Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

sk24bpo

Membru activ
 • Posts

  2,718
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

About sk24bpo

 • Birthday 02/16/1954

Recent Profile Visitors

1,954 profile views

sk24bpo's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Dedicated

Recent Badges

 1. Ca electrician te descurci foarte bine cu prima zecimala dupa virgula. Ca electronist iti mai trebuie si a-2-a iar daca esti pretentios si lucrezi cu circuite mai ingrijite care cer precizie, e bine sa o ai si pe a-3-a. Dar ca sa te bazezi pe ultima zecimala iti mai trebuie inca una care poate fi cu o toleranta mai mare, de 20% sa zicem dar care te asigura ca ai precizie la ultima zecimala relevanta. Ce s-o mai dam la intors, daca lucrezi serios ai nevoie de scule bune. Da, nu vorbim sa arunci banii pe geam investand mii de euro intr-un multimetru dar 100-200 de euro ar trebui sa-i pui deoparte pentru asa ceva. Daca esti la nivel de amator nepretentios merge orice.
 2. Ba in plus fata de precizie mai este si viteza de masurare. La atelierul meu tensiunea iarna cade spre 160vac si face asta foarte haotic. Ieri in timpul muzicii m-am trezit ca la pasaje cu bas au aparut niste baraieli foarte urate. Problema era ca tensiunea generala scazuta facea ca pe tranzistorul cascoda al generatorului de curent sa nu mai existe tensiune deloc uneori, inchizand tranzistorul. Cu multimetrul Voltcraft si UNI-T aveam 3v pe tranzistor si totul parea ok dar cand am masurat cu Brymen BM869s care masoara de multe ori pe secunda am observat cum scade tensiunea de alimentare pentru scurt timp. Am avut confirmarea defectului pe care il banuiam. Celelalte multimetre nu doar ca nu-mi aratau problema dar ma mai si faceau sa cred ca defectul nu este acolo, ma induceau in eroare daca le dadeam crezare. Practic vorbind, pe langa precizie si viteza de masurare este importanta.
 3. Ar fi bine sa mergi pe o cale batatorita.
 4. Depinde de ceea ce vrei sa faci in audio. Pentru depanari ? De multe ori un multimetru bun te ajuta mai mult ca un osciloscop. Un osciloscop vede ca ii bagi pe intrarea amplificatorului un semnal sinusoidal si la iesire este de X ori mai mare. Sau cam acelasi lucru la preuri, dac-uri, etc... Eventual mai vezi si riplul sursei de alimentare si poate mai prinzi si cate o oscilatie. Mare lucru n-ai ce sa vezi cu osciloscopul in audio. Sonda din link-ul de mai sus este excelenta pentru ce ai tu nevoie.
 5. S-ar putea pe la redresarea monoalternanta sa fie ceva diferente.
 6. Trancota este un termen inventat de un audiofil celebru pe la noi, un fel de CTP al audiofiliei romanesti, anume Momolo :). Are un forum numit peiorativ si blog de catre "prietenii" personajului. https://www.hifi-stereo.eu/forum/ . Echivalentul lui trancota este troaca. Descrie un aparat de foarte proasta calitate, extrem de ieftin, eventual vintage. Eu iti recomand boxa activa JBL305L MK2
 7. Semnalul USB 3.0 are fronturi de circa 200ps. Are si tensiune suficient de mare iar daca intereseaza doar fronturile, nu mai conteaza in ce logica este trenul de impulsuri. USB 2.0 are fronturi intre 4ns si 20ns, deci si acesta poate fi folosit.
 8. Da, se poate face si asa, setezi osciloscopul pentru achizitia unui singur eveniment, imi scapa cum ii zice... Asa ai detaliile cele mai mari, corect, ai dreptate Sharky. Vad ca osciloscopul asta are 1.000.000 wfm/s ! Frate... asta e scula nu e joaca... poti vedea mai toate fenomenele tranzitorii. https://www.keysight.com/zz/en/assets/7018-04570/data-sheets/5992-0140.pdf
 9. 350Mhz inseamna fronturi de 1ns. Osciloscopul vad ca are sample rate de 5GSa/s. Daca impartim la 5 cam cat e recomandabil, vedem ca poate ajunge si la 1Ghz lejer. Bun, sa zicem ca s-au folosit 2 sonde si se distribuie rata de sampling, deci fiecarei sonde ii revin 2,5GSa/s. Chiar si asa osciloscopul vede fara probleme 500Mhz chiar daca este limitat software la 350Mhz. Nu are cum sa nu vada fronturi de 1ns acel osciloscop. Sondele banuiesc ca sunt si ele macar de 350Mhz. E clar ca de fapt s-a mers cu sonda la 1x in loc de 10x ca sa nu mai vorbim de avioane, x100 sau chiar x1.000. Sondele in x1 au banda mult mai mica fata de x10 iar in plus poate ca si osciloscopul isi limiteaza banda la 1x pentru ca oricum nu are motiv s-o lase mai mare pentru ca ar fi doar zgomot parazit care incurca masuratorile cu sonda la x1. Masuratorile cu sonda la x1 au cel mai mic zgomot, deci poti sa faci masuratori mai de finete, posibil ca osciloscopul sa limiteze banda la cat are sonda banda in x1. Apoi generatorul cu fronturi de 5ns nici el nu este avion. Da, este unul foarte bun dar nu e de top 3. Pai unul de la Siglent care costa tot cam atat, Siglent seria SDG 6000x, are fronturi de 1ns. Seria 2000x accesibila, vreo 500 de euro, are si ea fronturi de 9ns si 16 biti. Parerea mea este ca trebuie sa refaca masuratorile cu osciloscopul pregatit sa vada fronturi de 1ns. Semnalul sa fie asa cum foarte bine a intuit si Akos, dreptungiular cu factorul de umplere mic, de 10% de exemplu, cu o tensiune mica si o frecventa mica de 1khz astfel incat generatorul sa poate da cele mai rapide fronturi iar amplificatorul sa nu fie fortat, astfel incat sa vezi de fapt si primele etaje cum participa la stabilitate sau instabilitate, sa nu fie mascate de etajul de iesire, de problemele lui. Eventual poate sa vizualizeze forma inainte de finali, in grila mosfeturilor. De ce merita sa faca treaba asta ? Pentru ca elementele parazite din realitate pot modifica substantial comportamentul din simulari. Este foarte posibil sa fie nevoit sa modifice si compensarile, sa le aduca la necesarul cerut de realitate, de cablaj, de piesele non-ideale, etc.
 10. Osciloscopul ala nu poate sa citeasca fronturi mai mici de 19ns ? Nu are cum la 350Mhz sa nu citeasca sub 19ns timpi de crestere. Tot 350Mhz are si osciloscopul meu si vede fronturi mai mari sau egale cu 1ns. Poate ai fost pe x1 si trebuia sa treci sonda pe x10.
 11. Citind pe osciloscop pare sa fi fost circa 7Vpp nu 5Vpp. In fine, asta mai putin conteaza, dar intrebarea ta e buna, de ce a evitat sa incarce etajul de iesire, ce fel de test a dorit sa faca ? Din cate am vazut si eu pe la altii mai experimentati, astfel de teste se fac atunci cand vrei sa verifici si practic modelul matematic din teoria controlului care sta la baza schemei. Mai simplu si direct spus, se verifica gradul de stabilitate al amplificatorului real. Daca totul este perfect in acest stadiu, se trece mai departe si la incarcarea etajului final. Din pacate amplificatorul real n-a trecut testul 100% asa cum il dorea Akos. Foarte probabil elementele parazite ale pieselor, ale cablajului sau cine stie din ce alte motive, lucrurile nu au fost perfecte. Eu unul am inteles ca aici vrea Akos niste idei, niste pareri, poate chiar si sfaturi daca acestea ii rezolva problema. N-a parut ca avea nevoie ca cineva sa-i spuna ca trebuia sa dubleze numarul de finali. Mie mi s-a parut ca e o problema mai de finete.
 12. Offfff, lasati frecventa in pace ca nu despre rezistenta etajului final la abuz este vorba. Akos o spune foarte clar. A folosit frecventa joasa de 1khz, hai maxim 10khz, cu factor de umplere mic, adica tren de impulsuri de frecventa joasa cu un front extrem de rapid. Chiar isi motiveaza alegerea, anume sa nu incarce excesiv etajul de iesire si alimentarea. Cu toate astea a parlit niste finali. Oare de ce ? Perfect, a sintetizat Sharky cerintele. Bun, ce sfaturi ii dai Leco lui Akos pentru situatiile de mai sus ?
 13. Vezi ca confunzi de le faci praf. Celula Boucherot este un circuit RC. In plus niciodata n-ai pus condensatorul inainte de bobina, ci doar dupa bobina. Inainte de bobina si dupa ea ai pus doar sonda osciloscopului.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines