Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

...cum isi bate joc un "scriitor" din Caracal de Transilvania


Postări Recomandate

In rest, luam 2-3000000 de ardeleni (dac-or fi), ii inghesuim in Cluj (facem Clujul cat Bucurestiul), dupa care vedem ce iese. :rade:

Asta nu sa prea poate face numa ipotetic sau eventual fortat. Is conceptii diferite intre diferite zone ale tarii. Bucurestiu vechi sa stie clar ca o fost "invadat" de olteni si moldoveni, da ardeleanu tipic nu prea are nici gand de capatuiala, nici de parvenire, ca are in primu rand "casa lui". Nu prea vad ce motiv ar avea mocanu din Abrud de exemplu sa sa inghesuie in Cluj cand el are atata treaba la el acasa.  Clar ca nu exista padure fara uscaturi da noi incercam sa le bagam astea prima data in soba ca ard mai bine.

 

Unirea are logica cat timp oamenii is cel putin prieteni. Da intre prieteni sa obisnuieste sa sa ajute intre ei nu ala care nu are mai putin ca ii putoare de felu lui sa stea cu mana in buzunaru celui care lucreaza. Fiecare ar trebui sa ajute pe cine considera el ca merita ca banii fara munca ii iei numa din pomana si is sigur ca peste tot in tara asta exista oameni demni care nu accepta asta.

Link spre comentariu

S-a revigorat subiectul văd... cu tot cu stereotipiile de rigoare.

Oricum am da-o tot la contre se ajunge. Cine vorbeşte de independenţă de orice fel nu ştie despre ce e vorba şi doar repetă ce i-a turnat propaganda antiromânească în ureche vreme de 25 de ani.

Să presupunem că 100% dintre ardeleni vor să fie independenţi în orice fel. Asta necesită o discuţie separată, independenţa se obţine dintr-un imperiu, nu dintr-un stat naţional cum e România, asta e secesiune, dar la dracu', cu-i îi pasă de corectitudinea termenilor?

Bun, tragem din nou graniţă pe Carpaţi aşa cum a fost vreme de un mileniu, cînd românii ardeleni au dispărut din istorie şi vedem cum ne descurcăm fiecare. Graniţă din aia zdravănă, să nu treacă nici musca din Oltenia sau Vrancea spre Ardeal.

Prima problemă pe care o văd, e întreruperea căilor de comunicaţie terestre, asta va duce la devierea traficului de marfă prin ţările vecine, deci pierderi la bugete ptr ambele părţi. Apoi, produsele din inima Ardealului vor trebui să-şi caute alte pieţe de desfacere, fie că e vorba de iaurtul ăla prea ca la ţară, fie de băuturile colorate sau cipsurile European Drinks şi Foods. Probabil că ar fi o mare surpriză ptr ardeleni să descopere că avem şi noi produse similare, iar europenii care-i încurajaseră să se despartă nu se grăbesc să renunţe la ale lor de dragul unui nou ''popor'' pe harta UE.

La fel vor fi probleme cu reţelele de energie şi gaze şi cu împărţirea plăţilor ptr cele comune, exemplul Ucrainei care fura din gazele ruseşti nu e bun de urmat. De bine, de rău, aici avem cele mai mari surse de energie hidro, termo, nucleară şi eoliană. Urmează ca ardelenii să se descurce cu ce rămîne la ei din sistemul (fost) naţional.

Urmează apoi despăgubirile ptr investiţiile naţionale făcute în zonă şi care s-ar pierde ptr restul ţării. Bani în autostrăzile de acolo am băgat cu toţii, deci e corect ca cine rămîne cu ele să despăgubească pe restul şi să şi le termine.

Urmează ca finanţele, sistemul sanitar, asigurările, pensiile, alocaţiile şi serviciile de orice fel să fie reconstruite.

Urmează să se înfinţeze armată, poliţie şi jandarmerie locale, în care o proporţie însemnată vor fi minoritari, ce abia vor aştepta prilejul să se impună sau să mai împartă Ardealul în două, dacă nu-l vor putea lipi în altă parte, că nu-i lasă UE.

Dar să presupunem că nu se va întîmpla asta şi va fi armonie pe toată linia. În fond, ce posibilitate ar fi să se întîmple aşa ceva? Doar nu mai sîntem în 1940, chiar dacă e război la graniţă.

Sistemul de învăţămînt va trebui modificat, manualele schimbate radical, probabil va fi inventată limba ardeleană, similar cu limba moldovenească, că tot fac parte din graiul nordic, moldo-bănăţean al limbii române, alături de graiul muntenesc. Interesantă ironie a istoriei.

Sigur va trebui acceptat un sistem bilingv în mare parte a Ardealului, dacă nu în totalitate, cu tot ce decurge de aici.

Trecînd peste toate astea, probabil că vor exista şi refugiaţi de acolo, poate familii mixte româno-ardelene care vor alege România în dauna unui Ardeal fără identitate naţională.

Poate ne vine ideia românilor să expulzăm ardelenii, ungurii, ceangăii, saşii şi pe cei originari din zonă aflaţi acum pe teritoriul României. Similar mă aştept ca să fie expulzaţi moldovenii, oltenii şi ceilalţi care au emigrat acolo în anii 70-80 ai secolului trecut, cînd se făceau investiţii masive economice. Nu e o răutate, aşa e obiceiul la orice împărţire de ţări ptr a diminua spionajul şi folosirea minorităţilor contra ambelor state.

Despre construirea unei capitale, reforma religioasă... că poate îşi declară autocefalia biserica de acolo, monedă proprie, bancă ''naţională'', împăţirea obligaţiilor internaţionale, semnarea de noi tratate şi acte, rezolvarea problemelor posesiunilor fostei familii regale a României şi restituirile către foştii grofi şi culte... nu mai discutăm, sînt complicate.

Şi ca o glumă, orice poluare a Oltului va trebui imputată.

...............

Fără a epuiza mulţimea de probleme ce le ridică o separare, cele cîteva de mai sus ar trebui să dea de gîndit oricărui om cu capul pe umeri. Nu mă mai leg de cine a lansat ideile astea imediat după Trianon, nici faptul că oricum au rămas peste graniţa de vest vreo 600000 de români atunci care au dispărut, findcă marilor puteri li s-a părut că România se face prea mare. O vorbă zice că tot răul e spre bine, adică ne învaţă ceva şi ne obligă să ne adaptăm. Poate va fi bine şi aşa, doar n-am fost împreună toată istoria.

Poate vom avea şanse mai mari de apropiere cu Moldova de Răsărit (pe lîngă termenul de Transilvania, nici termenul de Basarabia nu-l folosesc, nici cel de Bucovina, fiind inventate de cotropitori). Poate vom avea timp să ne ocupăm doar de noi aici, o grădină mai mică nu necesită atăta bătaie de cap, vom avea şi minorităţi mai puţine. Mă aştept însă să avem mai multe resentimente...

Dacă linia de medievală de demarcaţie dintre occidentul catolico-reformat şi orientul ortodox se menţine încă în vigoare, mă aştept ca presiunea occidentală pe România rămasă să se diminueze, aşa vom putea să ne orientăm spre alte zone economice şi politice, mai de viitor.

...............

A fost un exerciţiu de gîndire, sper să fi fost doar ipoteze. La fel sper să nu-mi răstălmăciţi ce am scris, sau să mă acuzaţi de cine ştie ce minuni.

Editat de zal
Link spre comentariu

S-a revigorat subiectul văd... cu tot cu stereotipiile de rigoare.

Oricum am da-o tot la contre se ajunge. Cine vorbeşte de independenţă de orice fel nu ştie despre ce e vorba şi doar repetă ce i-a turnat propaganda antiromânească în ureche vreme de 25 de ani.

Mai omule, nu zice nimeni de secesiune, separare a transilvaniei de romania, divizare, autonomie(pe asta o vor unii unguri) sau mai stiu eu ce termeni asemenea, era vorba strict de administrare regionala. Mai pe romaneste ca intr-un sat, suntem toti locuitorii lui dar fiecare mananca ce are si dupa cat munceste. Asta e ideea, nu vrea nimeni stat in stat sau alte granite.

Si in cazul meu cel putin nu e vorba de nicio propaganda care sa ma invete pe mine ce si cum sa gandesc.

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Indivizi de genul asta care indeamna la separatism din varii motive obscure ar trebui sa fie cazati de urgenta la pirnaie.

Voi nu intelegeti ca entitatile mici nu pot rezista si vor fi inghitite imediat de altii ? Apoi cu cit mai multe granite si vami cu atit mai mare saracia. In zona aia ungurii abia asteapta sa puna mina sa jefuiasca.

Marea problema a romaniei este ca nu a putut sa isi cristalizeze o elita conducatoare din cauza factorilor externi. Aici mereu  au condus altii , fanarioti proveniti din est sau vest. astia au avut tot timpul interesul sa implementeze ideea , ca voi sunteti prosti lasati-ne sa conducem noi ca sa jefuim in voie.

Din pacate in 947 rusii au adus comunismul care a bulversat din nou societatea care incepea sa se stabilizeze. Acum dupa rabufnitura am luat-o iar de la zero , alte lepre si gunoaie au iesit la suprafata.Trebuie un timp sa fie indepartate , si cum noi ne miscam greu asta e.

Sa zici ca ardelenii sau regatenii sau molodovenii sunt cei mai tari e o mare prostie . Si asa romania e mica in ansamplul ei dar trei bucatele si mai mici . Rusii se chinuie sa isi faca un mare imperiu si prostanii vor sa se desparta. Ideea asta cu indepandenta e ruseasca , ei nu au interesul unei EU unite si puternice.

Link spre comentariu

Daca tot va fi ca Romania sa se sparga in bucati,asta nu va porni de la cetatenii ei, ci de la "cei mari",care fac si desfac,care stabilesc cine trebuie ajutat si cine trebuie infundat.Daca Romania nu va fi in stare sa demonstreze ca e un partener,serios, de incredere,care merita sa fie ajutata pentru a devenii o tara civilizata in adevaratul sens al cuvintului,dornica de a ajunge din urma tarile care la un moment data erau la acelasi nivel cu noi,atunci, sigur, Romania va fi sparta in bucatele.Dupa cum merg treburile in tara sub obladuirea celor al caror unic scop este sa se lupte pentru a ajunge la ciolan,ma tem ca acolo se va ajunge ,indiferent ca sintem de acord sau impotriva.Fiti atenti ce va spun:toate rateurile pe care le-a dat Romania sint contabilizate.Deja sau adunat destule,poate prea destule rateuri.Voi credeti ca bogatii Europei nu vad ca, indiferent citi bani pompeaza in Romania,rezultatele sint extrem de modeste,aproape de 0.Banii primiti pentru infrastructura,reforma in sanatate,invatamint,justitie,etc, se topesc,dispar fara urma,fara a se vedea ceva palpabil.Cit credeti ca va mai dura situatia asta?Credeti ca cei care ne dau banii,nu vad ce se intimpla cu ei?Cit o sa ne mai dea bani?La un momenet dat se vor satura si vor lua masuri si tare ma tem ca nu ne vor fi pe plac.Cine va avea mai mult de suferit?Poporul,talpa tarii,care nu are nici o putere,care nu e bagat in seama,de care-si bat joc toti cei de la putere si de cei care acced la putere,cei care au fost si cei care vor fi la putere.Va mirati ca sint cetateni care aleg sa paraseasca tara,care vor sa-si faca un rost,care vor sa munceasca si munca lor sa fie apreciata si remunerata asa cum se cuvine.Oare de ce fac acest lucru?De bine ce le e? M-as mira.De ce "elita politica" nu alege sa paraseasca tara?Vor sa ramina in tara ca sa scoata Romania din rahatul in care se scufunda tot mai mult?Nu pentru a fura ce se mai poate fura?Cind Romania va fi saraca lipita si nu se va mai putea fura nimic,atunci vor parasi tara si se vor stabili intr-o undeva, unde se vor putea bucura de banii pe care i-au furat ,lasind poporul in curul gol.Atunci va fi vai si amar.Unii vorbesc despre patriotism.Considerati ca a fi patriot inseamna sa stai in tara,sa muncesti pentru 2 lei,sa nu poti sa-ti platesti facturile,sa nu-ti poti permite  nimic,sa nu fii in stare sa asiguri familiei un trai decent?Cel care spune ca nu s-a dus sa lucreze in strainatate,pentru ca a ales sa ramina in tara,patriot fiind ,minte.Multi s-ar duce, dar nu stiu sa faca nimic,nu au o meserie. Munca in agricultura este sezoniera si nu este nici cea mai mai usoara munca,si nici cea mai bine platita.Astia sint patrioti fortuiti. Mai sint unii care au pregatire intr-un domeniu foarte bine platit si care cistiga suficient de mult incit sa nu-si doreasca sa plece din tara.Nici in acest caz nu poate fi vorba de patriotism,cu toate ca unii bat moneda pe asta. Multi sint angajati in firme unde primesc un salariu care nu le ajunge,uneori,nici sa-si plateasca facturile,dar n-au incotro. Batrinii,pensionarii,n-au alta aternativa decit sa ramina in tara.Apoi bugetarii, care indiferent citi bani primesc,ramin pe pozitie.Munca aproape de loc,responsabilitati de loc.Trai pe vatrai neicusorule.Astia sint "patriotii".

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

1. Dar cu cîţi bani contribuie România la bugetul UE şi cît pierde din fondurile cuvenite nouă, findcă se fură banii sau nu avem proiecte? În ultimul timp s-a mai corectat un pic situaţia, findcă s-a tăiat macaroana de la pistele de ski şi piscine din sate pustii, telecabine şi alte prostii pedeliste. Nici măcar banii cuveniţi din aerul exportat nu i-au încasat, de ce să supere pe şefii lor europeni?

2. Bubulii nu au nevoie de motive corecte şi reale ca să facă o revoluţie, secesiune ori să aducă ''democraţia'' acolo unde nu e cazul, doar interese strategice şi economice. Nu-şi pierd vremea cu educatul popoarelor, pun conducători loiali lor şi-i apără de propriul lor popor dacă e cazul, la fel ca cu marele cîrmaci.

3. De la idei ''nevinovate'' ca independenţa financiară sau administrativă se ajunge la nenorociri, exemple sînt destule în jurul nostru, dar propagandiştii antiromâni au reuşit să orbească pe unii din Ardeal. Bravo lor că-şi fac treaba bine şi ruşine nouă că nu sîntem capabili să-i anihilăm, din indolenţă sau interese meschine, electorale de exemplu, susţinere în Parlament... un fel de ''în pat cu duşmanul''. Aşa se pierd războaie, ţări şi popoare.

Pînă şi bulgarii se agaţă de istoria imperiului vlaho-bulgar visînd în continuare la Dobrogea.

4. Nu mai treceţi cu vederea pe reprezentanţii ardeleni din parlament şi structurile statului, parcă aţi fi o colonie cu băştinaşi fără drepturi şi condusă de alţii. În realitate aveţi o contribuţie serioasă la situaţia actuală a ţării şi eschivarea de răspundere e primul motiv care-mi vine în minte cînd se vehiculează astfel de idei antistatale. Veche poveste cu ştergerea urmelor.

.............

Şi un mic comentariu istoric: strămoşii au ridicat capitala Daciei unite peste munţi, mutînd şi templele din cîmpie acolo şi crescînd importanţa locului. S-au luptat cu invadatorii romani şi au pierdut, iar aceştia nu au putut păstra cuceririle iniţiale decît cîţiva ani, retrăgîndu-se doar în zona de Ardeal, Banat şi Oltenie pe care au putut-o apăra mai uşor, numită Dacia Felix. Lupta grea de eliberare a fost dusă de dacii liberi din Moldova, Muntenia, a carpilor şi costobocilor aliaţi cu sarmaţii, roxolanii şi goţii. Mulţi au plătit cu viaţa, mulţi au fost strămutaţi de romani în Dobrogea ptr a fi controlaţi (peste 50000 o dată), etc. Aşa se repetă istoria, că tot comemorăm un secol de la primul război mondial.

Link spre comentariu

Indolenta e dusmanul cel mare al romanului . Nu adera la nici o initiativa constructiva decit daca e a lui personala . Totul e greu afara e cind frig cind cald si cind e asa si asa e sarbatoare. Poporul este de vina ca situatia este varza in tara . Voteaza aceleas lepre de 25 de ani . Sa fie unul cu gura mare sa promita multe sticle de ulei esta e important. Cind am zis sa scriem niste mailuri la ministerul culturii sa incercam scoaterea d sund drepturile de autor a cartilor editate de stat pina in 89 toata lumea si-a batut joc de mine. Daca si un mail e greu de dat ce sa zic de altele cu adevarat grele.

Eu as directiona investitiile in zone sarace ale tari , transilvania e mult mai dezvoltata a beneficiat de multe investii de la buget si in plus fiind mai aproape de occident investitorii se opresc acolo. cred ca e neaparat sa se inverseze fluxul bugetar. dezvoltarea trebuie sa fie excilibrata . Asa le trece cheful unora de secesiuni.

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

GEO 53 BN, on 25 Aug 2014 - 5:50 PM, said:

 Simplul fapt ca e din Caracal,explica totul.

 

 

allexx1968, on 25 Aug 2014 - 6:18 PM, said:

Are dreptate colegul(de forum) "GEO53BN".Odata ce este din Caracal nu mai e nimic de zis.

 

 

Rx-Tx, on 27 Aug 2014 - 12:52 AM, said:

 noi tot stam si ne intrebam, ne minunam cum e posibil ca un jeg numit prim ministru, poate sa obtina atat de multe voturi in favoare in partea de sud a tarii si in est. Oare voi cei de acolo incotro priviti ? Voi nu va doriti "o tara ca afara" ? Nu v-ati saturat de minciunile astea ce ni se servesc de 25 de ani ? Noi cei de aici ne-am cam saturat...si vrem cumva sa evoluam....

 

 

 

Eu sunt din Caracal si nu simt ca ar trebui sa-mi fie rusine de acest lucru.N-am de ce sa simt asta .Daca un retardat autointitulat scriitor ,de origine din Caracal, scrie ce scrie ,nu trebuie asociat cu locuitorii acestui oras.Ma cunoasteti pe mine personal de ma asociati cu acesta?De ce generalizati?

Daca acest oras are o reputatie proasta ,eu sigur nu am contribuit la ea si nici acesta nu are vreo  contributie la onoarea mea

 

@ GEO 53 BN,@ allexx1968,ce rezulta in mod implicit,din faptul ca e din Caracal,acest retardat?Pentru mine ,care sunt din Caracal ,deci din SUD,ar trebui sa am o parere generala si generalizata despre ardeleni si/sau clujeni ,avand in vedere ca am fost condusi un numar de ani de un alt retardat din Cluj ,de statura mica?Retardat care a mai fost ales inca odata ca si primar al Clujului chiar de clujeni,dupa ce am/au vazut cu totii performantele realizate ca prim ministru?

Nu pot sa fac asta ,o comunitate nu o apreciez dupa un exponat

 

@ Rx-Tx,e suficient sa te uiti ce conducere a avut Romania in ultimii zece ani si n-o sa te mai minunezi,de optiunea electorala a majoritatii din aceasa tara.Nu ca cei ce au fost mai inainte ar fi fost mai breji.Pana la urma ,oamenii aleg din ce e de ales .In acest moment ,din lista electorala ,este evident ce putem alege,si asta fara sa ne punem prea mari sperante in realizari ,poate doar in micsoararea furturilor

Editat de nel65
Link spre comentariu

Câtă vreme acolo ,,sus,, ajung doar cei ce sunt dispuși să-și vândă și sufletul pentru o bucată din ciolanul puterii și le pasă cât negru sub unghie de cei dintre care au plecat.....suntem condamnați pe veci  :95   Adevărații oameni politici cu onoare ai României sunt doar în cărțile de istorie din păcate.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări