Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PSA225


Postări Recomandate

La 16.03.2018 la 23:48, Shambala a spus:

Dle Ex.escu, aveti vreo adresa sau vreun material unde pot citi cum se calculeaza acele snubbere ?

e greu de calculat si consumator detimp.

Ar terbui sa determini alte elemente circuite de parazit.

 

IN timpul poti incerca empiric pe un osciloscop. Snubber RC. Cresti C-ul pana cand dispar oscilatiile, R-ul il alegi in functie de cat iti permiti sa disipi. Pana la urma tu stabilesti regulile.

De multe ori merge destul de bine si doar un C.

Link spre comentariu
11 hours ago, Dudikoff said:

Nu ma pricep prea bine dar am impresia ca alea nu se pot considera "bucle de masa"

Normal ca nu-s bucle de masa ( nici macar nu sunt pe traseul de masa ), oricum n-au fost numite asa de Dl Alex, ci simplu "bucle", sau bucle de traseu, ca sa fie mai clar, nu le comentez, eu prefer sa le evit daca pot. 

Este drept ca ideeal ar fi fost ca acele trasee sa fie ceva mai late, totusi pot fi consolidate cu fludor ( si recomand sa se faca asta ), ajuta mult va asigur.

Link spre comentariu

Pe traseele de forta care din X motive NU pot fi cu latime generoasa, se lasa spatiu pentru cositorire peste care se aplica ori sirma din cupru, ori tresa absorbanta pentru fludor care se cositoreste pe trasee.

Veti vedea chestii de gen in special la UPS-uri, la surse PC de curent mare, singlerail pe 12V si in multe echipamente pe unde se folosesc curenti mari.

 

La mine la proiectul Leco V3.1 (modificat), ce este traseu de forta are lasat spatiu pentru cositorire, si sint si dublate top bottom.

A fost proiectat pentru a putea oferi un curent de circa 60A rms/1,3 ohmi sarcina.

 

Observati cum la traseul de iesire de pe mijloc, suprafata lui creste pe masura ce se apropie de iesire, pentru a suporta capabilitatea de curent generoasa.

 

Brd_02.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca e sa discutam despre cablaje am observat moda simetriei si a frumusetii cablajului. Sincer astea sunt cablaje pentru a fi privite de catre clientii habarnisti care trebuie sa scoata banul cat mai repede. Regulile electrice sunt lasate deoparte dar adevarul este ca in 90% din cazuri nici macar nu sunt cunoscute.

 La concret, pe cablajul lui Leco, pentru ca pe acesta il vad cel mai repede, traseul de iesire nu are nevoie sa fie din ce in ce mai gros. Nici macar sa fie gros. Important este ca punctul de culegere al reactiei negative sa fie cules la iesire, dupa punerea in comun a emitoarelor tranzistoarelor finale. Reactia negativa sterge cu buretele ingustimea acestui traseu. Singurul aspect de care trebuie tinuta seama este ca acesta sa nu depaseasca o anume temperatura in functionare.

 In schimb, traseul de alimentare trebuie sa fie gros si din cate se observa este cam subtirel si cu grosimea constanta. La curenti mari, colectorul fiecarui tranzistor final va vedea o tensiune din ce in ce mai mica cu cat este mai departe de primul si nu exista niciun mecanism de corectie. Nici macar condensatori care sa mai scada local impedanta sursei de alimentare nu exista. Totusi la Alexmm avem acolo condensatori din abundenta. Bine....cat de corect sunt alesi functie de caracteristici nu stim dar asta deja este o chestiune de subtilitate. Nu intram in amanunte de genul unde este SFR-ul condului, ce reactante si impedante sunt in preajma, ce circuite rezonante se formeaza...etc...si uite asa se observa de ce sunt acele snubbere de dupa redresare, din iesirea alimentarii, a la Krell, puse de Ionita.

O alta greseala este sa se dubleze unul peste altul traseele de fortza din alimentare. Da, scad rezistenta si inductanta la jumatate dar creezi un circuit care imprastie campul elmg foarte mult. Doua conductoare alaturate prin care circula curenti in acelasi sens expulzeaza campul elm in exteriorul lor. Ar fi trebuit inlocuit un traseu de alimentare cu unul de masa astfel incat sa avem un curent de un sens suprapus peste acelasi curent de semn opus, astfel incat campul elmg sa fie capturat si tinut intre cele doua trasee. Din nou si aici ar fi chestiuni mai subtile in care functie de circuitul alimentat va trebui calculat in ce procent ne putem folosi, ne vor fi utile fenomenul skin si fenomenul de proximitate care modifica distributia campului in conductor. Evident, totul ar trebui proiectat pe benzi de frecventa si din nou vazut care dintre ele conteaza pe anumite portiuni de circuit. 

 Eu zic sa fiti toleranti unul fata de altul in privinta cablajelor pentru ca greseli intalnim fix la toti. Nu scapa nimeni de greseli. Un cablaj bun, proiectat dupa reguli electrice care sa nu tina cont de reguli estetice, iti ia o luna de zile ca popa si iti face creierii varza. Nu e simplu deloc.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Ba este nevoie de traseu generos pe iesire, discutam de 60-65A rms la iesire, puterea etajului depaseste 2,5kW pe 1,6 ohmi.

Traseele de alimentare vor fi dublate cu sirma de cupri de 1,6mm cositorita direct pe ele.

La faza cu grosimea ce creste odata cu apropierea de punctul de iesire, este un mic "skepsis".

Tine si de chestia cu grosimea constanta a traseelor de alimentare.

Reactia negativa este luata din 2 puncte diferite, din "fata" , din un punct anume bine ales si din "spate".

Te las pe tine, Dorin, sa descoperi de ce.

Nebunia asta am experimentat-o si vazut-o cind incercam sa scot un DF cit mai mare pe impedante reduse (este foarte important pt mine acest aspect, DF-ul).

DF-ul acestui etaj final a depasit 5000/2R, in testele preliminarii si vor lucra cite 2 in bridge pe bass.

Daca lasam punctul de reactie negativa, clasic (cum stim cu totii), daca ajungea la 2000-2500 pe 2R.

Dar, sa nu poluam topicul cu realizarea asta, am pus doar ca idee de ajutor pentru cine doreste o idee pentru cablaj gen "tunel".

Fiecare este liber sa isi proiecteze cum doreste cablajele.

Spor tuturor!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

 Foarte bine se poate intari si traseul de iesire cu conductor de cupru. In privinta damping factorului mai mult de 200 am curaj sa pun pariu ca nu vei regasi la bornele difuzorului daca nu vei culege reactia negativa fix de acolo. In privinta amperilor, cei 65A vor fi pe perioade scurte altfel vei pulveriza contactele mai slabe. La o rezistenta de contact de circa 0,05 ohm, o rezistenta de altfel destul de rezonabila in practica, vei avea acolo o disipatie punctuala de 200w :). Hai sa zicem mai mica pentru ca ai curent alternativ dar tot e groaznic de mare. Din fericire in audio nu avem de-a face cu semnale cosntante, sinusoidale, altfel ne-am confrunta cu asa ceva iar in film rezistenta de contact e de circa 10x mai mica, in jurul a 0,005 ohm:

 

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Pe mine ma intereseaza la bornele amplificatorului ce ofer, mai departe NU este treaba mea.

In filmarile anterioare cu prima revizie, am aratat un 52A Rms continuu, pina la limitarea termica a etajului final.

Stiu bine ce intentionez sa realizez si niciodata nu m-am lasat pagubas pina nu am obtinut ce am vrut.

Hai sa ne oprim aici, poluam topicul aiurea...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

AlexMM, te rog sa nu te superi pe mine ca intervin, nu am nici cea mai mica intentie sa iti blamez munca!

 

Dispunerea pieselor este frumoasa, insa ai cel putin 2 greseli ELEMENTARE !

Parca imi aduc aminte de revista "Start spre viitor" unde la pagina X aveam rubrica "Greseala Istetilor".

 

Vede cineva greselile?

Link spre comentariu

Nu aprind niciun fitil, nu trebuie sa tratezi asa interventia mea, repet nu am postat sa denigrez ceva.

 

Insa vreau sa vad daca si altul dintre colegii de forum, observa greselile.

Am notat deja pe poza marita (la ora la care am postat), problemele pe care eu le-am observat, voi posta poza dupa primele interventii din partea colegilor, sa vedem ce si cum, sa comparam.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări