Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

stryx

Membru activ
 • Content Count

  130
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

29 Se poate si mai bine

About stryx

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  UK

Recent Profile Visitors

439 profile views
 1. Mi-am dat seama motivul interventiei dumneavoastra, activitatea pe forum demonstreaza ca aveti resursele si mai ales cunostintele necesare pentru a nu va face griji in gasirea substantelor necesare sau inlocuitoriilor dupa preferinta.
 2. In topic-ul "solutii pentru executarea circuitelor imprimate" in ultimele doua pagini a explicat @elman tot ce e de stiut in legatura cu substantele si modul de lucru pentru developare in limba romana. Doar ceara/rasina trebuie cautata putin pe net, dar se gaseste fara probleme un inlocuitor in caz de nevoie (vopsea, oja, epoxi, etc). Pentru marcaje eu folosesc un marker pe baza de alcool. PS: Se hasureaza oar zonele unde se fac marcajele pentru economie, iar la urmase spala uros cu IPA https://ibb.co/S5NtL7w
 3. Buna ziua! Tehnicile din urmatorul clip se pot folosi inclusiv la crearea fetelor diverselor aparate. Pe acest canal se gasesc multe tehnici de prelucrate si finisaj. Sper sa va fie de folos!
 4. Buna ziua! Asa cu au scris colegii de mai sus in general problemele apar pe lipituri. In laptop-uri stresut termic e cu atat mai mare din cauza ventilatiei cel putin insuficiente (sau inexistente) la modelele pentru uz general, doar in categoriile business, workstation si gaming se gasesc modele proiectate sa aibe racire si pe placa de baza. Din experienta de "carpaci" am observat ca o imbunatatire serioasa a racirii ajuta la diminuarea sau eliminarea problemelor, in cazul unitatilor de baza pot aparea probleme de supraincalzire si din cauza surselor de alimentare cu filtrarea ineficienta. Toate placile video la care am facut reflow lucrau la peste 95*C multe intrand in thermal throttling. Cele care au ramas cu racirea originala nu au rezistat mai mult de 1 an. In schimb placile la care am imbunatatit racitea (maxim 50-70*C full load in functie de cooler-ul disponibil si racirea sistemului) au rezistat in general pana la "pensionare".
 5. stryx

  Chestii... grele'

  Chiar daca nu sunt grei cu adevarat...
 6. stryx

  Hârtia...

  Stiam ca in Romania diplomele se vindeau la negru in perioada 2000-2010. Plateai si in cateva zile erai om cu capacitate, bacalaureat, facultate sau chiar doctorat. Este vorba despre diplome oferite spre vanzare anumitor persoane instarite care pot plati cateva milioane de lire. La primul loc de munca am intalnit cateva persoane cu asemenea diplome, dumnealor au preferat sa lucreze in cercetare in loc sa "piarda" timpul. Persoane competente si incompetente sunt peste tot indiferent de tara, clasa sociala, cultura, domeniu de activitate sau nivel educational.
 7. stryx

  Hârtia...

  Multumesc pentru atentionare. Sunt cititor, dar cand scriu fac gafe monumentale tot timpul (noroc cu netu ca altfel scriam chiar mai incorect). Pur si simpu sunt chestii care nu se lipesc de mine cu toata bataia primita in scoala, gramatica si fizica mecanica sunt doua dinte ele (nici acum nu le-am inteles logica). @Marele Savant nu am zis ca sunt mai multe elite in Romania fata de UK. Din pacate nu pot sa aleg ce oameni intalnesc. Sincer m-a bucur pentru dumneavoastra ca aveti prieteni peste medie. Iar de emigrat se emigreaza pentru bani in general. Romania nu este "miezul" dar nici "nimic-ul" planetei, iar asta e valabil pentru toate tarile. Doar ca idee in Cambridge se pot cumpare LEGAL diplome de facultate si doctorat.
 8. stryx

  Hârtia...

