Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

GEO 53 BN

Membru activ
 • Content Count

  2,590
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1,553 Excellent

About GEO 53 BN

 • Rank
  Membru evoluat
 • Birthday 10/07/1953

Profile Information

 • Locatie
  Bucovăț Timiș

Recent Profile Visitors

5,969 profile views
 1. Pai ia sa ne puna necuratu' sa ne facem o casa fara autorizatie! Sa vezi autoritatile competente, cum se mobilizeaza si vin sa te purece,daca ai autorizatie de constructie,proiect, viza de la mediu, si cite, si cite,alte acte. Daca te prind ca nu ai toate actele necesare, sa vezi ce amenda primesti, de-ti trece cheful sa mai construiesti ceva! Pe ''colorati'' nu-i intreaba nimeni!
 2. Tata a cumparat in '63 o bicicleta(româneasca) de dame care ,intradevar, avea plasa din nailon la roata din spate ca sa nu le prinda, spitele rotii, rochia. Cu acea bicicleta m-am invatat sa merg(cu bicicleta). Tot atunci, am invatat-o, de voie de nevoie, (sub amenintarea cu bataia) pe sorămea sa se dea cu bicicleta. Sorămea,(mai mica decit mine cu 4 ani) fiind foarte ambitioasa, a invatat sa mearga cu bicicleta, in doua zile. Abia de atunci a inceput scandalul! Cita ''bataie'' am luat de la mama, pe motiv, ca n-o lasam si pe sorămea sa se dea cu bicicleta, numai eu stiu! Era suficient sa ma uit urît la ea(sorămea) ca ma si pîra la mama. De bătut ,nu cutezam s-o bat ,pentru ca ''mi-o luam'' in ''freză''. Si da, frîna la bicicleta era asa cum ai spus, eficacitatea ei fiind destul de slabuta! Nu riscai sa te dai peste cap! Tot frina de torpedo era baza. Dupa multe frînari ,cauciucul se uza, la fel si anvelopa. Cum dinamuri se gaseau destul de greu si doar in orase,posesorii de biciclete, isi montau pe ghidon, un suport pentru lanterna. In anii aceia, la moda, erau lanternele Elba-Focus,foarte bune,mai putin bateriile, 3R12, care se uzau repede. Incercam sa le ''resuscitam'', punindu-le pe soba.
 3. Salutare prieteni! Conform legii, orice cetatean al Romaniei , este obligat sa achite impozitul pe locuinta,masini, teren,etc. Cum se explica ca sint cetatenii (romi,ca sa nu zic tigani,ca ,deh ii discriminam)care nu se achita de taxele si impozitele pe care trebuie sa le achite,pe palatele,masinile de zeci si sute de mii de euro, motivind ca n-au posibilitati materiale. In mai toate localitatile din tara (orase ,sate) sint persoane care detin adevarate palate,dar care se pling ca sint saraci,trimitindu-si puradeii sa cerseasca. Intrebarea e! De unde au avut atitia bani sa-si construiasca asemenea palate? Ei de ce nu-si platesc darile catre stat? Pentru ei legea nu este aplicabila? Daca ,eu cetatean onest, intirziu, sau nu vreau sa platesc,sint executat silit. De ce nu se aplica si la ei acelasi tratament? Sint mai cu mot decit ceilalti cetateni? Va dau citeva exemple! Timisoara, Huedinul,Aradul si cite si cite alte localitati din intreaga tara. Un canal TV, (pe care nu-l pot numi) patronat de turci, a prezentatat o nunta tiganeasca in Arad. Ce marci de masini am vazut acolo, m-a lasat cu gura cascata. ''Bastanii'' se laudau cu miile ,zecile si sutele de mii de euro, pe care le-au cheltuit pe haine,muzica, mincare,cadouri, masini si pe nunta. Numai costumul mirelui si a miresei au costat citeva zeci de mii de euro. Statul ar trebui sa-i someze,iar in cazul in care proprietarii refuza sa achite retroactiv, impozitul, sa le darime hardughiile. Statul poate lua o astfel de masura! Or fi printre ei si din cei corecti ,din pacate numarul lor este foarte mic. Voi ce parere aveti? E normal ce se intimpla? Ce face statul? Se face ca ploua? P.S. Poate unii vor crede ca sint xenofob . Departe de mine astfel de gind!
