Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

osciloscop pe tuburi KIKUSUI ELECTRONICS-Japan


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, robo a spus:

Mai am un tub,7DJ8 dar nu stiu daca poate sa inlocuiasca 6DJ8.

Poate ...nici macar nu se simte....unul are 6.3V la filament celalalt 7V.....cum la priza avem mai mult de 220 V.....e cam pe acolo....mai punem toleranta data de fabrici......deci no problem ! 

am schimbat in amp audio cele 2 si nu se simte diferenta....in timp 7DJ8 tine mai mult.....

Link spre comentariu

Asa e,tensiunea la mine este 237V.Din cauza asta toate tensiunile din aparat erau mai mari cu 10-15%.Noroc ca traful are intrari si pentru 230V si pt.240V.Am facut legatura la 240V si au scazut toate tensiunile aproape la normal.Cam cu 1-.5-2.5% mai mari.Alimentarea tuburilor a ajuns la 6.4V de la 7,2V.

Trebuie sa inlocuiesc vreo3 electrolitici care au mai ramas dara care nu sunt plantati pe vreo placa,sunt in aer,legati printre alte fire de comutatoarele de pe placa frontala.Am acces foarte greu.am sa incerc.

Este posibil sa fac rost si de schema electrica!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Incerc sa revin dupa cateva probleme.

Mai este de lucrat la el dar ce ma deranjeaza  in primul rand este inclinarea trasei dupa cum se vede,cca.10grd.

Ce nu inteleg este cum s-a ajuns la aceasta inclinare avand in vedere ca la aparat nu s-a umblat(din cat se vede inauntru  cablajul),pozitia tubului este cea originala,deci pot sa presupun ca aceasta inclinare se datoreaza unei defectiuni.Cineva mi-a sugerat sa rotesc tubul ca trasa sa se alinieze cu grila.

Avand in vedere ca nu am experienta in osciloscoape, intreb daca, cineva stie daca indreptarea acestei trase se poate face printr-o depanare sau doar mecanic,prin rotirea tubului.

Exista totusi si un argument,zic eu,pentru aceasta ultima solutie.Vedeti zona marcata cu galben in fisa tehnica a tubului 5UP1.Inteleg din text ca trasa orizontala poate fi inclinata cu 10 grd fata de verticala tubului.Deci "indreptarea''ei s-ar putea face doar prin rotirea tubului.

Daca cineva poate sa-mi dea vreo idee va rog sa ma ajutati.IMG_3470_001_005.thumb.JPG.a398b262572bf586022e7b0d8e867d65.JPG

IMG_3469.thumb.JPG.af1791ad7e3103d7c72ff70f300f1a46.JPG

 

Link spre comentariu

Va salut,

 

Daca sunteti absolut sigur ca tubul nu a fost miscat mecanic, atunci re-alinierea trasei ar trebui sa se faca electric. Am un osciloscop care are pe panoul frontal un semireglabil la care se ajunge numai cu surubelnita si care se cheama "trace rotation". Poate si al dvs. are asa ceva.

 

O poza clara a intregului panou frontal ar fi de folos si poate si a celui din spate. Poate are pe-acolo niscai reglaje. Este 555 Tektronix sau Kikusui ?

 

Cateva exemple de aiurea de pe net.

https://w140.com/tekwiki/wiki/Trace_rotation

 

Adica reglajul exista, daca proiectantul l-a avut in vedere.

 

 

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 2 ore, cirip a spus:

Este 555 Tektronix sau Kikusui ?

Pardon, acum am vazut titlul.  E Kikusui.

M-am uitat si in manualul de utilizare gasit pe net si nu am gasit nimic care sa mentioneze trace rotation. Se pare ca ajustarea e doar mecanica.

 

Am mai scotocit si Kikusui COS-5020/5040 are trace rotation. Din pacate e alt model decat al dvs.

TraceRot.thumb.jpg.9c289009e001ac83457cc6757e3c81c4.jpg

Editat de cirip
Link spre comentariu

Din poza de pe prima postare, văd două butoane ,,Position,, în stânga și dreapta jos a tubului.Unul ar fi de poziție pe verticală, celălalt să fie de rotație a trasei ? Sau e doar de deplasare orizontală (stânga-dreapta) a trasei ? Dacă al doilea reglaj e pe orizontală și nu există alt reglaj de rotire în plan a trasei, e evident că trebuie ușor rotit mecanic tubul.N-ar trebui să fie mare lucru să-l rotiți puțin, doar să vă uitați atent să nu fi fost lipit cu ceva adeziv sau să fi avut garnituri de cauciuc care s-au topit cu timpul și să nu-l forțați excesiv.

https://i.imgur.com/vdd2EmH.jpg

Link spre comentariu

Potentiometrul din spate este reglajul ASTIGMATISMULUI, care impreuna cu FOCUS uniformizeaza grosime trasei pe toata lungime ei.

Butonul POSITION din dreapta este pentru reglajul stanga-dreapta a trasei(semnalului),nu are legatura cu rotirea trasei.

     In cazul acesta,daca nu are reglaje de rotire a trasei,ramane doar varianta de rotire a tubului.Insa,cand a iesit din fabrica,acum vreo 50 si ceva de ani,sunt convins ca trasa era aliniata cu tubul.Daca nimeni nu a rotit tubul pana acum atunci e clar ca deviatia trasei se datoreaza unei defectiuni,sau a tubului sau a componentelor adiacente care produc trasa(tensini de deflectie,baleiaj,etc),iar daca cineve a rotit tubul as fi foarte curios sa stiu din ce motiv a facut-o.Ca sa modifici ceva bun(trasa aliniata cu grila) in ceva rau ca acum,cand practic nu se mai poate folosi,trebuie a ai un motiv serios!Nu cunosc istoria acestui aparat mai veghe de 20 de ani.L-am achizitionat pe nimic si l-am uitat printre vechituri,pana acum.

In concluzie,daca s-a defectat pe parcursul vietii lui,tot asa,cred ca se poate si repara,daca sunteti de acord cu aceasta concluzie.Problema este cum.

   In alta ordine de idei.

   Am facut rost de schemele aparatului tocmai de la cineva din Austalia care a avut un aparat identic cu al meu si care,ca si mine,l-a primit de la cineva,tot defect,doar ca,din cate am inteles,problemele lui au fost mai "grele''.Oricum,un om foarte amabil,mi-a pus la dispozitie schemele.Culmea este  ca tot el mi-a sugerat sa rotesc tubul.

Cred ca de fapt problemele adevarate de reparatie abia de acum incep.

Am bagat un semnal de la priza de 220v printr-o sonda P4100 de  1:10 si semnalul este distorsionat,dupa cum se vede.

Inainte am compensat sonda cu intraera osciloscopului,cu ajutorul semnalului patrat de 1kHz si amplitudine de 0.05v;0.5v si 5v de la oscilatorul incorporat.

Aceasta deformatie poata sa fie de la sonda sau mai de graba din  circuitele aparatului?Si atunci care ar fi acelea?

O sugestie m-ar ajuta foarte mult!

vqus4J1.jpeg

 

 

IMG_3471.pdf

Link spre comentariu

Butonul stanga jos,DC BAL,este un semireglabil care ar trebui sa pozitioneze trasa pe verticala.De fapt este o dublare (!) a butonului POZITIE pe verticala,din stanga sus.Punand butonul de POZITIE intr-o anumita pozitie,de exemplu, cu semnul de pozitionare(punctul alb) pe verticala,la mijlocul cursei,se poate aduce trasa din DC BAL la mijlocul grilei,sau unde dorim.

Mai exista un semireglabil(nu l-am detectat inca) ,este inauntru,care ar trebui sa faca acelasi lucru cu trasa,dar pe orizontala.

Voi vedea!

Link spre comentariu

UDAR,ar fi catastrofal(intre ghilimele).

Am mai incercat cu un transformator de 15v AC iesire, facut ce-i drept cu multi ani in urma,din tole facute de mine,tabla silicioasa,care da la iesire aproape aceesi deformatie!

Intr-adevar asta ar confirma,intrucat-va ,ca reteaua ar fi de vina.
Poate cineva sa confirme asta, masurand forma tensiunii de retea,cu un osciloscop ''adevarat''?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări