Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

sk24bpo

Membru activ
 • Content Count

  2,531
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

261 Excellent

2 Followers

About sk24bpo

 • Rank
  nene
 • Birthday 02/16/1954

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

1,469 profile views
 1. Ca sa merite asemenea transformatoare ar trebui sa ai un sistem audio complet foarte bun, altfel este overkill. Eu folosesc 2 transformatoare Talema, obisnuite, de 300VA fiecare si sunt foarte multumit cum imi piloteaza boxele. Depinde mult de ce boxe ai, de ce curent instantaneu au nevoie pentru a raspunde bine la tranzientii muzicii. Mai conteaza si cat de tare vrei sa asculti si unde vrei sa situezi amplificatorul pe scara valorii. Daca tintesti zona high-end, da, investesti bine in transformatoare.
 2. Exact, am mers cu bobina ideala si condensator la fel pentru intelegerea fenomenului dar din fericire exista si o componenta rezistiva care mai pune capacul peste oala inainte sa dea prea mult pe dinafara. In rest ca atentionare trebuie avut un pic de grija la cuplajele parazite care mai pot uneori incurca socotelile.
 3. SARA-2016 fara bobina la iesire cu sarcina capacitiva de 1uF. Poza este cea cu verde intens. Abia se distinge semnalul treapta. Mai departe am introdus bobina de 2uH fara rezistenta in paralel si avem forma tensiunii inainte de bobina (culoarea verde) si dupa bobina(culoarea roz). Se observa ca bobina izoleaza condensatorul de amplificator destul de bine astfel incat reactia negativa lucreaza ok. Contrar logicii de la prima vedere, o bobina cu cat este mai mare cu atat izoleaza mai bine amplificatorul chiar daca nu are rezistenta in paralel. Cu culoarea rosie avem bobina urcata la 10uH.
 4. Aceasta oscilatie este locala, nu afecteaza amplificatorul. Evident ca nu iti doresti sa lasi o oscilatie sa inainteze catre boxa si prin urmare pui rezistenta in paralel cu bobina dar treaba asta nu o faci din perspectiva amplificatorului. N-o sa vina peste amplificator nimic periculos. Cata vreme nu exista o capacitate in preajma, amplificatorul si bobina vor trai in buna pace pana la adanci batraneti si fara rezistenta pusa in paralel.
 5. Date, caracteristici si masuratori am tot pus dar nu eu le pot bate in cuie pe prima pagina. Au fost ani grei in care fiecare se manca cu fiecare. Abia de curand s-a inteles ca noi ca entitati separate suntem niste nimicuri fara nicio sansa si ca nu putem reusi decat impreuna, sa ne impingem, sa ne laudam unul pe altul. Asta este, suntem o natie mica si prost vazuta in lume, nimeni nu vine sa ne ajute, pur si simplu doar impreuna putem sa ne facem auziti. Fara nicio gluma, ar cam fi nevoie de o asociatie puternica a electronistilor români, sa formam o casta a noastra, cum sunt doctorii de exemplu. Cand ii dai unui coleg in cap ce sa vezi, pe termen lung iti dai si tie in cap. Fara sa vrei slabesti increderea lumii in electronica diy iar asta afecteaza pe toti.
 6. Bobina din iesire are rol de a izola la frecvente inalte reactia negativa de sarcinile capacitive ale boxelor care pot ajunge si la 2uF in cazul electrostaticelor. Fara bobina de la o anumita valoare a capacitatii in sus se produce o defazare in reactia negativa suficient de mate incat s-o transforme in reactie pozitiva cu urmarile de riguare. Rezistenta pusa in paralel cu bobina are rolul de a reduce, de a tine sub control oscilatia locala formata intre bobina si capacitatea boxei. Daca folositi condensatorul din compensare de 22pF sau si mai bine, de 33pF, pentru boxele uzuale puteti sa excludeti aceasta retea L||C daca va deranjeaza si considerati ca afecteaza sunetul. Daca folositi aceasta retea L||C, atunci recomandarea mea este sa o plasati cat mai departe de circuitele si cablurile de semnal slab. Recomand ca pentru cablurile de semnal sa nu folositi varianta coaxiala si sa mergeti pe varianta cu conductoarele torsadate cat mai strans posibil, cu cat mai multe rasuciri. Acest tip de cablu am observat ca este cu mult mai imun la campurile magnetice de frecventa joasa (sub 100khz) de varianta coaxiala care sta mai bine la frecvente radio. Acelasi gen de cablu torsadat folositi-l peste tot, inclusiv la traf sau trasee de alimentare.o sa-mi multimiti mai tarziu. Energia bobinei de 1uH - 2uH acumulata puteti s-o ignorati linistit, considerati-o ca nu exista.
 7. Baieti, ce tehnologie folositi in sursele voastre ? Hardswitching, cvasi-rezonanta, LLC ?
 8. Foarte buna ideea. Momentam am o varianta de SARA alimentata la 35v dar cred ca o sa mai fac si una clasica la 55v. Vorbim undeva prin vara.
 9. Este bine de mentionat aspectele astea tocmai pentru a familiariza oamenii cu sursele smps. Ma dau exemplu pe mine, daca le pricep avantajele, dezavantajele, modul de implementare practica prind curaj sa le si folosesc in locul variantei clasice. Chiar va incurajez sa ne spuneti cam cum este recomandabil sa le implementam, ce au diferit in comportament, etc...
 10. Baga detalii. Poti raspunde si la intrebarea mea daca se mai pot adauga capacitati la iesire ?
 11. Nu ma pricep deloc la surse in comutatie tocmai de aceea intreb: putem pune la iesirea sursei, in paralel, o baterie de condensatoare, de 10.000uF sau 20.000uF de exemplu ? Condensatoare care sa asigure curent pentru perioade scurte de timp ? Eventual daca acestea pot trimite inapoi peste sursa curent si o distrug, sa le izolam cu o dioda serie ?
 12. Pentru cei care nu vor sa se complice cu constructia sursei exista si variante de-a gata. Compacte, usoare, se monteaza imediat. Pretul nu-l comentez. Ofera +/-55v si o auxiliara de 15v/0,5A https://www.audiophonics.fr/en/smps-power-supply/smps500r-power-supply-module-500w-55v-p-6458.html Pentru cei cu pretentii mai mari exista si : https://www.audiophonics.fr/en/smps-power-supply/smps800re-switching-power-supply-module-800w-54v-p-8251.html
 13. Eu folosesc 8 condensatori de cate 22.000uF fiecare. Deci un total de 176.000uF si 2 punti cu radiator de 35A.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.