 4. Corect! Din pacate mai sint cite unii, care cred ca pot face din rahat, bici si sa si trozneasca tare! Ptiu,satană! M-am molipsit de la @morocanosul! Sper ca stie de gluma!
 5. In ce an ai cumparat Sputnicul? Eu mi-am cumparat semicursiera Sputnic in '74 .E posibil sa fi fost doar o roata dintata la pedalier ,dar stiu sigur, ca la roata spate, avea patru pinioane. E posibil ca rusii sa se fi inspirat de la cursierele produse in Cehoslocvacia, producind ceva, intre cal si magar. Cind mi-am cumparat semicursiera, ea era echipata in totalitate: far dinam,pompa aer , sonerie, scule, inclusiv petice si bucati de smirghel,pentru remedierea penelor.Ghidonul era la fel cu ghidoanele bicicletelor de acum ,moderne. Frinele (fata-spate) foarte eficiente, erau cu saboti (deoparte si de alta)care actionau pe rama meatlica a jantelor.
 6. Dinamurile romnesti erau sub orice critica, lagarul fiind din ceva plastic ordinar,care in timp se uza. Apoi s-au produs dinamuri, la care, lagarul, era din poliamida, care era cu mult, mai rezistenta la uzura. Ca farul sa lumineze, trebuia sa ai ceva viteza,dinamul, producind curent suficient ,doar la viteze mari. Am avut o semicursiera Sputnic(parca) care avea pe roata spate, patru roti dintate, cu diametre diferite, iar la pedalier erau trei roti dintate cu diametre diferite. Sistemul de schimbare a vitezelor era destul de primitiv si fragil,comparativ cu bicicletele fabricate in Cehoslovacia, care erau net superioare, semicursierelor rusesti. Bicicletele Ukraina erau deosebit de solide ca orice lucru fabricat in fosta URSS. Dinamul era extraordinar de bun,la viteze mari, se ardea beculetul din far. Ca sa nu se mai arda, am pus un beculet de 6volti.
 7. Cind eram copil mi s-a intimplat de citeva ori sa mi se faca rau,napadindu-ma sudorile si facindumi-se greața. Mama ,fie iertata imi stingea carbuni din soba in apa si apoi imi spunea sa beau citeva inghitituri. Baga un deget in apa si apoi imi facea cruce pe frunte si pe piept. Dupa citeva minute imi trecea raul. Mama spunea ca am fost deocheat. Cit adevar si cita poveste este , e greu de spus!
 8. Cit priveste viata de camin(internat),ce sa zic! Mincarea era suficienta avind in vedere cit efort fizic faceam,fiind gustoasa. Noroc ca bucataresele erau meseriase desavirsite. Erau unii carora portia de mincare primita, nu le era suficienta, solicitind supliment. Eu, fiind de la tara, mincarea de la cantina, mi se parea foarte buna, cu toate ca mincarea de acasa, era mult mai satioasa si poate la fel de gustoasa ca cea de la cantina. Femeile de la cantina, care ne aduceam mincarea la masa,erau ca niste mame pentru noi, intrebindu-ne daca mincarea ne-a placut si daca ne-am saturat. In anul I-ii de liceu intr-o primavara ni s-a servit la masa spanac cu oua ochiuri. Ca țăranu' m-am uitat la terciul din farfurie, fiind convins ca ''pasta''cu o culoare ciudata, nu poate fi si gustoasa,drept urmare am mincat doar ochiurile. Nu stiam de existenta spanacului si de faptul se minca. Poate(in clasele V-VIII) sa fi invatat ceva despre spanac. Una e sa inveti despre ceva anume si alta e sa-ti fie pus in farfurie, fara o ''pregatire'' prealabila. Ca mine au fost si altii ,care la fel ca mine au refuzat sa manince spanacul. Femeile care ne serveau mincarea la masa,ne-au intrebat ,de ce n-am mincat spanacul. Am mormait ceva ,ce parea o scuza . Femeia care ne aduse farfuriile cu spanac,ne-a spus ca spanacul este foarte bun si sanatos. Ce sa-i spui ''țăranului'' obisnuit sa manînce doar mîncare facuta-n casa. Dupa doua zile ,tot asa ,ni s-a adus spanac cu pîrjoale, mincare multa si consistenta. Curios din fire, mi-am luat inima-n dinti si am mirosit mai intii mincarea din farfurie. Mirosul nu-mi spunea nimic! Atunci am decis sa si gust. Surprinzator ,spanacul era chiar gustos. Ce m-a facut pe mine si pe altii sa refuzam spanacul,a fost culoarea verzui-alburie datorat sosului alb facut cu smintina si faina. Colegii de masa, se uitau la mine cu ochii holbati. Le-am spus ca spanacul este foarte bun si ca usturoiul (mujdeiul) il facea si mai bun. Din acel moment mi-am schimbat(in bine) total, parerea despre spanac. Pe sotie (fie iertata) si apoi sotia, pe fiul meu, i-am lamurit-o ca spanacul este foarte bun si sanatos. Si acum primavara si toamna maninc spanac la greu. Cu smintina si usturoi, este un deliciu. Culoarea(data de smintina) ce pare dubioasa,in rest totul este nemaipomenit de gustos si sanatos. Va mai amintiti de Popoei marinarul,cum minca spanacul crud?In primavara am semanat spanac,dar vremea urita si pamintul umed, nu m-a lasat, sa pot intra la stratul cu spanac. Am cules de citeva ori spanac pe care l-am mincat cu placere. Acum a inflorit, frunzele fiind foarte mici. La toamna o sa seaman iar spanac. Spanacul il oparesc, il bag in pungi din plastic si apoi in bag in congelator. Cind mi se face pofta de spanac,scot cite-o punga si-l pregatesc mincindu-l cu cirnati fripti, bucati de friptura, chiftele, sau oua ochiuri. Asa ca, mincati spanac cit timp se gaseste pe piata.
 9. In clasa a VIII-a a fost ultima data cind am mai purtat cravata. In liceu toti baietii si fetele aveam uniforma, pe mineca avind ecusonul. Pe ecuson era trecut liceul si numarul matricol. Regulile erau cit se poate rigide. In oras, aveam voie sa iesim, doar in baza unui bilet de voie. Dupa ce terminam cursurile mergeam la cantina la masa si apoi treceam la invatat. Daca ne prindeau in oras,(ca ne mai fofilam citeodata) fara bilet de voie, se lasa cu sanctiuni,nota la purtare scazuta si nu mai primeam, citeva saptamini , bilete de voie in oras.In plus si parintii erau instiintati de catre diriginte.Parintii ne plateau masa si cazarea. Cind parinti veneau pe la oras, nu ratau ocazia sa treaca pe la scoala si sa intereseze cum stam cu invatatura si ce ''nazdravanii'' am mai facut. Cum nu eram ''usa de biserica'' se lasa cu beșteleală si cu amenintari. Nici nu va inchipuiti, cit ii invidiam pe cei, care stateau in gazdă sau erau oraseni. Nu le avea nimeni grija! In scoala era ''cătănie'' curata, pedagogii si femeile pedagog avind ''grija'' de noi,(baieti si fete) dupa terminarea cursurilor.
 10. Lastarii care au rasarit din radacini, sint salbatici si de aceea nu vor fructifica degraba. Lasa-i sa creasca si cind ajung la grosimea de 2cm altoiestei. Virfurile lastarilor iesiti din radacini,taiei,ca sa nu se ridice in slavi. Poti incerca sa altoiesti! Pentru asta trebuie ca altoiul sa fie dintr-un pom altoit. Nu-i chiar asa mare scofala. Daca nu vrei sa te complici,cauta un meserias(in altoit) de la care poti sa te ''inspiri''.
 11. Carnetul de membru de partid l-am rupt, imediat dupa '89. In anii premergatori ''lovlutiei'',cind erau alegeri,mergeam la vot impreuna cu sotia(fie iertata). Imi pregateam cite-o hirtiuta pe care scriam : jos ceausescu, apa calda si caldura, alimente la liber,nu statului la rind pentru alimentele de baza,nu luarii curentului seara in in intervalul 19-21. Puneam stampila pe buletin ,introduceam hirtiuta in buletinul de vot,il impatuream si apoi introduceam buletinul de vot in urna. Sotia, foarte stresata, de multe ori ,plingea cind mergeam la vot. De citeva ori, a refuzat sa mearga odata cu mine la vot. Acum, imi pare nespus de rau ca am stresat-o fara nici un rost!
 12. Pe mine m-au facut UTC-ist imediat dupa absolvirea liceului. La implinirea virstei de 18 ani , seful de sectie(secretar de partid) un căcănar si jumatate, m-a chemat la el in birou si mi-a spus ca trebuie sa fac cerere pentru intrarea in rindul PCR-istilor(membri de partid). I-am spus ca ma multumesc, cu statutul de utecist. In ziua urmatoare, secretarul UTC pe fabrica, a incercat sa ma lamureasca sa devin PCR-ist. L-am refuzat categoric, spunindu-i ca ma multumesc cu atit. A doua zi am fost chemat iar la seful de sectie, care a incercat sa ma convinga sa intru-n rindul PCR-istilor . Binenteles ca am refuzat. Mi-a spus ca o sa-mi para rau ca am refuzat. In ziua urmatoare,m-a chema la el spunindu-mi ca am fost transferat la turnatorie, unde voi raspunde de bunul mers al lucrurilor din schimbul meu. Orice defect, cit de mic, trebuia raportat căcănarului de sef. Pe de o parte avantaje erau substantiale, salariul fiind mult mai bun decit la vechiul loc de munca. Apoi au inceput sicanele,in fiecare zi trebuind sa dau un raport despre cum merg treburile pe schimbul meu in turnatorie. Pentru orice problema, eram chemat la sef ,unde-mi primeam mustruluiala de rigoare. In turnatorie se lucra-n trei schimburi. Cineva din schimb raporta berbecului orice problema . Am inceput a ma cam satura de atitea sicane,intr-o zi spunindu-i, ca ma gindesc foarte serios sa-mi dau demisia. Pe atunci,a demisiona, era un lucru grav,ca sa nu zic, foarte grav. Citiva colegi mi-au sugerat ca ar trebui sa ma fac membru de partid si ca sicanele vor inceta. Intr-o zi m-am dus la sef si cu jumatate de gura i-am spus ca vreau sa ma fac membru de partid. M-a pus sa fac o cerere de intrare in rindul membrilor de partid. Din acel moment sicanele au incetat brusc. Am fost transferat la o alta sectie a turnatoriei ca mecanic sef,unde lucrurile mergeau normal. In '81 m-am transfarat in interesul serviciului, la CICM Bistrita.
 13. De cind am renuntat(benevol) la calitatea de vinator, au trecut aproape doua zeci de ani,asa ca nu mai stiu ce ''reforme''s-au mai facut ,intre timp! Dupa ce s-au petrecut citeva accidente mortale,am renuntat automat la calitatea de vinator. Numai in judetul Bistrita-Nasaud, s-au petrecut 3 accidente(mortale) de vinatoare,cit am fost vinator!
 14. Cind eram gata ,gata sa termin de citit,am observat urmatoarele ''....beneficiile erau net superioare....atit de mari , ca deseori treceau neobservate''. Pe limba, injuratura, era gata, gata sa tîșneasca cu viteza sunetului. Noroc ,ca am terminat de citit! Mi-au trebuit citeva secunde bune ca sa ma linistesc! Ca să vezi, ce n-seamna sa nu termini de citit, un text, pina la capat!
 15. Inainte de '89 si dupa aceea, cotizatia(citeva zeci de lei,sub o suta) sa platea la AGVPS din judetul respectiv. De ce? Pentru ca asa era prevazut in statutul vinatorului! Neplata cotizatiei se solda cu ridicarea dreptului de a mai putea vîna. Cei care plateau cotizatia, primeau gratuit revista Vinatorul si pescarul sportiv. Se stie ca pe vremea lui ceasca, că vroiai, că nu vroiai, erai facut utecist si mai tirziu membru de partid. Pentru asta se platea o cotizatie. Asa si vinatorii si pescarii erau obligati sa plateasca o cotizatie anuala.
×
×
 • Create New...