Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
dany_cta

de ce pica invertoarele ?

Recommended Posts

As fi curios sa despre motivul pentru care pica invertoarele ieftine (chinezisme). Probabil este un cumul intre racire, schema si piese slabe.

 

Dar intrebarea este: Cum le putem proteja ?

Sa presupunem ca ele pica de obicei cand sunt folosite la parametrii 50%+ ?

Daca folosim aparatul la sub 50% din puterea declarata, o sa ne garanteze ca o sa tina mult aparatul respectiv ?

Sau pica din cauza supraincalzirii, caz in care ar trebui cumva sa monitorizam temperatura si sa ii dam timp de racire sau sa imbunatatim racirea ?

Sau pur si simplu pica la nimereala si asta e ?

 

Dintre cei care repara de-astea sper ca sunt destule cazuri din care pot sa traga niste concluzii, in ce conditii a picat, ca sa stim cum sa le protejam mai bine.

Edited by dany_cta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scheme simple si slabe, piese ieftine si slabe?!

Din ce vad pe alt topic, se poate realiza un invertor cu 5-700 lei net superior celor din comert la acelasi pret.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probabil ca ele pleaca din China la mai putin de o treime din pretul cu care ajung aici. Restul sunt doar adaosuri comerciale, taxe, transport si alte cheltuieli.

Intrebarea ar ramane in picioare: in loc sa ne apucam sa ne construim propriile invertoare si sa testam - cum putem sa le protejam pe cele chinezesti asa proaste si ieftine cum sunt, folosindu-le la putere mica ne garanteaza ca rezista mai mult ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu siguranta eu sunt subiectiv, dar nu ma pot abtine sa nu spun, "Cum dracu vand unii invertoare cu 100 de euro, si mai scot si profit, si nunumai ei, si ceilalti intermediari!?!"

Asta inseamna ca invertorul respectiv pleaca la un pret de 25-35 euro de la fabrica cu chinezi. Dany, in pretul asta imi faci si mie o carcasa? Ne incadram?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu vorbesc de aia care le aduc cu manevre si n-au nici un fel de facturi sau acte la ele, alea care se vand in bazar la pret de nimic.

Invertoarele din magazine cu facturi si tva cam incep sa se invarta pe la 700ron+, deci daca am lua un invertor de 700ron, sa zicem un pret de o treime = 230ron pret din China, daca il aduci fara taxe (vama+tva), facturi si acte, se aduc la gramada cu facturi cu alte valori sau declarate altceva cu valoare mai mica, automat poti sa il vinzi cu 100euro si sa ai si profit. Daca ai plati taxele nu mai iese chiar la 100euro, sau cine stie ...

 

Ideea este: cum le putem proteja ? Ele se ard cand sudezi mult sau poate cu electrozi grosi ? sau pur si simplu e noroc si poate sa pocneasca si cand e folosit la un sfert din capacitate si e rece ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cad si cele " de firma " . In vreo 15 ani de service , am vazut mii de bucati ... chinezismele inca nu aparusera . Trifazate puternice , monofazate cate 5 - 10 de la un singur client ... fabricanti din primii trei pe plan european . Ma rog , clasamentele pot fi subiective . Am vazut aici pe forum useri pentru care nu exista decat un singur producator ... acela pe care - l comercializeaza firma unde lucreaza , careia - i fac si reclama , de unde si concluzia mea despre subiectivism . Motive ( pentru care cad invertoarele ) sant destule . Personal nu m - as " lega la cap " cu chinezariile , nici moka . Mi se par prost lucrate ... mai mult schema si transpunerea in practica , componentele mai putin ... au mosfeturi Toshiba si alte cele . Ma rog , unele componente sant totusi atat de proaste , ca cele bune nu mai conteaza . Evident , nu e un indemn ( a nu lua o chinezarie ) ... face fiecare cum doreste . Pe banii altuia nu putem avea dorinte , ( eu ) personal nici pareri ...

Edited by gauss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dany, invertoarele de 450 lei la raft nu sunt o noutate chiar asa de mare. Vand pana si lanturi de magazine care nu prea au nici in clin nici in maneca cu tehnica. M-am dus sa iau doua baxuri cu apa plata si am dat peste invertoare la raft, ceva cu L...l, magazin nemtesc! Deci si cu TVA si cu taxe platite. 100 euro!

La insistentele unui vecin am vrut sa dau invertorul facut de mine, prezentat pe la Tehnica sudurii, cu 1000 lei. Cand i-am zis ca nu-i dau cablurile si clestii de sudura a renuntat. Ar fi vrut si masca de sudura in banii aia.

Cat despre protejarea astora ieftine, chiar crezi ca poti face bici din orice? Uita-te la radiatoare, la puntea redresoare, la cati finali si diode pe iesire are, si la ce calitate au piesele! Ce crezi ca mai poti face din el? Un meserias ti l-ar pune la punct, dar costurile sunt pe masura si poate nu ti se pare OK sa mai dai de vreo doua ori cat te-a costat de nou.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa specific clar: eu nu am tinut niciodata cu chinezismele. Din contra, sunt unul din aia care alearga dupa firma atata timp cat stie ca nu cumpara doar o eticheta.

Postul nu are rostul sa compare cat de bune sau proaste, cat de ieftine sau scumpe sunt chinezismele. Stiu cum sta treaba.