  Acest post e subiectiv chiar sentimental. Nu am ani destui sa citesc cate carti a lasat bunicul meu in urma, carti tiparite nu format electronic. Daca mai pun la socoteala si ce au cumparat ai mei (cu toate ca nu cred ca o sa mai am acces la ele) am nevoie de 10 vieti pana sa le termin. Hartia este pe sufletul meu. IUBESC cartiile tiparite, i-mi place la nebunie sa lucrez pe hartie, dar viata m-a "obligat" sa trec pe format digital. Am citit carti cu trei dictionare langa pentu a intelege ce zice autorul si a fost extraordinar, in liceu am tinut in mana carti legate in piele acum 2-300 si multe alte "antichitati". Dar acum (excluzand carantina) nu mai am asemenea lux, asa ca citesc pe telefon deoarece i-l am mereu in buzunar si profit de orce minut disponibil pentru a citi.
 9. stryx

  Hârtia...

  @Marele Savant m-a referam ca nu vreau sa platesc pentru cartile clasice ale caror autori sunt morti de zeci-sute sau chiar mii de ani. Pentru cartiile noi platesc fara probleme dar cu parere de rau ca marea parte din profit ramane la editori. Ce/cum cumpar sau ce-mi place e subiectiv si nu au nici o relevanta in aceasta discutie. Iar de salariu era vorba de salariul minim pe economie din Romania si preturiile cerute cu nesimtire. Nu stiu ce studii sunt despre educatia din UK dar m-a lovesc zilnic de prostia si incompetenta britanicilor.
 10. stryx

  Hârtia...

  Inertia bat-o vina. Generatiile batrane considera ca tot ce este vechi e bun iar ce e nou degradant, iar copii cred ca ca ce e vechi e depasit si doar tehnicile noi au viitor. Iar asta se intampla de cand e omenirea. Dar istoria a demonstrat ca schimbariile sunt inevitabile iar pareriile subiective nu conteaza in ansamblu. Exact aceleasi discutii apar de fiecare data cand se schimba cate ceva in societate, tehnologie sau cultura. Cat despre tariile "civilizate" hai sa o lasam mai usor, in UK majoritatea oamenilor sunt doar robiti specializati pe un singur lucru si nu au nici o picatura de cultura aka analfabeti functionali. In USA nici nu are rost sa vorbim, iar in tarile UE doar elita conteaza restul sunt la nivelul romanilor. Cu respectul cuvenit v-a rog iesiti din bula dumneavoastra si dechideti-va mintea putin si lasati parerile subiective, omenirea e mult prea diversificata pentru a putea fi vazuta din fotoliu doar cu ajutorul cartilor radioului, televizorului sau internetului.
 11. stryx

  Hârtia...

  Mult gunoi si informatii false se regasesc si in cartiile tiparite in ciuda pareriilor majoritatii, doar ca majoritatea au fost triate in timp mai ales in domeniile specializate cu vechime. Sunt milioane de carti (titluri) de toata jena sau chiar mai rau tiparite dar au fost date uitarii. Cartiile vechi au o valoare monetara mare tocmai datorita raritatii lor, sunt rare tocmai datorita degradarii iar valoarea e data de numarul mic de exemplare si a colectionariilor. Exista "surprize (jucarii)" de plastic vechi de 20 de ani care valoreaza mai mult decat o biblie de 300 de ani. Cantitate peste calitate.... Ce motiv obiectiv mai exista in ziua de azi sa platesti pentru carti clasice (ca titlu nu format)? Autorul orcum nu mai primeste banii cuveniti pentru munca depusa, nici macar urmasii sai nu au beneficii, doar edituriile profita de pe urma lor si cer niste sume absurde. In plus chiar daca vreau sa cumpar o carte din librarie tot e o loterie sa o gasesc in stoc sau la comanda. De ce sa dau jumatate de salariu pentru o carte importanta sau banii de mancare pe o saptamana pentru una "consumer" cand le gasesc gratis pe net? OK respectam autorul, dar autorul primeste doar o firmitura din profit in cel mai bun caz iar restul raman in buzunarele unor nesimtiti. E usor de vorbit cand suntem "blocati" doar in experienta proprie uitand ca suntem oameni cu educatie, experiente si posibilitati materiale si intelectuale variate. Internetul e o iluzie intradevar, dar ca orce unealta te poate ajuta dar si distruge "alegera" e a fiecaruia dintre noi.
 12. stryx

  Hârtia...

  Fara depozitare adecvata o carte nu rezista mai mult de 5 ani. Hartia trage umezeala imediat, iar hartia umeda este mediu perfect pentru mucegai si diverse insecte, in plus mai sunt si mancate de catre soareci. La polul opus deshidratarea hartiei o face extrem de fragila. Pentru a stoca carti pe durate asa de mari tot e nevoie de electricitate. Singurele medii de stocare a informatiei rezistente in timp sunt placutele ceramice si piatra deoarece nu au nevoie de o depozitare speciala si se degradeaza destul de greu. Restul suporturiilor sunt "perisabile" iar cartile vechi de sute sau mii de ani le avem datorita rescrieriilor periodice in manastiri si mai recent in tipografii, nici de cum a hartiei, papirusului sau altor materiale de scoala veche.
 13. stryx

  Hârtia...

  Am crescut inconjurat de carti in casa bunicilor, primul PC l-am avut in clasa a XII-a. Practic am crescut si am fost format/educat ca majoritatea dintre dumneavoastra cu hartie si carti tiparite Acum dupa 12 ani de la terminarea liceului folosesc hartie foarte rar iar toate cartile sunt in format digital, pe telefon am doar 2-300, pe tableta si ebook reader aproximativ 1000 de carti in fiecare, iart pe PC undeva la 17000 fisiere (estimez la 12-13000 titluri iar restul "gunoi"). Arhiva de carti o am dvd si pe 3 hdd-uri (PC, NAS si un hdd IDE cu adaptor pentru SATA II folosit doar pentru documente). Marele dezavantaj al cartilor tiparete este spatiul si costul depozitarii lor. Cand ai un apartament/casa personala si doar cateva carti (seci-sute) nu se pune asemenea probleme, dar cand ai sute sau chiar mii de carti ce te faci? In format digital e mult mai usor sa pastrezi informatia fara a se degrada iar asta e un mare avantaj, dar cere putina munca de copiere in perioadele de chimbare a mediilor de stocare, adica in perioada in care anumite tehnologii sunt in declin. Pe hartie toata munca asta se facea de edituri si tipografii periodic pentru a inlocui cartile deteriorate in timpul citirii/studierii (mai ales manualele scolare). Alt dezavantaj al hartiei este aruncata "aiurea" in timpul invatarii, exersarii sau proiectarii diverelor echipamente cand se fac multe greseli si se arunca multe kg de hartie, chiar si la trecerea pe "curat" cand fiecare greseala inseamna aruncarea foii si reluarea pe o foaie noua..... timp si material aruncat degeaba la gunoi. Hartia mai are si problema "uitarii" adica imprumuti o carte, caiet, schita si persoana pe care aia ajutat-o "uita" sa o mai returneze. In format digital pur si simplu se face o copie in timpul "imprumutului" si nu pierzi nimic. Pana la urma doar informatiea este ce conteaza iar suportul e doar solutia de moment prin care depozitam si transmitem mai departe acea informatie. Din punct de vedere subiectiv hartia e pe gustul meu, i-mi place senzatia oferita de lucrul cu creion-ul si rotring pe hartie, dar e mult mai rapid, simplu si sigur sa lucrez pe calculator. Iubesc sa citesc carti tiparite dar spatiul si schimbariile dese ale domiciliului ma obliga sa tin tot ce am in format digital. Tot ce se face pe hartie cu creionul si stiloul se face si digital mai bine si mai rapid, dar de cele mai multe ori alegerea e subiectiva.
 14. In documentul de mai sus apare descris circuitul TN-C (pg 33) unde impamantarea se leaga la nul in panou, sin panou spre consumatori se pleaca cu cabluri separate. Ce nu stiu e daca se refera la panoul general (de pe scara) sau si la cel de apartament (sau casa in cazul celor de la curte). In Anglia se face in panoul de apartament/casa, dar in Romania nu stiu deoarece nu am citit legislatia.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines