Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

stryx

Membru activ
 • Posts

  205
 • Joined

 • Last visited

Profile Fields

 • Location
  UK

Recent Profile Visitors

634 profile views

stryx's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Reacting Well
 • Dedicated Rare

Recent Badges

 1. @sesebesunt foarte multumit de lumina Cob-urilor, lumina este perfecta pentru iluminat in casa si buna pentru foto. Cand au fost cumparate COB-urile cele cu CRI >98 de la ProLight nu erau pe stoc (Mai 2019), erau doar unele mai mici de la Cree pe la 10-15euro/buc, din pacate bugetul nu a permis achizitionarea lor. Pentru mine am folosit ce COB-uri aveam pentru ca orcum o sa fie folosite destul de rar pentru fotografie. Nu sunt fotograf iar camera o folosesc in general cand plec cu bicicleta. Temperatura la primele proiectoare cred ca ajungea pe la 55-60*C nu sunt prea sigur pentru ca singurul termometru avut era unul cu alcool. Proiectorul nou ajunge la 53*C pe radiator si aproximativ 65*C la punctul de masurare a temperaturii de pe capsula, asta cu temperatura de 27*C in camera. Temperaturile au fost masurate cu un PT100 si cu un termometru laser. Multumesc pentru sfat! Dupa ce se mai potolesc apele cu Corona si o sa ajung in tara o sa distantez dispersoarele.
 2. Buna ziua. Cand am facut primele proiectoare am cumparat pentru mine 2 surse si 5 COB-uri. Dupa doi ani de stat cu componentele in camera am reusit sa fac un proiector si pentru mine, in general o sa fie folosit pentru iluminarea camerei de locuit (si lucru), iar ocazional o sa-l folosesc si pentru foto. Racirea am facut-o pasiv cu un cooler Be Quiet - Dark Rock Pro 2 care nu a vrut sa intre in carcasa pc-ului. Din cauza ca nu am putut gaurii radiatorul am folosit pentru fixarea COB-urilor o tabla de aluminiu de 3mm, tot de acea tabla am montat si masca frontala. In fata COB-urilor am folosit un filtru UV ieftin care zacea nefolosit, ca bonus pot atasa orcand am nevoie diverse elemente optice (filtre, lupe pentru macro, etc). Pentru reglarea luminozitatii am folosit un comutator cu doi poli si sase pozitii. Curentul e limitat la aproximativ 350-370mA pentru a limita la 50% incarcarea Cob-urilor si 70% a surselor.
 3. Buna seara. Un releu de timp nu este potrivit pentru aceasta aplicatie? Doar ca exemplu (primul gasit cu plaja de timp ok aplicatiei): https://www.tme.eu/Document/768a20800fe22435b72ba9adfb859220/ATN-series.pdf
 4. Se poate prinde centrat surubul in mandrina unei bormasi si se da drumu la turatie mica, iar cu o pila se apasa pe capatul surubului pana incep sa apara cercuriile.
 5. Buna ziua. Pe ebay, amazon, aliexpress, banggood, etc se gasesc generatoare de semnal (signal generator) ieftine. Unul dintre modelele care s-ar potrivi se gaseste sub numele generic de XR2206. Cam asa arata montajul https://www.electroschematics.com/function-generator/, aveti grija sa nu cumparati doar componenta a carui nume il poarta!
 6. @validae daca programele de traducere nu gasesc ehivalent pentru un cuvant pur si simplu il copiaza pe cel introdus de utilizator. Exemple: https://ibb.co/28SYrPG https://ibb.co/z527X0Y Deci e posibil ca "hype" pur si simplu sa nu aibe "sinonim" direct in limba romana.
 7. Cand sa renuntat la scrierea cu "Î" in mijlocul cuvantului lingvistii au declarat repetat in mod public ca regulile limbii romane se schimba o data cu limba vorbita, tot atunci sa declarat ca DEX-ul se reinoieste periodic pentru a introduce cuvintele noi si pentru a adauga noile intelesuri la cuvintele vechi. Cred ca multi uita ca limbajul maselor, comul, obisnuit sau cum vreti sa-i spuneti NU este limbaj literel. La scoala sa invatat si ar trebuii sa se invete limbajul literal, deoarece este puntea intre limbajele comulne si limbajele de specialitate. Daca va referiti la limbajul literal aveti dreptare domnilor sa fiti revoltati si sa cereti respectarea stricta a fondului lingvistic, dar sa cereti ca limbajul comul sa stea nemiscat pana se hotarasc domnii profesori sa hotrasca se cuvinte sa folosim si in ce situatii este aberant. Hai sa ne reamintim ca pe langa cunoastintele de specialitate o parte importanta a educatiei este formata din bun simt si omenie, iar aroganta si intoleranta cu care sunt atacati needucatii face nota discordanta cu valorile pe care le promovati.
 8. Aceasta este limba romana adevarata! Cine n-o bungheste cica nu-i roman gebeget . Pramatiile alea de invatati trufasi ne-au stalcit de generatii graiul prin tiparirea sistematica a culegererilor de neologisme si prin izgonirea graiului in cartiile de arhaisme. In cardasie cu acei profi' trufasi stam si noi astia prostimea care batjocorim limba cu cuvinte straineze si agramanatisme. Serios vorbind limba romana este o limba vie care de-a lungul generatilor a imprumutat cuvinte din toate culturile cu influenta mare locala si europeana, iar mai nou mondiala. In general persoalele care folosesc cuvinte imprumutate din ale limbi o fac pentru ca e la moda sau din cauza ca in cercurile sociale in care se regasesc acela e modul uzual de vorbire. Mai sunt si acele persoanele bilingve care in momentele de lapsus in loc sa se balbaie sau blocheze se ajuta de limba straina cunoscuta (majoritar compusa din emigranti). O categorie mai putin inteleasa sau cunoscuta e acee a persoanelor care au invatat si practica o meserie, disciplina, stiinta, intr-o limba straina. Este usor sa critici si sa te uiti de sus la p**ime in timp ce utilizezi constant termeni acceptati dar incorecti din limba pe care o aperi, si mai grava e ignorarea istoriei si specificul limbii si poporului roman.
 9. In primul post de de la Sarcina activa reglabila => Proiect didactic @Marian a descris cum se poate determina rezistenta termica a unui radiator recuperat (metoda se poate aplica si la cele confectionat). Pentru a calcula rezistenta termica a radiatorului necesara pentru racirea componentelor iti recomand sa citesti urmatorul topic:
 10. Ok nu exista drak net/web, nr de tel nu se cloneaza, hakerii si teparii sunt doar mituri urbane, toate informatiile care circula pe internet sunt sub supravegerea autoritatiilor... etc, etc, etc Acum esti multumit? Sunt cam slab de minte si nu pot intelege cum functioneaza lumea asa ca te rog lumineaza-ma! PS: Cum se face ca nu se poate sustine un punct de vedere fara bascalie sau atacuri la persoana directe sau voalate?
 11. Ok, nu stiu foarte bine ce aberatii au lipit "baietii" din mass media (nu ma uit la tv si nici nubaccesez site-uriile afiliate televiziuniilor) termenului de "dark web" si nici ce basme circula despre acea zona a internetului. Eu l-am folosit in sensul de vechi de zona aflata in afara controlului autoritatiilor si al corporatiilor. Reformulez pe placul tuturor: "Din pacate pe internet se gaseste tot ce e nevoie pentru a "clona" numere de telefon sau a schimba numarul pe care-l vede apelatul." E mai corecta acum afirmatia? Ps: scuze penteu off topic!
 12. @Liviu.Mihaiu Dark web-ul e doar numele generic dat acelei parti a subnet-ului care incearca sa scape de sub controlul autoritatiilor. Pe langa "afacerile" ilegale pe dark web se afla si comunitatiile din tariile totalitare care incearca sa informeze mass media libera despre abuzuriile guvernelor. Includiv in tariile democratice se afla comunitati care folosesc dark web-ul doar pt ca nu vor sa stie autoritatiile sau corporatiile ce fac ei cu viata lor, iar asta faca a fi implicati in activitati ilegale.
 13. Din pacate pe dark web se gaseste tot ce e nevoie pentru a "clona" numere de telefon sau a schimba numarul pe care-l vede apelatul. In UK deja sa ajuns sa foloseasca numere alocate fictiv bancilor si diverselor companii sau institutii. Pe langa obisnuitele apeluri telefonice se mai trimit si SMS-uri din partea bancilor cu link-uri pentru aprobarea unor plati fictive. Partea cea mai aiurea e ca la o verificare rapida numerele de la are se primesc SMS-uriile chiar par a apartine acelor banci. La fel "baietii" trimit SMS-uri de cerere a platii pentru diverse colete blocate de posta. In Romania tepele de genul acesta nu sunt prea raspandite, de acea multi nestind despre ce este vorba pica in plasa lor.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines