Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As construi un receptor adevărat


Postări Recomandate

M-am uitat oleaca pe kiwisdr si am remarcat de câteva ori câte doua dâre oblice cu frecventa crescatoare, paralele, la câtiva MHz distanta. Ce reprezinta? "Ciocanitoarea" sau efect Doppler pe vreo urma de meteorit?

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 29 minute, franzm a spus:

M-am uitat oleaca pe kiwisdr si am remarcat de câteva ori câte doua dâre oblice cu frecventa crescatoare, paralele, la câtiva MHz distanta. Ce reprezinta? "Ciocanitoarea" sau efect Doppler pe vreo urma de meteorit?

 

Radare Over the horizon. (OTH Radar ). Da, in speta, Ciocanitoarea, dar aia care o stiam noi e off. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Over-the-horizon_radar

 

 

2Q==

IARUMS%20Chinese%20OTH-R%20on%2040%20201

 

DK.jpg

E plin spectrul de unde scurte de ele...

 

73 de Cezar

Acum 3 minute, VAX a spus:

Am ascultat websdr-ul lui YO3IUL in banda de 19m si sunt multumit de cum merge. Se aud mult mai multe posturi de radio decat prind eu cu Selena (in bloc, et.6, antena telescopica). Pare sa aiba si AGC, semnalul nu are variatii mari de intensitate. Sunt curios cum ar merge un SDR hardware, unul de top.

 

WEbSDR-ul ala e de fapt un software care are o interfata hardware : receptorul KiWi SDR.  Si care costa cam 350 EUR. 

Nu e chiar de top, desi YO3IUL are si scule de top alaturi . 

Dar nu prea iti permiti sa pui scule de top pe o antena expusa la traznete in plina campie (omul are spatiu mare in jurul sau si un OptiBeam cocotat la 15m). 

 

https://www.rtl-sdr.com/a-review-of-the-kiwisdr-10-khz-30-mhz-wideband-network-sdr/

 

kiwisdr_official_1.jpg

 

kiwisdr.jpg

 

Link spre comentariu

Desigur cu banii cheltuiti existau o gramada de variante, mai ales ca eu imi doream doar un receptor. Dar, daca am avut posibilitatea de a rezolva si o viitoare nevoie de emisie cu atat mai bine. Consider ca am facut o alegere in jurul careia se poate lucra.

Astazi dimineata am urmarit in conditii bune activitatea YO din 80m, statia din Ramnicu Valcea auzindu-se in conditii excelente chiar daca antena mea este orientata perfect perpendicular spre acea zona. Aseara pe la ora 23 am auzit in 40m  in conditii inteligibile statii care isi spuneau "arigato".

Alegerea antenei nu a fost facuta intamplator, m-am documentat si eu oarecum. Ramane de vazut cum va fi situatia cand voi face adaptarea de impedanta. Aceasta nu este nici foarte sus, doar 3,5m de la sol. Nu ma incumet deocamdata sa ridic foarte sus antene imense deasupra casei. Consider ca aceasta treaba trebuie facuta si cu respectarea unor minime masuri de protectie la traznet, mai ales ca locuiesc la tara si la periferia localitatii. In ultimii ani, natura a luat-o razna, descarcarile electrice fiind unele parca mult mai violente cu posibilitati catrastofice pentru o locuinta.

 

VA ROG NU MAI DETURNATI DISCUTIA IN ACEST TOPIC!!!

Link spre comentariu

Topicul este ( titlul ) " As construi un receptor adevarat " . De mult este continutul off - topic . Acum ... antene , propagare , tendinte si impresii privind traficul radio etc . Sigur eu nu - l mai perturb , nu vad ce as putea posta sa fie on - topic . Apropo de constructie receptor adevarat . Spor ! - ( am urat si mai sus ) cu transceiverul de - a gata .

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 1 oră, VAX a spus:

Pentru trafic mi-as lua ceva second hand, mai vechi dar de calitate. In sculele vechi poti sa-ti bagi mainile, sa modernizezi ceva, sa mai adaugi ce crezi ca s-ar cuveni.

Tocmai din cauza asta am evitat ceva second. Nu aveam cum verifica daca s-a umblat in el iar modificarile aduse ar fi dat intradevar rezultate sau ar fi creat pagube. A nu se intelege ca fac vreo aluzie.

Cat despre topic si titlul lui ramane actual, am spus ca o sa fac receptorul propus de @RST, doar sa-mi vina piesele si voi continua aici....numai daca nu se va ajunge la discutii de sute de pagini despre chestii care nu ma intereseaza, astfel incat sa ma dezabonez. Spre deosebire de altii eu stiu sa ignor si sa ma retrag.

Editat de petreelectronic
Link spre comentariu
Acum 6 ore, petreelectronic a spus:

VA ROG NU MAI DETURNATI DISCUTIA IN ACEST TOPIC!!!

 

Interesant.

Pai titlul topicului este "As construi un receptor adevărat" .

Ce anume din discutiile de pana acum nu se leaga de un "receptor adevarat" si care dintre ele s-ar referi la ceva ce nu ati putea dvs. construi ?! 

 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Daca ai niste filtre foarte bune de 2MHz si vrei sa le folosesti.

Dar as folosi prima frecventa cat mai spre 20MHz, sa arunc imaginea cat mai departe.

Altfel nu merita.

Mie personal nu imi plac frecventele "rotunde " la IF, pe motiv de cuie pe capete de banda.

 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, RST a spus:

Rejectie a frecventei imagine intradevar, dar selectivitate mai buna se obtine cu o Fi2 cat mai mica.

Indienii au gresit cu Ubitx...prima Fi e excelent aleasa, insa Fi2 trebuia muuult mai mica. 

 

Buna dimineata,

Dupa cum am mai spus, RF-ul nu-i punctul meu forte, dar nu reusesc sa inteleg de ce s-ar obtine selectivitate mai buna cu un FI de valoare mai mica.

Vroiam sa construiesc si eu un receptor si ma gandeam la diferite variante de filtre, tot citind in stanga si in dreapta. 

Asadar, m-ar ajuta sa inteleg de ce se poate obtine o selectivitate mai buna atunci cand se foloseste o valoare mai mica a FI2 !

 

Multumesc !

Oroles

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări