Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dezbatere tehnica despre trafurile de iesire


sesebe

Postări Recomandate

Acum 22 minute, sesebe a spus:

Ma vad nevoit sa intervin si eu pt ca @OLIMPIU are dreptate:

- La frecvente inalte (sau foarte inalte depinde ce intelege fiecare cu inalte) un traf (mai ales dintre cele utilizate in amplificatoarele cu tuburi) incepe sa aiba un comportament preponderent capacitiv.

 

PS: daca este nevoie ma contrazic si cu bibliile tale de capataii daca este nevoie. Nu ar fi prima data cind as contrazice informatii tiparite deci nu mi-e frica de asa ceva. Unii chiar au inteles ca am dreptate iar in unele cazuri m-am inselat dar acum este clar ca modelul matematic nu este complet, cel putin la inalta frecventa.

@sesebe, intai citeste BIBLIA TUBURILOR, adica RDH4, si cand o sa intelegi pe deplin ce scrie acolo...vorbim. 

Domnul Lazaroiu nu are dreptate deloc. La frecvente inalte inductanta de scapari si capacitatea parazita de bobinaj formeaza un filtru care inrautateste raspunsul. Cu cat inductanta de scapari este mai mare si capacitatea parazita mai mare cu atat raspunsul in frecventa la inalte va fi atenuat. Reducerea inductantei de scapari si micsorarea capacitatilor parazite de bobinaj se face prin interleaving, adica segmentarea si suprapunerea bobinajelor primare si secundare. Inca nu-mi explic cum un inginer care, printre altele, a bobinat atatea trafuri, nu cunoaste asta. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 177
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 hour ago, sesebe said:

PS: daca este nevoie ma contrazic si cu bibliile tale de capataii daca este nevoie. Nu ar fi prima data cind as contrazice informatii tiparite deci nu mi-e frica de asa ceva. Unii chiar au inteles ca am dreptate iar in unele cazuri m-am inselat dar acum este clar ca modelul matematic nu este complet, cel putin la inalta frecventa.

Pai in biblia invocata tot schema pusa de @OLIMPIU este:

Screenshot-2021-01-23-at-23-36-15.png

Screenshot-2021-01-24-at-00-05-21.png

Referitor la ce am pus in bold + rosu, in biblie scrie clar:

Quote

Such an equivalent circuit is capable of representing a practical design with considerable accuracy, but actual calculations would be tedious and in some cases very difficult. In general, the equivalent circuit can be presented in three distinct simplified forms for use when considering the transformer operating at low, medium and high frequencies respectively (Fig. 5. 10B,C,D)

 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 5 ore, der_doktor a spus:

Domnule Lazaroiu, va sugerez sa cititi RDH4, incepand cu pagina 199, nu de alta dar nu aveti dreptate. Aveti aici circuitele echivalente ale unui traf in functie de frecventa

001.png

In nici un caz ''la frecvente inalte comportamentul unui traf devine preponderent capacitiv''

Tu cum iti explici ca in desenul pus, chiar de domnia ta pe tapet, la frecvente joase ai Lp (si n-ai Ls ca e mult prea mic) iar la frecvente inalte iti lipseste Cs (unde la joase iar e neglijabil) dar apare Cp?

Citisem undeva...dar nu mai tin minte (deh varsta) ca un transformator poate fi caracterizat foarte bine cu impedante complexe... (d-alea cu parte reala si imaginara). Unii atei care se plictisesc mai folosesc analizoare de retele, vna-uri etc.

Si in RF se foloseste adesea sintagma "comportament inductiv / capacitiv" la o impedanta si frecventa date.

Link spre comentariu

Daca te uiti in poza asta:

001.png

 

o sa vezi in Fig. 5.10D circuitul echivalent al trafului la frecvente inalte. O sa observi acolo ca filtrul de ordinul 2 trece jos, format din Ls, adica inductanta de scapari si C, adica capacitatea parazita de bobinaj, dicteza frecventa maxima a trafului in cadrul curbei de raspuns in frecventa. Intrebarea ta a fost inutila din moment ce am prezentat toate datele si inclusiv am numit documentul, RDH4, cu legatura la traful de iesire. Din ce in ce ma conving ca nimeni nu citeste si nici macar nu intelege engleza. Noroc ca mai sunt cateva exceptii.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Marian a spus:

Ete na, mai ai sa ma acuzi si ca am facut-o in mod tendentios si tacamul ar fi complet :rade:

 

Te inseli, numele nu era fals, in schimb selectia postarilor la despartire a fost una nefericita, o mica eroare pe care mi-o asum si pe care am corectat-o acum, si-am mai sters si-o postare de-a mea mai lunga, pentru ca desi o consider tehnic vorbind corecta, totusi nu prea se incadra nici pe topicul cu amplificatorul de casti si nici aici, era deci offtopic... 

In fapt si postarea asta a ta este offtopic dar nici dincolo nu se incadreaza asa ca ramane aici, oricum din cate vad se divageaza des si mult ( o sa incerc cumva sa limitez asta ).

 

La cat costa e normal sa se comporte bine in frecventa ( vezi ce spunea @gheo23 ).

 

@sesebe scuze ca topicul incepe cu o postare de-a ta dar n-am avut de ales, era prima care amintea despre deficientele trafului de iesire ( ca totusi despre asta este topicul asta creeat din postari scoase din celalalt ).

 

Marius, frumos graficul.

E in sarcina sau in gol?

 

Este raspunsul amplificatorului in sarcina

Link spre comentariu
Acum 10 ore, sesebe a spus:

Ma vad nevoit sa intervin si eu pt ca @OLIMPIU are dreptate:

- La frecvente inalte (sau foarte inalte depinde ce intelege fiecare cu inalte) un traf (mai ales dintre cele utilizate in amplificatoarele cu tuburi) incepe sa aiba un comportament preponderent capacitiv.

***************************************************************

   Bineinteles ca am dreptate,dar pana la urma dupa cum am spus este vorba de scoala !

Link spre comentariu
10 hours ago, der_doktor said:

Inca nu-mi explic cum un inginer care, printre altele, a bobinat atatea trafuri, nu cunoaste asta.

Pentru ca se tot raporteaza remarci de-ale tale la adresa D-lui Olimpiu, o sa te rog ca cel putin in perioada urmatoare sa eviti cu orice pret orice remarci personale la adresa dumnealui. 

Sunt sigur ca ai sa reusesti sa-l contrazici tehnic si fara intepaturi si ironii. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Marian a spus:

Atunci e foarte ok, in gol ar trebui sa fie si mai bine ( nu ca ar mai conta ).

Curba de raspuns in frecventa nu se masoara ''in gol'', ar fi irelevant, plus ca fara rezistor de sarcina etajul final vede alta impedantza de sarcina in primar.

Link spre comentariu

De fapt transformatorul se poate masura si la "rece" aplicand in secundar un semnal provenit de la un amplificator cu semiconductori de 30-50w si la care se stie ca rezistenta de iesire este foarte mica in jur de 0,15-0,2 ohm. Conectarea intre amplificator si secundar se face cu un rezistor serie de 8 ohm iar primarul se inchide cu un alt rezistor  de valoare egala cu Za insa este necesar ca amplificatorul sa aibe o banda de frecvente de minim 10Hz-100Khz, totodata prin aceasta metoda se poate vizualiza si semnalul dreptunghiular de 10 Khz. In primar se poate adauga o componenta continuua egala cu curentul de bias si evident va aparea o inrautatire a raspunsului la frecvente joase

Link spre comentariu

Exact, tot asa le masor si eu. Interesant este ca  la testul asta cu square wave apar oscilatiile de pe palier care spun cat de bine este bobinat. Vinovata este inductanta de scapari si capacitatea parazita de bobinaj. Abilitatea constructorului in a alege in cate sectiuni se face interleaving_ul, grosimea izolatiei dintre straturi si dintre primar-secundar se va reflecta in calitatea trafului. Bine, ca si pretul o sa fie pe masura. Uneori e nevoie sa-l bobinezi de cateva ori, pastrand acelasi numar de spire, doar pentru a micsora inductanta de scapari si capacitatile parazite.

Acum 31 minute, sesebe a spus:

Banda de 100Khz?!? Nici o problema!

Am masurat o banda de aproape 150KHz/3db la un amplificator facut cu TDA7294 care are un slewrate de sub 10V/µsec

@sesebe, noi vorbim de trafuri de iesire aici nu de TDA_uri...se vede ca inca nu te-ai vaccinat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări