Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

sk24bpo

Membru activ
 • Content Count

  2,411
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

235 Excellent

About sk24bpo

 • Rank
  nene
 • Birthday 02/16/1954

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

1,226 profile views
 1. Este utila critica la subiect si chiar ma gandeam ca postul tau este foarte ok pana sa versi ciorba. Intotdeauna exista o limita rezonabila pana la care merita sa fi justitiar, sa-ti strigi nemultumirea dar ar fi bine sa nu o depasesti pentru ca nu chiar tot ceea ce gandesti trebuie expus public.
 2. Ce sursa de alimentare ai folosit ? Ai atins circa 320w in 4 ohm ! E o valoare foarte buna.
 3. La testele cu semnal treapta trebuie sa nu va lungiti prea mult cu timpul de test pentru ca amplificatorul lucreaza intr-un regim dur, puteti arde rezistenta din Zobel de la iesire printre altele... Cam in 5 secunde ar trebui sa vedeti ceea ce e de vazut. Daca reveniti, lasati un minut pauza intre teste. Pentru studiu mai aprofundat se poate folosi functia osciloscopului de pauza, in care ramane captura semnalului pe ecran.
 4. Raspunsul la semnalul treapta de 10khz arata excelent. Ne indica un palier vertical foarte putin inclinat si drept. Nu exista oscilatii, nici macar amortizate. Settling-time-ul(timpul de asezare la palierul orizontal de la cel vertical) este atat de mic incat ochiometric nu poate fi sesizat. Dupa cum arata comportamentul cu semnalul treapta si tinand cont de distorsiunile foarte mici, amplificatorul poate fi considerat transparent, "sarma cu gain". Inseamna ca avem o schema si o implementare practica impecabila. Deci atentie la cablare, daca se lucreaza ingrijit vei obtine rezultate pentru care audiofilii platesc bani grei.
 5. Mihai, filetarea ai facut-o automat ? A facut-o CNC-ul ? Sau ai dat-o la mana ?
 6. In surse conteaza mai putin imperecherea dupa beta cat mai degraba dupa tensiunea BE si variatia acesteia cu temperatura. Dar totusi nici asta nu este un capat de tara. O variatie lenta nu produce distorsiuni in banda audio ci in zona a sub 1hz ceea ce nu este de interes pt noi. Conteaza cu adevarat impedanta de iesire a surselor de cc in banda audio si de asta se ocupa cascodele din surse. Diferentele de tolerante ale pieselor vor contribui la cresterea tensiunii continuue de la iesire dar nu ar trebui sa rezulte o valoare ingrijoratoare. Este vorba de mV, nu zeci de mV sau mai mult. De asemenea cresc distorsiunile in banda audio cu piese care au parametri diferiti dar din nou e o crestere mica, de neluat in seama mai ales la ureche.
 7. Tranzistorii din etajul de intrare e bine sa aibe amplificarea mare, in jurul valorii de 500. La fel de bine ar fi ca beta sa fie egal la toti dar practic este imposibil. Nu-i nicio problema, probabil o sa fie un offset la iesire un pic mai mare cu cativa mV.
 8. Talema de departe, apoi Indel dar deja calitatea scade mult, sarma nu mai este din cupru, izolatia este slabuta, miezul din tabla chioara probabil pentru ca se cam incalzesc. Breve astia sunt execrabili la toroidale, am avut cateva si le-a iesit sarma din ele, cred ca sunt chinezesti cu nume nordic ca sa te pacaleasca. Breve sunt ultimii in lista mea. Indienii de la Talema sunt foarte seriosi, un pic mai scumpi dar au materiale si lucratura buna, undeva la nota 7...8. Cine are doreste calitate foarte buna, de nota 9 ca sa zic asa, lucreaza pe comanda cu Petra dar pretul se dubleaza, nu stiu daca mai e rentabil economic. Puteti apela la ei daca doriti sa impingeti amplificatorul catre zona highend.
 9. Tensiunea de 10mV pe fiecare rezistenta din emitoarele finalilor ii asigura o functionare cu distorsiuni mici si o disipatie termica in gol rezonabila. Tehnic-Dan felicitari si sa te bucuri de muzica.
 10. 136mA x 3 = 400mA x 100v = 40w disipatie per canal. Poate sa micsoreze curentul de bias la o valoare mai mica. Pt 10mV rezulta o disipatie de circa 10w per canal. Deja e decenta. Oricum, nu recomand o tensiune pe aceste rezistoare mai mare de 25mV.
 11. Daca aveti radiator generos un 10mV pe rezistoarele din emitor merge excelent. Reglajul pt aceasta valoare il faceti din potentiometrul curentului de bias.
 12. Bravo, ma bucur ca a luat-o din prima la cheie. Sa nu uiti condensatoarele locale care au rostul de a diminua inductanta alimentarii langa tranzistoarele finale. Vlad le-a pus de 100uF pe PCB dar poate fi orice valoare intre 10uF si 100uF, doar tensiunea lor trebuie musai sa fie evident mai ridicata ca tensiunea de lucru a alimentarii. Ai mai omis si condensatoarele de 1.000uF. Pe langa rolul descris mai sus dar care acum este destinat etajelor de intrare si VAS, mai are si un rol de filtru, plus un rol semnificativ de rezervor de energie pentru aceleasi etaje. Deci e obligatoriu sa le pui. Valoarea lor poate fi oriunde intre 220uF si 1.000uF cu recomandarea specifica a faptului ca de data asta mai mare inseamna mai bine. Schema SARA-2016 este destul de robusta si simpla in utilizare. Nu are cerinte sau reglaje deosebite. Unele amplificatoare daca le porneai fara condensatoarele de mai sus iesea direct fum dar eu sper ca am reusit sa evit o schema cu multe sensibilitati asa incat sa functioneze bine chiar asamblata in fundul curtii. Vreau inca odata sa-i multumesc lui Vlad si lui Dan pentru ca au reusit sa ofere schemei un suport de mare clasa, de nivel profi. Acum limita la care se poate ajunge cu acest amplificator este foarte sus si mai degraba tine de buzunarul fiecaruia in raport cu componentele grele din alimentare.
 13. Eu am pus o intrebare simpla: cat este valoarea rezistentei secundarului de la primul transformator folosit ? Dar pentru cel de-al doilea transformator ?
 14. Se vede clar si in simularea lui Miticamy pentru o rezistenta serie de 0,1ohm care este diferenta de curent dintre 1mF si 10mF, la fel si timpul de conductie, dupa care observam ca peste 10mF chiar daca vom creste valoarea acestei capacitati rezistenta serie de 0,1ohm incepe sa limiteze curentul undeva in jurul valorii de 48A. Eu aici am facut si FFT-urile acestor curenti. https://imgur.com/XBiB3QS https://imgur.com/mVQwwUi https://imgur.com/mTleJsJ
×
×
 • Create New...