Doar ma gandeam sa descoperim cum putem sa le protejam odata ce le avem deja. Ce putem sa facem ca sa stim ca totusi o sa isi faca treaba cat mai mult ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu il am pe ala galben de care trag mai mult si a fost undeva un noroc ca l`am luat, radiatoarele sint generos dimensionate,

comutatorul e facut cu 10buc IRFP460 si redresarea cu 8 diode.

Miezul iara e solid, socul la fel, comanda alimentata clasic cu trafo si stabilizator 7812.

Lucratura insa e de 2 lei, daca nu`l desfaceam destul de repede sa`i refac o groaza de lipituri era deja defect, avea rezistentele de la snubbere cu lipituri reci.

Oricum tot a cazut potentiometrul...de bun ce era.

A fost totusi aprox 200E.

Ca sa te feresti de surprize fa`i o revizie din prima, altfel risti sa moara dintr`o lipitura proasta si de astea au chinezii girla.

 

Grig

Edited by Ion_Bumbu
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu exista vreo marca de invertoare indestructibila sau garantata pe viata astfel cum sa mai spus toate se strica candva.... dar ponderea o detin "no name-urile", indubitabil.

De ce procentul/rata de defectare e mai mare la chinezarii?..... de la a-l face ieftin (invertorul) si bun va dati seama ca e o cale lunga, satisfacator proiectate, cu piese satisfacatoare, materiale de asemenea, realizare la fel, cam ce ar putea iesii?

Acum ne putem intreba totusi si de ce cele de firma se strica? totul tine de structura moleculara si de conditiile in care au fost fabricate in mod deosebit semiconductorii (si nu numai) etc etc dar ca orice lucru dupa o perioada (destul de lunga, stiu masini si de zeci de ani) se vor defecta si acestea.

 

Oricum concluzia este ca sant diferente enorme intre invertoarele de firme consacrate si copi, ce sa compari la ele? a, pretul, si astfel din punctul nostru (al utilizatorilor ocazionali) de vedere, nu se justifica...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Producatorii n-au nici un interes sa faca invertoarele fiabile,pentru ca la un moment dat piata s-ar satura si-ar ramine cu marfa-n soare. Cred ca fac asta voit. Clar,e o diferenta intre cele scumpe si cele de ''doi bani''. Te tin doar dupa citi bani ai dat pe marfa.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si vremurile...cand eram copil tin minte ca nu avea posibilitate oricine sa aiba traf de sudura, dar se putea confectiona/repara o poarta, bolta, etc cu costuri accesibile sau la...o bere!

Acu' s-au "deschis" portile si tehnologia a evoluat, nu neaparat in sensul bun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si vremurile...cand eram copil tin minte ca nu avea posibilitate oricine sa aiba traf de sudura, dar se putea confectiona/repara o poarta, bolta, etc cu costuri accesibile sau la...o bere!

Acu' s-au "deschis" portile si tehnologia a evoluat, nu neaparat in sensul bun...

Trafurile de sudura, manufacturate de catre meseriasi adevarati,inca tin s-acum. Erau facute cu simt de raspundere. Atunci nu se facea nimic de mintuiala,pentru ca meseriasii,tineau la prestanta. Erau grele ca naiba dar trageai de ele, ca hotii de cai. Nu erau ele prea aratoase si nici usoare.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orice convertor in comutatie este supus pe langa regimul "normal" de comutatie si la regimuri tranzitorii.

In aceste regimuri tranzitorii apar de regula problemele.

Sunt f multe cauze care pot conduce la defect. Atat din partea de control cat si din zona elementelor de forta. Unele controllere mai noi pot trece in stari "incerte" si transmite comanda total eronat.

Evident ca proiectarea in sine, protectiile incluse si materialele alese au o mare importanta.

La F16 timpul intre 2 probleme de orice natura tehnica este de 7.3 ore... si o buna parte din aceste probleme sunt date de convertoarele in comutatie... noroc ca sunt multe sisteme redundante si cele mai multe dintre probleme nu sunt critice. Deci e greu cu fiabilitatea... fizica nu tine cont de costuri sau preturi.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

GEO, spik, nu poti spune asta, ca producatorii nu au interes sa produca trainc, este pur si simplu neadevarat, toate firmele de renume i-si fac renume cu fiabilitatea aparatelor sale dar pur si simplu orice piesa de orice natura e supusa uzurii, chiar si cu electroni, de acea nu tin "secole" ca nu sant piramidele din Gizeh mai ales ca nici nu poti suda cu ele..., uite Fronius cat e de Fronius si tot se defecteaza, dar greu.... Idea e sa nu compari "orice" poate suda si se gaseste pe piata ieftin cu o firma de renume. Vad de asemenea ca se discuta strict ca si aparat de sudura doar de cele numite invertoare alimentate monofazic si care sudeaza cu 3,25...., aparate si procedee sant cu multe alte tipuri si modele, de fapt de care vorbim? titlul topicului nu spune nimic....

 

Transformatoare......, nu cred ca va inpiedica nimeni sa aruncati invertoarele si sa va faceti transformatoare, tehnoligia nu e pierduta si inca se mai fabrica dar jurati cu mana pe inima ca dupa ce a-ti pus mana pe un invertor infinit mai usor decat un traf, la care reglajul curentului e o joaca si in plaje largi, care poate suda cu "orice" electrod etc etc va mai vine sa va intoarceti la transformatoare..... Tot secretul consta in a vi-l permite, invertorul.

Si ca sa parafrazez, ale naibilui de masini (autoturizme) ce repede se strica...., trecem la carute?!

Edited by nickrvl
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×