Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intreb: Cum filtram aerul? Cum scapam de praful din case?


Vizitator

Postări Recomandate

Va salut! In casa facem saptamanal sau de 2 ori pe saptamana curatenie generala, adica aspirat, spalat podele, sters praful de pe toate suprafetele (inclusiv de pe cartile din biblioteca). Cu toate astea, tot se pune praful. Fin, dar exista. Va intreb, exista vreun sistem de filtrare care sa retina praful? M-am uitat pe la purificatoare dar nu m-am lasat convins. Ce fel de filtre sunt bune pentru un aer mai curat? Am un dezumidificator dar are un filtru rudimentar, ca cel de la aerul conditionat. Particulele de praf sunt mult mai mici si trec. Filtrele de masini or fi bune? A facut cineva vreun experiment diy? In raza laser se pot observa particulele in suspensie. Aveti idei? Aveti solutii? Folositi ceva? Filtrati? Purificati?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dacă vrei să-ți transformi casa într-un laborator comparabil cu cele de asamblare de procesoare există soluții, dar sunt necesare niște ventilatoare imense plasate la uși.Acele ventilatoare recirculă permanent tot aerul din încăpere și-l filtrează prin filtre de mari dimensiuni.Toată instalația ar ocupa probabil o bună parte din podul unei case, sau o cameră de mansardă.Pe lângă asta, ar trebui ca toți cei din casă să poarte peste haine niște salopete antistatice și părul acoperit de asemenea. De praf nu poți scăpa în casă, dar poți să folosești niște mochete pufoase, plasate strategic în anumite locuri, acele mochete vor capta mare parte din praf, care poate fi apoi scuturat sau aspirat. Praful e adus și de afară, dar provine și din frecarea corpului uman cu hainele și țesăturile din cameră, precum și din calcarul rezidual rămas după spălarea textilelor. Dacă nu ai covoare sau mochete în casă, praful se acumulează în principal sub paturi și pe mobile și suprafețe care se electrizează ușor.

Purificatoarele din comerț nu pot asigura eliminarea nici măcar a unei părți însemnate a prafului, dat fiind că într-o casă există curenți de aer greu de prevăzut și care ar necesita probabil mai multe purificatoare în diverse locuri.

Editat de validae
Link spre comentariu

Principala sursa de praf este afara. Aerul este doar un vehicul de transport. Cand aerisim locuinta, aerul proaspat vine si cu o cantitate de praf si nu numai.

O alta sursa importanta de "praf" este chiar in casa si este de multe ori scapata din vedere. Este vorba de celulele de piele moarta de pe corpul omenesc. Ele se elimina in mod constant.

 

O instalatie de ventilare care sa elimine praful intre niste limite nu este un lucru simplu deloc. Intretinerea acestei instalatii poate fi mai greoaie si mai costisitoare decat aspirarea si stergerea prafului.
 

Link spre comentariu

Am un prieten care are același fix cu purificarea aerului, cu retinerea prafului din aer. 

Soluția care este în studiu acum prevede un filtru format din site metalice încărcate electrostatic la tensiuni mari (mii de volți) prin care este ventilat aerul sitele avind rolul de a retine praful prin atracție electrostatica. 

Problema principala o constituie curățarea automata a sitelor pt ca după citeva ore de funcționare eficienta de filtrare se va reduce pina la anulare din cauza umplerii sitelor. O varianta de curățare luata în calcul o constituie curățarea automata a sitelor odată la citeva zeci de minute prin pulverizare cu apa (spălare cu apa) dar apar apoi probleme de izolare electrica din cauza apei, probleme la care încă nu am găsit o soluție mulțumitoare. 

 

Voi urmări cu interes topicul. 

Sporuri! 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Exact asta voiam și eu să subliniez, nu poți face o instalație ,,minune,, care să te scape de șters praful. Așa ceva se practică doar în camere sterile din microelectronică, unde se permit doar câteva particule de praf pe metrul cub de aer. ,,Purificatoarele, comerciale sunt niște chestii care sunt la fel de eficiente ca și ,,pest repeller,, cu ultrasunete. Eu aveam acum mai mulți ani la serviciu un mic atelier unde atârnasem de tavanul din lemn stratificat un fir lung de nichelină, conectat la o sursă de înaltă tensiune.Acel fir atrăgea fumul produs de folosirea letconului ca un magnet, practic sub acel fir tavanul se înnegrise.....

Poate faci câteva ionizatoare de acest fel și le plasezi sub paturi și sub dulapuri, vor reține sigur ceva praf și vor avea și un efect pozitiv dacă generează ioni negativi....

Acum observ că am postat în același timp cu colegul sesebe, care recomanda tot o soluție bazată pe electrostatică...

Editat de validae
Link spre comentariu

90%  din praful din locuinta provine din atmosfera inconjuratoare.

Am locuit la casa ,in zona fara trafic si fara poluare si praful pe mobile devenea evident cam la 60 zile .

Locuinta se afla in municipiul Moinesti .

Link spre comentariu

Topicul de față nu încearcă să explice proveniența prafului în general, ci cum să-l îndepărtăm mai eficient....deci vă rugăm să interveniți doar dacă aveți idei practice privind filtrarea sau reținerea eficientă a acestuia.O idee demnă de studiat cred că ar fi cea prezentată deja, filtre electrostatice. 

Link spre comentariu

Am vazut ca purificatoarele din comert au ionizare, high voltage, etc. Preturile sunt cam maricele. Eliminarea totala stiu ca e imposibila. O ameliorare poate ar fi utila. Ma gandisem sa filtrez fie intrarea, fie iesirea din dezumidificator, folosind filtru auto de aer, de logan, spre exemplu. Ala tot merge non stop si imi circula aerul prin camera. O retine praful din camera un astfel de filtru?

Link spre comentariu

Ca să ai un randament sesizabil cred că ar fi necesare mai multe filtre electrostatice plasate în diverse locuri, preferabil ascunse vederii, sub pat și dulapuri.După cum ai observat, acolo se aciuează praful în cantități mari, fiindcă acolo îl duc curenții de aer din cameră. Dezumidificatorul oprește și el ceva praf, am observat asta la aparatul meu atunci când îl foloseam, dar consumul și zgomotul nu sunt de neglijat. Varianta electrostatică ar consuma mai puțin și ar fi mult mai silențioasă. Cred că pe asta ar trebui să ne concentrăm. 

Link spre comentariu

Eu folosesc un aspirator cu functie de spalare, capabil sa filtreze prin apa, am incredere mai mare intr-o astfel de filtrare decat intr-un filtru uscat care lasa toate particulele mici de praf/acarieni sa treaca sau chiar le marunteste cand vaccumul le trage prin filtru. La aspiratorul respectiv se scoate filtrul si se adauga apa in vasul specific, dupa folosire apa este neagra, plina de praf.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări