Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

iop95

Membru activ
 • Content count

  1,200
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

85 Se poate si mai bine

1 Follower

About iop95

 • Rank
  Membru avansat

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ambele inglobeaza aceeasi relatie, mai mult sau mai putin direct. Relatia cu AP este una empirica.
 2. Postarea se referea la afirmatia dvs. " Gresit! delta B si 2delta B nu are legatura cu Bsat." si cred ca are legatura cu calculul numarului de spire... cel putin din perspectiva lamuririi valorii delta B (sau B cum apare eronat in majoritatea formulelor).
 3. In toate calculele este vorba de variatia inductiei (delta B), data de variatia fluxului. La inductie constanta nu se intampla nimic... totul e stationar, fara transfer de energie intr-un traf. Daca nu exista inversarea sensului tensiunii aplicate, nici inductia nu-si schimba semnul, respectiv miezul lucreaza in primul cadran, cu variatie de la Bmin (care de regula e 0) la un Bmax. Delta B = Bmax - Bmin; daca Bmin=0, atunci Delta B= Bmax; daca se alege Bmax = Bsat, atunci Delta B= Bsat; asta se intampla la convertoarele forward. In cazul convertoarelor care permit inversarea tensiunii aplicate (bridge, resonant, PP), se obtine si inversarea inductiei, respectiv o excursie a acesteia din cadranul 1 in 3 si inapoi, de la Bmax la Bmin. Daca alegem Bmax = modul (Bmin) = Bsat, se obtine Delta B = Bmax - Bmin = Bsat - (-Bsat) = 2*Bsat; se vede ca miezul este folosit mult mai eficient in acest caz, fiind capabil de o putere dubla fata de primul caz.
 4. iop95

  Sursa industriala identificare circuite

  Cel mai probabil e un controller in curent gen UCC 38xx si LM339 in secundar pentru PG. Langa traf e un cond electrolitic (cel mai mic). Verificati-l/schimbati-l.
 5. iop95

  sursa Server SUN 5600W - jumatate defecta.

  Ma intereseaza. Vedeti mp.
 6. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Curentul prin circuitul rezonant nu se aduna aritmetic, relatia e Ip=(Ir^2 + Im^2)^0.5. Valoarea maxima apare in full load la frecventa minima cand Im este maxim. Este o relatie aproximativa acoperitoare... Im fiind triunghiular iar Ir are o buna parte sinusoidala, functie de sarcina si Q circuit rezonant.
 7. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Traful poate sa aiba o problema de incalzire doar din pierderile ohmice. In regim stationar e de dorit o marja de cel putin 20% intre curentii de varf prin elementele de comutatie si curentul maxim admis la temp maxima. Pierderile ohmice cresc cu patratul curentului... deci o dublare a puterii implica o crestere de 4 ori a pierderilor ohmice... care sunt cele de conductie. Pierderile de comutatie cresc aprox. liniar cu puterea (curentul). Trebuie asigura evacuarea caldurii, respectiv mentinerea temperaturii sub 40-50C; asta prin marire radiatoare/racire fortata/alte metode. O problema ar putea sa apara in regim tranzitoriu, respectiv la salturi de sarcina sau pornire in sarcina maxima; depinde mult de viteza modulului de protectie la scurt/suprasarcina. Controllerul folosit pare f ok in privinta asta... deci cu racire corespunzatoare/eventual schimbare elemente de comutatie, se poate dubla puterea. Pentru bobina de rezonanta trebuie verificat sa nu ajunga spre saturatie sau la scaderea sensibila a permeabiliatii... care va modifica Lr, respectiv fr... si evident curba de transfer, cu probleme im bucla de reactie.
 8. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Pai nu e nevoie... bucla isi face treaba si tine iesirea superstabila chiar cu ripul de 10Vvv/100Hz pe intrare. Ziceam ca ar fi fost nevoie de marirea capacitatii daca bucla era mai lenta.
 9. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Cel mai probabil sistemul in bucla are cateva sute de Hz raspunsul in frecventa si compenseaza cei 100 Hz dati de PFC. PFC-ul are de regula un raspuns de 10-20Hz pe bucla de tensiune... deci n-are cum sa compenseze riplul de 100Hz care creste o data cu sarcina. Daca sursa compenseaza acest ripul ...e. perfect. Singura solutie ar fi fost cresterea capacitatii la intrarea in sursa si eventual la iesire.
 10. iop95

  Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

  Se face integrare si la puteri mari. Evident se lucreaza la frecvente mai ridicate, valorile inductantelor fiind reduse, dar asta ajuta si la reducerea dimensiunilor. Cu GaNs e relativ simplu. https://zapdf.com/application-of-gan-devices-for-1-kw-server-power-supply-with.html
 11. iop95

  Surse in comutatie LLC

  Felicitari pentru lucrare! Arata f bine si se pare ca merge f ok. Ar fi interesant de masurat frecventele de lucru pentru gol si cele 4 sarcini si comparat cu valorile rezultate din curbele aferente fisierului de calcul.
 12. iop95

  Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

  Nu e nicio topologie contratimp. Alimentarea defazata la 180º a celor doua trafo nu inseamna ca ele sau altcineva lucreaza in contratimp. Singurul motiv este dat de echilibrarea tensiunilor fata de CENTER, adica sa nu apara tensiuni puternic diferite intre cele doua ramuri, reducerea curentilor prin cond de filtrare.
 13. iop95

  Virtual Power Plant

  Injectia de putere pentru micile invertoare casnice se face "local", adica se verifica conditiile locale legate de nivelul tensiunii; daca nu exista consum, tensiunea locala creste si daca nivelul depaseste o anumita valoarea, invertorul este oprit. Cu alte cuvinte, daca nu exista consum, nici injectie de putere nu va fi. Acelasi lucru se intampla si in retelele de cc din tractiunea electrica. Nu se poate discuta de o injectie in SEN. Metodele de control, cum e si cea prezentata mai sus, pot fi f complicate pentru a castiga in eficienta, EMI si a respecta reglementarile, dar in esenta, doua surse de ca pot lucra in paralel daca sunt sincronizate (frecventa, faza si amplitudine); consumul va fi suportat doar de o singura sursa cand aceasta va avea valoarea instantanee mai mare fata de cealalta. Cum invertorul on-grid se leaga de regula la punctul de bransament, dupa contor, imediat ce nivelul tensiunii sale egaleaza reteaua, acesta va suporta tot consumul din locatia respectiva, imediat ce depaseste nivelul retelei incepe transferul de putere in retea; daca nu exista consumatori locali, va incerca sa mareasca nivelul tensiunii pentru a realiza injectia de putere si la limita se va opri daca se va atinge o limita prestabilita.
 14. iop95

  Virtual Power Plant

  Amestecati vectori cu de toate si cred ca ametiti si induceti in eroare. O asemenea informatie nu e ceva secret sau f greu de inteles. Google ofera toate informatiile necesare... doar o simpla cautare.
 15. iop95

  Virtual Power Plant

  Daca definitia de "sincron" e proprie si personala ... poate sa insemne orice. Dupa metoda asta minune cu defazajul nu cumva jumatate de perioada una dintre cele doua tensiuni e mai mare iar in urmatoarea jumatate de perioada, cealalta devine mai mare!? Ati pus pe hatie graficul a doua tensiuni defazate dupa care le-ati scazut?! Nu e f complicat.
×