Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara nereglabila 5V/2A cu LT1085


un_razesh

Postări Recomandate

Eu sincer mă mir că nu s-a ars siguranța aia din prima încercare dacă chiar era de 125mA - până acum n-am băgat în seamă valoarea ei . Toroidalele iau curent destul de mare la pornire . 

Oricum altceva a ars siguranța nu modificarea la legarea pinului ADJ .

Link spre comentariu

Pai de aceea am zis ca va trebui sa demontez tot din cutie si sa masor, pentru ca am inlocuit 125 cu 200mA si nu mai am tens de iesire din traf. 

Nu mirosea nimic a incins, fum n-a iesit, trafo era rece.....poate o fi crapat noise filtrul ala (si-asa a generat niscaiva dureri de cap)

 

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

Referitor la raspunsul in frecventa al unui traf de retea, am facut si eu azi niste teste si postez aici rezultatele ( discutia ar putea fi scoasa in topic nou ).

Motivatia a fost legata de ceva nelamuriri personale legate de rezultatele lui @Thunderer.

Am testat pe 2 trafuri diferite, unul toroidal si unul EI cu bobinaje separate.

Ideea era ca traful toroidal prin modul de constructie are inductanta de scapari mult mai mica decat EI, si cuplare capacitiva mai mare, deci macar partial raspunsul in frecventa bun ar trebui sa se datoreze si acestor factori, si doream sa verific asta.

O alta chestie a fost tensiunea mica aplicata pe primar care face inductia in miez prea mica sa merite calculata, motiv pentru care am aplicat semnalul de test pe secundar pentru a avea si ceva inductie in miez ( e drept ca nici la testul meu n-am mers pana unde ar trebui, o sa vedeti mai jos de ce ), iar primarul a servit drept "secundar", adica iesire pentru masurat.

 

Trafurile sunt:

1. Toroidal retea, 2x24Vca la vreo 5A.

Inductanta primar - 91H

Inductanta secundar - 1.1H

Inductanta scapari masurata pe secundar, cu primarul in scurt - 14uH

Cuplare capacitiva secundar-primar masurata cu bornele fiecarei infasurari in scurt 550pF ( nu stiu cat de corect e facuta masuratoarea ).

 

2. Traf retea EI, 2x12Vca, 2A.

Inductanta primar - 77H

Inductanta secundar 1,5H

Inductanta scapari masurata pe secundar, cu primarul in scurt - 1.9mH

Cuplare capacitiva secundar-primar masurata la fel ca mai sus, 130pF

 

Masuratorile s-au facut pe secundar de 24V la ambele trafuri.

 

Pentru test am folosit un DDS asistat pentru curent mai mare de amplificatorul de aici:
https://www.elforum.info/topic/138616-amplificator-mpa300v2/

 


Spuneam mai sus ca n-am putut merge cu semnalul de test pana unde ar fi trebuit, asta pentru ca n-am dorit sa disip prea mult in zobelul de pe iesirea amplificatorului, am mers cu 3Vrms, si am testat pana la 150khz pentru ca mai sus intram in limitarea de banda a amplificatorului.

Pentru teste mai concludente ( tensiuni si frecvente mai mari ) ar trebui un modul amplificare adaptat acestui scop ( banda larga, zobel recalculat ).

Sarcina aplicata pe primar in ambele cazuri ( la ambele trafuri ) a fost aceeasi ( una modesta, ceva zeci mA ).

Am folosit si eu ambele canale ( era necesar ) deci calea comuna intre primar si secundar a existat si aici.

Nu stiu cat de mult afecteaza rezultatele insa ma interesa mai mult comparatia intre 2 trafuri, iar asta nu poate fi influentata devreme ce configuratia de test a fost identica in ambele cazuri.

Oricum poate o sa-mi fac timp candva sa pun la punct un modul amplificator pentru asa ceva, cel mai probabil un MP100.V3 de-al meu la care as largi banda si as redimensiona zobelul de pe iesire. Om vedea daca are sens...

 

Masuratoarea a pornit de la 50hz, in gol pentru referinta.

Am conectat apoi sarcina si-am inceput masuratoarea de la 1khz, apoi 2khz, 3khz, 4... 10khz, apoi din 10 in 10, adica 20khz, 30khz, 40khz...pana la 150khz, in total 24 puncte de masura.

Am pus rezultatele testelor in cate un grafic logaritmic pe ambele axe, intai traful toroidal:
Traf-toroidal.png

In cazul lui atenuarea totala la 150khz fata de baza de referinta de la 50hz, este de cam 20db.

 

Traful EI:

Traf-EI.png

In cazul lui atenuarea totala la 150khz fata de referinta de la 50hz este de 53db.

Ca sa verific ipoteza cu cuplarea capacitiva care ajuta raspunsul in frecventa la frecvente mari, am conectat 470p intre capetele "calde" ale infasurarilor si atenuarea totala intre 150khz si 50hz s-a redus la 35db ( considerabil as zice eu ).

 

Convertisem valorile in excel si in db pe verticala insa pentru EI aveam valori negative la castig si n-am reusit sa setez sa le afiseze corect ( db cu minus in fata ), deci am renuntat.

 

Ce am inteles din asta?

Pai teoria mea cum ca ar fi multe zeci de db atenuare la frecvente mari nu prea sta in picioare, cel putin nu la trafurile toroidale, la care "rejectia" asta naturala este subminata si cuplarea capacitiva ceva mai mare, si probabil intr-o oarecare masura si de inductanta de scapari mai mica. Probabil la frecvente foarte mari ( de la 1Mhz in sus ) atenuarea ar fi ceva mai mare si la toroidale, nu stiu, nu pot testa corespunzator. 

A nu se intelege ca se infirma ceea ce amintea @UDAR legat de dificultatea intampinata de lampari in proiectarea unui traf de iesire bun, chiar si la toroidal sunt in testele mele mai bine de -6db intre 50hz si 20khz, si asta cu o sarcina si inductie nesemnificative. La tensiune mai mare intervin si limitarile miezului cauzate de inductie mai mare, atenuarea ar trebui sa fie si mai mare, deci si mai dificil de administrat ( este o simpla opinie, n-am consultat nimic despre trafuri de iesire la lampi, accept corectii ).

 

Ca sa nu ma lungesc, traful singur ( cel toroidal ) cel mai probabil n-o sa atenueze foarte bine zgomotul HF ( si-mi asum corectia ), insa asa cum si @UDAR a zis, in combinatie cu filtrarea de dupa redresare, filtrarea zgomotului diferential ar trebui sa fie foarte buna, iar zgomotul de mod comun a zis deja tot @UDAR cum poate fi combatut.

 

Scuze daca postarea e prea lunga si daca sunt si prea offtopic ( cred totusi ca nu-s offtopic ), dar erau chestiuni ce meritau lamurite.

Spor.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Ma bag si eu putin in seama: filtrul ala pe care l-ai cumparat ("Filtru EMI") are o alta aplicabilitate (vezi documentatia de pe pagina vanzatorului), respectiv cea de "noise filter", cu o anumita curba de raspuns si intr-un anumit interval de frecvente si, nu in ultimul rand, pentru anumite echipamente.

Un filtru EMI este cel de aici:FN 9262.pdf , care are cu totul alte caracteristici si functioneaza corect intr-o alta zona a spectrului electromagnetic.

Verifica si "puntea" aia redresoare plasata inaintea "filtrului EMI". Si o intrebare: de unde ideea de a monta asa ceva inaintea transformatorului?

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

@nico_2010 incerc sa va raspund, in masura in care ma pricep si daca intrebarea imi era adresata:

- in prima mea postare veti gasi o schema ce contine un dc blocker si un filtru . Asta a fost ideea de pornire. Mi-am exprimat acolo dorintele si ce vreau sa fac cu sursa asta de 5V.

- datele filtrului cumparat de mine cat si destinatia o gasiti aici https://www.tme.eu/Document/e1afa17883e85b615f212c1943ef78a2/FILTERCON-FM.pdf

Filtrul dvs FN9262 ca topologie nu difera mult, are un cond Cx lipsa dupa bobine si intradevar are alte valori pentru C-uri si L-uri deci clar va lucra pentru alte frecvente.

 

Raspunsul pe care mi-l doream era de fapt o corectie pentru valorile alese de mine ( 4mH, 100n si 2.2n) si sa-mi zica cineva: ”Bah incepatorule vezi ca ai ales aiurea filtrul tau pentru ca la valorile alea vei filtra un rahat intre 10Mhz si 30MHz ! Uite pentru scopul tau ai nevoie de asta, asta si asta!” Dar na.....asta este. Oricum nici acum nu sunt lamurit. ( Ce citisem eu pe diyaudio facea referire chiar si la valori de 10mH. Conzii si topologia erau la fel)

 

Cat despre intrebarea de a monta filtrul inaintea transformatorului....nu stiu ce sa va raspund.... insa v-as intreba si eu la randul meu ca daca la dvs acel filtru FN 9262 are deja incorporat in priza IEC acel filtru, cum l-ati putea monta dupa transformator?

Link spre comentariu

1. Pai nu ai specificat ce frecvente vrei sa blocheze.

2. Foarte rar stii exact banda de frecvente de bruiaj prezente pe retea.

3. Contrar parerii exprimate (chiar si cu ceva calcule "savante") un filtru plasat inaintea transformatorului chiar ajuta, cit de mult asta intradevar este discutabil.

4. Avind in vedere ca nu prea poti sti exact banda sau frecventele de bruiaj, eu personal aleg filtrul cu bobinele cele mai mari (ca valoare) care suporta curentul de sarcina lasind si ceva rezerva. Daca ai sa studiezi filtrele realizate ndustrial ai sa vezi ca pe masura ce alegi variante de curent mai mare inductanta bobinelor scade, oarecum normal pt ca trebuie folosita sirma mai groasa (printre altele) si deci se pot bobina mai putine spire.

 

 

Link spre comentariu

Dom Sesebe perfect de acord cu dvs !

De aceea si mentionasem ca pe diyaudio.com precizau valori de 10miliH pentru cele 2 bobine. Am luat de 4 mH si 1 A mai mult pentru pret.

Cred ca cel mai bine s-ar pune in evidenta prezenta ”mizeriilor” din retea individual, adica la fiecare acasa cu un osciloscop. Si s-ar putea vedea si ce frecvente bantuie pe-acolo si abia apoi fiecare isi alege acel noise filter pe caz concret. Eu recunosc ca am mers la ghici, orientat oarecum si dupa discutiile de pe diyaudio.com. Habar n-am ce frecvente bantuie la mine in retea.

 

In ce priveste problemele cu masuratorile mele am verificat traful (prin metoda becului inseriat), e in regula, doar ca azi am exact 11V pe iesire avand 246,5V tensiunea retelei !!! (Au luat-o razna astia de la Eon!). Rezistentele ohmice ale infasurarilor: 217ohmi in primar si 0,8 ohmi in secundar.

Am verificat si montajul cu dc-blockerul si noise-filter si e in regula, am tensiunea retelei la iesire, iar noise filterul e inca intreg.

Problema de ieri cu lipsa tensiunii la iesirea trafo o suspectez ca fiind un contact imperfect la acel miniconector de pe placuta regulatorului.

Voi continua maine.....azi e tens retelei cam mare.

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

Chiar imi cer scuze ! Nici urma de ironie !

Dar nu e in regula acea tensiune de 246,5 v ! Ani de zile am avut 237 V fix ! Culmea e ca azi am avut 0,8V intre cele 2 nuluri.

 

Acum 4 minute, vijelie02 a spus:

Cand o sa termini acest alimentator ce-o sa faci? 

 

Cred ca o sa fac un recap la un amplif din dotare.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, un_razesh a spus:

- in prima mea postare veti gasi o schema ce contine un dc blocker si un filtru . Asta a fost ideea de pornire. Mi-am exprimat acolo dorintele si ce vreau sa fac cu sursa asta de 5V.

 

Asta am inteles-o, nu trebuia sa imi explici un lucru evident.

 

Acum 14 ore, un_razesh a spus:

- datele filtrului cumparat de mine cat si destinatia o gasiti aici https://www.tme.eu/Document/e1afa17883e85b615f212c1943ef78a2/FILTERCON-FM.pdf

Filtrul dvs FN9262 ca topologie nu difera mult, are un cond Cx lipsa dupa bobine si intradevar are alte valori pentru C-uri si L-uri deci clar va lucra pentru alte frecvente.

 

Am citit fisa de prezentare a produsului si am inteles-o, insa tu nu cred ca ai inteles ce este prezentat in aceasta fisa. Al doilea grafic din stanga din fisa filtrului FILTERCON iti spune cam in ce banda de frecvente este eficient filtrul cu pricina (curba de raspuns este data de valorile componentelor cu care este construit, precum si de caracteristicile materialului magnetic pe care sunt realizate bobinele), adica in intervalul 100 kHz - 70 MHz. Spre deosebire de acest filtru, cel propus de mine (ca idee) este eficient in intervalul de frecventa 50 Hz - 400 Hz.

Cat priveste intrebarea referitoare la montarea acelui "DC blocker" (caci la asta ma refeream), pot sa-ti spun ca solutia (nu stiu insa cat de eficienta este) se aplica transformatoarelor toroidale cu puteri peste 300VA (adica cu un ordin de marime mai mari decat ce ai tu) si are rolul de a evita ambalarea termica a acestui tip de transformatoare parcurse de o tensiune continua suprapusa peste tensiunea retelei (adica tensiunea retelei are un offset). In cazul tau, solutia de DC blocker are acelasi efect precum o frectie cu Carmol la un picior de scaun.

Dar, pana la urma sunt banii tai, faci ce vrei, totul este sa nu dai foc la casa.

 

P.S.: Din ce vad sursa SMSL P2 are montat la intrare un filtru similar cu cel propus de mine, insa ce stiu eu ...

 

L.E.: Pune cate un condensator de 100n in paralel pe fiecare dioda din puntea redresoare.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
Acum 36 minute, nico_2010 a spus:

 

 adica in intervalul 100 kHz - 70 MHz. Spre deosebire de acest filtru, cel propus de mine (ca idee) este eficient in intervalul de frecventa 50 Hz - 400 Hz.

 

L.E.: Pune cate un condensator de 100n in paralel pe fiecare dioda din puntea redresoare.

 

In sfarsit inca un raspuns la obiect ! Asa ceva asteptam. 

Va multumesc !

 

L.E. : Sincer, pretul cumulat pentru acel noise filter, puntea GBU6B si cele 2 cond-uri face cat pentru 2 pachete de tigari. Nu e mare lucru.

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

Puntea GBU6B si cele 2 condensatoare de 10000uF sunt inutile in cazul tau.

Realizeaza un cablaj cinstit pe care montezi tot ce este dupa transformator, respectand indicatiile foii de catalog pentru LT1085 si pentru restul componentelor si cu asta basta.

Pentru linistea ta sufleteasca mai poti monta un filtru la iesirea de 5V si gata.

" In sfarsit inca un raspuns la obiect ! Asa ceva asteptam.  " Asta a-i fi aflat si tu, daca citeai cu atentie fisele celor doua filtre, si nu mai pune botul la tot ce circula pe internet.

Citeste asta cu muuulta atentie: https://sound-au.com/articles/xfmr-dc.htm

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Vreau sa multumesc tuturor celor implicati, atat pentru sfaturi cat si pentru critici ! Toate au fost binevenite. 

Drept urmare tensiunea de iesire este.....5,03V !

Urmeaza sa montez radiatorul LT-ului, ledul si rezistorul aferent cat si cablul de iesire cu jackul pe care momentan nu-l am.

 

DSC02014.JPG

 

Va rog sa faceti abstractie de acea hartiuta galbena, sub ea nu se afla nimic.

Multumesc inca o data!

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări