln si Qe pentru a obtine castigul maxim dorit si curba castigului nominal sa fie peste cea cu rosu. Am zis, diferente sunt din modul de calcul a castigului, foarte acoperitor sau "normal". Aici e un trade-off, daca tineti cont de cele mai defavorabile conditii posibile atunci o sa rezulte un Mg_max mai mare sau o valoare mai mica daca se considera/accepta ca Vd_min scade mai putin fata de valoarea nominala. Daca scala pe verticala e prea mica si nu mai afiseaza castigul maxim, dati dublu click pe scala verticala si modificati la Axis Option valoarea "Maximum" ceva peste Mg_max, pentru a fi afisat. N-am alex autoscalarea pentru ca pot fi valori f mari pentru curba in gol si atunci zona de interes o sa apara f mica.
×