Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

stryx

Membru activ
 • Content Count

  164
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutral

About stryx

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Cambridge
 1. stryx

  Cum sa faci sa nu pierzi niciodata datele de pe HDD

  Dumneavoastra a-ti lucrat cu integrate folosite in procesarea informatiilor digitale si stiti cat de mult conteaza implementarea (la DAC-uri m-a refer). Iar acolo era vorba doar de hardware. La pc-uri unde mai apare si problema implementarii software (comunicarea bios/uefi cu os-ul si driverele) plus "contopirea" software cu hardware. Sa aduc aminte de problemele cu placile de baza care nu puteau vedea hdd-uri sata3 fara sa primeasca update la bios (cu toate ca teoretic doar viteza este limitata pe sata nu si compatibilitatea), aceiasi problema (cu urmari mai grave) a fost si la trecerea de la sata la sata2? Sau de placile de baza care suportau procesoare cu arhitectura pe 64bit dar limitau memoria ddr2 la maxim 8-16gb? Sa mai aduc in discutie problema transferului de date intr-e ram si hdd in timpul download-ului cu viteze gigabit? Si astea au fost probleme comune discutate pe toate forumuriile de IT interne si internationale. Problemele de compatibilitate si limitare a performantelor componentelor nu au fost chiar asa mult dezbatute deoarece tin de un domeniu de nisa (gaming), dat tot se gasesc informatiile pentru. La mine in uz "casnic" nu a fost nici o diferenta intre hdd sata2 si ssd pci-e (doua sisteme total diferite din generatii diferite), asta deoarece orcum aveam viteze de procesare mari datorita optimizarii softare a pc-ului. La dumneavoastra in ce tip de aplicatii sa vazut diferenta? Intreb deoarece e posibil sa vorbim de domenii de activitate total diferite care cer solutii IT diferite.
 2. stryx

  Cum sa faci sa nu pierzi niciodata datele de pe HDD

  Viteza de citire cat si cea de accesare sunt relevante. Ok, e posibil ca testele facute sa nu fie relevante pentru un utilizator casnic. Testele au fost facute pe calculatoare ieftine dar configurate pentru jocuri (hardware si software). Cel mai mult a contat viteza de incarcare a jocuriilor si cea de actualizare in timpul sesiuniilor gaming. Pe loc secund a fost viteza de transfer a pachetelor de date si fisierelor foarte mari (zeci de gb). Iar pe ultimul loc a fost procesarea foto/video. Am facut acele teste deoarece astea sunt cele mai importante si cele mai mari consumatoare de putere de calcu si timp pentru noi. Viteza de pornire a pc-ului si a programelor media/browsing sunt irelevante deoarece sunt mult prea scurte si depind in general de partea software in cazul nostru.
 3. stryx

  Cum sa faci sa nu pierzi niciodata datele de pe HDD

  Sesebe m-a scuzati dar nu am poze cu rezultatele de atunci, iar cu sistemul actual testele nu ar avea nici o relevanta. Din pacate nu am avut acces la placi de baza din categoria pro-gaming (avioane) care sa poata sustina aproape toata viteza teoretica pentru sata2, majoritatea nu ajungeau nici macar la jumatate. Tocmai de aceia am scris mai sus ca limitarea a fost data de placile de baza. Testele fara date pe hdd/ssd sunt pentru benchmark adica palmares, si verificarea specificatiilor oferite de catre producator. Tocmai de aceia se fac teste copy-paste si gaming (jocuri care ocupa zeci de gb si au nevoie de acesare constanta a informatiilor de pe hdd) sau cu programe care folosesc datele aflate pe hdd (editare foto/video de exemplu). Felicitari pentru viteza de incare a windows-ului!
 4. stryx

  Cum sa faci sa nu pierzi niciodata datele de pe HDD

  Scuze, dar cand am facut testele nu am salvat rezultatele (aproximativ 2 ani in urma). Testele le-am facut tocmai in ideia de a trece si eu de la hdd la ssd. Pe langa testele in hd tune am facut teste gaming si de copy-paste. Testele comparative pentru benchmark se fac cu hdd/sdd-uriile goale altfel nu au nici o relevanta.
 5. stryx

  Cum sa faci sa nu pierzi niciodata datele de pe HDD

  Da, am facut testul cu mai multe configuratii. Limitarea e data de catre placa de baza nu de ssd sau hdd. Este asemanator cu utilizarea unui mediu de stocare extern cu usb 3 pe un port usb 2, se vede un plus de viteza la transfer dar tot nu poate trece de o anumita limita. PS: e vorba de comparatie ssd sata 3 vs hdd sata 3 pe placi de baza cu sata 2.
 6. stryx

  Cum sa faci sa nu pierzi niciodata datele de pe HDD

  Buna seara. Daca laptop-ul nu are port sata3 nu are nici un rost trecerea de la hdd la ssd deoarece diferenta de viteza o sa fie insesizabila (comparand un hdd sata3 cu un sdd pe un port sata2). Plus ca mai e si riscul sa apara probleme de compatibilitate intre ssd si bios (sunt Stan patitul ). Ssd-uriile sunt destul de rezistente si au un sistem de monitorizare a "sanatatii" bine pus la punct. Doar ca in general nu sunt proiectate pentru pastrarea arhivelor. Eu arhivele mi le tin pe hdd-uri WD green, serie care a fost proiectata pentru pastrarea datelor, acum cele mai potrivite cred ca sunt cele pentru dedicate NAS-uriilor.
×