Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Debian + Raid 1


radue

Recommended Posts

Ca sa incep cu inceputu, am destul experienta in a instala Debianu pe un sistem normal desktop.Azi am incercat sa instalez Debian pe un server Dell PowerEdge SC1340 ( sau ceva foarte asemanator ) care probabil ca va avea ca si target server de mail/web.Configuratia hardware nu conteaza asa de mult, doar partea de raid care e facuta din SAS 5/I ( hardware din cate am observat ), pus in raid 1 2 hdd-uri de 250 GB.Instalarea merge bine si frumos pana in momentu in care incepe sa-si partitioneze hdd-urile. Acuma sare si chestia interesanta: daca ii fac instalare normala ( partiile clasice cu /, /home si swap ) ramane blocat cand face sda1 ( / ); blocat in ideea ca il las asa si 24 de ore ( nu am testat eu, dar asa mi s-a spus; l-as fi testat eu 24 de ore, dar mai mult de juma de ora nu am avut rabdare si mi-am bagat nasu mai adanc ) si tot in stadiul ala e, tot aia ( nu ) face, la aceeasi imagine etc. Am zis sa incerc sa-l partitionez si cu LVM, am zis wtf, ce as avea de pierdut...si culmea, pe asta merge de nu are probleme.Acuma intrebarea de baraj: de ce pe LVM merge si fara nu merge ? Practic din moment ce controlleru e hardware ar trebui sa vada un singur hdd ( care il si vede cum trebuie, pe ambele versiuni ) si sa meraga la fel pe ambele variante de partitionare.Partea nasoala e ca la instalarea cu LVM nu am fost de fata si dupa ce s-a bagat GRUB-ul, ca a trebuie sa plec si nu o sa revin pe langa serveru ala prea curand ( a fost ceva de genu ia vezi daca tie-ti merge ca mie nu ); totusi nu inteleg de ce normal se agata si cu LVM a stat maxim 4 minute din mom ce el vede un sg hard ( in mom de fata LVM e redundant ).

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Nu stiu cum e cu astea si nici cu Debian dar poti incerca sa faci si sa formatezi partitiile cu gparted si partitionerul din install sa-l folosesti doar pentru a defini mount pointul.Cel putin eu asa fac pe fake raid0.Chiar si simpla formatare cu partitionerul din installer imi strica partitiile.

Link to comment
Guest nikkon

nu am inteles exact ce ai facut dar:Poti face raid Software (LVM) sau hardware daca ai controller.Daca ai controller fake vei face sofware.Cauta pe howtoforge.orgsunt tutoriale pas cu pas de lvm.

Link to comment

Serverul are controller de RAID hardware ( Sas 5/I ), adica in RAID 1 vede din start 1 hdd, nu 2 cum ar fi vazute de cele software.Cand am pus pe el Debian, pe o formatare normala, ca si cum as folosi doar un singur hdd ( poate nu asa se face, dar e prima data cand am lucrat cu RAID ), a facut nazuri la formatare; nu s-a blocat, dar nici nu se termina si sa stai mai mult de 24 de ore pt un hdd de 250 de GB e aiurea de tot.Cand am formatat cu LVM a mers fara probleme, desi la fel si atunci, tot un singur hdd vedea ( exact ca si cum ar trebui ). Si cum nu o sa am hdd-uri in plus in momentul de fata LVM ar fi cam in plus.Eu nu inteleg de ce am avut nevoie de LVM cand sistemul are controller hardware si nu a fost nevoie de fake raid.

Link to comment

SAS 5/I, hardware controller, placuta pe PCI Express.Ideea e ca inainte a fost pe el prima data tot Debian, mergea cum trebuia, apoi adiminu a pun Windows Server 2008 si merge perfect, dar de data asta s-a agatat aiurea in pasul ala.Din pacate nu prea mai am acces acuma la server, dar m-a facut maxim de curios de ce merge asa si nu altfel.PS: 100% e hardware, ca se configureaza din BIOS-ul la controller, si apoi cele 2 hdd-ur imediat la boot apare ca un singurg hard de 250 GB.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines