Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As construi un receptor adevărat


Postări Recomandate

Acum exact 30 ani, ca tot curiosul incepator ma jucam cu niste sincrodine, care la acea varsta mi-au creat satisfactii mari...atat de mari incat au fost decisive in a-mi alege calea de urmat, mai exact am prins drag de electronica, astfel incat pana in ziua de astazi castigandu-mi existenta din depanare. De vre-o 25 de ani nu m-am mai preocupat de radioamatorism, insa exista acolo un virus care trebuie doar deranjat un pic.

Drept urmare indraznesc sa cer sfatul expertilor in a ma apuca de construit un receptor adevarat. De preferat: fara lampi, daca se poate in toate benzile dunde scurte, cu detalii constructive detaliate, materiale care pot fi procurate usor si (culmea) cablajul proiectat in pdf la scara.

Multumesc anticipat.

 

Link spre comentariu
4 hours ago, petreelectronic said:

indraznesc sa cer sfatul expertilor in a ma apuca de construit un receptor adevarat. De preferat: fara lampi, daca se poate in toate benzile dunde scurte, cu detalii constructive detaliate, materiale care pot fi procurate usor si (culmea) cablajul proiectat in pdf la scara.

 

Buna seara,

Nu sunt vreun expert, ci un radioamator care a construit cate ceva pana in prezent.  

Incerc sa va raspund direct si in mod obiectiv, dar cred ca veti gasi raspunsul meu cam dezamagitor. Altul nu pot formula, ramane la alegerea altor colegi mai experti decat mine!

 

La nivel de amator, e foarte greu sa construiesti un receptor "adevarat" - asta in masura in care prin "adevarat" ati dori sa definiti un set de performante care sa se apropie de cele ale echipamentelor produse la nivel industrial, in serie, de catre producatori consacrati. Cand spun "set de performante" , aici includ totul - atat cele electrice/electronice, cat si cele legate de partea mecanica, automatizare, executie si design. 

Asadar, daca doriti sa abordati o constructie la nivel de amator, va trebui ca din start sa acceptati o serie de compromisuri. 

 

In functie de tipul receptorului pe care doriti sa-l construiti, va puteti astepta la un anumit set de performante. 

De la receptoare sincrodina (conversie directa clasica), nu va puteti astepta sa obtineti ceea ce veti obtine cu o superheterodina. In primul rand, cu acest tip de receptoare, stiti ca nu puteti receptiona decat emisiunile CW si SSB, nu si AM/FM. In al doilea rand, sincrodinele clasice nu rejecteaza banda laterala nedorita, iar selectivitatea le este dictata aproape exclusiv de zona de prelucrare audio. Iata mai jos doua proiecte capabile, care va pot oferi satisfactii din acest punct de vedere:

 

Rick Campbell, KK7B:  R1 Receiver (fara rejectia benzii laterale nedorite)

Rick Campbell, KK7B:  R2 Receiver

 

Primul tip de receptor prelucreaza semnalul audio pe baza unei combinatii de filtre LC cu filtre active, in timp la cel de-al doilea receptor se poate intalni sistemul de rejectie al benzii laterale nedorite - in care veti intalni prelucrari mai complexe de semnal (canale I si Q, retea polifazica si apoi filtrare audio). Va fi mai greu de realizat, dar si performantele vor fi pe masura. Ambele tipuri de receptoare folosesc un artificiu foarte interesant - band-pass diplexer intercalat intre un mixer si un LNA, ambele cu porturi pe 50 ohmi, astfel incat la iesirea filtrelor trece-banda sa se poata asigura o impedanta cat mai apropiata de 50 ohmi si sa se poata pastra astfel caracteristicile filtrelor de banda (de care depind o buna parte a performantelor masurabile si reproductibile ale receptorului). 

 

Avand in vedere titlul topicului, daca vreti sa experimentati sincrodine mai simple, dar reproductibile in serie, iata un proiect care v-ar putea ajuta:

http://www.jumaradio.com/juma-rx1/index-en.html  (JUMA RX-1)

Nu ar strica sa vedeti toate proiectele de pe site-ul autorului

Eu totusi as aborda totusi proiectele lui Rick Campbell, atat R1 cat si R2. Consider ca sunt cele mai la indemana si ca ar asigura performante suficient de "adevarate", in conditii de reproductibilitate. Si de asemenea, ofera configuratia necesara masurarii corecte a performantelor. 

 

Un alt tip de receptoare care va pot oferi satisfactii deosebite si care pot fi reproduse cu succes, sunt cele bazate pe mixerul Tayloe

Prelucrarile care urmeaza dupa mixer se fac pe canale in cuadratura (I si Q), urmate fie de reteta cu retea polifazica si filtrare audio analogica, fie de procesoare digitale de semnal (DSP). Ultima varianta este net superioara. 

Pot cita aici doua proiecte de acest tip, desi Internetul abunda de astfel de realizari :

- Juma TRX2 (transceiver de la care puteti realiza doar receptorul)

- QRP2004 (idem)

 

Colegul nostru Sebi a realizat un receptor asemanator cu proiectul Juma, intr-o formula mai simpla, dar care functioneaza excelent. 

Schema e publicata intr-unul dintre topicuri, dar nu mai stiu exact unde. Il putem gasi si sa va punem in contact cu dumnealui, daca va intereseaza.

Eu m-am apucat acum aprox. 5 ani in urma de proiectul QRP2004, dar din lipsa de timp, nu l-am terminat. 

 

NOTA: la orice receptor care asigura iesire de canale in cuadratura (I si Q), odata ce acestea au fost obtinute corect, acestea pot fi procesate prin DSP pentru a se obtine demodularea tuturor modurilor de lucru cunoscute (AM, FM, CW, SSB) precum si aplicarea unor filtrari complexe . Procesarea prin DSP se poate realiza inclusiv prin mijloace externe receptorului, cum ar fi aplicatia software HDSDR (nu e singura). Cu alte cuvinte, dvs. puteti construi doar filtrele de banda,  mixerul Tayloe si sistemul de oscilator local (bazat in general pe DDS, sau combinatie de DDS care piloteaza PLL - varianta mai putin zgomotoasa), dupa care extrageti semnalele I si Q si le introduceti intr-un calculator, prin placa de sunet. Folosind o aplicatie software dedicata, obtineti un receptor foarte performant.

 

Urmatoarea veriga in lant ar fi data de echipamentele SDR, care esantioneaza direct semnalul RF. Si aici exista o multitudine de solutii. 

Una dintre cele mai cunoscute, este transceiverul mcHF

 

37-2.jpg

 

Mai exista si altele, de exemplu proiectul PICASTAR .

 

Ma voi opri aici, desi exemplele ar mai putea continua. Revenim la subiect daca veti mai avea si alte intrebari.

In ceea ce ma priveste, va pot spune ca in afara de placerea de a construi, investitia intr-un astfel de echipament nu va oferi performantele asigurate de o scula industriala, la o diferenta de pret relativ rezonabila. Ce vreau sa spun mai exact e ca nu veti construi un mcHF sau un PICASTAR fara o investitie minima de aprox. 500 EUR, continuand cu alte cheltuieli ulterioare (mai ales de timp). Prin comparatie, un ICOM IC-7300 il puteti cumpara la aprox. 1000 EUR si cu asta, aveti pe masa un echipament foarte performant, la cheie.

 

(Later edit):

Daca doriti sa experimentati o arhitectura mai simpla, iata proiectul DR2A+ al lui YU1LM .

Este un receptor bazat pe mixer Tayloe si o filtrare minimala, care ofera canale I si Q ce pot fi procesate separat printr-o aplicatie software in calculator.

Nu este dotat cu filtre de banda, acelea trebuie sa le realizati dvs.  Dar daca vreti sa-l experimentati, il puteti construi intr-un week-end si sa-l porniti fara filtre de banda. Functioneaza foarte bine. Filtrele de banda vor fi totusi necesare, ulterior. 

Dezavantajul sau e dat de faptul ca pentru a acoperi toate benzile de interes, aveti nevoie de un oscilator local bazat pe DDS, care sa va poata genera frecventele necesare, in functie de spectrul pe care il poate acoperi placa de sunet. 

 

Succes si toate cele bune,

Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Domnul @petreelectronic vrea ceva mai simplu si cu componente usor de procurat. Sa fie totul dat mura in gura, cu cablajul proiectat deja. Fie cauta pe net ceva care sa-l satisfaca, fie asteapta sa-i proiecteze cineva (priceput si cu timp la dispozitie) o schema buna.

