Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

GEO 53 BN

Membru activ
 • Content Count

  2,515
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About GEO 53 BN

 • Rank
  Membru evoluat
 • Birthday 10/07/1953

Recent Profile Visitors

7,837 profile views
 1. Nu mai departe, in comuna Sieut, judetul Bistrita Nasaud, ''desteptii'' de comunisti, au facut CAP, acolo, unde dealurile, sint suficient de abrupte, incit sa urci dealul, suficient de abrupt, in patru labe! ''Berbecii'' de comunisti, au crezut, ca vor face din rahat, bici, care sa si sa trosneasca tare!
 2. Prin zona trece riul Somes, de o parte si alta fiind dealuri abrupte! Care idiot ar fi acela care ar cuteza sa samene griu intr-o zona unde iernile sint grele, desprimavarind-se doar prin luna mai, sau chiar mai tirziu!
 3. Oricum colectivizarea n-a fost ceea ce se vroia sa fie! De fapt a fost o extrem de mare porcarie! Daca si in zonele sub montane au introdus colectivizarea fortata! Un exemplu graitor a fost atunci cind in comuna Feldru, din judetul Bistrta Nasaud s-a facut CAP!
 4. Acum pe vechiul amplasament al grajdurilor, a mai ramas, ceva , ce, odata, era crescatoria de porci! Chiar si de aceea marea majortate, a barbatilor din sat, buni de munca, s-au angajat la mina. Doar batrinii, bolnavii, si cei la care, nu le era draga munca, nu s-au angajat la mina! Bunicul meu, tata lui tata, s-a angajat la TCM Sarmasag, unde a lucrat destul de multi ani, pina cind a fost pensionat. Ani de zile bunicu', a batut zilnic, drumul(pe jos) de la Chiesd la Sarmasag si viceversa, pe soare , pe vint , pe viscol, pe ploaie, cale de circa 12km zilnic. Cu toate ca a avut o
 5. Povesteau oamnii din sat, ca boii si caii, au fost pusi la munci grele, pina cind au murit de extenuare. Imi povestea tata, ca era o crescatorie de porci, care au fost hraniti cu carnea boilor si cailor care mureau. Intr-un an toti caii din sat au murit, citiva cai scapind, numai pentru ca brigadierii ii foloseau pentru deplasarea lor, pe cimpuri! Imi amintesc , ca, mama, ma trimitea la ''colectiva'' la grajdurile cu vite de unde cumparam, zer pentru porcii de acasa. In citiva ani si vitele au disparut, tot datorita ''bunei'' ingrijiri!
 6. Pai cei din fosta Germanie democrata, au impus acele reguli, la ordinul rusilor, nu ca asa au vrut ei. La fel a fost la la noi. Am avut un unchi , activist de partid, cumnat de-lui tata, care dupa ce apele s-au linistit , ne povestea, ca era trimis prin sate, incercind sa-i lamureasca sa se inscrie in colectiva(cum zicea el). Cei care refuzau sa se inscrie in ''colectiva'', erau bifati , urmind ca in urmatoarele zile sa fie ''calcati'' de catre securitate. La inceput ii luau cu binisoru', daca erau ''recalcitranti'' erau dusi la Silmeul Silvaniei unde ii tineau zile intregi, ''dindu
 7. E posibil ca acea persoana, sau parintii ei, sa fi calcat pe ''bec''! Pe vremea lui ''ceasca'' se practicau frecvent astfel de metode!
 8. CAP-ul , n-a fost sub nici o forma, bun, cel putin pe la noi, cei care, locuiam in zona de nord-vestul tarii . Cind ne-au fost luate una din vite si boii, impreuna cu terenurile agricole si caruta , iti dai seama ce a fost in sufletul parintilor mei. Norocul mare a fost, tata lucra la mina, asa ca nu se punea problema banilor, cu care sa-si intretina familia, mama fiind casnica.
 9. Pamintul nu l-au dat, ne-a fost luat! Din cele patru vite, doar o vita ne-a fost lasata. O vita si cei doi boi au ajuns la CAP! Toate cele 4 hectare de pamint, ne-au fost luate la CAP, lasindu-ne pe linga casa doar 14ari. Via de 10 ari ne-a fost si ea lasata!
 10. CAP-urile, au fost bune, doar acolo, unde pamintul era bun , nu acolo, unde, terenurile trebuiau ''lucrate'' temeinic, imediat dupa recoltare, arindu-l, toamna, (cit mai adinc) cu boii si caii ! Iarna, se ducea gunoi de grajd( cu saniile)pe terenurile arate din toamna! Chiar si asa nu intotdeauna timpul nu era prielnic, lucrarilor de primavara. Au fost cazuri cind imediat dupa desprimvare, au pornit ploile de primavara care tineau si cite trei luni, facind ca porumbul, sa dispara. Dupa trecerea ploilor ,gospodarii, arau din nou, nu asa de adinc , ca prima data , semanind iar porumbul, du
 11. Politistii ce faceau? Se uitau cum se paruiesc ''balșaurii''? Acolo trebuiau sa intervina politistii inarmati cu pari, nu cu bastoane si sa-i bata de sa-i ia dracu'!
 12. Binenteles ca toti roamânii isi doresc sa aiba drumuri si sa traiasca in conditii civilizate! Dealungul timpului, mai ''marii'' tarii, nu-au facut mai nimic, ca poporul sa traiasca decent! Vina le apartine in totalitate, lor, celor care nu s-au sinchisit sa usureze viata, celor batuti de soarta!
 13. Buna dimineata, colegi si prieteni! Mi-am adus aminte de o patanie,petrecuta acum muuulti ani, care se putea sfirsi cu un accident deosebit de grav! Va povesteam, ca vara, cam toata ziua nu prea dadeam pe acasa, decit seara, cind ajungeam murdari ca bivolii, ''rupti'' de foame , cu julituri, taieturi, spini in picioare si cite altele! Doamne cite pălmi la fund am luat de la mama, fie iertata, cind ajugeam acasa! Vorba lui Creanga! ''pielea rea si rapanoasa, ori o bate, ori o lasă''. Cu toate ca stiam ce ma asteapta, nu era zi sa nu ''evadez'' de acasa, cind mama, intr-un m
 14. Acum sint la ''putere'', pixurile! Rar mai vezi pe cineva, sa scrie cu stiloul! Doar cei de ''moda'' veche, ce mai umbla cu stilouri, agațate la buzunarul de la piept! Nu poti fi sigur niciodata, ca persoana care are la piept, o scula de scris, este stilou sau pix! Pixul e ideal! Nu murdareste ca stiloul, cind cineva incearca sa scrie pe hirtie de ziar de proasta calitate! Inca mai am, un stilou chinezesc, cumpărat de tata, acum muulti ani!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines