Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Shambala

Moderatori
 • Content Count

  2,909
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

19 Se poate si mai bine

1 Follower

About Shambala

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Iasi

Contact Methods

 • Yahoo
  ambalhsa

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Shambala

  Recomandare tranzistori clasa AB

  Ciprian Alexandrescu said: "Corect, asa ceva urmaresc sa fac. Practic amplificatorul se va da mai incet ca nu intre in clip sa sau sa nu traga prea mult curent mediu." Va inselati, actiunea acelui "potentiometru automat" este sursa de distorsiuni, caci semnalul de intrare care trebuie amplificat - auzit mai tare, trebuie sa fie exact asa cum e el, cu variatiile lui native si nu cand mai tare, cand mai incet. E ca si cum te-ai uita la tv si ai - sau ar - varia luminozitatea in timp ce urmaresti un film, asa, ca sa se reduca consumul. Este un tip de distorsiuni deosebit de parsiv, pacalitor. De-a lungul zecilor de ani producatorii au incercat sa ne convinga ca de fapt nu sunt distorsiuni - cand la 99% din amplificatoare sursa cade masiv in sarcina si are loc un fel de limiting "automat". Dar nu este corect, este o pacaleala de care trebuie sa fiti constienti. In general nu-ti dai seama de acea limitare din cauza distorsiunilor mari ale sinusoidei (cand e cazul) sau pur si simplu pt ca nu stii cum trebuie sa sune corect un amplificator - la putere mare. Foarte putini asculta concerte simfonice, si inca si mai putini le asculta si pe viu, la filarmonica. Abia atunci iti dai seama cat de "castrat" este sunetul dupa astfel de limitari. Acum, daca aceste lucruri sunt cunoscute, ramane la decizia fiecaruia sa faca cum vrea, sa foloseasca ce sistem vrea. Dar consider ca aceste precizari trebuie facute pt cei care nu s-au gandit la ele.
 2. Shambala

  Lupe foarte puternice, difuzoare si cabluri interconect

  Am sa caut dar sunt putine sanse sa dau de ea, am aruncat-o mai demult in una din "cutiile cu maimute"...
 3. Shambala

  Recomandare tranzistori clasa AB

  Limitarea aceea a curentului in baze la varfuri de putere este o solutie proasta si ticaloasa - pt ca este pacalitoare. Probabil functioneaza (cat de cat salvator) doar impreuna cu caderea in sarcina a trafului original. Altfel este destul de greu de reglat - cu alta sursa, pe boxe diverse, care prezinta minime de impedanta. Adica este greu de decis compromisul distorsiuni/protectie. Multe amplifuri se foloseau de caderea in sarcina a trafului pt a mentine finalii in SOA; uneori caderea de tensiune era foarte mare, spre 40-50%!!! (Am masurat asta la doua amplifuri Akai, un Technics si un Pioneer, entry level). De asta unele s-au ars dupa recapare, cand s-a marit mult filtrajul principal. ps - este posibil ca acele firme care mai au stocuri de MAG-uri sa vanda doar altor firme, si doar in cantitati mari. Unele chiar precizau - min. 30bc sau mai mult. Sunt mai multe avantaje cand folosesti 2 finali in paralel.
 4. Shambala

  Recomandare tranzistori clasa AB

  Daca doriti sa numiti asta solutie .... Vad ca stocurile afisate sunt pe terminate (pt MAG9412 =0 iar pt MAG9411 =121bc). Imi pare rau dar eu sunt patit cu piese pe cale de disparitie si nu as fi de acord cu o astfel de "rezolvare". (In fine, este o optiune personala.) Ciprian Alexandrescu poate fi multumit, a primit raspunsuri la intrebarile puse.
 5. Shambala

  Recomandare tranzistori clasa AB

  Am cautat vreo 20-30 de minute si nu am reusit sa gasesc decat pe e-bay (unde sunt 99,9% sanse sa fie fake-uri), asa ca recomandarea lui Misura ar avea valoare daca ar indica si o sursa sigura pt ei. Si chiar daca s-ar mai gasi pe undeva originali, ce te faci daca peste 2-3 sau 4 ani se ard si trebuie inlocuiti ?
 6. Shambala

  Recomandare tranzistori clasa AB

  Misura, eu nu stiam de acesti tz. Stiam de altii de putere mare dar care asa cum a scris SSB nu dau bune rezultate in audio. Vad ca trebuie sa ma aduc la zi cu unele componente... Am cautat - de curiozitate MAG-urile sugerate si nu le-am gasit acum de cumparat la nici un magazin serios, doar pe e-bay. Pretul nu pare sa fie excesiv, in 2013-2014 erau la ~ $10 bucata. ps - au Cob-ul cam mare ...
 7. Shambala

  Recomandare tranzistori clasa AB

  Cerintele si intentiile exprimate sunt usor contradictorii sau cel putin neclar formulate. Cu o singura pereche de finali (audio) nu ai cum sa obtii 2x200W - pur si simplu. Nici pe 8, nici pe 6 sau 4 ohmi. Ca idee 200W/8ohmi inseamna (teoretic) 400W/4ohmi si 800W/2ohmi. Pt ca asa ceva sa fie realitate iti trebuie vreo 4 finali de 250W in paralel, o racire extrem de buna si o alimentare care sa poata sustine puterea consumata (macar varfurile de putere). Stabilizarea alimentarii finalilor este foarte scumpa la asemenea puteri si practic fara sens. Pt o singura pereche de finali 2x65Vcc este cam prea mult. Ar trebui o racire f f buna. Protectia la scurt se face cu modul extern, legat in schema in punctele necesare. Daca schimbi tensiunea de alimentare va trebui sa recalculezi tot ampliful - stii sa o faci ? Probabil ti-ar fi de ajutor sa citesti de mai multe ori topicul lui Marian https://www.elforum.info/topic/129153-teorie-si-generalitati-in-audio/ Mai bine investesti banii in 2 module noi si faci cu totul alt amplif. Sau il repari pe cel vechi in limite decente (finali mai puternici - ok, eventual prefinali mai mari sau macar cu radiator mare, radiator principal extins - daca se poate, traf si filtraj mai mari); dar nu poti spera la 2x200W. Cel mult la 2x100W cu o singura pereche de finali de 250W. Si pastrezi tensiunea de alimentare in jur de 2x45Vcc.
 8. Shambala

  Amplificator tuburi

  Topic scris fara multa noima. Incearca sa scrii unul mai clar, fie la sectiunea "Tuburi", fie la "Comerciale".
 9. Shambala

  Carcasa de amplificator cu vu-metre mari

  Astfel de carcase - sau amplificatoare (+/- complete /defecte) sunt foarte cautate. Si la noi si in toata lumea. Asa ca sunt extrem de putine sanse sa gasesti la un pret sensibil mai mic decat cel al vreunui aparat functional, Eu zic sa te uiti pe net dupa 2 VU-metre mari si frumoase si sa le pui la o carcasa noua (se poate decupa perfect placa frontala pe un CNC). Culmea e ca si VU-metrele mari si frumoase cand apar pe ebay se vand in cateva ore ... Daca are importanta pt tine, o carcasa noua o poti alege cu radiatoarele la exterior. Evident, va fi mult mai scumpa decat una fara radiatoare, cam cat un Onkyo cu VU-metre mari functional (cel mai ieftin model, probabil si reparat).
 10. Shambala

  Amplificator cu 2SA1943/2SC5200

  Sugestia despre un radiator mai mare ramane. Tensiunea de alimentare nu este exagerata (cam 2 x 40Vcc) depinde si cat cade traful (si puntile) in sarcina; scaderea tensiunii de alimentare poate implica schimbarea trafului de alimentare. Daca finalii sunt niste clone reusite (originali probabil ca nu sunt), poate ramane acelasi traf. Daca sunt dubii ca ar fi niste chinezarii ordinare se impune reducerea la 2x20Vca, dar va scadea sensibil si puterea livrata.
 11. Shambala

  Amplificator cu 2SA1943/2SC5200

  Nici, si nici. Il lasi in pace si pui un radiator mai mare.
 12. Shambala

  Lupe foarte puternice, difuzoare si cabluri interconect

  Se adauga - 48 - doua lupe foarte puternice (aprox.10x) in montura de aluminiu; diam. 5 4cm, inaltime 1,64cm; pret 25 lei bc. (Se pot extrage din montura scotand arcul inelar care le fixeaza) https://imgur.com/uyfyKzk
 13. Shambala

  Amplificator de 5W cu sunet de lampa

  Dl Gauss, off-topicul dvs mai ramane putin; schemele pe care le postati sunt binevenite.
×