 

Din experienta mea cu sincrodine simple (scheme de la RA3AAE - mixer armonic cu diode antiparalel), va spun ca fara un amplificator RF acordat nu dau randament (intra posturile locale de pe unde medii). Pentru mixaj merg bine schemele cu doua JFET-uri sortate (parametrii apropiati) in montaj echilibrat si cu sarcina un trafo defazor de JF (Albatros, Mamaia, radiouri japoneze, etc). Varianta cu defazare este complicata, greu de pus la punct si cu rejectie modesta a benzii laterale nedorite. Mai practic ar fi un multi-Q (reglabil, cu buton de acord) pus inaintea mixerului, care sa intareasca una din cele doua benzi laterale. Multi-Q-ul ar inlocui ARF-ul. 

E de munca la proiectare si la realizarea practica, nu se face pocnind din degete.

Link spre comentariu

Nu-mi vine sa cred ce titlu am scris. Am vrut sa scriu "o superheterodina"....imi cer mii de scuze tuturor. O sa rog sa modifice titlul.

 

Acum 24 minute, VAX a spus:

Domnul @petreelectronic vrea ceva mai simplu si cu componente usor de procurat. Sa fie totul dat mura in gura, cu cablajul proiectat deja. Fie cauta pe net ceva care sa-l satisfaca, fie asteapta sa-i proiecteze cineva (priceput si cu timp la dispozitie) o schema buna.

 

Aveti mare dreptate. Facand niste sapaturi pe net, probabil mai mura in gura ca aici nu voi gasi nicaieri https://www.ebay.com/itm/Simple-5-bands-Ham-radio-receiver-KARLSON-10-15-20-40-80-meters-KIT-for-assembly/172292904255

Asta daca nu cumva apare ceva mai facil pe aici.

Link spre comentariu

Kit - ul din link are condensator variabil folosit la UKW la radioul rusesc Selena ...

 

P.S. - daca nu e neaparat dorinta de a construi , se pot urmari site - urile de vanzari . Din Romania . Zilele trecute a fost la vanzare un Yaesu FRG - 7700 , s - a vandut cu 500 RON . Relativ greu de egalat prin mijloace amatoricesti , din prima ... Nu imposibil , dar cu timp si bani ( destule amandoua ) . Mai ales mecanica ... , aspectul final . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
2 hours ago, petreelectronic said:

Salut,

Mi-a trecut prin mana  unul, de curand.

Al unui prieten, pentru reglaje, pentru ca nu-i dadea de cap cu sculele ce le avea la indemana.

E mai degraba dezamagitor ca performante pentru pretul cerut.

Pe net suna bine, dar ca sa fie si in realitate trebuie o antena buna si sa asculti statii tari  aflandu-te undeva la tara..

Nu e lesne de reglat, e nevoie  cel putin de osciloscop, si ceva piese - in plic fiind componente cu valori gresite.

La  mine s-a nimerit sa fie si K174PS1(SO42) defect din cutie. Nu a vrut sa oscileze.

Evident exact ce nu mai aveam. Abia am gasit pe la Cluj.

Mai trebuie o carcasa buna, metalica, cu demultiplicator  pentru variabil. Am inlocuit cu varicap si potentiometru multitura.

Si asa, cumparand kit, vei investi dublu pana sa il faci sa mearga.

Sau il faci cu ce ai prin casa/targ si atunci  e ok.

 

Link spre comentariu

Curente sau nu nenea vrea sa lipeasca si in afara programului!

Ce aveti impotriva?

Poate rezolva cu 200E nu cu 1500E tot ce trebue e o zona linistita si o antena buna altfel nici mama receptoarelor nu rezolva QRM din orase!

4 vecini cu wi-fi, 10 telefoane,20 becuri si 5 laptoape  posturile AM si FM de Kw la 300-2500m si nu mai auzi nimic.

Editat de mila
Link spre comentariu

Cine a vorbit de 1500 euro ? ... Eu am mentionat un Yaesu la 500 RON . Nu e greu de citit . Ma rog , zic si eu ... Sa nu zic cum ca la  200 euro eu as avea pretentii ... , ma rog , am mai construit cate ceva , nu vorbesc chiar din auzite ... , si am cumparat receptor bun sub 200 euroi . Nu - l va face un amator  in suma aceasta nici in 3 vieti . Ma rog , fiecare cu parerile si experientele lui . Eu am scris foarte clar ... , " daca nu e neaparat dorinta de a construi " . Sa traduc ... , daca vrea cineva sa cheltuiasca 10.000 euro pe o constructie facuta de mana lui , il felicit . Si daca cumpara un ICOM IC - R71  (NOS) cu 800 RON , cum am facut eu , iar il felicit . Simplu , nu ?  

Editat de gauss
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări