Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptoarele S631T, S631Tn, S631Tn2 si alte derivate .


Postări Recomandate

Impreuna cu colegul @okean am discutat si am hotarat sa facem un topic nou cu privire la istoria si evolutia acestor aparate . Bineinteles ca pot participa toti colegii care doresc sa aduca informatii noi in acest subiect ce se pare ca inca nu este epuizat. 

Vom incepe cu un mic istoric al uzinei care l-a  produs . Deci sa incepem cu inceputul ; 

 

Sa ne intoarcem in 1963. Uzinele Electronica erau abia la inceput , avea doar cinci ani de cand se formase din fostele uzine Popular . Incepand cu 1958 odata cu numirea Domnului Felician Lazaroiu in functia de director general , uzinele au luat alta cale , cea a dezvoltarii si impunerii pe piata .S-au introdus in fabricatie mai multe modele noi , mai reusite sau mai putin  de radioreceptoare insa trebuia facut un pas crucial. Putem afirma cu toata certitudinea ca acest pas a fost exact S 631T , ceva ultramodern pentru acele vremuri si total diferit de ce se produsese pana atunci.Totodata s-a trecut la inceperea fabricatiei de componente la inceput pasive iar apoi , incet si tranzistoare diode ,etc. Au fost piedici si probleme de toate felurile avand in vedere ca insasi Romania era la inceputurile dezvoltarii in toate domeniile .O lipsa acuta era si cea de personal calificat in domeniu , fonduri acordate la limita de catre ministerul de resort, conceptii invechite din partea superiorilor , ,,directive'' absurde , etc. Domnul Lazaroiu spunea pe atunci :

 

,,   Existenţa unei industrii de stat, dirijată de organe ale acestuia, creiază iluzia specializării întreprinderilor şi, pe această bază, o cooperare planificată ideală între acestea. Realitatea era cu totul alta. Birocraţia şi lipsa de interes a întreprinderilor în respectarea riguroasă a livrărilor, lipsa de calitate a produselor şi a serviciilor furnizate, au transformat acest concept presupus ideal într-un adevărat haos, ceea ce pentru întreprinderile de mare serie ritmică constituia o piedică importantă în realizarea sarcinilor de plan. ''  Citat preluat de pe site-ul ,,Proradioantic''

 

,, Conform site-ului  Proradioantic in 1963 se produc radioreceptoarele Delta S627T, si primele radioreceptoare de buzunar S631T, S632T cu o singura lungime de unda UM. Televizoarele National, Cosmos 1, Cristal, Tonitza (un Azur imbunatatit), Luchian, Grigorescu si Cosmos. La 9 martie apare revista saptamanala Electronica.''

Multumim colegului @feri.viskypentru informatiile pe care le-am preluat de pe site-ul Dumnealui.

 

Deci ca si concluzie , S631T a fost primul radioreceptor portabil de buzunar fabricat in Romania la uzinele ,,Electronica'' .

 

Vom posta mai intai caietul service al acestui aparat . Poate va fi util in urmatoarele discutii . 

 

ltPqKkp.jpg

wyMsuOG.jpg

heTb4IO.jpg

UQuizRq.jpg

 

uF0BVUa.jpg

pL3961u.jpg

ilt5dg5.jpg

q4ynfjK.jpg

nfoc8HB.jpg

9zQs4je.jpg

JpsOWhI.jpg

hjRUTbb.jpg

p3RcuIl.jpg

PJxf0i1.jpg

LH3ciCE.jpg

M8ggiIt.jpg

FHPbByL.jpg

 

Intrarea pe piata a acestor aparate a fost destul de grea datorita in primul rand a pretului imens la acea vreme a unui aparat ( se spune ca 920 de lei in timp ce un salariu de calificat  era cam 1000 de lei ) Pe parcurs insa datorita faptului ca erau fiabile , foarte portabile  , elegante , au reusit incet sa cucereasca piata . Odata cu ele a inceput si fabricatia elementilor galvanici de tip ,,Leclanche'' cu pahar de zinc si clorura de amoniu cu anod de grafit,  R6 necesari alimentarii acestui aparat. Datorita faptului ca erau destul de scumpi (2 Lei) si nu prea se gaseau , foarte multi posesori de aparate au trecut la alimentarea lor cu doua baterii tip 3R12 de 4,5V , inseriate care erau mult mai raspandite si asigurau o autonomie mult mai mare . Lucru oarecum gresit deoarece aceste doua batterii rezultau 9V , tensiune total daunatoare in primul rand condensatorilor electrolitici care erau cu tensiunea de lucru de max 6V . Problema aparea in timp totusi prin devalorizarea condensatoarelor cu rol de tampon local (C23, C25 si C28 )dar mai expuse erau decuplarile C26 si C 13 deoarece acestea aveau tensiunea maxima de 3V . Un alt defect datorat acestei ,,masuri'' de alimentare era distrugerea tranzistoarelor T5si T6 daca se gresea polaritatea alimentarii . Bateriile acestea asigurau un curent suficient pentru ale distruge in scurt timp daca proprietarul insista sa tatoneze + cu - . Alta problema mai era condensatorul variabil (grupul C1 -C2 )care fiind miniatura cu dielectric ceramic , era foarte sensibil la socuri mecanice . Mai ceda uneori si potentiometrul de volum daca era manevrat cu brutalitate .Carcasa fabricata din polistiren turnat sub presiune , era destul de fragila insa era oarecum protejata de o husa fabricata din piele naturala dar chiar si asa foarte putine carcase au scapat intregi pana in zilele noastre . Mai mult cele care au fost folosite pe post de radio stationar si nu au fost expuse riscurilor purtarii in diferite ocazii sau activitati .

O alta mare problema a acelor vremuri era lipsa personalului calificat din centrele de reparatii care asigurau servisarea , multe aparate fiind distruse de interventia empirica (putem spune ciobaneasca ) a asa  zisilor ,,depanatori'' care erau obisnuiti cu altfel de aparaturi , in nici un caz cu tehnica miniaturizata japoneza . Chiar si lipsa sculelor si dispozitivelor speciale era o mare problema. Nici nu vreau sa ma gandesc cum puteai repara fara un aparat de masura cat de cat precis si cu domenii suficiente , ca sa nu mai vorbesc de osciloscop, vobuloscop, etc . Abia in anii 1971 s-a reusit crearea grupului scolar  Electronica  unde vor fi specializati viitorii specialisti .

Citez :

,,Grupul şcolar “Electronica” – unitate de învăţământ pentru pregătirea personalului destinat întreprinderilor subordonate centralei industriale de Electronică şi tehnică de calcul. Dezvoltarea considerabilă a investiţiilor la Întreprinderea  « Electronica »  prin construcţia pe platforma industrială de electronică de la Pipera a secţiilor de montaj radio şi televizoare, impunea existenţa unei şcoli proprii pentru asigurarea cadrelor tehnice necesare. Astfel la 1 ianuarie 1971 începe construcţia şcolii profesionale « Electronica » în imediata apropiere a intreprinderii, în spaţiul care cuprindea un corp de clădire cu 20 de săli de clasă, laboratoare şi cabinete şcolare de specialitate, un corp cu 8 ateliere şcolare cu profil mecanic, două internate, o cantină şi o sală de sport.

       Şcoala îşi deschide porţile la 1 septembrie 1971 funcţionând cu 6 clase de elevi  de şcoală profesională preluate de la Şcoala Profesională Electroaparataj, elevi care aveau contract de şcolarizare cu Intreprinderea « Electronica ».

        În acelaşi timp, pe platforma industrială funcţiona Intreprinderea de Calculatoare Electronice, care îşi construieşte, în anul 1973, propria şcoală profesională în acelaşi perimetru cu Şcoala Profesională Electronica. Prin contopirea celor două şcoli sub aceeaşi conducere ia fiinţă Grupul Şcolar “Electronica”,  una dintre cele mai mari şcoli din România, care cuprindea 11 clădiri amplasate pe o suprafaţă de circa 10.000 metri pătraţi.

        Cu o dotare modernă realizată atât prin investiţii centralizate de la stat cât şi cu sprijinul întreprinderilor subordonate CIETC (Centrala Industriei Electronice şi Tehnică de Calcul)  prin donare sau transfer. Această şcoală va pregăti elevi pentru toate întreprinderile din centrala industrială cu prioritate pentru cele noi, de exemplu: IIRUC,''

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sa incepem si cu istoria aparatului propriu zis . La inceputul anilor 60 s-a cumparat licenta unui aparat portabil de buzunar Japonez de la compania Matsushita electric care devenise din 1942 cel mai important fabricant de radiouri din Japonia conform Wikipedia . Aparatul se numea National T 15-L si a fost produs un timp si de compania mama. Deci acesta este stramosul lui S631T care a inceput sa se fabrice in 1963.

 

QPyw4px.jpg

DBezGwy.jpg

 

zWE2IvY.jpg

fFmnTza.jpg

 

Aparatul este din colectia proprie.

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

Primul pas a fost asamblarea unui numar de seturi de componente importate , complet de fabricatie Matsushita dar cu sigla si etichete personalizate pt Electronica . 

Aceasta serie era deci complet japoneza inclusiv carcasa si a fost un pas pentru acomodarea specialistilor in asamblarea lor fiind o tehnologie complet noua in acele vremuri si pentru adaptarea liniei de productie in vederea optimizarii . Numarul seturilor importate nu se stie clar care a fost . 

Mai jos un asemenea exemplar pe care din pacate inca nu il detin . In acest subiect asteptam comentarii si poze de la colegul @okean care este fericitul proaspat detinator al unui asemenea exemplar foarte rar.

 

Se observa carcasa din polistiren rosu inchis exact ca la National T15-L , de fapt e aceeasi carcasa .

W3Rf2xj.jpg

 

Inscriptiile scalei sunt in limba Romana iar sigla este a uzinelor ,,Electronica'' .

ASTmdZH.jpg

 

 

Marcajele spate sunt din metal si  contin  denumirea uzinelor plus tipul aparatului .

 

Z8hMyfU.jpg

 

Componentele au fost total Japoneze, mai putin la acest exemplar unde se observa ca cineva a inlocuit C26 cu un condensator Romanesc . Acest C 26 a fost foarte vulnerabil dea lungul timpului si deceda mai ales din cauza supravoltarii aparatului . Se observa si seria japoneza pe interiorul capacului spate lucru universal valabil pentru toate seturile japoze complete ce au fost asamblate la noi.

JVi8z67.jpg

 

Asteptam poze si comentarii de la colegul @okean privitoare la aceasta serie , dupa care continuam cu urmatoarele versiuni.

 

Aparatul din postare nu imi apartine , pozele sunt preluate de pe internet.

 

Domnul Ioan Borbilau de pe site-ul proradioantic detine cea mai mica serie  de fabricatie a acestui model . Nu am vazut alta mai mica pana acum.

hzb2vzM.jpg

 

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

Da, frumoasa introducere, Dumitru Felician Lăzăroiu a lost director la " Uzinele Electronica " doar 6 ani, dar a fost cea mai efervescenta perioada !

Dupa National T15 L, unul din primele lansate in productie cu componente exclusiv Matsushita a fost acest model... S/N 3875 !

 

P1010680.jpg

 

P1010681.jpg

 

P1010682.jpg

 

P1010684.jpg

 

Mi-a tremurat mana de emotie, revin cu detalii...

Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 38 minute, okean a spus:

, nu e vergine exista un T1 EFT 319 care e din alt film cateva poze pana la estetizare si verificare...

 

 

 

 

 

 

Nici al meu T15-L nu este ,,vergine'' avand T2 inlocuit cu un AF . L-am lasat asa deoarece functioneaza si nici nu am un 2SB102 original ca sa il inlocuiesc. 

Momentan este suficient ca ati pus poze iar operatiunile de reconditionare le vom posta in celalat topic, acesta ramanand doar pentru prezentare si istoric. 

 

 

 

Link spre comentariu

Vom trece mai departe ...

Evolutia acestui aparat a fost destul de interesanta in sensul ca s-au introdus in procesul de fabricatie componente Romanesti dar nu global ci partial si progresiv . Astfel seria urmatoare a fost un S 631T dar cu carcasa Romaneasca  care nu diferea foarte mult fiind excelent realizata in doua culori ; rosu-portocaliu si negru. O diferenta mare ar fi la capacul spate , la care s-au renuntat la inscriptiile metalice si s-au realizat direct din turnare simplificand astfel procesul de productie . Totodata s-au mai introdus treptat si alte componente precum tranzistoare si dioda de detectie EFD 107 plus cateva rezistoare si condensatori stiroflex.La inceput tranzistoarele care inlocuiau pe cele japoneze erau S FT iar la acet exemplar au fost inlocuiti doar finalii AAF , dioda termocompensare MA23 inca fiind prezenta . Se  .Exemplarul pe care il am are din pacate seria compromisa , incepe cu 26 dar banuiesc ca urmeaza inca trei cifre. Mai are si condensatorul variabil inlocuit cu unul Romanesc , am procurat unul  original dar inca nu am avut ocazia sa il inlocuiesc. 

 

 Se observa acelasi tip de scala cu variatia exponentaiala datorata variatiei modelului de CV . ihcKhJG.jpg

 

Interiorul, se observa ce am mentionat mai sus.

nEEnfpB.jpg

 

Cum spuneam , inscriptiile spate nu mai sunt metalice ci gofrate.

o8on537.jpg

 

Un punct vulnerabil , masca fata , la foarte multe exemplare este corodata in partea stanga /jos din cauza elementilor Leclanche care aveau obiceiul sa piarda electrolit in interiorul aparatului . Pt exemplarul de fata am procurat si masca in stare foarte buna , probabil imi voi face astazi timp sa o inlocuiesc si pe ea si CV .

hnhvUKv.jpg

Link spre comentariu

Pasul urmator a fost introducerea completa a tranzistoarelor Romanesti tip EF.T ,mai multe rezistoare, condensatorii stiroflex , chiar si condensatori ceramici . Inca se mai foloseau tr defazor/ fazor TT25B si TT28B cu sigla ,,National''. Condensatorii electrolitici inca mai sunt si vor mai ramane multa vreme Matsushita .Bobinele OL sunt de asemenea originale japoneze. Dioda termocompensare MA23 a fost inlocuita cu un tranzistor EF.T 353.

 

Ph9Ve0y.jpg

 

99ylEGw.jpg

 

CsuJe8s.jpg

 

 

 

7TQfZys.jpg

 

kB4syp7.jpg

Link spre comentariu

O mica adaugire, tranzistorii EFT marcati EF.T 323B  si cu 3cifre in mot, posibil sa fie de productie frantuzeasca COSEM, de la care s-a achizitionat licenta ! Cei de productie I.P.R.S au aparut mai tarziu initial negri ulterior argintii nevopsiti !

Despre inceputurile la I.P.R.S. - AICI -

Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 3 minute, okean a spus:

O mica adaugire, tranzistorii EFT marcati EF.T 323B  si cu 3cifre in mot, posibil sa fie de productie frantuzeasca COSEM, de la care s-a achizitionat licenta ! Cei de productie I.P.R.S au aparut mai tarziu initial negri ulterior argintii nevopsiti !

Despre inceputurile la I.P.R.S. - AICI -

Foarte plauzibil dar pe parcurs am mai intalnit exemplare din serii ulterioare dotate cu tranzistoare SFT .Oricum excelenta remarca Dvs , eu stiam ca aia frantuzesti  COSEM sunt SFT.De urmarit subiectul.

Link spre comentariu

Ca sa fixam in timp " din 1962 incep sa functioneze: -S 2700, Componente pasive " posibil ca rezistentele chimice si conzii ceramici sa fie licenta frantuzeasca...

" S 2700, Componente pasive a inceput cu: condensatori electrolitici, condensatori cu hartie, rezistente chimice, cablaje imprimate simpla fata pentru radioreceptoare.

E anul de aparitie si a cablajelor imprimate pentru radioreceptoare, putem concluziona ca tot ce a fost RR pana in 62' a venit probabil kit de afara ?

Editat de okean
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări